luni, 2 martie 2009

Noul El Dorado

Afectaţi de problemele crizei actuale, uităm până la urmă că, mai devreme sau mai târziu, aceasta va trece. Şi, odată cu ea, trec şi oportunităţile de investiţie. Principala mea recomandare pentru toţi este atenţia: oportunităţile vor începe să apară şi, odată pierdute, nu se vor întoarce.

Încerc prin acest articol să răspund acelora care mă bombardează cu mesaje de genul "am X EUR şi nu ştiu ce să fac cu ei" sau "merită să depun la bancă economiile sau să le ţin la ciorap". În general, când nu ştii ce să faci cu banii e mai bine să-i cheltuieşti cât mai rapid. Cel puţin se alege ceva de ei şi nu vei regreta mai târziu că i-ai pierdut fără să ştii pe ce. În ceea ce priveşte ţinutul banilor "la ciorap", mai bine îi arunci. Banul, din momentul în care îl încasezi se devalorizează. A-l ţine acasă echivalează cu a încerca să păstrezi un cub de gheaţă în deşert.

Economisirea este un laitmotiv al perioadelor de criză, un slogan repetat la nesfârşit de către analişti, politicieni şi bancheri. Este oare aceasta soluţia? Poate că da, dar pentru oamenii simpli, adică pentru cei care întotdeauna plătesc nota de plată a greşelilor făcute de cei mari. Pentru ceilalţi sportul e mai complex şi mai palpitant: se numeşte vânarea oportunităţilor, adică investiţia.

În ceea ce priveşte investiţiile, la ora actuală văd două mari oportunităţi: agricultura şi energia. Dacă vă întrebaţi de ce agricultura(probabil vi s-a întipărit în minte "axioma" conform căreia agricultura nu e rentabilă), vă voi spune că veţi avea răspunsul peste ceva timp(nu prea mult). Cum nu prea mă pricep la acest subiect, prefer să vorbesc acum despre energie, întrucât, aşa cum se poate observa, este un subiect care ne doare pe toţi. Energia e totul şi, indiferent cum ai gândi, nu se poate imagina o societate cât de cât civilizată fără ea.

De fiecare dată când vine vorba de energie, automat trebuie să ne gândim la petrol. De ce? Simplu, deocamdată el învârte cam tot ceea ce cunoaştem pe lume. Este ciudat faptul că aceasta resursă limitată cunoaşte o scădere de preţ incredibilă. Dacă în urmă cu un an se juca nivelul psihologic de 150$/baril, acum ne-am obişnuit la preţuri sub 50$. Pe bună dreptate ne putem întreba care e de fapt realitatea? Are această scădere vreun sens? Ei bine, eu unul cred că nu şi sunt aproape convins că avem de-a face cu o scădere aproape la fel de aberantă pe cât a fost explozia imobiliarelor de acum 2 ani. Nu este posibil ca o resursă finită să cunoască o scădere de preţ atât de radicală în condiţiile în care informaţiile privind iminenta sa epuizare sunt cunoscute chiar şi de către copii. Este clar că avem de-a face cu un nou dezechilibru care urmează să izbucnească în scurt timp.

Conform datelor făcute publice de către cei de la ASPO, rata descoperirii de noi zăcăminte a scăzut dramatic din 1964 până în prezent. Practic, putem spune că sunt cvasicunoscute toate posibilele locaţii în care s-ar mai putea găsi petrol. Un lucru îngrijorător este faptul că majoritatea producătorilor/exportatorilor de petrol nu mai pot creşte producţia peste recordurile stabilite în trecut. Aceasta este de fapt cea mai mare ameninţare întrucât, odată ajunsă la apogeu, o exploatare începe să scadă în ritm exponenţial(în acelaşi ritm cresc şi costurile necesare extracţiei). Aşa cum se ştie, alternativele la petrol sunt puţine, marea majoritate a lor fiind încă în stadii experimentale. De asemenea, chiar dacă s-ar găsi o modalitate revoluţionară de înlocuire a petrolului, lumea tot ar avea nevoie de el(gândiţi-vă că peste 60% din obiectele care vă înconjoară au de-a face cu petrolul). Este clar că investiţia în petrol poate fi una extrem de profitabilă.

