vineri, 13 aprilie 2018

Pensii private şi iluzii

Beneficiind de o campanie PR agresivă(probabil bine finanţată deoarece la mijloc sunt o grămadă de bani), cei din „industria” pensiilor private, vânează orice mişcare a Guvernului care le-ar putea ştirbi ceva din purcoiul de bani pe care îl păstoresc. Pentru a elimina confuziile o să mă opresc astăzi asupra acestui domeniu deoarece sunt extrem de multe petarde împrăştiate de către cei interesaţi.
Primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l înţelegeţi este acela că domeniul pensiilor private este unul nu prea privat în sensul adevărat al cuvântului. S-o luăm cu începutul: ce înseamnă o afacere privată? Înseamnă că eu mă apuc să produc ceva sau să ofer un serviciu şi, de asemenea, că mă apuc să vând ceea ce fac altora. Atât produsul, cât şi clienţii mei sunt un efect al eforturilor proprii, eforturi care sunt răsplătite prin profitul pe care-l încasez.

Cum funcţionează pensiile private? Nişte băieţi aleşi pe sprânceană primesc cu regularitate bani de la stat(o fracţiune din contribuţia obligatorie la fondul de pensie) pe care trebuie să-i plaseze în ceva active şi să-i gestioneze. În urma acestei operaţiuni(clasice pentru un fond de investiţii), băieţii care administrează pensiile obligatorii private, încasează nişte bani cu regularitate(comisioanele de gestionare). Cu alte cuvinte, ăştia nu fac mare lucru pentru atragerea clienţilor şi pentru colectarea banilor de la ei. Statul e cel care colectează banii şi le face viramentele sumelor cu borderoul de rigoare în spate. Fiecare intrare de bani trebuie plasată conform unui algoritm. Chestia e de-o banalitate crasă, chiar şi o maimuţă antrenată putând să facă ceea ce fac marii specialişti din pensiile private. La sfârşitul fiecărei luni, pentru intensa muncă depusă, băieţii deştepţi ai pensiilor private îşi trag comisioanele de administrare. De unde-şi trag ei banii ăştia? Fix din contribuţiile pentru pensie ale fraierilor. Tradus, întreaga afacere arată aşa: statul îţi dă clienţii(contribuabilii), îţi colectează banii şi ţi-i trimite însoţiţi de borderou, iar tu n-ai de făcut decât două operaţiuni: plasamentul care e standard şi încasarea comisionului de administrare. Trai neneacă! Mai mult, clienţii ăştia sunt captivi în sistemul de pensii private pe termen lung, mai precis pe întreaga lor viaţă activă! Ţi-i dă statul pe tavă! Ce-i privat în afacerea asta? Priviţi cu atenţie şi veţi înţelege că, în realitate, este o suveică având ca scop extorcarea fondului de pensie.

Singurele fonduri private sunt cele din Pilonul 3, dar nici acelea nu sunt complet private deoarece statul dă o scutire de impozit pentru o anumită componentă a contribuţiei(400 EUR pe an, dacă nu mă înşel), iar prin legislaţie facilitează viramentul la fondurile care administrează aceste pensii.

Şi-acum hai să vedem care-i raportul dintre pensiile de stat private(Pilonul 2) şi cele cu adevărat private(Pilonul 3). În timp ce la Pilonul 2(adică cei duşi cu japca la privat) avem aproape 6 milioane de participanţi şi un activ total de aproape 12 miliarde lei, la Pilonul 3 avem doar puţin peste 300 mii de participanţi şi un activ total de 712 milioane lei! Da, aţi citit bine! Pilonul 3 - adică afacerea cu adevărat privată - are doar 5% aderenţi faţă de Pilonul 2, iar în ceea ce priveşte activele aproape 6%! Putem lesne deduce că din purcoiul de participanţi la Pilonul 2, doar vreo 5% ar fi dornici de pensie privată. Restul de 95% sunt aduşi de stat cu japca. Vă imaginaţi totuşi că nişte băieţi deştepţi au pus mâna pe 11 miliarde(sumă care creşte continuu încă vreo 20 de ani şi din care, în această perioadă, nimeni nu scoate niciun şfanţ), bani pe care-i taxează cu regularitate lună de lună? Ia calculaţi cât încasează un şmecher de-ăsta lunar doar pentru că le face „asiguraţilor” privilegiul de-a sta cu curul pe scaun!

