joi, 10 septembrie 2009

Isarescu

Anul trecut Isărescu îşi exprima îndoiala certă cu privire la prăbuşirea economiei. Anul acesta a recunoscut că s-a înşelat. În urmă cu vreo câteva luni spunea că conomia îşi va începe creşterea în trimestrul trei, acum a pregătit terenul pentru amânarea "evenimentului" cu un trimestru. 
Sincer, pe zi ce trece, înţeleg din ce în ce mai puţin din comportamentul lui Isărescu. Ca "şef al bancherilor" ar trebui să dea dovadă de ceva mai multă discreţie. Jocul pe care-l face însă este aproape destructiv. S-au strâns atâtea afirmaţii contradictorii încât aş putea să fac un articol similar cu cel al lui Aristotel Costel pe tema Băsescu. Nu o voi face pentru că nu cred în utilitatea unui astfel de demers în ceea ce priveşte BNR. Voi semnaliza numai faptul că în ultimul an Isărescu s-a comportat mai mult ca un politician în campanie şi mai puţin ca un guvernator de bancă centrală.
Din toată declaraţia de ieri mi-au reţinut atenţia afirmaţiile despre întoarcerea cursului şi "sustenabilitatea" unui deficit de cont curent de 8%. Ele sunt periculoase deoarece trădează "crezul" economic al lui Isărescu. Faptul că Guvernatorul este în continuare adeptul unui model de creştere economică nesănătoasă mi se pare ciudat şi chiar periculos. Ca economist ar trebui să fie, mai degrabă, adeptul unui echilibru între import şi export. Noi încă ne aflăm la stadiul rudimentar în care exportăm buşteni şi importăm mobilă! Cu toate acestea, lui Isărescu nu i se pare nimic ciudat în impulsionarea consumului, chiar dacă acesta este din import şi(atenţie!) se face la un curs subvenţionat. 
Cartea pe care se joacă acum este una extrem de riscantă. Se speră într-o recuperare rapidă a economiei globale şi la reluarea fluxurilor financiare. De asemenea, se speră la îndeplinirea condiţiilor pentru trecerea rapidă la euro şi la forţarea unui curs cât mai mic înainte de adoptare(acesta era şi motivul pentru care Libocor&comp. "estimau" în urmă cu ceva ani scăderea cursului). Numai că ceea ce se stabilise cu unii în trecut nu este obligatoriu să rămână valabil în continuare. De asemenea, jocul "de-a mutatul găurii" s-ar putea să nu mai funcţioneze, iar cei care şi-au luat-o l-ar putea interzice. Problema pe care o văd e alta: ce se va întâmpla în cazul în care Isărescu se va înşela din nou? Dacă economia mondială va mai cunoaşte încă un colaps îi vom mai putea face faţă? Evident că nu. Realitatea este că economia românească nu există. Mai grav este că, prin structura sistemului bancar, ea nici nu poate exista(nu spun mai multe deocamdată, dar cei care trebuie să înţeleagă vor înţelege exact ce am vrut să spun).
Deocamdată încă trag speranţa că declaraţiile de ieri nu au fost altceva decât elemente ale unei campanii de imagine. Probabil după "marea realegere" lucrurile vor reveni la normal, iar analizele vor fi ceva mai mult ancorate în realitatea economică şi bazate pe date certe nu imaginare.
În final nu-mi rămâne decât să lansez o afirmaţie cu iz strategic: dacă aş fi Isărescu şi mi-aş dori rămânerea în postul de Guvernator m-aş retrage.

30 de comentarii:

  1. Pe standard.money.ro:
    "Nu ma asteptam ca Romania sa devina atat de rapid un shopping center"

    Mandatul de guvernator
    > Nu există un partid care să-l fi propus pe guvernator pentru un nou mandat. Isărescu mizează pe consens, deşi cutuma este ca un partid să-şi asume propunerea. Oficialii PDL au indicat că Isărescu ar urma să fie propunerea lor.

    Isarescu dixit !

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, eu cred ca actualul guvernator e in campanie pentru un nou mandat plus ca nu vrea sa deranjeze cursa prezidentiala...
    Acum, offtopic, mai esti short pe dolar ca vad ca se devalorizeaza pe zi ce trece.
    Nu vreau sfaturi de investitii dar sunt curios ce agentie imi recomanzi daca vreau sa activez pe futures pe o bursa interntionala care sa fie si reprezentati in romania sau sa accepte clienti romani? S-a comentat ca multi clienti pe futures care au intuit miscarea pietei ar fi castigat multi bani i-au pierdut imediat cand a dat faliment brokerul lor lehman bro...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu personal il apreciez pe Isarescu pentru ca:

    1. a tinut piept cu "speculatorii"
    mai ales cei care short-au RON-ul cu raportul de tara pregatit intitulat "Romania in default"

    2. A tinut cursul si nu l-a lasat sa mearga liber afectand o gramada de romani.

    3. A tinut bancile comerciale in frau in anii de "bubble" altfel eram praf la ora asta.

    Ah.. sa nu uitam ca si Banca Elvetiei, Japoniei, Angliei au intervenit pe curs. in 2008-2009.
    cu mai mult sau mai putin succes.

