luni, 25 mai 2009

Ambitiile fetei de la tara

Nu am scris prea mult despre bursa noastră. Am evitat subiectul pentru că, la fel ca orice entitate economică autohtonă, instituţia din Hotelul Modern se zbate într-o banalitate greu de înţeles. Născută cu forcepsul, BVB nu a reuşit până în prezent să depăşească vârsta copilăriei.

În orice ţară din lume, bursa reprezintă un punct central al economiei. Atunci când vrei să faci o analiză a situaţiei economice a unei ţări începi cu bursa. La fel când vrei să investeşti. Aceasta datorită faptului că bursa este un mecanism perfect corelat cu economia, o fotografie a climatului economic din ţara respectivă.

La noi, ca deobicei, lucrurile stau total aiurea. Putem spune orice despre bursă, numai că se corelează cu economia nu. Despre reprezentativitatea ei, iar nu putem spune mare lucru întrucât, în acest moment, bursa nu este altceva decât o adunătură arbitrară de companii. Unele din ele sunt listate pentru că "aşa trebuie", altele pentru că aşa au apucat şi foarte puţine datorită avantajelor pe care le-ar putea obţine. Aşa se face că bursa a fost şi este codaşă absolută în ceea ce priveşte numărul de listări noi. Practic, dacă privim numai prin prisma acestui indicator ne dăm seama de adevărata faţă a bursei: o instituţie haotică, prost gestionată şi fără viziune.

Raportându-ne la mărimea ţării şi la resursele care pot fi atrase, nu este greu să intuim că BVB ar trebuit să aibă o cu totul altă evoluţie. În mod normal, bursa noastră ar fi trebuit să fie un lider regional de necontestat, un magnet pentru toate marile firme din zona balcanică şi nu numai. Evident că acest lucru nu se va întâmpla. Lipsa de viziune, necunoaşterea şi limitarea sunt cei mai mari duşmani ai bursei. Acestea sunt şi motivele pentru care instituţia în cauză se zbate într-un provincialism şi amatorism devastator.

Deocamdată BVB seamănă extrem de mult cu o fată de la ţară ajunsă accidental în păturile de sus ale societăţii. Stângăciile, accentul şi apucăturile îi trădează originile "nesănătoase" şi o izolează de lumea civilizată. Probabil că singura măsură care ar putea revigora bursa ar fi aducerea la conducerea instituţiei a unor persoane cu viziune şi cu experienţă. Dar cine să facă asta? Acţionarii? Mă îndoiesc!

P.S. În contextul actual, deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri de către Elena Udrea mi se pare a fi cel mai reprezentativ element al unui tablou grotesc. Întrebarea care-mi revine obsesiv în minte se leagă de motivele invitării "divei de la turism". S-or fi gândit că vor reuşi în acest fel să scoale bursa?

3 comentarii:

  1. @Dan
    Ce naiba se intimpla? Uite ce zice tipul asta: http://www.shafferasset.com/section7.cfm

    De la minutul 2 si 25.

    RăspundețiȘtergere
  2. si clipul 2 continua ... we we will not see the bottom until 2011 2012 ... prezentatoarea macar e simpatica: this is ugly!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)