Ţinând cont de faptul că tot ceea ce înseamnă Pilonul 2 e, în realitate, o afacere a statului, trebuie să înţelegem că naţionalizarea sa e o chestie cât se poate de normală, care oricum nu poate fi contestată de nimeni. Într-o ţară normală, cred totuşi că o autoritate ar trebui să investigheze cum de-au ajuns nişte băieţi inteligenţi s-o pună de-o asemenea schemă şmecheră? Totuşi, se încasează nişte sume imense pentru nişte operaţiuni destul de rudimentare.

Cu toate acestea, în ceea ce ne priveşte, nici nu se pune problema naţionalizării pensiilor private, aşa cum au făcut-o ungurii sau polonezii. Nu! Ministerul de Finanţe îşi propune doar să dea posibilitatea participanţilor să aleagă dacă vor să rămână la stat sau să cotizeze în continuare la băieţii deştepţi. Deci ce-şi propune statul român? Repet: doar să le dea posibilitatea oamenilor să aleagă dacă vor cu japca la privat sau vor să rămână tot la stat. Atât! De-aici a venit o întreagă nebunie în media. Toate suneriile pământului au început să sfârâie că se naţionalizează „că comuniştii” s,.a.m.d. Văzând aceste isterii cred că ar trebui să se dea şi o lege a transparenţei operaţiunilor de PR. Asta pentru ca publicul să fie conştient atunci când vede un isterizat de tip cetepistic la TV că sursa lui de finanţare e direct proporţională cu gradul de influenţare a proştilor care i se uită-n gură.

Revenind la pensii, partea proastă pe care-o face Ministerul de Finanţe este aceea că amestecă aiurea lucrurile. Din punctul meu de vedere, n-ar trebui ca cei de la MF să le solicite participanţilor să rămână cu toată contribuţia la Pilonul 1, ci să-şi facă un fond de tip Pilonul 2 care să aibă ca plan investiţional doar finanţarea statului. Astfel întregul activ ar fi garantat 100%, gestionarea ar fi simplă, iar statul n-ar încasa comision de administrare. În acest fel n-ar fi probleme de autorizare, iar istericii de serviciu n-ar avea de ce să se mai plângă.

22 de comentarii:

  1. Cred c-au copiat Riester Rente de la nemti, care este o escrocherie. In materie de furturi, inselaciuni, escrocherii etc, marii specialisti sint nemtii. Chestiile prostesti din legendele taranesti cu nemti "seriosi", tin de perceptia lor privind viata prin sate romanesti si nu are nimic in comun cu realitatea germana.
    Iti mai amintesti discutiile despre statul social din vremea lui Basescu? Cineva le-a dat sa citeasca cuvintarile celor de la cdu-csu, din anii 90, pe aceeasi tema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Idolatrii cu Germanika iubita nu-ti vor spune niciodata ce reprezinta Riester rente. De fapt 99% dintre ei nici nu stiu ce-i aia! Idolatrii cu Germanika iubita nu-ti vor spune niciodata ce reprezinta Riester rente. De fapt 99% dintre ei nici nu stiu ce-i aia! De obicei se trezesc cind vad ca n-au nimic, dar tac si inghit, pt ca nu le pot spune alor lor ca in Germanika se fura la greu si ca viata nu-i ce-au mintit ei.