Ei bine, concluzia pe care am tras-o în paragraful anterior cred că era cunoscută de către cei care citesc regulat acest blog. Am mai tratat subiectul în câteva rânduri şi, de fiecare dată, am tras aceeaşi concluzie. Motivul pentru care m-am apucat să scriu acest articol a fost o informaţie revelată de către unul din newsletter-urile lui Schiff. Este vorba despre rezervele de petrol, mai precis despre distribuţia lor. Toată lumea ştie că cele mai mari rezerve de petrol sunt deţinute de către Arabia Saudită. Ceea ce este ştiut de puţină lume este faptul că, următoarea ţară de pe listă este ... Canada. Calitatea petrolului canadian este net inferioară celui saudit, dar, un element foarte important de care trebuie să ţineţi cont este faptul că rezervele canadiene sunt certificate, ceea ce nu se poate spune despre cele saudite. Puţini ştiu că, la mijlocul anilor '80, ţările membre ale OPEC şi-au reevaluat în creştere rezervele şi asta pe baze mai mult subiective, ca să nu le spun fantasmagorice. Astfel au fost date publicităţii cifre duble sau triple existând suspiciunea că respectivele valori au fost scoase din burtă(nivelul rezervelor este direct proporţional cu cel al cotei de export; de fapt aceasta a fost marea provocare a acelor vremuri). Ceea ce ne face să credem că s-ar putea ca în prezent liderul absolut în ceea ce priveşte rezervele să fie Canada. Şi chiar dacă acum nu Canada e numărul 1, în mod sigur în următorii ani va fi deoarece este singura ţară care are potenţial de creştere a producţiei.

Ştirea nu poate decât să ne bucure dacă ţinem cont de regimul infinit mai stabil şi mai deschis decât cel din Arabia Saudită. De asemenea, investiţia în companiile care operează câmpurile de nisipuri petroliere se poate face extrem de facil. Există atât posibilitatea investiţiei directe în companii cât şi prin intermediul unor indici (recomand să studiaţi Claymore Oil Sands ETF, lansat în 2006).

Dacă vom avea de-a face cu un nou El Dorado, rămâne să vedem. Cert este faptul că preţul mic al petrolului nu poate rămâne aşa la infinit, iar investiţia în petrol nu cred că se va dovedi neproductivă, cu toate ştirile alarmiste care vorbesc de prăbuşirea consumului. V-aţi întrebat vreodată cât de mult se poate prăbuşi consumul? Asta însă e o altă discuţie...

P.S. Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă indicaţii sau recomandări de investiţii. Investiţia trebuie să fie precedată de o analiză proprie amănunţită în care csă se ţină cont atât de perspective cât, mai ales, de riscuri.

29 de comentarii:

  1. Aur, ferme si petrol

    Recomandam inca din iulie 2008 :)

    Exemple AICI si detalii AICI.

    Vad ca aurul nu se afla in lista ta, desi zici ca esti la curent cu previziunile lui Schiff iar pe Ron Paul tocmai l-ai citat :)

    Oricum, singura investitie serioasa pe care as face-o acum e in agricultura. Cu petrolul mai dureaza nitzel pana cererea va reveni la nivelul din 2008 asa ca nu m-as grabi. Cine stie ce surprize ne mai rezerva viitorul ;)

    Dar o mica ferma, rezerve de combustibil si niste bani bagati in aur pentru lichiditate cand o veni momentul nu strica... ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe un trend de adancire al crizei sfatul tau de a se cheltui imediat banii economisiti e cel putin ciudat. E adevarat ca orice valuta e erodata de inflatie dar in conditiile in care aseturile din RO inca se vor devaloriza este o greseala sa cheltui economiile acum. Intr-o perioada de criza e bine sa stai 100% sau macar partial lichid pana criza se va termina...mai ales ca o astfel de criza poate dura cu anii

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian: Investitia in petrol nu era buna in iulie 2008. Pur si simplu ti-ai fi dinamitat portofoliu. Agricultura probabil ca da.
    Aurul, din punctul meu de vedere nu e investitie ci modalitate de conservare a valorii banului. Mie personal nu-mi placve aurul. Mai degraba mi-as pastra banii in argint.

