vineri, 19 iunie 2009

Revenire

În urma unor afirmaţii pe care le făceam acum mai bine de o lună(vezi penultima frază a articolului de aici: http://trenduri.blogspot.com/2009/05/la-prima-vedere.html) am avut parte de comentarii negative din cauză că lansez zvonuri incerte. Nu contest respectivele reacţii şi, pentru a-mi respecta promisiunea pe care am făcut-o, revin acum la acel articol pentru a face precizările necesare.

De la bun început voi spune că ezitarea de atunci a fost cauzată de faptul că informaţiile pe care le aflasem mi s-au părut exagerate pentru a fi adevărate. Numai că, seriozitatea persoanei care mi-a povestit toată tărăşenia, nu lăsa loc de îndoială, motiv pentru care am hotărât că publicarea unui "cârlig" cu rol de avertisment nu e chiar un capăt de ţară.

Pe scurt, informaţia de atunci se referea la adevăratul gentleman's agreement din spatele împrumuturilor contractate de România. Şi, dacă acum vă gândiţi la jocul de glezne executat de FMI împreună cu băncile străine, vă înşelaţi profund. Este vorba de agreement-ul încheiat cu noi, mai precis cu factorii responsabili şi care, sincer să fiu, chiar şi acum mi se pare incredibil. Conform acelui zvon, oficialii noştri s-ar fi obligat să faciliteze preluarea de către AVAS a tuturor creditelor neperformante ale băncilor din sistem la valoarea contabilă. Cu alte cuvinte, vom executa cu graţie "naţionalizarea pierderilor şi privatizarea profiturilor"(asta pentru că tot mă acuza cineva de limbă de lemn). Mai bine spus, statul va prelua nişte active de cele mai multe ori supraevaluate, degrevând astfel instituţiile financiare de greţurile provocate de propria inconştienţă şi rapacitate. Nu cred că e greu de intuit faptul că, din purcoiul de credite neperformante, rata de recuperare se va situa pe la maxim 30%. Dacă din această sumă vom scădea preţul plătit pentru operaţiunea propriu-zisă de recuperare(executori, procese, contestaţii, salarii ale birocraţilor s.a.m.d.), probabil că se va ieşi pe minus.

Deocamdată această operaţiune este practic imposibil de pus în aplicare din cauza opoziţiei care ar apărea. Atâta vreme cât criza a subţiat veniturile tuturor, e foarte greu de crezut că vreun om politic îşi va asuma această decizie. Dacă însă va apărea puţină turbulenţă în sistem prin falimentul unor instituţii minore, vor fi create premisele apariţiei glorioase a piticului atomic pentru a anunţa soluţia salvatoare de stabilizare a sistemului.

Privind din această perspectivă, România va aratăta ca un adevărat "El Dorado" pentru "investitorii strategici" şi ca un iad pentru contribuabili. Preţul care va fi plătit nu va fi mare, ci covârşitor. Practic, pentru păcatul de a-i fi invitat pe unii să facă profituri aici va trebui să plătim o notă de plată extrem de umflată.

P.S. Probabil n-aş fi dat nici acum publicităţii această informaţie întrucât aveam nevoie de o confirmare suplimentară. Ea a venit din partea lui Ilie Şerbănescu(vezi articolul de aici), unul dintre puţinii analişti economici din ţară. Cu toate acestea, sper ca respectivul zvon să fie fals întrucât, în caz contrar, nu văd cum o vom mai scoate la capăt.

P.P.S. La sugestia unui cititor(ITist) revin cu precizarea că pe acest blog se publica doar analize şi ipoteze economice! Nu se face politică, nu se emit teorii rasiste, ale conspiraţiei şi aş fi foarte mulţumit dacă ceea ce scriu este luat aşa cum e, fără a se dezvolta teorii abracadabrante. Cred că trebuie să ne menţinem cu picioarele pe pământ şi să păstrăm un limbaj, pe cât posibil , civilizat. Şi, de asemenea, voi preciza că, în cazul în care zvonul publicat se va dovedi fals, voi reveni cu precizările necesare. Cei care citesc acest blog ştiu că am puterea să-mi recunosc erorile şi chiar o voi face dacă va fi cazul!
Închei prin a mă declara oarecum contrariat de articolul publicat de Dan Popa pe blogul său şi preluat de Hotnews. Cu toate că încă din titlu face aluzii la acest articol(întâmplător numai eu am folosit cuvântul agreement) mă văd nevoit să subliniez faptul că nu mă număr printre analiştii bancari citaţi în finalul articolului(am eu o bănuială că sunt de fapt doi: unu' Dan şi unu' Popa, ambii autori ai blogului hymerion.wordpress.com). :-))

17 comentarii:

  1. Mda, auzisem zvonul respectiv de ceva vreme. Dar spre deosebire de tine, eu nu ma mai mir de nimic. In special in tzarisoara noastra draghe... :)

    O sa fie o toamna "cul", ce mai. Atat pe plan intern cat si international.