      https://www.welt.de/wirtschaft/article109413999/Mathematiker-kritisiert-Abzocke-bei-Riester-Rente.html

      https://www.focus.de/finanzen/altersvorsorge/stiftung-warentest-altersarmut-alarm-fast-alle-riesterrenten-fallen-durch_aid_1156186.html

      https://www.wiwo.de/finanzen/vorsorge/renditeprognose-verfehlt-die-ganz-reale-riester-luege/10991592.html

      http://www.theintelligence.de/index.php/enthuellungen/17539-das-riester-dilemma-wieso-die-riester-rente-eine-luege-ist.html

      http://www.fr.de/wirtschaft/rente-abzocke-bei-der-altersvorsorge-a-787131

      Ștergere
  2. http://www.sueddeutsche.de/geld/gebuehren-fressen-zulagen-die-riester-abzocke-1.699550

    Mai sint niste articole la Mehr zum Thema adica mai multe articole pe aceeasi tema. Titlurile interesante sint Jefuitorii Riester si Piratii Riester care spun totul despre cum este in Germania.
    Se intelege f bine si cu traducerea automata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca tot vrea statul sa aiba grija de noi asa tare de ce nu ne da cu adevarat de ales:
    - sa putem pastra toti banii de pensie din venit
    - sa putem trimite toti banii de pensie in pilonul 2 sau 3?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am şi eu o curiozitate: tu, în viaţa asta, ai dat vreun sfanţ la fondul românesc de pensii?

      Ștergere
    2. Da.
      Tinand cont ca am avut salariul mult peste medie cam tot timpul suma este marisoara. Iar sansele sa vad inapoi ceva din ea sunt 0.

      Ștergere
  4. "Contributiile" obligatorii la toate "sistemele sociale" de stat sau private TREBUIE DESFIINTATE! Cele private sunt doar niste tunuri date de niste jmekeri, iar cele de stat, pe langa faptul ca sunt nimic altceva decat niste SCHEME PONZI FALITE, scopul principal pentru care au fost implementate a fost asta: de a tine prostimea in saracie impiedicand-o sa acumuleze capital.

    In ziua de astazi un angajat de oriunde, daca isi primeste plata pe salariu si nu pe firma/SRL este cocosat cu taxele: impozit pe venit, contributii diverse la CAS, CASS, PLM, din care nu poate deduce nimic, la care se adauga TVA-ul colosal, diverse accize, accize la accize, "taxe de timbru", impozite pe tot felul de proprietati, vignete, reciclare/ecologie, etc. Asa isi pierde peste 80% din venituri si este nevoit sa sclavageasca 40+ de ani pentru o pensie de maidanez.

    Ei bine... eu refuz sa fac asa ceva si ma folosesc de orice ocazie sa-mi las banii in propriul buzunar folosind si firme prin Panama, Cipru si pe oriunde altundeva. Nu sunt suficient de prost sa-i las pe altii sa-mi fure munca, banii si implicit viata si nu am nici o datorie fata de nimeni, cu atat mai mult sa-i imbogatesc.

    Doar pentru cei cu neuroni functionali:
    https://www.youtube.com/watch?v=_P2soEeHlPQ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De bun simţ ar fi să nici nu foloseşti sistemul de sănătate, străzile, infrastructura s.a.m.d.

      Ștergere
    2. Greva fiscala. Sigura sansa. Sistemul de pensii e o gaura neagra pentru cel care plateste azi. La cum arata demografia, fugiti sa luati o pensie din alta parte sau nu mai platiti taxe.
      La sanatate o asigurare privata si ceva precautie te fereste de un alt dezastru, pentru care iar platesti taxe degeaba.
      Strazile sunt un pericol si pentru participanti si pentru masini. Cred ca statul ar trebui sa te plateasca sa mergi pe strada la ce risc te supui. Statistic suntem de departe numarul 1 in UE, peste bulgari la numarul de accidente grave, raniti si morti...

      Ștergere
    3. De bun simț ar fi să meargă în Somalia, acolo unde poate să nu-și plătească taxele și să facă business pe săturate.
      Altfel... e un infractor.

