marți, 30 iunie 2009

Punct si de la capat


S-a încheiat încă o pagină din istorie. Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare. Este deznodământul uneia dintre cele mai mediatizate escrocherii din istoria recentă. Şi, cu toate că mulţi ar vrea să pună punct aici acestei afaceri, rămân o groază de întrebări fără răspuns.

Nu a spus până acum nimeni cum a fost posibilă autorizarea unui fond de investiţii care funcţiona piramidal. Fondul elitist al lui Madoff a fost autorizat, auditat, controlat. Nimeni nu a observat nimic suspect. Ba, mai mult, experţii în risc ai unei bănci au certificat faptul că lucrurile sunt cât se poate de OK, dând undă verde investiţiei în gaura neagră.

Un alt element îngrijorător este reprezentat de "luarea asupra sa" a întregii vinovăţii. Conştient de faptul că nu are cale de scăpare, Madoff a jucat inteligent, pledând vinovat şi susţinând că el a fost singurul individ care a avut habar despre ceea ce se petrecea în fondul său de investiţii. Este evident imposibil, dar judecătorii au închis ochii, deschizând calea evaporării unei părţi din banii familiei Madoff(înţeleg că soţia lui Bernie va rămâne cu ceva bani de buzunar întrucât ea nu a ştiut nimic).

Desigur, există multe alte semne de întrebare legate de acest caz. Dincolo de oamenii care au ieşit ruinaţi din această afacere, cred că e vorba şi de foarte multă manipulare. Începând cu mass media care este realmente isterizată şi terminând cu analiştii economici care analizează acest caz la lupă. Nu cred că acest caz merită atâta cerneală. Până la urmă este vorba doar de o schemă piramidală şi de foarte multă incompetenţă a autorităţilor.

Este lăudabil modul rapid de soluţionare a acestui caz. Rămân totuşi cu impresia că şi la ei peştii mici sunt cei care plătesc, în timp ce marile bombe îşi văd liniştite de afaceri. Dacă mai ţineţi minte, în mai multe rânduri mi-am arătat dezamăgirea în ceea ce priveşte tratamentul preferenţial de care se bucură Goldman Sachs. Această instituţie acţioneaază precum o caracatiţă, având foşti angajaţi extrem de devotaţi "cauzei" peste tot în sistem. Am vrut să tratez problema de mai multe ori, dar, de fiecare dată, m-am lovit de complexitatea sa Din fericire, există cineva care a avut răbdarea să pună cap la cap toate informaţiile mai mult sau mai puţin oficiale despre Goldman într-un articol excelent pe care-l aveţi ataşat. Recunosc faptul că sunt în acest articol extrem de multe informaţii foarte puţin cunoscute marelui public(pe mine personal m-a surprins să află că până şi cretinelul Jim Cramer de la CNBC a trecut pe la Goldman). După ce-l veţi citi veţi înţelege mai bine motivele pentru care am considerat şi consider cazul Madoff unul minor.


[Din cauza unor probleme de copyright materialul atasat initial acestui articol a fost sters de pe iPaper. Din fericire, articolul este disponibil pe site-ul Rolling Stone.]

Update: Aveţi pe blogul lui Matt continuarea acestui articol(On giving Goldman a chance). De asemenea, alte câteva dileme referitoare la acelaşi subiect pe blog-ul goldmansachs666.com.

P.S. Cer scuze celor care nu cunosc engleza. Nu am timpul necesar traducerii acestui material; dacă aveţi pe cineva care vă poate traduce, vă garantez că merită!

6 comentarii:

  1. Asta da "teoria conspiratiei" - şi se poate de serios vorbind. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca e o teorie a conspiratiei, pentru ca e general acceptata de public; dovada aici:

    Articol pe CBC:

    Madoff gets 150 years for fraud

    http://www.cbc.ca/money/story/2009/06/29/madoff-ponzi-fraud-sentence564.html

    Si uite care e comentariul cel mai votat (la care au subscris cei mai multi cititori canadieni):

    TheFacts wrote:Posted 2009/06/29
    at 7:30 AM ET

    Madoff is the face representation of Corporate Capitalism greed

    Same as the bailout scam which is the invisible hand of the pyramid scam which stole trillions from taxpayers money provided as Corporate Welfare to Big Banksters and Big Corporations.

    The whole monetary system of our societies is a ponzi scheme - the Federal Reserve is priviate-run by the Big Banksters which print money out from thin air enslaving countries with debt

    Then we have the crooks of Wall Street which run the Corporate Casino trade.

    On top of that the IMF, the invisible hand of world economic domination and destruction.

    Corporate Capitalism is a pyramid scham which destroys democracy, destroys free competition and destroys independent media by monopolizing everything. It controls and runs our governments to their convenience and advantage.

    Corporate Capitalism is a failed system which will end up destroying the middle class.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dane, ce parere ai despre urmatorul link? http://benbittrolff.blogspot.com/2009/06/china-cleverly-dumping-us-dollars.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Un fel de SAFI de la ei...
    Dormiti linistit. SAFI va fura banii...

    RăspundețiȘtergere
  5. B: Pai am atacat si eu subiectul asta. Vezi aici si aici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Despre subiectul 'Goldman Sachs' a scris cateva articole si Paul B. Farrel, am relatat intr-un articol din aprilie unde aveti link-urile.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)