luni, 7 aprilie 2025

Evoluții


O firmă chineză nou apărută - RiVAI- tocmai ce a lansat Lingyu, un procesor RISC de înaltă performanță destinat serverelor. Știrea a șocat lumea deoarece media occidentală e mereu luată prin surprindere atunci când constată că în China a mai apărut o tehnologie de ultimă oră, în ciuda restricțiilor. Uneori am impresia că occidentalii au ajuns să trăiască într-o bulă auto-impusă, nefiind capabili decât să primească dozat, cu lingurița, știrile din zona dușmanilor. Mă rog, însăși noțiunea de dușman e una ciudată întrucât chinezii nu-i dușmănesc. 

Să vă mai spun ceva. Recent, tot în China, s-a inaugurat un traseu de 2 km al unui nou mijloc de transport: un tren utilizând levitația magnetică, capabil să atingă o viteză de 1000 km/h. Practic acesta este recordul absolut pentru viteza terestră. Probabil vă este cât se poate de clar că, pentru o asemenea viteză, e nevoie de o tehnologie extrem de avansată. Ceea ce oricum rezultă din implicarea Agenției Spațiale Chineze în proiect. Chiar și așa, nu vă imaginați despre ce e vorba. Întreg traseul trenului se face într-un tub vidat, astfel încât rezistența aerului practic să nu existe. Mai mult, levitația magnetică a trenului este sporită. Trenurile exploatate comercial acum au o levitație de 10 mm. Noul tren chinezesc are o levitație de 10 ori mai mare, iar pentru aceasta au fost implicate materiale supraconductoare de nouă generație. În acest fel se ajunge ca, la o viteză de 1000 km/h, trenul chinezesc să nu aibă absolut nicio vibrație, să nu scoată niciun zgomot. E o evoluție tehnologică remarcabilă!

În domeniul AI, China a închis gura târgului cu Deepseek, dar traiectoria luată de AI acolo e teribil de complexă. Efectiv nu trece o zi fără o nouă provocare. Să vă dau un exemplu: anul trecut OpenAI ieșea cu surle și trâmbițe în lume spunând că e aproape de lansarea agenților AI autonomi. OK, s-au făcut ceva avansuri, dar  ceea ce remarc e că AI-ul chinezesc Manus deja oferă agenți AI autonomi. L-am folosit pentru a-mi genera un raport despre o anumită tehnologie pe care o am în vedere și am rămas uimit de acuratețea datelor furnizate. Totul s-a făcut în aproximativ 7 minute, fără să fie necesară intervenția mea. Chestiunea e cu atât mai remarcabilă cu cât dezvoltările în domeniul Ai se fac „cu cărțile pe masă”, China bazându-se pe opensource pentru accelerarea dezvoltării. 

Aș mai avea o știre de dat, dar când am citit-o mi-am amintit de o altă știre pe care am tot ținut să v-o spun. Și am ținut atât de mult încât, luat de valul evenimentelor, am uitat de ea. Dar uite că revin acum. Era vorba despre un element care ține de cercetarea fundamentală. După cum bine știți, atât Rusia cât și China se află sub tirul unor sancțiuni absolut nebunești. Acestea afectează nu doar capacitatea țărilor respective de a se dezvolta, dar lovesc inclusiv în domenii cât se poate de concrete. Probabil ca și mine de altfel, n-ați auzit până acum despre peridinamică(sper că am tradus bine termenul peridynamics, dacă nu, dați-mi peste degete!). Este un domeniu care se ocupă de studiul deformării și ruperii materialelor. Și, cum probabil vă puteți imagina, aici e vorba de foarte multe calcule, simulări etc. Ei bine, iată problema: pentru simulări ai nevoie de motoare grafice extrem de performante și, cum atât chinezii cât și rușii sunt loviți de sancțiuni, s-au trezit că trebuie să găsească o soluție de a ține pasul cu vremurile. Așa a apărut un grup mixt format din cercetători de la Universitatea Lomonosov și de la Universitatea din Shenzen având ca task principal găsirea unei soluții. Și au găsit-o! Nu, nu au construit acceleratoare grafice mega-performante că nu ăsta era domeniul lor de expertiză. Au făcut ceva și mai tare, dezvoltând un algoritm prin intermediul căruia au accelerat calculele specifice domeniului lor de - țineți-vă bine! - 800 de ori! Nu doar că și-au rezolvat problema, dar noul algoritm face în așa fel încât utilizarea sa pe plăci grafice vechi și neputincioase conduce pentru ei la calcule mai rapide decât cele efectuate pe plăcile grafice de ultimă generație, dar utilizând vechii algoritmi. Impresionant, nu-i așa?