    Anonim: Criza aceasta se pare ca e total diferita fata de ceea ce am trait pana acum. Economisind in moneda s-ar putea sa pierzi(deocamdata inca este rentabil putandu-se obtine randamente generoase).
    In ceea ce priveste asset-urile romanesti, ai perfecta dreptate. Numai ca vei mai avea de asteptat. Romania a fost si este puternic supraevaluata, iar scaderea preturilor de-aici va mai dura. In aceasta perioada pot aparea oportunitati mult mai puternice in alte parti ale lumii.
    Este evident ca nu-ti recomand sa-ti arunci toti banii in investitii. Intotdeauna trebuie sa ai grija sa fii lichid(as spune ca asta trebuie sa fie litera de lege pentru omul lucid). Eu am prezentat doar o oportunitate. Probabil vor urma si altele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, petrolul a scazut mult de vara trecuta, desi avea sanse sa ajunga la 200 sau chiar mai mult barilul daca mai rezista nitzel sandramaua economica.

    Dar acum merge mult sub pretul normal, iar in momentul in care inflatia va lovi o sa revina lejer peste valorile de vara trecuta. Moment in care as vinde urgent ca sa-mi scot lichiditatile din joc, pentru ca nici petrolul ca sursa de energie nu mai are multe zile. Si asta o zice un fost PeakOil-ist ... :)

    Cu metalele pretioase ai dreptate ca-s mai mult pentru conservarea valorii, dar majoritatea investitiilor din ziua de azi nici macar atat nu mai ofera :)

    De fapt din exemplul dat de mine mai sus ai vazut cam ce as face cu 100.000 in ziua de azi. Fermele sa traiasca :)

    Iar depozitele bancare - capcana cu dobanzi pentru momit barzauni, chiar nu le vad o alternativa mai grozava.. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea e ca gresesti cu petrolul. Ce a fost anul trecut s-a numit bubble speculativ, exact ca in cazul caselor. Peak oil si alte teorii de genul asta sint scuze inventate de companiile petroliere pentru a-si mari profiturile nesimtite, intocmai cum tot aceste companii "sponsorizeaza" oameni de stiinta ca sa ne "convinga" ca incalzirea globala este bullshit. Insa au intins prea tare coarda anul trecut si si-au luat o scatoalca in plina figura : americanu' de rand nu mai are bani, pentru ca tot la sclavul de jos se ajunge. Vor mai incerca marea cu degetul insa se vor linisti repede. Interesant va fi sa vedem cum se va sparge cardasia dintre producatorii auto si petrolisti, cardasie din cauza careia tehnologia a batut pasul pe loc zeci de ani de zile, orice patent inovator fiind rapid cumparat si pus la pastrare...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce ta faci cu bani daca inflatia explodeaza? ce te faci cu 100 000 euro tinuti acasa sau in banca, cand inflatia o sa fie 1000-10000% pe an? Inainte de faliment o sa explodeze inflatia in incercarea de a evita falimentul. Deci trebuie cumparate niste active, la momentul potrivit. Care e acel moment - nimeni nu stioe inca. E clar insa ca o sa existe un moment potrivit pentru asa ceva.
    Care sa fie acele active:
    a) aur, argint - pot fi bune daca lucrurile nu se duc prea jos.
    b) terenuri agricole - nu cred ca pot fi mai bune decat aurul. Pentru ca daca se va mai respecta ide de proprietate atunci trebuie sa existe si o moneda pentru schimburi economice - adica aur si argint. Daca nu se va mai respecta proprietatea - atunci la ce bun un act d eproprietate.
    c) imobiliare - asta poate fi o gluma in cel mai bun caz.
    d) mai ramane un singur activ care poate fi mai viabil deca aurul, dar nu pot sa va spun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu greseste deloc cu petrolul din punctul de vedere al situatiei de anul trecut.

