marți, 30 iunie 2009

Cum prabusim economia

Ieri, un prezentator frenetic declara că gata, s-a terminat criza, iar în scurt timp băncile vor începe să dea credite. Mi-ar fi venit să-i spun că e prost, dar cum nu vorbesc de fel cu televizorul, m-am gândit că e un moment bun să le clarific unora ca el cum stă treaba cu recesiunea, criza, băncile s.a.m.d. Nu de alta, dar până acum am cam avut dreptate şi cred că nici în continuare nu o să mă înşel. S-o luăm pe rând:

1. Scăderea dobânzii operată de BNR s-a făcut nu pentru reluarea creditării ci pentru a permite Ministerului de Finanţe să se împrumute mai ieftin. Cei care estimau o scădere mai abruptă a dobânzii s-au hazardat întrucât şi-aşa nivelul este destul de scăzut pentru această perioadă.
Operaţiunile pe care le face BNR acum seamănă cu "operaţiunea embargoul" din timpul războiului din Iugoslavia. Atunci România aproviziona Serbia cu cantităţi enorme de combustibil prin intermediul traficanţilor autohtoni. Schimbaţi România cu BNR, traficanţii cu băncile şi sârbii cu Ministerul de Finanţe pentru a înţelege dedesupturile politicii monetare. Din păcate banii vin din rezerva BNR, ceea ce ne va crea probleme destul de mari în viitorul apropiat.

2. Eliberarea de rezerve a inundat temporar piaţa cu lichidităţi. Operaţiunea, dincolo de respectarea agreement-ului cu FMI, a mai urmărit alte câteva obiective:
  • asigurarea lichidităţilor iniţiale pentru "Prima Casă";
  • asigurarea unui balon de oxigen pentru întregul sistem bancar aflat în suferinţă puternică din cauza nivelelor din ce în ce mai mari ale restanţelor;
  • valuta eliberată a avut, suplimentar, scopul de a opri pe termen scurt(săptămâna curentă) presiunea asupra cursului.
3. În continuare ne vom confrunta cu o presiune din ce în ce mai mare pe curs. Menţinerea sa la nivelele actuale implică o cheltuială din ce în ce mai piperată, lucru care se va simţi puternic în câteva luni. Relaxarea monetară actuală ar trebui să aibă ca efect un curs de 4.35 - 4.4 RON/EUR. În acest fel cheltuielile BNR pentru menţinerea cursului se vor păstra la un nivel similar celui actual.

4. Programul "Prima Casă", în afară de umflarea temporară a preţurilor unor imobile, nu va avea ca efect decât generarea unei noi bule: aceea a garanţiilor de stat. Adăugaţi sumei cu care statul garantează "Prima casă" garanţiile acordate IMM-urilor, Ford-ului şi Renault-ului. De asemenea, mâna largă a guvernului pregăteşte alte câteva programe de garantare. Partea proastă e că nimeni nu înţelege că aceste sume pot intra în default, punând o presiune teribilă pe buget. În ceea ce priveşte eficienţa unor garanţii şi ajutoare, remarc faptul că nimeni nu are nimic de spus despre amânarea nejustificată de către Renault a investiţiei de la Titu.

5. Amânarea la plată a datoriilor este o nouă prostie marca cabinetu'(sic) Boc. Datoriile nu trebuie amânate ci reeşalonate! Nu de alta, dar amânarea creează premisele unei noi amânări electorale. Oricum, nimeni nu garantează că cineva va mai înapoia peste 6 luni sumele care nu au fost plătite acum.

6. Creşterea impozitelor este o altă prostie vehiculată în ultima perioadă. Până în prezent, cea mai bună idee a avut-o Ilie Şerbănescu: eliminarea impozitului pe profit şi majorarea TVA-ului. Pun pariu că la noi se vor majora ambele, în timp ce economia subterană va avansa la umbra politicienilor.

7. Deficitul bugetar al anului în curs va fi mai mare de 6%; în funcţie de performanţa guvernanţilor este posibil să depăşim chiar şi 8%! Aceasta va conduce la tensionarea acordului cu FMI şi posibila pierdere a tranşelor următoare. Dar despre asta cred că se ştia dinainte...

11 comentarii:

  1. cum se leaga postarea de astazi cu cea de ieri? daca Goldman Sachs are oameni peste tot, inclusiv la Fed si totul e manipulare, ce relevanta mai are cat e dobanda la BNR si daca mai intra transele de la FMI?
    ...
    sa intelegi/rezolvi problemele economiei romanesti, dupa ce ai realizat cum functioneaza economia "de piata" la varf (US and A), e echivalentul unei frectii la piciorul de lemn dupa ce ai fost impuscat mortal la cap. ce relevanta mai are frectia? manipulare e si in Romania, copiata si adusa la scara mai mica...