Fix despre știrea aceasta mi-am amintit atunci când am citit despre KTransformers. Este vorba tot despre un algoritm dezvoltat de data aceasta la Universitatea Tsinghua. Acesta face posibilă rularea la viteze decente a Deepseek pe sisteme dotate cu plăci grafice modeste existente pe piața chineză. Chestiunea este extrem de fierbinte inclusiv pentru noi întrucât, cu o investiție de 2000 $, poți avea DeepSeek-R1 sau V3 671B rulând local, în ecosistemul propriu, ceea ce reprezintă o economie fabuloasă. Deja DeepSeek, la apariția sa, a ieftinit cu 90% costul unui LLM. Acum, cu KTransformers, s-a ieftinit teribil inclusiv utilizarea, fiind adusă la nivelul utilizatorului comun. Ceea ce e fascinant este că tot ceea ce s-a făcut s-a făcut prin cercetare fundamentală și, mai ales, prin înțelegerea limitărilor. 

Atât rușii cât și chinezii au fost nevoiți de-a lungul timpului, să facă față numeroaselor vicisitudini și lipsuri, învățând să se descurce cu ceea ce au. Nu-i o chestie specifică lor, ci oamenilor în general. Sărăcia nu i-a împiedicat pe italieni să aibă una dintre cele mai fascinante bucătării din lume. Ce înseamnă „aglio, olio e peperoncino”? Usturoi, ulei, ardei iute? Oricine are așa ceva în bucătărie, dar cine s-ar gândi că din combinația asta săracă poți face un delicios fel de mâncare, doar adăugându-i paste, un alt ingredient extrem de ieftin? Cam la fel stau treburile și în tehnologie. De-a lungul timpului, atât rușii cât și chinezii au avut de-a face cu multe constrângeri, motiv pentru care au în sânge găsirea de soluții pentru rezolvarea diverselor lipsuri. 

Aș aminti aici întreaga aventură pe care au avut-o rușii cu producția de avioane civile. Cele două modele noi - Suhoi Superjet 100(SJ-100) și  Yakovlev MC-21 sunt exemple vii ale capacității de a evita sancțiunile. Ambele aeronave erau proiectate cu numeroase componente de origine vestică. SJ-100 avea cam 40% dintre componente luate din industria aeronautică occidentală. Evenimentele din Ucraina au condus al boicotarea inclusiv a industriei aeronautice rusești, cauzând probleme directe celor două modele de avioane comerciale. Ce s-a întâmplat? Proiectele, în mod evident, nu au fost oprite, ci s-a ajuns la rusificarea completă a lor, găsindu-se soluții pe piața internă. Într-adevăr, cel puțin în cazul lui  MC-21, proiectul a fost destul de întârziat, însă nu a putut fi oprit. Mai mult, prin sancțiuni, occidentalii nu au făcut altceva decât să dea un impuls acestor țări, impuls în direcția în care merge lumea. 

Dacă ați fi privit cu atenție la politica Chinei, ați fi observat o chestiune interesantă: spre deosebire de tacticile și strategiile occidentale, China nu urmărește să captureze țările cu care intră în contact ci, culmea, vrea strict să coopereze cu ele, pe poziții de egalitate. De ce se întâmplă așa? Pentru că ținta principală a Chinei nu este stăpânirea lumii, ci asigurarea autosuficienței interne. Aici e lupta pe care o dă. Similar stau lucrurile și-n Rusia, cu toate că, dată fiind istoria sa, țara e bănuită de expansionism. Mai ales acum, mașina de propagandă occidentală aberează asupra „invaziei rusești” din Ucraina, fără a recunoaște faptul că, dacă vorbim despre o invazie, aceea nu e decât una a Occidentului, pornit împotriva Rusiei într-o încălcare rudimentară a tuturor tratatelor care au asigurat echilibrul după Al Doilea Război Mondial. 

În esență, Rusia nu avea nevoie de toată tevatura din Ucraina, la fel cum nu avea nevoie de noile teritorii pe care și le-a integrat. A fost însă obligată să-și asigure propria securitate, iar asta în detrimentul planului său general pentru noua paradigmă economică a lumii, anume autosuficiența. Culmea, cu toate că întreg conflictul le-a cauzat probleme majore, a avut și o direcție bună întrucât, ca efect al sancțiunilor, țara a devenit mult mai autosuficientă. Iar exemplul cu aviația e unul cât se poate de relevant. 