    Daca treaba financiara nu ar fi fost asa fragila si cresterea economica mai continua cateva luni, petrolul sarea anul trecut de 200USD. A fost partial si bula, dar numai de la un punct in sus.

    Si pana nu gasim altceva mai bun de bagat in rezervoare, petrolul va continua sa ramana o resursa tot mai limitata si tot mai scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ati tot discutat despre investitia in aur.

    A incercat cineva sa cumpere aur? Daca da, de unde si cum? Eu ma chinui sa cumpar de ceva vreme si in afara de goldmoney.com, celelalte alternative sunt pentru investitorii seriosi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru achizitie AUR s-a mai discutat AICI.

    Mai vezi si AICI.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu zic ca trebuie sa facem o diferenta intre scenariul apocaliptic (inflatie 1000%, petrolul la $250, aurul la $5000, etc ...) si o criza "clasica" (stocks cad 50%, mor cateva banci, se dubleaza somajul).

    In cazul apocaliptic, parerea mea ca cea mai buna investitie o reprezinta un mic arsenal.

    In cazul clasic, e greu de spus, dar imobiliarele din ro, in special garsonierele din blocurile vechi de pe langa facultati, au ajuns la niste preturi tentante.

    Petrol, iarasi e greu de spus, americanii s-au panicat la $4/galon benzina, ma intreb ce pret de intrare vor suporta viitorii consumatori din China si India (cei care au fost "vinovati" de preturile aberante din 2008).

    RăspundețiȘtergere
  11. @radu: te-ai grabit tu sa zici care e varianta d).
    V-ati uitat aseara la filmul Postasul? cartea este mult mai buna (ca de obicei) si desi apocalipsa se produce din alte motive (WW3 - desi nici acum nu este 100% exclus - poate nu nuclear) finalul poate fi la fel.

    RăspundețiȘtergere
  12. Câteva scurte observaţii: petrolul a ajuns la aproape 150 de dolari barilul în mod speculativ, ca valoare de refugiu pentru banii pe care nişte băieţi deştepţi i-au scos la timp din imobiliar. Creşterea preţului la petrol a fost sincronă cu acelea la alte materii prime şi la alimente. S-a spart şi bula asta.
    Marile corporaţii petroliere sunt de acord că pot face profituri substanţiale şi cu preţul barilului între 35-60 şi maximum 90 de dolari pe baril. Economia Rusiei s-a relansat cu petrolul pornind de la 12 dolari şi calculele şi le-au făcut pe o medie pe la 35 de dolari.
    Adevărul este că petrolul are un viitor, şi nu cred că se va epuiza atât de repede pe cât se spune. E drept că mulţi au investit în surse alternative, şi s-ar bucura să vadă preţul din nou pe la 100 de dolari, pentru a-şi recupera banii şi pentru a-şi vedea tehnologiile competitive şi acceptate de piaţă.
    Mă tem că aurul nu va mai fi nici o valoare de refugiu, nici etalon monetar. Lumea nu mai este pregătită să accepte aşa ceva. E complicat să introduci din nou aurul în ecuaţie, când lumea acceptă dematerializarea banilor. Sunt şi alte obstacole.
    În ce ar putea investi cei care au bani? În primul rând în agricultură. În sens larg: de la pământ(care trebuie revitalizat şi protejat) la producţia de plante şi animale, legume, fructe, etc, la stocarea, prelucrarea şi transportul produselor până la vânzarea lor. Cred că ar face bani buni cineva care ar înfiinţa o reţea de servicii pentru agricultură, de genul fostelor SMA(model oferit în anii 80 de BM şi altor ţări).
    Industriile ecologice, de reciclare a deşeurilor ar fi o altă investiţie cu viitor.
    Iar o altă industrie de viitor mi se pare industria timpului liber, care este mai mult decât ceea ce numim acum turism. E vorba de tot ce înseamnă posibilităţi de petrecere a timpului liber. Inclusiv producţii artistice, evenimente sportive, jocuri pe calculator, etc. Peste tot în lume scade timpul de muncă, şi omul are la dispoziţie mai mult timp pentru el, care trebuie folosit cumva.
    Dar, atenţie! Nu mai poate funcţiona isteria creşterii profitului de la trimestru la trimestru. Trebuie să judecăm în perspectiva timpului lung şi să ne mulţumim cu rate decente ale profitului, de maximum 5%. Economia-cazinou nu are viitor. Iar cei care vor adrenalină nu au decât să încerce o călătorie pe "autostrăzile" româneşti. E mai ceva decât ruleta rusă!

