joi, 26 martie 2009

In cautarea timpului pierdut

În ultima vreme mă surprind câteva fenomene care se petrec ceva mai repede decât credeam eu. Cum săptămâna aceasta am început-o prin a vorbi despre cum se coace o nouă monedă, îmi programasem să aprofundez subiectul săptămâna viitoare, dar lucrurile par a fi fost gândite cu ceva mai mult timp în urmă. Aşa se face că tovarăşii chinezi au început să iasă public cu declaraţii despre viitoarea monedă, iar ceea ce spun ei pare extrem de interesant(e şi un proverb chinezesc referitor la vremurile interesante).

Guvernatorul People's Bank of China, Zhou Xiaochuan, propune într-un speech recent transformarea SDR-urilor în viitoarea monedă mondială. Pentru cei care încă nu au auzit până acum de SDR(Special Drawing Rights), voi spune că acesta reprezintă în principiu un coş de monede creat încă din 1969. La ora actuala SDR este utilizat ca monedă de cont de către FMI şi de alte câteva organizaţii internaţionale. La valoarea sa contribuie, în acest moment, în proprţii diferite următoarele monede: USD(~44%), EUR(~34%), JPY(11%) şi GBP(11%). Informaţii suplimentare despre SDR găsiţi aici: http://fx.sauder.ubc.ca/SDR.html.

Principala problemă care se pune este dacă XDR(acesta este codul ISO 4217 al SDR-ului) este pregătit să devină monedă mondială de schimb. Nu vă aşteptaţi să o vedeţi în formă fizică întrucât, cel puţin pentru moment, se doreşte crearea unei monede numai pentru schimb şi pentru rezervă. Ceva similar a fost ECU, dar, cel puţin pentru moment, chinezii se gândesc la o utilizare a sa în scopuri mult mai exclusiviste.

Avantajele pe care le găseşte Xiaochuan sunt multiple. În primul rând, de partea sa se află limitarea evidentă a sistemului financiar actual bazat pe dolar. De asemenea, existenţa unei rezerve cuantificabile şi gestionată de o autoritate independentă ar garanta o protecţie mai mare în faţa unor probleme similare celor din prezent. Ce să spun, pe hârtie lucrurile arată bine, dar cred că acest sistem nu rezolvă de fapt nimic. Doar "democratizează" puţin emiterea de monedă.

Întrebarea pe care mi-o pun este motivaţia reală a propunerii lui Xiaochuan. Părerea mea e că el se uită cu groază la maldărul de dolari pe care-l are în rezervă şi încearcă să-l schimbe cumva, iar XDR-ul ar putea fi o soluţie(schimbarea dolarilor din rezervă contra XDR i-ar reduce cu 60% expunerea pe dolar). Numai că timpul lucrează împotriva lui. Această propunere ar fi trebuit să o facă probabil acum 2-3 ani, pe vremea când s-a hotărât să mai scape de dolarii din rezervă.

8 comentarii:

  1. Mda, pentru cine a ratat posturile de AICI poate n-ar strica sa arunce totusi un ochi si pe linkul asta: IMF To Print SDR Funny Money

    Dane, aici se pare ca suntem de acord. E oricum cam prea tarziu sa mai faca China ceva. Chiar cu toata inertia de care ziceai ca va mai intarzia colapsul sistemului sau poate tocmai din cauza ei... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu crezi ca ar fi mai sanatoasa o intoarcere totala la etalonul aur?

    Ce va face oamenirea cu o inventie pur politica, poreclita moneda globala?

    Am mai fi trecut prin aceasta criza daca monedele nationale ar fi fost inca legate de aur?

    RăspundețiȘtergere
  3. @alex nu am mai fi trecut prin criza, dar tu nu ai mai fi avut laptop de pe care sa scrii, nefiind inventat inca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, de parca bancherii ar fi inventat laptopurile... :)

    Sau inflatia si furtul cu ajutorul ei ca si crizele financiare din ultimul secol ar fi stat la baza inventiilor in it.

    RăspundețiȘtergere
  5. Omenirea a evoluat forte mult pana in 1971, cand lumea a renuntat la etalonul aurului. Dezvoltarea puternica din ultima suta de ani se datoreaza petrolului/energiei si nu banilor.

    Etalonul aurului are un singur rost (dupa parerea mea): de a limita cheltuielile aberante a guvernului (inclusiv razboaie).

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Dan P
    Tocmai, ca etalonul aur ar duce la o recrudescenta a conflictelor armate. Nu uitati ca exploatarea rezervelor de aur este similara celei a rezervelor de petrol, asadar, este foarte important cine le detine si le administreaza. Cind valoarea economiei tale e data de cantitatea de aur pe care o detii, e perfect logic sa incepi o cursa a inarmarii pt a gabji teritoriile unde acest metal se gaseste.

    RăspundețiȘtergere
  7. Celor care cred ca descoperirile stiintifice se datoreaza banilor de hartie si celor care sunt convinsi ca etalonul aur ar conduce la razboaie le recomand o cura de economie liberala: Murray N. Rothbard - Ce le-a făcut Statul banilor noştri? Gasiti o foarte buna traducere in limba romana aici:http://misesromania.org/233/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)