Ce trebuie să înțelegem din tot ceea ce am prezentat aici? Direcția spre care se îndreaptă lumea, anume cea către asigurarea autosuficienței. Pentru China autosuficiența alimentară este o direcție strategică încă din anii 50, pe care, în ciuda dezvoltării fără precedent, nu a atins-o. E drept că, între timp, numărul de calorii consumate pe cap de chinez s-a multiplicat, însă e cât se poate de clar că nici de întors China nu se poate întoarce în trecut. Motiv pentru care ținta de asigurare a autosuficienței alimentare ÎN CONDIȚIILE ACTUALE devine extrem de stringentă. 

Care-i treaba cu tehnologia? Aici e cheia: tehnologia poate multiplica puterea unei țări în ceea ce privește direcția strategică pe care s-a înscris. S-a văzut de atâtea ori în istorie că trecerea dintr-o civilizație în alta s-a făcut prin intermediul tehnologiei, care a acționat ca un accelerator. Exact la fel ar părea că se întâmplă și acum, doar că suntem într-un fel de vortex istoric. Lumea e deja tehnologizată și nu înțelege CARE anume tehnologie e cea „a viitorului”. De aceea vedem o cursă nebună spre chip-uri, biotehnologii, transporturi, materiale noi s.a.m.d. Fiecare dintre acestea, sau mai multe combinate, pot produce disrupția. Asta e teoria istorică. Dar care s-ar putea dovedi falsă. De ce, e simplu de înțeles. Pentru că lumea și-a pierdut rațiunea, ajungând să caute „tehnologia salvatoare” așa cum alchimiștii căutau transmutarea. 

Realitatea e puțin  diferită. De fapt secretul nu stă în „tehnologia eliberatoare”, ci în validitatea planului. Țările care vor câștiga cursa vor fi cele „rotunde” din punct de vedere doctrinar sau, dacă vreți, al planului strategic pe care-l au. De aceea China și Rusia dau lovituri atât de puternice SUA și asta fără a-și propune obligatoriu acest lucru. Atâta timp cât își vor vedea de planul privind autosuficiența - plan care e cât se poate de concret și necesar - se vor afla pe drumul cel bun. Dacă își vor pierde mințile căutând piatra filozofală a alchimistului, se vor afla pe același drum al pierzaniei, precum ceilalți. 

Și iată că a venit momentul în care trebuie să pun punct expunerii de azi. Așadar, nu vreo tehnologie va fi cea care va face diferența în viitor. Tehnologia e deja fluidă: dacă se descoperă ceva în vreun colț al lumii, acest ceva va deveni accesibil în momentul imediat următor peste tot în lume, ca efect al societății tehnologizate în care trăim. Ceea ce lipsește umanității de azi este o axă dogmatică, un plan concret pe care să-l urmeze. Iar câștigătorii viitoarei lumi, spre deosebire de ceea ce am văzut până acum, vor fi cei care vor înțelege cu adevărat aspectul enunțat în acest ultim paragraf. 

21 de comentarii:

  1. Felicitari pentru expunerea de azi si nu numai, pentru tot ce faceti, ca sa ne mentineti informati corect! Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Umanitatii ii lipseste liantul,ingredientul nu neaparat dogmatic care sa-i uneasca in armonie...de fapt lumea bazata pe dualitate trebuie sa fie una...si este un deziderat care se poate atinge ...nu usor !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand vorbiti astazi despre China, parca ma vad transpus in -The Iron Republic-, By RICHARD JAMESON MORGAN, Revista Florida ianuarie 1902.O saptamana frumoasa tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  4. https://turul2inapoi.blogspot.com/2025/04/justitia-romana-condamnata-politic.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Noua o sa ne faca Bolovan si Ciolacu planul de viitor. Nu va fie frica.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adica win -win vs. win-loose, pe stil vechi. Tot din Asia vine ideea, cum vin si religiile tolerante cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Chinezii umblă cu prostii. În Europa noi folosim Microsoft.

    http://noooxml.wikidot.com/

    "Basically the document says that European bureaucrats use Microsoft Office everywhere on their desktop, and this is not gonna change."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bă tu nu ești prost, ești incult.
      Păi uite, să-ți spun simplu: Imaginează-ți că ai o căruță veche, dar bună, care poate să te ducă peste tot unde ai nevoie. Dar, în loc să-i cumperi cai noi și sănătoși care costă o grămadă de bani, găsești o metodă să-ți faci caii pe care-i ai deja să tragă mai bine, mai repede și să nu obosească așa de ușor. Asta au făcut cercetătorii ăștia din Shenzen și Lomonosov cu un fel de rețetă magică – un algoritm, cum îi zicem noi – care face computerele să lucreze mai bine fără să le schimbi piesele.