    RăspundețiȘtergere
  13. @ C. Gheorghe: Sunteti mult prea optimist daca previzionati mai mult timp liber, etc. Sa fie ca dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  14. In cazul apocaliptic, parerea mea ca cea mai buna investitie o reprezinta un mic arsenal.

    Aici gresesti. Pentru ca prabusirea sistemului financiar nu va aduce nimic de genul apocalipsei la care te gandesti. Si cel mai important este sa ramanem INFORMATI dar OPTIMISTI.

    Mr. Gheorghe - cu agricultura ati prins bine ideea. Dar cu finantele ce vedeti ca alternativa cand va urma dematerializarea banilor ? Lumea accepta si acum aurul ca moneda, in acel moment le va fi chiar mai usor.

    Iar cu petrolul, daca nu gasim curand alternative reale o sa ramanem rapid din nou pe rosu. Iar adevaratele alternative nu sunt cele care devin viabile doar la preturi mari ale petrolului. Pentru ca asta inseamna ca sunt scumpe, adica pentru realizarea lor se cheltuiesc cantitati mari de ENERGIE si de fapt ne invartim in cerc.

    Cantitatea de petrol ars ca sa scoti minereu, sa-l transporti, sa-l prelucrezi, sa-l instalezi sub forma unei eoliene care da randamente bune doar in anumite conditii, aproape ca nu se recupereaza la final dac aprivim imaginea in ansamblu.

    E simplu sa construiesti eoliene cand ai petrol ieftin, dar va fi tot mai dureros de scump sa o faci in momentul in care acesta se va scumpi si el...

    Deci daca e sa gasim o solutie, avem nevoie de un altfel de "alternative" ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Trust me, am studiat capitolul cu petrolul luni bune pe toate partile. Si cu nici una din solutiile clasice nu veti ajunge la nici un rezultat viabil.

    Nu e vorba doar de sistemul energetic, ci de transporturi pe uscat, pe mare si pe aer care toate au la baza petrolul. Iar fara transporturi nu misca nimic. Nici industrie, nici extractie, nici prelucrare, nici livrari, nici macar muncitorii care merg la fabrica.

    Iar daca la cate o masinuta electrica de jucarie ii mai putem monta niste baterii, ca sa schimbi flote intregi si sa reinventezi modul de functionare al unor ramuri din industrie nu e acelasi lucru.

    Deci daca vrem sa facem o schimbare aceasta va fi majora si va implica mult mai mult decat niste eoliene, panouri solare sau masinute cu baterii.

    Intre timp am aflat ca solutii exista, dar raspunsul vine din alta parte decat ceea ce ofera acum majoritatea drept "alternative" gen praf in ochi.. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Dan P.

    Eu am cumparat de la www.coininvestdirect.com
    Poti cumpara lingouri sau monede, transportul 9 EUR (prin UPS). Ajunge in 3 zile lucratoare de cand au primit banii. Plata se face prin O.P.

    Mi s-au parut ok, livrarea se face din Germania.

    RăspundețiȘtergere
  17. Costurile unor tehnologii alternative nu sunt neapărat mai mari pentru că se consumă multă energie pentru a fi fabricate produsele respective. Există două faze în care câştigi dintr-o tehnologie nouă: prima, când raritatea ei îţi permite un preţ mare, cu marje mari de profit, şi a doua, de masificare a producţiei, când câştigi din volum, la rate mult mai mici ale profitului.

