vineri, 4 septembrie 2009

Profesionistii


E vineri aşa că m-am gândit să ne mai descreţim puţin frunţile. Dacă ieri am vorbit despre erorile pe care le fac unii(de obicei începătorii) pe bursă, astăzi m-am gândit să vin cu o exemplificare. Şi cum puteam să fac altfel decât apelând la piaţa autohtonă şi la esperţii mei preferaţi, adică meseriaşii de la Raiffeisen (Centrobank, de data asta).
Mai jos avem graficul SNP. Suntem pe data de 10 iunie 2009 şi, fericiţi că vedem cum recovery-ul e-n floare ne gândim s-o punem de-un profit mic. Deschidem voioşi Ziarul Financiar şi citim următorul titlu: "Raiffeisen urca din nou pretul tinta al Petrom, la 0,3 lei/actiune". Pe 10 iunie, titlurile SNP deschideau la 0.265(care a fost şi minimul) şi închideau la 0.27. Civilizaţi fiind ne gândim că e momentul potrivit s-o punem de un profit de  ~15%. Să presupunem că ne număram printre norocoşii care reuşesc să cumpere la minimiul zilei, adică la 0.265. Pentru a urmări demonstraţia cu mai multă uşurinţă am marcat cu o verticală albastră ipotetica noastră intrare în "lumea roz".
Înarmaţi cu răbdare, ne punem pe aşteptare întrucât, nu-i aşa, am beneficiat de experienţa unor artişti într-ale investiţiilor. Şi iată că vine fatidica zi de 3 septembrie, când, în Ziarul Financiar,  ce ne văd ochii: "Analistii Raiffeisen taxeaza Petrom pentru scaderea profitabilitatii". Pe scurt, în articol se spune că aceiaşi analişti au redus preţul ţintă de la 0.3 la 0.24. Tot pentru uşurinţă, am marcat momentul adevărului cu o verticală roşie(pentru a sugera trezirea la realitate). În 3 septembrie, preţul SNP a atins un maxim de 0.25, motiv pentru care orice om normal care s-a bazat pe recomandările Rzb ar fi luat decizia de vânzare.


Concluzionând putem spune că, ascultând sfaturile înţelepte ale meseriaşilor am fi putut obţine un profit negativ de -0.015/acţiune. De-aici calculul "taxei pe prostie" e simplu.În cazul în care am fi preferat păstrarea banilor într-un depozit pe aceiaşi perioadă, am fi câştigat ~3%. 

Vă reamintesc în final că şef peste grupul acesta de meseriaşi e individul ăla obraznic şi infatuat care ne sugera că trebuie să sărim cu banu' întrucât ne-a scos din comunism. Faptul că noi am sărit cu banu' nu face altceva decât să demonstreze cam cât de proşti suntem. Dar chestia asta deja nu mai are nevoie de demonstraţie întrucât cred că avem de-a face cu o axiomă! :-)

13 comentarii:

  1. mda...e delir cu baietii astia de la raiffeisen, si nu numai...

    ii urmrec inca de pe vremea cand dadeau sfaturi de vanzare-cumparare pe Rompetrol acum vreo 3-4 ani,iar actiunea se comporta exact invers cu diferente chiar de zeci de procente la un moment dat..

    ar trebui sa le puna cineva oglinda in fata oamenilor astia,adica ceva de genul : ce previziune ai facut?! pe ce termen?! aha! ok! -si la sfarsitul perioadei , dupa caz ,pusi la stalpul infamiei..

    stiu ca e utopic, dar...

    ca si concluzie, cred ca e muuult mai sanatoasa o linie de trend desenata pe un grafic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai cine se ia dupa ziare si-o merita cu varf si indesat.
    In al doilea rand, oriunde-n lume cred ca e la fel cu recomandarile astea.

