marți, 16 octombrie 2012

Catre ce ne indreptam?

Există o anumită neliniște în atmosferă, pare că norii unor vremuri grele se arată. E un fenomen conștientizat de toată lumea și nu cred că trebuie investit prea mult pentru a-l demonstra. Cu toate acestea, semnalele mixte recepționate au darul de a sădi emoții diverse, de a da speranță sau, dimpotrivă, de a genera angoase.

Spre exemplu astăzi ar trebui să recepționăm semnale pozitive. Băncile americane au raportat rezultate surprinzătoare, peste așteptările analiștilor. Este pozitiv faptul că, în unele cazuri, se raportează creșteri ale creditelor ipotecare, ceea ce ar putea semnaliza într-un fel destul de limpede faptul că economia își reia avansul. Din punct de vedere teoretic, o însănătoșire a sistemului bancar redeschide robinetele fericirii, banii revin în economie, avem din nou creșteri și lucrurile se rezolvă. Am trăit de multe ori scenarii similare astfel încât nu văd de ce ar trebui să negăm această evoluție.


Ei bine, ajunși aici, constatăm că avem îndoieli. Și aceasta pentru că avem nevoie de confirmări. Astăzi sunt așteptate rezultatele altor giganți precum Coca Cola, IBM și Goldman. Cu toate că ar putea fi considerate ca un argument pentru confirmare sau infirmare, așa cum veți observa, ele n-au nicio putere. Indiferent de ceea ce vor spune cifrele, vom continua să avem îndoieli. Și toate acestea din cauza banilor. 

Privind prin prisma banilor, înțelegem destul de simplu motivele pentru care băncile se descurcă bine, pentru care raportează rezultate peste așteptări. La urma urmei ele au fost singurele beneficiare ale cantităților enorme de monedă care au inundat piața. Dacă înainte, pe vremea în care intermedierea financiară avea o pondere rezonabilă în economie, ajutoarele de stat/tipărirea de monedă mergeau într-o proporție covârșitoare în economia reală, acum raportul a fost inversat. Mișcarea nu este foarte nouă. Comportamentul despre care vorbesc a fost observat în anii '70, moment pe care-l putem considera punctul zero al noii realități economice. Începând de-atunci costurile recesiunilor au început să crească pe fondul foamei de bani a instituțiilor financiare. 

Criza actuală putem spune că ne-a adus la apogeul acestei realități. Costurile crizei prin care trecem sunt imense astfel încât suma de care e nevoie pentru rezolvarea tuturor problemelor e obscen de mare. Lucrurile, în mare, erau știute și tind să cred că ele au fost asumate de la începutul crizei. Însă toată lumea era conștientă că nu puteau fi dislocate sume atât de mari brusc. Publicul trebuia obișnuit cu cifrele mari pentru ca apoi generalizarea lor să fie o chestiune de obișnuință. 

Exact aici am ajuns în prezent. De câte ori n-ați auzit în exprimările oficialilor că sunt pregătiți să intervină pentru rezolvarea problemei A sau B cu „cantități nelimitate de monedă”. Practic, sintagma amintită aproape că a intrat în „folclor”, lucru care ne sugerează că am ajuns în momentul despre care vorbeam prin 2008, pe la începuturile crizei, anume modelul economic bazat pe masa monetară infinită. Chiar dacă sună prostește, sunt tentat să mă întreb oare cât de mare e infinitul ăsta? 

Probabil ați intuit motivul pentru care îmi pun aceste întrebări. Cu toate că universul e infinit, lumea noastră e finită. Nu poți introduce o variabilă infinită într-o lume finită. Aceasta e realitatea de care nimeni nu vrea să țină cont, însă, în momentul în care ea va fi conștientizată, va produce dezastre. Și nu știu de ce cred că momentul de conștientizare este foarte aproape.

Cum bine știm, excesele tind să fie rezolvate brutal. Istoria și experiența ne învață că „exagerările monetare” sunt rezolvate de inflație, iar beția banilor de hiperinflație. Există însă un termen de care toată lumea se ferește, pe care nimeni nu are curaj să-l pronunțe: stagflația. Despre asta e vorba. Când economia nu mai are unde crește și trebuie cumva rezolvate „bețivănelile monetare” apare stagflația. Cam în această situație este economia mondială, cu singura diferență că până acum n-am avut parte de o mică bețivăneală deoarece suntem în suntem în comă alcoolică. În aceste condiții, probabil termenul pe care ar trebui să-l folosim ar fi cel de hiper-stagflație. Există însă o întrebare: oare există un asemenea tratament? Oare nu cumva acela va fi momentul în care ne vom da seama că nici „metoda” stagflației nu funcționează? Și dacă vom constata acest lucru, la ce se va ajunge? Eu unul prefer să-i spun reset. 

12 comentarii:

  1. Unii economisti spun ca ar trebui sa fim invadati de extraterestri ca sa iesim din criza. Cum ti se pare "solutia" razboiului din punct de vedere al plauzabilitatii? Nu vorbesc de un razboi mondial ci de un razboi suficient de mare incat sa creeze "pace sociala" in interiorul natiunilor implicate si sa justifice inevitabila scadere a nivelului de trai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg cum rezolva un razboi lucrurile.
      Sunt 2 stadii si se trece de la un stadiu la altul, dar nu inteleg etapele intermediare.
      Criza -> Razboi -> Lucrurile rezolvate
      As vrea mai multe detalii, mai exact ce etape sunt intre aceste mari stadii evidentiate mai sus?