      Acum, la noi în Europa, mulți folosesc Microsoft și cred că e cel mai tare lucru din lume. Dar Microsoft, uneori, e ca un car cu boi: dacă nu-i schimbi boii cu unii mai tineri și mai puternici mereu, carul începe să meargă din ce în ce mai greu. Ai nevoie de mai multă mâncare pentru boi, adică mai mult RAM sau plăci grafice mai mari, ca să meargă bine.

      Însă cu rețeta asta nouă a chinezilor și rușilor, nici nu ai nevoie să schimbi boii. Poți să folosești aceeași căruță veche, dar să mergi la fel de repede ca ceilalți care își tot cumpără boi noi. Înseamnă că nu mai trebuie să dai bani grei pe cai noi, ci doar să aplici rețeta asta și carul tău o să meargă brici. Asta e ceva ce ar trebui să învățăm și noi să facem, să nu tot aruncăm banii pe ferestre.

      Ștergere
  8. Multe dintre sistemele generative AI care au aparut in ultima perioada se vor transforma in esenta in niste simulatoare de lumi cu niste reguli care le poti defini tu ca utilizator final. Insa pana se va ajunge acolo o sa dureze ceva timp intrucat ciclurile de iteratii se vor modela dupa sistemul clasic, se creeaza un model, se optimizeaza ce se poate optimiza la acesta si apoi se va scala. Momentan americanii merg foarte mult in scalare si sunt de parere ca orice problema poate fi rezolvata usor prin cresterea capacitatii de procesare. Insa aici se lovesc deja de limita retelei electrice si modul in care reteaua electrica in jurul anumitor centre de date a fost gandita si proiectata.
    Chinezii au o abordare oarecum mai diferita in sensul ca sunt deschisi cu modele lor si este doar o chestiune de timp pana cand colaborarea intre diverse modele pe partea de invatare sa devina o chestie atata de simpla incat oricine o va putea face. Totodata mi se pare hilar cum in acest moment nu exista foarte multa cercetare cu rezultate concreta in partea de optimizare a tot ce inseamna algoritmi.
    Referitor la autosuficienta si modul in care statelor o pot obtine lucrurile sunt simple. Sunt care o obtin printr-o expansiune soft si state o obtin prin expansiune hard. Diferenta intotdeauna se va face la scara istoriei intre cele doua abordari prin cat de liberale sunt acestea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pomenești de două ori de alchimie în sens negativ. Ultima: "Dacă își vor pierde mințile căutând piatra filozofală a alchimistului, se vor afla pe același drum al pierzaniei, precum ceilalți."
    Apoi ai încheiat apoteotic: "Ceea ce lipsește umanității de azi este o axă dogmatică, un plan concret pe care să-l urmeze."
    Ei, nu ai înțeles că alchimiștii aveau și au încă așa ceva. Numai că alchimiștii constituie doar o ramură a căutătorilor spirituali. Iar aceștia nu caută aurul fizic, ci aurul interior.
    Ceea ce-i în interior se reflectă în ceea ce-i în exterior.
    De exemplu, ce vrei sâ reflecte un covrigar de Buzâu în exterior?
    Și ce reflectă un om cu aspirații elevate:
    https://www.lovendal.ro/wp52/paul-amadeus-dienach-omul-care-a-scris-un-jurnal-despre-viitor-pretinzand-ca-a-calatorit-pana-in-anul-3906-ce-viziuni-extraordinare-a-vazut-acolo/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un covrigar de Buzau, reflecta un carnat de Plescoi, infasurat pe dupa covrig!

      Ștergere
    2. Frumos răspuns!! Dănuț are analize ok dar dacă ar aprofunda mai mult "alchimia" și nu numai din perspectivă materialistă ar vedea ordinea perfectă din această lume acum... Nu poți vorbi despre alchimiști când tu nu ai înțeles ce înseamnă "alchimia interioară" practică care este predată de .. ce să vezi, chinezi.. Când am făcut primii pași în acest tip de cunoaștere, înțelegere, înțelepciune, mi-am dat seama că acest popor este o nestemată a planetei noastre... Dănuț,te rog frumos, rămâi la ceea ce ai înțeles cu adevărat și nu intra în chestiuni pe care le vei înțelege poate în viața următoare...