    RăspundețiȘtergere
  4. Isarescu nu se limiteaza la declaratii, el sustine puterea si prin cursul de schimb.
    Dupa alegeri o sa se schimbe si politica monetara si declaratile lui Isarescu.

    Isarescu si BN e ca Preasfintitul si biserica, alaturi cu puterea, indiferent cine-i la carma.
    Altfel cum sa mai ocupe un mandat la BNR?

    RăspundețiȘtergere
  5. Prezidentul o comite-n toate "sferele" şi m-am gândit că n-ar strica să-i "punctez" ieşirile... macroeconomice.

    Dl. Isărescu m-a câştigat de foarte mult timp, pe când avertiza românii să nu intre sub nicio formă în jocuri piramidale. Nu-i cazul să mă plâng, dar i-am văzut pe ... alţii.

    E de datoria lui să spună "adevărul" şi de această dată. Fără declaraţiile lui, euro ar fi fost 5 lei, PIB-ul harcea-parcea, şomajul... consistent.

    Doar cu luciditate şi mult sânge rece a sacrificat câţiva prosperi pentru binele nostru... al tuturora. Ştim că urmăm noi (adică eu), rupţii în fund, dar a făcut tot ce depindea de el să... ne ajute.

    RăspundețiȘtergere
  6. A facut destule Isarescu si BNR, mai multe bune decat rele, cel putin daca comparam cu alte institutii din tara asta. Dar acum trebuie sa lase putin fraul la euro, cu orice pret. Numai asa poate ajuta Romania pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu il "apreciez" pentru ca:

    1. Va mai da o tura piept cu "speculatorii" in octombrie anul asta cand se stabileste nivelul accizelor pe anul viitor.

    2. A tinut cursul ca sa nu dea faliment bancile in caz ca romanii nu mai achitau ratele si dobanzile nesimtite la niste apartamente supraevaluate de prea multa creditare aiurea.

    3. A prapadit si banii romanilor economi care mai aveau ceva pus deoparte in depozite, dandu-i pe mana bancilor cand a redus RMO la zero.

    Ah, si sa nu uit ca-l mai apreciez ca ne-a indemnat sa pariem pe leu cand euro era 3.5 RON... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Flavian, sper ca glumesti.
    Cum adica: "A prapadit si banii romanilor economi care mai aveau ceva pus deoparte in depozite, dandu-i pe mana bancilor cand a redus RMO la zero"? Pai ce, erau banii BNR-ului sau banii bancilor? Unde ai mai pomenit tu in lumea asta RMO de 40%? Nu mai intru in explicatii, dar filozofia asta am mai intalnit-o prin medii gen: pensionari, babete, etc. [oameni care oricum nu aveau depozite in EUR pe mai mult de 2 ani, daca intelegi ce vreau sa spun cu asta]

    RăspundețiȘtergere
  9. RMO 40% s-a dovedit a fi prea mic.

    100% era acceptabil, 110% era perfect, ca sa acopere si riscul valutar.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu dedicatie: Ai cui sunt banii din rezervele minime obligatorii ?

    Pentru "babele" care mai cred in bunavointa bancilor si vrajelile lui Isarescu.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu erau doar banii deponentilor ci erau si banii bancilor, mai exact finantarile de la banca mama.

    daca finantarea creditelor se facea din depozite nu mai era nevoie de 3 angajamente ale bancilor ca-si vor pastra expunerea fata de romania.

    RăspundețiȘtergere
  13. Isarescu mi-a parut intotdeauna sosia lui ilici.

    Socialisti baietii, ce sa le ceri..

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihai, nu te mai fa ca nu pricepi. Expunerea se refera la faptul ca bancile s-au apucat sa repatrieze banii din depozite, nu cei din ratele pe care datornicii sufocati de dobanzi nu le mai pot plati.

    E corect ca daca tu esti prost si nu stii sa ai grija de banii tai, sa-i furi pe ai altuia in schimb ?

    Si dupa ce inunzi piata cu euro si umfli bule aiurea pana fac poc, in loc de faliment cum ai merita, primesti cadou banii deponentilor ?

    Ti se pare normal ca pentru greselile bancilor care au dat aiurea credite umfland bule imobiliare, sa plateasca cei care au facut economii ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Un text foarte bun, pe care sunt invidios. Felicitari si jos palaria!

    RăspundețiȘtergere
  16. 1) Stiu articolul lui Adrian Panaite - si atunci si acum mi s-a parut gresit.