    Şi celulele fotovoltaice, şi alte tehnologii verzi de producere a energiei sunt perfect stăpânite, numai că preţurile sunt încă prea mari în comparaţie cu cel al energiei obţinute din petrol.


    Cât despre timpul liber, ei bine, da, vom avea mult mai mult timp liber. Nu toţi, nu în acelaşi timp. Dar este o realitate peste tot în lume, inclusiv în Japonia, Coreea de Sud, China, Taiwan.


    Este o industrie de viitor, cea a timpului liber, şi ţările care se adaptează mai repede acestei realităţi economice vor avea de câştigat. Căutaţi să vedeţi cât câştigă Franţa de pe urma festivalurilor pe care le organizează anual, şi nu vă va veni să credeţi. Este o adevărată industrie! Sau vedeţi ce legătură este între trecerea la săptămâna de lucru de 35 de ore şi succesul parcului Disney Land de lângă Paris, care, înainte de asta era gata-gata să dea colţul.


    Ceea ce ne lipseşte nouă, românilor(şi mă includ şi pe mine) este o mai bună stăpânire a complexităţii. Simplificăm nepermis de mult, şi de aceea greşim periculos de mult.

    RăspundețiȘtergere
  18. Şi celulele fotovoltaice, şi alte tehnologii verzi de producere a energiei sunt perfect stăpânite, numai că preţurile sunt încă prea mari în comparaţie cu cel al energiei obţinute din petrol.

    Pe langa specializarea ca economist mai am si una ca it / electronist. Deci am idee cu ce se papa si electricitatea, puterile sau randamentele.

    Trust me, la capitolul energie suntem inca mici copii cu ceea ce ne chinuim noi sa obtinem din panourile alea amarate. Asa ca o sa mai ardem inca ceva petrol pana una alta.

    Raspunsul sta in fizica cuantica. Nu neaparat in experimente gen LHC de care s-au speriat toate babele anul trecut, dar cam pe acolo ca idee. Insa mult mai ieftin... :)

    O sa vina si randul tehonologiilor respective sa iasa la lumina si asta e motivul pentru care raman si eu optimist. Dar vor exista niste schimbari de neimaginat la ora actuala ca sa ajungem acolo. Principalul "impediment" ar fi descentralizarea sistemului energetic si independenta fata de sistem, asa ca e usor de inteles rezistenta unora la astfel de schimbari :)

    Pentru curiosi le recomand proiectul Venus ca sa-si faca macar o minima idee... ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Flavian,

    proiectul Venus ? ma lashi ?

    e o gluma proiectul ala, o gluma care nu lamureshte problema competitiei pentru resurse care nu sunt infinite precum nevoia noastra de admiratie de sine.

    RăspundețiȘtergere
  20. Flavian: Am mai discutat de vreo cateva ori despre Venus. Este, in cel mai fericit caz, o utopie nereusita. Asa cum am mai spus, noi am mai trait pe pielea noastra incercari de implementare a unei utopii si ne-a cam usturat.
    In ceea ce-l priveste pe Fresco, cred ca ar fi foarte interesant daca s-ar ocupa in continuare de arhitectura. In economie e clar ca e o nulitate!