      Ștergere
    3. Orice „axă dogmatică” se transformă rapid într-un băț cu care ni se bate obrazul.

      Ștergere
  10. Domnu` Dan!
    Mata ai cumpara titluri de stat romanesti?
    Si daca da, cu ce scadenta?

    RăspundețiȘtergere
  11. CHAT GBT : ,,Vinculis: supraviețuirea gândirii magice în modernitate, de la Bruno la algoritmi
    1. Introducere: De la ocult la structuri culturale
    Unul dintre cele mai provocatoare concepte din opera lui Ioan Petru Culianu este cel de "vinculis" (lat. vinculum, plural vinculi), preluat din tradiția renascentistă, mai ales de la Giordano Bruno. Departe de a fi o simplă curiozitate istorică, acest concept este, la Culianu, cheia de boltă într-o teorie vastă a influenței mentale, emoționale și sociale. Magia, afirmă el, nu a dispărut odată cu modernitatea, ci a fost sublimată în tehnologii ale imaginarului, devenind fundamentul manipulării ideologice, publicitare și digitale[1].
    2. Vinculis în gândirea renascentistă: de la Giordano Bruno la psihologia simbolică
    Giordano Bruno, în tratatul său De vinculis in genere, concepea universul ca un sistem de legături invizibile în care magicianul operă prin imaginație, afecte și simboluri[2]. Bruno clasifică aceste "lanțuri" în mai multe tipuri: naturale, afective, imaginative, intelectuale, toate având ca scop captarea voinței subiectului. În acest sens, magia bruniană este o tehnologie a afectivității și o formă incipientă de psihologie aplicată.
    Magicianul nu este un iluzionist, ci un cunoscător al naturii umane, un manipulator al simbolurilor și al imaginilor care provoacă reacții emoționale. El creează "lanțuri" între suflete, controlând comportamente prin declanșarea de imagini și afecte.
    3. Relectura lui Culianu: magia ca sistem de manipulare psihică
    Culianu preia conceptul brunian de vinculis și îl amplifică într-un cadru interdisciplinar. În Eros și magie în Renașterea târzie, el afirmă explicit că magia bruniană este precursorul direct al științei moderne a manipulării[3]. Magicianul este astfel predecesorul psihologului, al specialistului în marketing sau al inginerului social. „Magia este o tehnologie a imaginației”[4], spune Culianu, iar acest tip de magie a fost reconfigurat în publicitate, propagandă și mass-media.
    Vinculis devin, la Culianu, mecanisme universale de control. Prin imagine, sunet, text și ritm, se creează o reacție afectivă ce antrenează o decizie. Este o logică a seducției simbolice, nu a raționalității. Imaginația este spațiul operațional al acestor lanțuri, iar magicianul modern este cel care o poate coloniza.
    4. Epoca modernă: de la magie la propagandă, publicitate și algoritmi
    Pentru Culianu, marile ideologii ale secolului XX (nazismul, comunismul, dar și formele radicale ale religiei) nu sunt altceva decât sisteme magice raționalizate. Ele funcționează prin simboluri, mituri, ritualuri și dușmani comuni. Sunt mecanisme de construcție a realității prin manipularea imaginarului colectiv[5].