    2) Bancile repatriaza dividendele lor si creditele luate.

    3) Solvabilitatea si lichiditatea bancilor sunt supravegheate de BNR.

    4) Structura finantarii (wholesale vs depozite), (euro vs lei) este si vina BNR, care a avut o obsesie nesanatoasa contra swap-urilor valutare cu bancile.

    5) Nu vorbim de faliment aici. BNR are suficienti euro cat sa vanda pentru datoria pe termen scurt si serviciul datoriei pe termen mediu si lung.


    E cam tarziu sa ne fie frica acum. EUROii au invadat economia cu acord "de sus" deci nu doar bancile sunt vinovate.

    RăspundețiȘtergere
  17. B: offtopic, acum preocuparile mele se leaga mai mult de perechile magice EURJPY si USDJPY.Sunt niste volatilitati interesante pe trend descendent, respectiv ascendent extrem de previzibile si usor de intuit. Pe actii mai astept putin sa vad directia... Speculatii ordinare :-))
    In ceea ce priveste recomandarile, nu prea pot sa te ajut intrucat nu cunosc firme mari cu reprezentanta in Romania(din cate-mi dau seama la noi sunt numai revanzatori de platforme). Aici am doua conturi de joaca pentru BVB(unul la un broker si altul la o banca), dar rulez prin ele sume nesemnificative.
    Pentru un broker extern, mi-e greu sa fac recomandari intrucat asta depinde de mai multe elemente: sumele pe care le arunci in joc, nevoia pe care o ai de suport tehnic, rapiditatea cu care vrei sa-ti transferi banii din cont(pentru rapiditate ti-as recomanda sa-ti deschizi un cont la o banca externa, de preferat in Cipru sau Elvetia) s.a.m.d.

    hymerion: Multumesc pt. apreciere!

    spider: "Bataia" cu speculatorii e mai complicata decat o descrii tu. Promit sa revin la urmatorul atac cu mai multe detalii(da, urmeaza unul masiv care nu se va mai baza pe zvonuri ci pe certitudini).

    RăspundețiȘtergere
  18. Flavian spunea...
    ------------
    Ah, si sa nu uit ca-l mai apreciez ca ne-a indemnat sa pariem pe leu cand euro era 3.5 RON... :)

    10 septembrie 2009 15:44
    ---------------------------

    Pariatul pe leu se referea la creditele luate de romani in franci elvetini, yeni etc.
    da in lei nu vroia nimeni.
    dar lasa ca tura viitoare ....

    RăspundețiȘtergere
  19. Dan@Trenduri spunea...

    spider: "Bataia" cu speculatorii e mai complicata decat o descrii tu. Promit sa revin la urmatorul atac cu mai multe detalii(da, urmeaza unul masiv care nu se va mai baza pe zvonuri ci pe certitudini).

    -------------------------------

    Nici eu nu pot sa descriu intr-un comment tot ce gandesc sau sa aduc toate argumentele o data. Dar daca nu deranjez mai stau pe aici.
    ------

    Isarescu a facut mai mult bine decat rau in opinia mea normal.
    -
    Acum cativa ani, cand eram in "sistem" se spunea in jurul meu asa:

    - "nu dam credite din causa guvernatorului, ca ne tine legati"

    - "nici o tara in lumea asta nu mai are RMO unde il avem noi- nu are viziune"

    - "ah e final de luna a scazut ron'ul sa ajute un export care intra acum in vama"

    si le si credeam. si vai departe eram de adevar .......

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. pentru ca Isarescu a facut mai mult bine decat rau primeste doar nota de trecere...pana la laude mai e mult...
    si ca sa mai ramana credibil cred ca a venit momentul sa taca..

    RăspundețiȘtergere
  22. Mihai,

    1) E irelevant ce crezi tu sau eu, atata timp cat argumentele sunt cele care conteaza. Eu de exemplu cred ca Adrian Panaite face niste articole de nota 20 pe care putini le intelg cum trebuie si nu l-as da nici pe 10 MSM-isti cu ochelari de cal sau lentile roz.

    2) Daca bancilor le-ar fi fost suficiente dividentele alea nu s-ar fi repezit cu atata "dragoste" la RMO-ul pus la dispozitie de BNR. Nici austriecii n-ar fi facut lobby in primavara si nici FNI-ul nu si-ar fi bagat coada cu asemenea clauze.

    3) Hai sa fim seriosi. Si pe BNR cine il supravegheaza ? Aceleasi banci sau altele mai mari. Si uitam ca si BNR e tot o banca ? Poate nu asa parsiva si lacoma ca FED-ul, dar tot pe acolo.

    Nu vezi ca te contrazici singur cand spui ca banii au venit cu acord de sus, dar refuzi sa recunosti ca "cei de sus" sunt de fapt reprezentanti ai acelorasi banci.