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt un fan al acestui blog dar am sentimentul ca astazi s-a dorit a fi lansata o mica rautate personala; ceva mai multa consistenta in continut este caracteristica acestui link pe care de altfel il frecventez zilnic; cele bune si week-end reusit

    RăspundețiȘtergere
  4. Inegalabilul nea Nelu4 septembrie 2009 la 15:28

    Raivarzan sucks!
    Sunt din 2004 pe bursa, sunt satul pana in gat de previziunile lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreas Treichl of Erste Bank had hoped to become a conductor, but changed his mind on the advice of Leonard Bernstein. The maestro saw him perform, Mr Treichl says, and “told me to go into banking because one would do better as a mediocre banker than one would as a mediocre conductor.”

    He built a business on the assumption that commercial banks do not have the pick of the best or the brightest, and should therefore keep their strategies simple and their ambitions relatively modest.

    “People who want to make a lot of money fast go to work in investment banks, but people who work in commercial banks are pretty average people,”..


    :P

    RăspundețiȘtergere
  6. mai, voi nu vedeti padurea de copaci, cine investeste si castiga "bani" o sa ramana cu "banii" care o sa fie = cu "0" pentru ca America (cu toata lumea de altfel) a intrat deja in faliment:

    http://www.youtube.com/watch?v=wdFzVtQb1YA

    RăspundețiȘtergere
  7. Free Drive, am vazut si eu filmuletul azi in original pe site-ul lui Denninger.

    E foarte tare, chiar ma gandeam sa-l pun si pe blog, ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Flavian, nu imi vinzi vro 300 dolari pe "o legatura de ceapa", cum plastic te-ai exprimat mai demult? :D

    Sa zicem pe 24 decembrie, ca parca asa era pariul. Sa zicem vro 10.000.


    Ce ai vrea sa-ti dau in schimb? 10 grame de aur sunt bune? :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Oameni buni, unde ati vazut voi in RO reputatia cuiva pusa la bataie dupa aberatiile spuse anterior? Sint pline TV-urile de analisti ce spun orice le trece prin cap fara sa li se intimple nimic, de ce ar Reiffeisen un caz aparte?

    Sint convins ca aceeasi situatie o vedem inca de 1000 de ori, si nu doar in RO, insa dupa mine tot nu cred ca-i vorba de o axioma, decit daca aceasta se refera la Reiffeisen. Insa asta e principala problema a bursei romanesti? Reiffeisen? M-as mira.

    Sincer eu nu cred absolut deloc in stiri de-astea trimbitate in gura mare, fie ca-i vorba de RO sau alte tari, pt. ca nicaieri nu cred ca merge treaba sa citesti in ziar titlu mare "investeste in X ca precis vei cistiga Y%" pt. ca nu au cum. Analizele se fac mult mai fin, in cercuri mai restrinse, iar ce 'respira' in presa generala e deja fisiit de mult, iar ultimul investitor (masa) e clar ca se poate frige deseori. Insa ramin ca parerea ca multi care sint cu adevarat interesati de bursa (oameni de pe strada, pur si simplu) se informeaza si analizeaza informatia altfel.

    RăspundețiȘtergere
  10. Extra, iar esti socialist... :)

    Si ai si memoria scurta. Pariul era pe anul asta, deci il reglam in ianuarie. Cu conditia un dolar = 1 ceapa degerata. Pe un bax de bere.

    In caz ca dolarul ramane pana la rev tot 5 cepe cum e acum, dau eu berea. Si apoi facem dublu ori nimic pentru la anul daca te mai tzine... ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu cat e legatura de ceapa in piata, recunosc.

    Fie cum vrei tu, de 1 ianuarie iti dau 1 ceapa pe 1 dolar sau un gram de aur pe 1000 dolari. Atentie, nu uncia.


    Bere vroiai doar tu iar eu, din cate tin minte, vroiam uisky. Still a bet sau dai inapoi?

    :)


    ps: incearca sa nu ma mai jignesti :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eh, vezi ca incepi sa-ti amintesti... :)

    Corect, bere voiam eu si tu o sa primesti uischi. Ramane valabil.

    P.S. De unde atata jignire ? Sau ai devenit brusc sensibil ? Mai ales cand te acuza lumea de socialism ? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Hotul care striga hotii, exact ce ziceam..

    :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)