      In alta ordine de idei, incompetentii care conduc lumea astazi sunt chiar atat de cretini? Nimeni nu vrea sa gaseasca solutii? ... Trist, f. trist....

      Ștergere
    2. Ma intereseaza intre cele 2 stadii: Razboi si Lucruri rezolvate.
      Razboi -> Stadiu intermediar 1 -> Stadiu intermediar 2 -> ... N -> Lucrurile rezolvate

      Ooook, dupa ce definim stadiile intermediare si le acceptam, ar trebui sa ne gandim cum sa facem astfel incat sa evitam razboiul. Sa facem un by-pass... Sa luam niste masuri care sa ne aduca intr-unul din stadiile intermediare, dar fara razboi.

      Daca numarul de persoane de pe planeta ar trebui redus sa zicem, se iau masuri de limitare a natalitatii. Ca in China. Ooook, asta intra in contradictie cu religia... Mda... poate trebuie schimbat ceva si la capitolul asta...

      Daca poluam prea mult, trasam o directie de urmat la nivel global.

      Suntem chiar atat de primitivi si de incompetenti? Inca nu am evoluat destul. Pacat,... Am ajuns pe Marte... Comunicatia Terra-Marte are un delay de 15 minute... Aproape real-time... Mda, pacat.

      Ștergere
    3. Pai nu intelegi .......! Nu esti singurul care nu intelege , ca daca erau putini cei care nu intelegeau poate ca azi nu mai aveam o criza atat de complexa ! Si acum sa trecem la ceva mai practic ca la teorie suntem mesteri doar ca punerea lor in practica se loveste brutal de factorul ( poti sa-i spui si parametru ) numit OM .
      Solutia razboiului s-ar putea sa nu mai fie viabila datorita tehnologiei care e destul de raspandita si destul de "rautacioasa" cu mediul ( sper ca ai inteles ideea ) . Nu e in beneficiul nimanui astzi un wwr3 cu tot arsenalul disponibil si toata tehnologia actuala ! Dar ratiunea trece prin stomac si mai apoi prin alte filtre ! E foarte posibil ca hazardul sa ia loc ratiunii , si sa avem un viitor imprevizibil ca si "specie" mult mai repede decat ne-am putea gandi !

      Ștergere
    4. Extragand doar informatia din raspunsul precedent am aflat ca:
      - daca e sa fie un razboi, acesta poate fi nuclear si ca va rade mare parte din omenire, poate chiar o va extermina.

      Comentariul meu a fost adaugat la comentariul initial al "Logosfera.ro" care spunea ca un razboi ar putea rezolva lucrurile. Am auzit aceasta idee de f. multe ori pana acum. Doar ca incercam sa inteleg mai bine ce si cum se rezolva prin metoda asta. El incepuse sa explice ceva legat de o "pacea sociala" care ar surveni ulterior si care ar asigura o "stabilitate".

      Whatever. Ideea e ca m-am saturat sa aud de razboi ca fiind prezentat ca o solutie la o criza si nimeni nu aduce putin mai multa lumina si sa intre in detalii sa explice.

      Toata lumea face referire la criza de dinainte de ww2 si la pacea de dupa...

      Bla bla... Grow up!!! Suntem in 2012. Sunt alte date.

      Ștergere
  2. Aveti dreptate, dpdv matematic infinitul este un simbol, nu un numar. Deci tiparirea sa va opri candva, undeva, prin ceva......

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt uluit ca lumea aduce in discutie razboiul ca pe o "solutie" la actualele probleme. Deocamdata sunt doar pareri, intrebari timide (ca cea de mai sus). Sunt si alte surse care au adus in discutie subiectul asta. Dar oare in timp, nu se va forma o opinie publica favorabila razboiului?

    Ne credem rasa superioara, dar nu vrem sa gasim solutii bune la problemele pe care le-am creat tot noi. Criza socio-economica e creata de noi, nu vine de la Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adus in discutie razboiul ca lumea sa fie , incet - incet, convinsa ca alta solutie nu exista. Astfel, ceea ce va urma va fi considerat inevitabil.

      Ștergere
  4. Azi citeam un articol in businessinsider privind alternativele de protejare a banilor sau mai bine zis a valorii banilor- in afara de aur.
    Foarte interesant...

    Din stagflatie se iese doar prin inovatie tehnologica si productie ulterioara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apropos de articolul ala, le doresc mult succes celor care mizeaza pe ceasuri, diamante, bonduri japonezo- canadiano-nordice sau pe yen. La un moment dat vor constata pe propria piele valoarea pe care o au. :-)

      Ștergere
  5. "Comportamentul despre care vorbesc a fost observat în anii '70, moment pe care-l putem considera punctul zero al noii realități economice."

    Asta nu are legatura cu petrodolarii si sfarsitul Bretton Woods?

    E corect ce spuneti, dar oare resetul este posibil fara a implica vreuna din celelalte perspective (un nou Bretton woods sau razboi)? Nu ca vreuna ar rezolva ceva, ba din contra, dar nu cred sa existe caz in istorie de putere militara care sa renunte in mod deliberat la putere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelentă abordare maestre!
    Într-adevăr nimic în acest univers nu crește la infinit iar totul este finit! Sunt de părere că RESETul nu va fi un moment , o secundă ci o perioadă mai lungă!
    Un fel de comă în care UMANITATEA se va zabte între viață și maorte!
    De asemnenea ,precum ați anticipat, într-adevăr va începe furtuna și pe burse!
    Trăim și vedem!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)