    Iar eu sunt curios cat o sa mai faci pe miratul si cat o sa mai insisti ca putem scapa fara "mişcări sociale ample şi, posibil, schimbări de regim". :)

    RăspundețiȘtergere
  2. [Bogdan] adica pot sa incep sa NU mai platesc ratele la creditu ipotecar si sa-mi caut o chirie ieftina pentru urmatoarea paerioada, caci as iesi in castig? :) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa vedem ce va urma ... in fond marja de timpenie a guvernantilor romani e oricum limitata din 2007 ... dar din alt punct de vedere poate veni si "ordin de sus" ... cine stie ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Grav! Foarte grav! Parafrazindu-l pe Stefan cel Mare in Apus de soare: datoriile nu sunt numai ale mele, ci ale copiilor mei, si ale copiilor copiilor mei, in veacul vecilor! AMIN!
    Niste nesimtiti acesti guvernanti, arza-i-ar focul!

    RăspundețiȘtergere
  5. omg.
    daca va fi asa e dezastru.
    Crezi ca programul "prima casa" este primul pas facut in directia asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un zvon doar, sint convins, ca-i plina RO de zvoneri si zvonaci. Ii fi auzit si tu de pe la aceeasi sursa cum a auzit si I. Serbanescu si altii, ca in RO informatia (chiar si aia confidentiala) circula rapid.
    Inainte de asta vine cred alt angajament al RO in fata organismelor internationale: cea cu deficitul. Cum ar putea multumi si capra si varza? Pur si simplu imposibil si nu cred ca a cerut cineva Romaniei imposibilul.
    Eu unul cel putin nu cred asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dan, te rog sa urmaresti subiectul asa cum de altfel ai facut-o, iar daca sa se dovedeste fals (asa cum cred) as aprecia o revenire a revenirii :)
    Citesc acum reactii pe net (comentarii la hotnews, aici pe site, etc.) si majoritatea nici nu-l mai iau sub forma de zvon. Au inceput deja "huooo ..." si "evreii", lucruri grave. Daca a scris Internetul despre asta trebuie sa fie adevarat, right? Zvonurile se pot intinde oriunde, inclusiv online sau TV, iar eu nu contest profesionalismul lui Serbanescu sau alt tau, doar ca e plina Romania de dezinformari incit putini apoi sint in stare sa desluseasca albul de negru sau sa se fereasca de capcane (voite sau nu).
    Ai face o treaba excelenta daca urmarind subiectul am putea trage peste citva timp niste concluzii, sa nu cadem in capcana de moment a celor ce au vrut doar sa dezinformeze.
    Evident ar fi grav daca ar fi adevarat, insa e la fel de grav si daca e doar zvon si-i cadem in capcana. Romanii am impresia in foarte mare parte au uitat sa gindeasca rational ca sint bombardati zilnic cu stiri de scandal sau dezinformari, incit adevarul saracul sta pitit pe unde poate si el. Hai sa-l ajutam si sa incercam sa clarificam lucrurile pe cit posibil, nu doar sa contribuim si noi la isteria generala. Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Spuneţi:
    "e foarte greu de crezut că vreun om politic îşi va asuma această decizie."
    Mă mimnunez de naivitatea domniei voastre. Politicienii actuali vor lua fără să clipească această decizie, numai să le intre lor ceva acceptabil în buzunare. Or să stea la coadă care să o ia (hotărîrnea) şi or să ne vîndă nci măcar scump.