    RăspundețiȘtergere
  12. Reclama, de asemenea, este un ritual magic la scară industrială. Spotul publicitar creează un vinculum afectiv între consumator și produs. Muzica, culoarea, gesturile, toate sunt instrumente de magie afectivă. Nu se oferă informație, ci fascinație. Nu se raționalizează, ci se seduce.
    În epoca digitală, această logică se accelerează. Rețelele sociale funcționează ca sisteme automate de construire de vinculi personalizați. Algoritmii identifică tipare afective și servesc imagini care creează dependențe, atracții, opinii. Este magia dusă la nivelul automatizării. Inteligența artificială, în această lectură, este magicianul perfect: rece, impersonal, dar capabil să manipuleze imaginația umană cu precizie matematică.
    5. Concluzie: Gândirea magică reconfigurată
    Vinculis, ca simbol al tehnologiilor afectivității și imaginarului, nu este o relicvă. Culianu ne arată că magia – ca artă a influenței și seducției simbolice – este omniprezentă în societatea contemporană. Diferența constă în gradul de conștientizare: ceea ce odinioară era o artă esoterică este astăzi o industrie globală. Filosofia are datoria de a identifica aceste mecanisme și de a le analiza critic, pentru a elibera spațiul imaginarului de sub dominația automatizării.
    Note:
    [1] Ioan Petru Culianu, Eros și magie în Renașterea târzie, Humanitas, 2003, p. 15.
    [2] Giordano Bruno, Despre legăturile în general (De vinculis in genere), trad. G. Popa, Ed. Herald, 2010, p. 43–50.
    [3] Culianu, Eros și magie, p. 105.
    [4] Ibid., p. 98.
    [5] Ibid., p. 132–135.
    Bibliografie:
    - Bruno, Giordano. Despre legăturile în general. Trad. Gabriel Popa. București: Herald, 2010.
    - Culianu, Ioan Petru. Eros și magie în Renașterea târzie. București: Humanitas, 2003.
    - Yates, Frances A. Giordano Bruno and the Hermetic Tradition. University of Chicago Press, 1964.
    - McLuhan, Marshall. Understanding Media: The Extensions of Man. MIT Press, 1994.
    - Foucault, Michel. Nașterea clinicii. București: Ed. Univers, 1996.,,
    TOTUL S-A INTAMPLAT IN CATEVA MINUTE...

    RăspundețiȘtergere
  13. Boophone e aici și e supărat, frate!

    Îți zice autosuficiență și te gândești... ce?

    Ăsta s-a inspirat de la plantele care cresc singure?

    Frate, dacă Ceaușescu ne-ar vedea, ar zice că noi încă încercăm să fim ca pe vremea lui autarhici, autosuficienți, cu uzine ce scuipă fum mai ceva ca un grătar în weekend.

    Știi cum era?
    Produceam de toate de la tractoare care mai degrabă decorau câmpul, până la mașini care miroseau a benzină expirată.
    Şi pentru cine?
    Pentru datoriile lu' tata mare.
    Și te miri de ce în casă era mai frig decât în frigider?
    Electricitatea avea program de guvern: venea când îi era dor de tine. La televizor, două ore de emisiune: Ceaușescu, becul și noi.

    Apoi, după ’89?
    Am sărit în capitalism ca unul care intră la mare și uită să înoate. Fără plan, cu toți banii în buzunar, sperând că la cazino facem rost de un viitor mai bun.
    Ce am făcut?
    Am vândut tot. De la fabrici până la visuri de viitor.

    Acum ce?
    Importăm tot. Roșii, brânză, cărți, ideologie și chiar și speranță de parcă suntem filiala Europei la capitolul dorințe de Crăciun.
    Și ce exportăm, mă?
    Oameni!
    Da, frate, asta e exportul nostru național. Nu din putere, din disperare.
    Și când e vorba de inovație?
    Păi, ne laudăm cu startup-uri, dar codul sursă?
    Al altuia.

    Autosuficiență totală?
    Lasă, că nici în glumă nu merge.
    Dar să fim o țară cu coloană vertebrală?
    Sigur că da! Avem gaze, uraniu, avem și creiere.
    Ce ne lipsește?
    Așa, curaj, viziune, demnitate. Ăia din China își păzesc telecomul mai ceva ca pe o bijuterie, noi? Noi am vândut și cheia!

    Și vine Boophone și întreabă dureros: Vrem să trăim doar din import în 2025? Să fim chelnerii Europei? Sau poate, poate, ne trezim odată?

    Așa că haide, la cine zic haide, nu știu trebuie sa fie un haide noi undeva acolo, să punem bazele unei industrii inteligente, să facem energie care nu depinde de alții, softuri cu sigla noastră.
    Gata, șefu’, am zis! DeDe mă scuzați, frumos articolul, mare stimă!
    Alegeți: producție cu mândrie sau import cu buzunarul gol.
    Nu mai merge cu "lasă, că se rezolvă", "lasă că de dă alții, ne dă Uniunea".
    Ridică-te, Românie, dar nu cu mâna întinsă.
    Fruntea sus! Măcar așa de supărare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știm asta. Vorbește la șparlament, la guvern, la președinție, la agențiile "statului". Poate mișcă cineva ceva în sensul bun.

      Ștergere
  14. stanica vasilica9 aprilie 2025 la 13:07

    Excelent si edificator articolul dumneavoastră! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)