marți, 2 iunie 2009

Euro - confirmarea necesara


În urmă cu aproximativ o lună scriam despre intrarea pe euro. Spuneam atunci că sunt îndeplinite toate semnele necesare pentru o apreciere a euro. Pe-atunci EURUSD era la nivelul ~1.35. În momentul de faţă, moneda europeană s-a apreciat puternic, atingând 1.43. O diferenţă spectaculoasă care a produs profituri extrem de grase celor care s-au situat de partea corectă a trendului.

La ora actuală, graficul EURUSD(vezi imaginea) se prezintă extrem de bine pentru moneda europeană. ADX semnalizează faptul că trendul actual nu şi-a pierdut încă din suflu, iar crossover-ul ema(20) cu ema(200) ne indică o posibilă oportunitate long. Singurul indicator care ne avertizează asupra unei posibile întoarceri este RSI care a depăşit 70.



Cu toate că din punct de vedere tehnic lucrurile arată bine, din punct de vedere fundamental există o probabilitate mare să avem o vară agitată. În economia europeană s-au strâns destule tensiuni şi dezechilibre, iar întreg continentul se află în recesiune. Băncile europene au fost protejate până în prezent, însă aceasta nu le fereşte de probleme. De asemenea, în industrie lucrurile stau destul de prost întrucât autorităţile naţionale au adoptat o politică protecţionistă în defavoarea unei restructurări. Tot greul următoarei perioade va cădea pe umerii Comisiei Europene şi al BCE. În cazul în care cele două instituţii vor da dovadă de luciditate şi vor lua decizii corecte(care, din păcate, sunt nepopulare) vom putea spera la o recuperare rapidă a zonei euro. Dacă însă se vor lua decizii similare celor din SUA, cel mai probabil autorităţile naţionale vor adopta o poziţie "scapă cine poate" extrem de toxică pentru întreaga economie.

Ca o concluzie, cu toate că din punct de vedere tehnic resursele monedei europene nu au secat încă, în periada imediat următoare e nevoie de atenţie. Esenţială în toată această ecuaţie va fi politica instituţiilor europene.

3 comentarii:

  1. Cred ca daca vrei sa shortezi dolarul e mai sigur s-o faci contra CAD sau AUD. Spre deosebire de EUR/USD, aici ai avea si motive fundamentale, cum ar fi cresterea pretzului la materii prime.

    RăspundețiȘtergere
  2. John: Deocamdata pastrez pozitiile long pe EUR(mi-am setat un TS pentru siguranta). Mai e inca loc de crestere, dar e nevoie de atentie sporita pt. ca au crescut riscurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Că tot vorbeai de listarea BCR ... cică deabia prin 2011 ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)