    RăspundețiȘtergere
  21. @Flavian - iti respect demersurile, vointa, nu si optimismul cam prea in spiritul vremii/Zeitgeist. Aurul e "jucat" foarte bine de cei care au falimentat RBS. In ABN-AMRO we trust.. Si au metamorfozat UK intr-un rahitic schelet financiar. Recomandarea ta ar fi fost bine-venita in iulie 2007, o vara atat de aur(e)orala, in care gramul era cotat cu fatidicul 40,13 ron parca.. Pe termen mediu sper ca nu aurul e investitia optima. Daca va fi fost, fermele vor fi de mult un concept desuet. Poate gospodariile.. @Dan@Trenduri - inca o data sunt de acord cu tine. Prin oct. 2007 am inceput sa citesc mai multe despre criza din '72-'79, gratie post-urilor tale despre petrol. Pretul e politic-artificial scazut acum. Energia si agricultura sunt cheia investitionala a viitorului, dar nu fetisizate. La fel si argintul.. Dar sa nu credem ca nu a existat si un Flavian al imobiliarelor. Celor care cred in fetisuri investitionale pe termen lung nu le pot aminti decat ce spunea straniul lord Keynes - "pe termen lung toti vom fi morti." "Tot inainte", ;) , Dan. Mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Dan - ne intalnim inca o data aici - http://www.inpolitics.ro/Blog/dannecea/art/35704/Obama-in-Tara-Nicaieri.html . Mult succes inca o data, printre eroi investitionali si morminte financiare. D.N.

    RăspundețiȘtergere
  23. Dan Necea: Excelent blog-ul tau(l-am salvat in fav.). Se pare ca avem multe puncte comune.

    RăspundețiȘtergere
  24. Baieti, eu deja nu va mai inteleg. Sincer.

    Eu credeam ca scopul discutiilor noastre este de a intelege cat mai bine fenomele care se intampla si care vor urma. Incluzand ceea ce putem face si ce solutii am putea gasi pentru viitor. Atat individuale cat si la nivel de societate.

    Bon, deci cat de curand ne asteapta colapsul financiar pe care tot mai multi il vad din ce in ce mai aproape. Stiu ca unii se mai ascund inca pe dupa visin si nu vor sa recunoasca deschis, dar pe aceia vom incerca sa-i ignoram.

    Avand acest fapt, unii au inceput sa faca sugestii. Mai un aur, mai o ferma, mai o varianta de moneda alternativa. Sunt altii care vad ca se distreaza insa doar cu demontatul variantelor propuse de altii.

    Ok, am inteles ca NESARA vi se pare radical, ca Venus e cam utopic, iar la aur strambati din nas. Pai atunci ce pot sa fac eu decat sa vin si sa va intreb: care-s ideile pe care le vedeti voi functionale ? Ca sa ne lamurim, sa le dezbatem si sa vedem daca-s mai bune decat ce au propus altii pana acum.

    Asa ca va rog, in momentul in care incepeti sa aruncati cu epitete si sa demontati teoriile altora fara macar sa aveti rabdarea sa le intelegeti, sa veniti si cu alternativele proprii. Ca-s curios sa le aud. Foarte curios. Pe bune... :)

    Iar de optimism, imi pare rau, am "fumat" de mult zeitgeist si addendumul aparut in toamna ca sa mai iau de bun tot ce se povesteste pe acolo. Si de proiectul Venus auzisem dinaintea adendumului.

    Am mai incercat sa explic ca optimismul meu vine din alte motive, dar daca nu reusim sa trecem nici macar peste primii pasi de dialog constructiv, nu vom ajunge niciodata la motivele alea. ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. Dan Necea - iti recomand ultimul meu post despre UK de AICI ca sa ne lamurim reciproc ce si cum e cu britanicii la ora asta.

    De asemenea recomand si graficul DOW vs gold de AICI in care arata clar ca la nivel de investitii DOW si-o ia urat de la AUR incepand din 2001 incoace. Si mai are mult pana ajunge la nivelele atinse in 1980 in timp ce actuala criza nici nu se compara cu cea de atunci.

    De fapt "DOWn Jones" e in perfuzii de vreo 2 saptamani cand au anuntat americanii ultimul bailout. A scazut azi la 6770 sub minimele ultimilor 12 ani in timp ce aurul se afla la maxime istorice in apropierea valorii de 1000 USD.