    RăspundețiȘtergere
  11. lui witty
    Cred ca nu este cazul sa adaugi tuturor teoriilor conspiratiilor care prospera pe teritoriul mioritic si în care masonii, iluminatii, evreii (mai ales Rockfeller si Rotschild) si tot felul de alte pasari exotice sînt la loc de cinste.
    Este normal ca multi evrei sa fie implicati în afaceri românesti. Pentru ca acesti evrei cu putin timp înainte sau dupa '89, erau români.
    Sînt de altfel multi români care imediat dupa '89 si-au cautat norocul si si-au exersat talentele în Israel, din acelas motiv. S-au dus sa lucreze la fosti concetateni si colegi de facultate.
    In acelas timp, daca ceea ce spune Dan se va confirma, cauzele unui astfel de acord cu FMI trebuiesc cautate în cu totul alte directii.
    Pentru ca principalele banci care au investit si speculat în România sînt cele care au o legatura directa si apropiata cu istoria României. Este vorba de banci austriece, în primul rînd. Restul clasamentului nu îl cunosc dar nu m-as mira sa fie banci germane si franceze.
    Si în acest caz legatura între acordurile guvernului român cu FMI trebuie cautata mai curînd în UE si presiunile pe care aceasta le poate exersa asupra României. Ca si în eventualele avantaje pe care aceeasi UE i le-ar putea acorda.
    Si ramîne la latitudinea românilor sa se revolte si sa-si exprime revolta în cazul în care aceste "aranjamente" aduc foloase doar "elitei" la putere.
    Bineînteles ca pentru asta ar fi necesar ca românii sa fie informati si mai ales ca românii sa aiba o posibilitate de a-si exprima revolta prin vot.
    Dar pentru asta ar trebui ca românii ca Dan care tine acest forum, ca Flaviu care tine si el un forum de informatie economica si nu numai ci toti cei care citesc si comenteaza sa reuseasca sa adune si asocieze multi români într-o adevarata miscare de opozitie.
    Ori, nu am deloc impresia ca aceasta opozitie se încheaga în România.

    RăspundețiȘtergere
  12. witty: Si ce daca sunt evrei, negri sau pakistanezi? Rasismul este cea mai odioasa manifestare a omului. Poate vei invata sa apreciezi oamenii dupa calitatea lor si nu dupa culoarea pielii, limba sau alte tampenii. Nu stiu in ce sistem de valori crezi, dar, sincer, eu unul nu te pot intelege. Am prieteni buni evrei, arabi, chinezi, americani s.a.m.d. Incerca sa te apropii de ei si vei constata cu stupoare ca sunt tot oameni. Iar cea mai crancena razbunare pentru tine va fi sa constati cum unu' pe care-l urasti doar pentru ca e X sau Y te va ajuta atunci cand vei fi lovit de unul "de-al tau".
    Daca s-ar intelege aceste lucruri banale de catre indivizi infierbantati ca tine, cred ca 80% din probleme s-ar rezolva.

    Ai doua ore din clipa de fata sa-ti stergi singur comentariul si sa-ti mai speli din pacate. Altfel, o voi face eu si nu numai cu acesta, ci cu toate comentariile pe care le vei posta. Am totusi speranta ca e vorba doar de o scapare! Multumesc anticipat pentru decizia care sper sa fie inteleapta.

    ITist: O sa public un update la articol pentru a spulbera orice alte interpretari legate de subiect. In principiu, asa cum am mai spus, poate fi vorba de o manipulare, nu neg. Dar mai sunt cateva chestii pe care nu le inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  13. http://forum.computergames.ro/38920584-post394.html

    Schema e veche, ghici unde a fost inventata..

    :)

    8 octombrie 2008 - http://forum.computergames.ro/38823314-post473.html

    am si altele mai vechi daca e cineva pasionat de subiect..

    http://forum.computergames.ro/37868022-post1838.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Huh...cred ca sunt dator cu o pereche de scuze. Citisem si la tine despre manareala posibila si probabila a Statului. Insa textul l`am scris ca urmare a textrului lui Ilie Serbanescu, care se mira ca nimeni nu are nicio reactie oficiala la asta. Drept pentru care am zis sa ii sun eu sa vad ce zic.
    Cat despre analistii finali citati, marturisesc ca nu sunt eu. O zi buna mai departe
    Cu prietenie si respect pentru tot ceea ce faci pe blog

    RăspundețiȘtergere
  15. si inaca ceva: daca Cinteza minte, in fiecare zi voi scrie un post"Mincinosul Cinteza". Macar atunci se va vedea cine minte si cine`i un jeg.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dan: Nici o problema. Am re-modificat articolul, astfel incat sa reflecte noua realitate. :-))
    In ceea ce-l priveste pe Cinteza, din tonul lui as putea jura ca e sincer. Daca minte, inseamna ca are clasa. :-))

    RăspundețiȘtergere
  17. zvonul asta circula de ceva vreme dar vad ca unii abia acum l-au descoperit. Am scris in urma cu doua luni si jumatate despre faptul ca acordul cu FMI are detalii secrete iar aceste detalii pot include reactivarea AVAS prin intermediul careia activele toxice aflate in posesia bancilor vor fi preluate de catre stat.
    Detalii aici: http://khris.ro/index.php/04/2009/va-prelua-statul-gunoiul-din-banci/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)