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi cred că mai trebuie să vorbim şi de şomaj. În general cele mai bune luni de pe piaţa muncii sunt cele de vară (construcţiile) în timp ce iarna numărul şomerilor creşte cu 5-10%, cu vârful în februarie. Dacă presupunem că avem de-a face şi anul ăsta cu un ciclu normal, rezultă că în iarnă, prin februarie, vom avea în jur de 600.000 de şomeri, fără alte efecte ale crizei, fără restructurarea vreunui post bugetar, doar din alternanţa normală vară-iarnă. Dar restructurarea bugetarilor e obligatorie, iar economia continuă să se contracte. Cine poate crede că la iarnă vor fi doar 600.000 de şomeri? Şi cine va mai avea tupeul / nesimţirea să susţină că România nu are parte de hard-landing, criza e depăşită etc. atunci când şomajul va fi în jur de 10%?

    RăspundețiȘtergere
  3. Încep să mă întreb doar prin ce Venezuelă va ateriza Boc după prezidenţiale dacă nu e ales Băsescu ...

    Cred că asta e în mare singura necunoscută. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce nu inteleg guvernantii nostrii actuali e ca degeaba incearca sa traga de plastilina (economie) pana dupa alergerile din iarna pentru ca fix dupa alegeri am putea sa avem miscari de strada si eventual alte alegeri cand romanul saturati de tampenia actualei clase politice o sa iasa in strada.... my 2 cents!

    RăspundețiȘtergere
  5. Free Drive Ro: Pai cam are ca aici dezechilibrele nu sunt chiar atat de mari incat sa nu poata fi corectate. Uneori, din uragane mai scapa si plutele daca sunt bine conduse si au ceva noroc. Noi avem numai noroc, dar care e contrabalansat de o prostie monumentala.
    Manole: Foarte corecta observatia. Trebuia sa spun si despre somaj, da' mi s-a facut scarba de subiect in timp ce-l scriam. :-))
    B: Corect, numai ca nu cred ca mai rezista sandramaua pana dupa alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Amanarea la plata datoriilor poate sa aiba un substrat ceva mai sinistru, cu dedicatie pentru "baietii destepti". In 6 luni e timp destul sa muti activele si activitatea pe alte firme. Dupa aceea, se introduce firma datornica in faliment, curata si uscata, cu capital social de 200 lei si nimic altceva. Recupereaza, bugetule, recupereaza...

    RăspundețiȘtergere
  7. >Corect, numai ca nu cred ca mai rezista sandramaua pana dupa alegeri.

    Eu am un deja-vu ... că Băsescu şi maşina de propagandă a sa o să păţească exact ca în SUA, unde rahatul nu a mai putut fi ţinut sub preş şi a explodat cu taman înainte de alegeri lu' McCain în faţă ... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane, Manole, cand va aud vorbind imi creste inima... :)

    Despre somaj, prabusirea economiei, sandramaua care se darama si oamenii care s-au saturat de toate astea. Parca ma si aud pe mine acum jumate de an.

    E bine ca intr-un final incepem sa spunem lucrurilor pe nume. Am insistat destul sa nu ne mai ascundem dupa visin si sa vedem si alte chestii mai importante ca imobiliarele. Sau ca banii si jocurile la bursa, dar aici stiu ca inca nu v-am convins, deci mai lucrez. :)

    Free Drive - chiar daca dezbatem de obicei problemele "serioase" ale economiei mondiale, uneori nu strica sa mai arunci un ochi si in gradina proprie, ca sa u pierzi contactul cu realitatea ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Flaviane ai devenit predictibil. de juma' de an ne spui ca ne tot spui de juma' de an. mai pe topic asa, daca se poate. iarta-ma, nu m-am putut abtine. mai bine te abtii de la scris decat sa faci predictii de acu juma de an.

    RăspundețiȘtergere
  10. Orice economie care se pretinde guvernată numai de legea pieţii, nu prea are viitor.
    Cît despre matrapazlîcurile finaţiştilor mondiali, nu mă miră nimic. Şi ei, nişte "pilari", acolo, cum ar fi spus baba mea, Măriuţă Zbăganu din Visag.
    Mă miră numai naivitatea domniilor voastre care lasă să se înţeleagă că s-ar fi aşteptat la altceva de la dînşii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Lasa anonim, ca si flavian isi mai schimba opiniile dar naravul ba.... In speta era adeptul peak oil theory si intre timp a renuntat, sa stii flavian ca eu nu eram asa de pompieristic cu peak oil dar teoria este indreptatita, daca nu schimbam nimic o sa ramanem fara petrol sooner or later...
    Dane, si uite cum patriciu cu ai sai liberali au tras lozul castigator insistand la PNL sa treaca in opozitie 1 an ca sa le explodeze la ceilalti mamaliga in fata! Chiar si asa, asta nu inseamna ca Patriciu nu s-a imbogatit furand de la stat ca orice alt proaspat imbogatit al tranzitiei, numai ca a facut-o destept si o zemflea totdeauna la indemana.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)