    4) Daca Adrian Panaite ti se pare ca exagereaza si cum vad ca Dan tace pe tema asta, ce-ar fi sa ne aducem un pic aminte: Pentru cine bat clopotele

    Spider, singura observatie intelingenta, uite ca totusi cineva e atent si nu musca la orice. ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. Spider: In mod sigur nu deranjezi, nu-mi dau seama de unde ideea asta.
    Intentia mea nu este sa contrazic pe cineva pana-n panzele albe ci sa expun informatii si deductii. Daca vrei sa tii cont de ele e OK, daca nu e la fel de OK. Pana la urma timpul este cel care ne da sau nu dreptate.
    In alta ordine de idei, vad ca esti patimas, nu gluma! :-))

    RăspundețiȘtergere
  24. Flavian: In mod absolut sigur nu FNI-ul a bagat clauzele de care zici tu la pct. 2. :-))

    RăspundețiȘtergere
  25. Dan, iti multumesc pt raspuns, eu sunt un pestisor mic asa ca o sa continui sa ma joc in micul iaz dambovitean. Sa inteleg ca o sa incerci si tu sa prinzi 'valul'?
    Ar fi folositor un post, 'romani, vi se pregateste ceva...'. Oricum aici sunt de acord cu tine, cursul actual e nesustenabil iar declaratiile roze ale unor banci care vad cursul la 4 sau mai jos denota ca incearca sa gaseasca fraieri care sa le sustina deschiderea pozitiilor, in acelasi mod Goldman vindea subprime si apoi paria impotriva lor :))

    RăspundețiȘtergere
  26. Atata vreme cat soldul creditelor in euro a scazut, scaderea rmo a avut o logica. De ce sa vina cu actionarii cu bani de acasa pentru recapitalizarea sistemului, cand erau bani tinuti degeaba la BNR?

    Nu speculez pe teoria conspiratiei, e o chestie greu demonstrabila, deci ieftina. Daca ai transcrierile discutiilor din comisia trilaterala, mai vorbim!

    pe scurt:

    1 - creditarea in euro a fost excesiva, nimeni nu a avut o idee mai buna in 2005 - 2007.

    2 - pentru recapitalizarea ieftina si rapida a sistemului bancar s-au dat drumul la niste bani ai bancilor din rezerve (sunt sigur ca ai observat ca nu am folosit cuvantul "suficienta").

    Desi solutiile radicale cu falimente & stuff au farmecul lor (doar in discutii), in realitate o sa ne târâm pe burta vreo cativa ani pana cand bilanturile bancilor si ale societatilor comerciale se vor imbunatati, platind datoriile incet - incet.

    RăspundețiȘtergere
  27. "Mana invizibila" bate la fund orice doctrina sau "conspiratiost".

    Din punctul acesta de vedere pana si gafele lui Isarescu sunt pe directia care "trebuie", orice ar face rezultatul va fi acelasi.

    Si nu, nu sunt deloc pesimist. Ar fi de fapt cel mai mare bine facut acestei tari.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Dane, nu mai baga si tu fitile. Nu vezi ca si asa e greu de lamurit oamenii cum stau lucrurile ? :)

    B, am eu impresia sau iti cam arde sa te joci cu focul ?

    Mihai, esti irecuperabil... :)

    De ce sa vina actionarii cu bani de acasa ? Pentru ca ei au facut investitii proaste si ei i-au pierdut. Singuri, singurei.

    Pentru ca, a mia oara, nu poti sa folosesti banii ALTORA ca sa acoperi pierderile TALE, doar pentru ca respectivii bani "stau degeaba"... :)

    RăspundețiȘtergere
  29. B: Daca vrei doar sa te joci, incearca mai intai sa-ti faci cont demo la orice broker care-ti ofera aceasta posibilitate. Daca n-ai mai facut-o, este destul de periculos sa sari din prima in gura lupului. Mai ales in cazul tranzactiilor in marja unde, chiar daca ai intuit corect trendul te pot realmente manca microtrendurile.
    Ca exemplu de brokeri cu conturi demo ai Deltastock(sunt bulgari, dar au si reprezentare in Romania) sau fxPro. De asemenea, nu rata sectiunile educationale de pe site-urile brokerilor care, de multe ori, sunt foarte bune calitativ. Daca vrei mai multe resurse si link-uri catre documentatii, da-mi un mail.

    RăspundețiȘtergere
  30. Actionarii detin bancile. Este treaba lor sa le capitalizeze.

    Pierderile trebuie acoperite, evident.

    Reducerea RMO nu inseamna acoperire pierderi (cresterea solvabilitatii) ci cresterea lichiditatii sistemului.

    depozitele in euro sunt prea mici ca sa explice in totalitate rmo-ul, deci nu sunt integral banii depunatorilor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)