    De BVB ce sa mai vorbim, maine o sa fie sange la burse, asa cum prevesteam de azi-dimineata AICI

    Asa ca va astept cu alternative la investitii, daca aurul inca vi se pare prea demodat... :)

    RăspundețiȘtergere
  26. @Flavian - multumesc pt. materiale. Ma refeream la dubioasa achizitie a ABN-AMRO de catre RBS, si la batalia de la Waterloo.. Ma intelegi eronat: eu nu sunt impotriva etalonului-aur, desi tine mai degraba de istorie. Poate ar trebui sa incercam etalonul-munca si barterul, cum au facut cei ce au iesit primii din Marea Criza. Ci impotriva blocarii lichiditatilor in monede de aur masiv comercializate cu adaosuri cam ne-simtitoare. Iar piata aurului poate constitui si ea o bula - si constituie, fiind controlata de aceiasi isteti care au vandut ABN-AMRO la timp si de fartatii ruso-chinezi. Mai bine am face ceva in privinta Rosia-Montana, a carei valoare e aproape dubla fata de cat s-a evaluat, decat sa suflam in noul balon. Sau mai bine cumparam argint. In rest total de acord cu investitii in energie si agricultura. Sa nu uitam insa ca si rezerva de petrol si clima se deterioreaza. Investitia cea mai buna e in Inteligenta. Software, de pilda, daca ai cum. Si in agricultura+industrie alimentara. Teren agricol cu o anume cantitate si calitate. Energii alternative - eoliana, solara, chiar daca spertzul si traficul de influentza rulz in domeniu. Irigatiile trebuie refacute, erau singurul lucru bun facut de Ceausescu in domeniu - acum Baraganul e aproape inutilizabil. Ergo - o firma de recrutare pt. IT, argint, :) o ferma, instalatii eoliene ori solare. Dar cel mai bine ai investi in politica.... Uite domnisoara Udrea ce bine a ajuns. Si ca veni vorba.. poate se legalizeaza. Un cunoscut a facut cu 80000 de euro obtinuti la BVB in bula un salon de masaj... Merge domnule medicina asta, merge..

    RăspundețiȘtergere
  27. @Dan@trenduri - iti multumesc pt. aprecieri, si blogroll. Ale mele pt. tine sunt insa mai indreptatite. Concretul contine si abstractul, ca sa nu mai zic abstrusul:), ne invata taica Hegel. Bine ca nu s-a facut el economist, si l-a lasat pe Marx. Altfel crea un bubble din toate celelalte bubbles, si instaura imperiul lui Geist, dar fara de Zeit..

    RăspundețiȘtergere
  28. Dan Necea - apreciez comentariile

    Se pare ca esti singurul care a venit cu niste variante alternative pana acum :)

    Sunt de acord cu inteligenta ca fiind acum cel mai tare lucru in care trebuie sa investesti. De fapt inconstient incerc sa fac asta de multa vreme, iar dezbaterile de fata in ideea intelegerii cat mai bune a fenomenelor care au loc sunt pentru acelasi scop :)

    In rest sunt ok si sfaturile mai "concrete": industria alimentara bate cam acolo cu fermele si agricultura. Iar la energie pare tentant dar eu mai am unele informatii care spun ca s-ar putea sa avem mari surprize in bine la capitolul energie cat de curand. De aceea m-am linistit nitzel si cu Peak Oil de care ma temeam destul de tare pana de curand ;)

    In IT sunt bagat deja si treburile sunt cam tulburi acum, nu stiu sincer la ce m-as putea orienta ca sa incep o afacere noua in domeniu in acest moment. Hardware-ul e cam lovit la vanzari, iar software-ul e legat si el de hardware. Eventual o firma de consultanta pentru reducerea cheltuielilor legate de IT si eficientizare sa zic ca ar merge acum cand toti incearca sa stranga cureaua.

    Mai astept insa in continuare variante asupra noilor monede care vor circula dupa prabusirea dolarului. Cine le va emite si pe ce vor fi bazate acestea ? Tot pe "incredere" ca si pana acum ? :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Flavian: Si in IT e destul loc de investit, mai ales in Romania. In hardware e mai dificil din cauza lipsei de specialisti, dar in soft(in special servicii web) e loc la greu. Am studiat destul de atent fenomenul si exista oportunitati reale.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)