      Ștergere
    4. 1. Pai exact asta se intampla: am bun sint si creier in dotare care ma impiedica pur si simplu sa cumpar cu forta abonamente la niste servicii execrabile supra evaluate de care nu am nevoie. Cand am nevoie de astfel de servicii prefer sa le cumpar de la privat si nu neaparat din Romania. Asa ca... nu am contribuit vreo data si nici nu am de gand sa fac acest lucru.

      O schema Ponzi este o Schema Ponzi, iar scopul si rezultatul ei este acelasi: jefuirea si tepuirea prostilor de la baza si mijlocul piramidei, in beneficiul celor putini din varf, pana se ajunge la faliment (declarat). Ce beneficii am mai exact daca ma las jefuit si "contribui"? Cu ce ma aleg dupa zeci de ani de jaf? Cu nimic! Sunt fonduri de investitii de la care incasez dividende sau dobanzi ceva?
      NU! Sunt pur si simplu jecmaneala: da-mi banii tai, ca e "pentru binele tau" si nu mai mârâi atât! Tinand cont ca nu am nici un beneficiu, refuz sa fac acest lucru.

      Ia calculati-va valoarea cu care ati contribuit fiecare si transformati-o in apartamente. Nu de altceva, dar sunt oameni care muncesc si se indatoreaza pe 10-20+ de ani sa-si cumpere unul? Unde sunt banii lor? In taxe, impozite, accize, tva si "contributii" la stat, etc, evident "pentru binele lor".
      Nu stiu cum or fi altii, dar eu, decat sa dau bani altora si sa ma aleg cu nimic, prefer sa-mi tin banii respectivi in buzunar si sa cumpar niste apartamente de la care sa incasez chirii (sau orice alte active generatoare de flux de numerar). Asa se pregateste un om rational de pensie: ACUMULAND ACTIVE/AVERE care in perioada de pensionare (si nu numai) sa-i bage bani in buzunar, iar dupa deces, sa aibe ce lasa mostenire. Nu dand bani la "stat" sau altora, ca nu se aleage cu nimic in urma lor.

      Oamenii inteligenti si bogati fac fix asta:
      http://www.returnofkings.com/wp-content/uploads/2017/04/rich.jpg

      2. Cat despre strazi si infrastructura aia execrabila pentru care ma scoti dator, care parte din ceea ce am spus mai sus nu o pricepi: "TVA-ul colosal, diverse accize, accize la accize, "taxe de timbru", impozite pe tot felul de proprietati (autoturism si moto), (ro)vignete, reciclare/ecologie"?

      Din nou, bunul simt si creierul din dotare, ma impiedica sa contribui in mod voluntar. Daca am ocazia sa fentez sistemul, o fac fara nici o remunscare. Pe langa faptul ca am munca de birou, nu sunt taximetrist sau transportator. Stau mult timp in strainatate.

      Cu toate acestea... nu simt nevoia sa ma mandresc cu faptul ca, desi avem cele mai mari costuri pentru constructia de drumuri si autostrazi din Europa, autostrazile noastre reusesc sa se surpe la 1-2 luni de la infiintare. Din contra, aceste lucruri ma fac sa fiu mai inversunat impotriva statului. Daca pot fenta tva-ul cu achizitii intracomunitare, fac acest lucru, daca pot fenta impozitele prin inregistrare pe fime sau in alte tari fac acest lucru, daca pot fenta orice tine de plati legate fata de statul roman fac aceste lucruri FARA NICI O REMUSCARE.
      Nu e ca si cum as primi ceva de banii mei munciti din greu.

      3. Inca o data, bunul meu simt si creier din dotare imi spune ca daca as plati vreo taxa, impozit sau vreun ban ceva unor oameni ca astia, iseamna ca nu as avea respect fata de munca mea si implicit fata de mine. Eu ma respect si ma apreciez si mai sunt inzestrat si cu ceva gandire critica le ratiune cel putin la nivel elementar.

      Fii tu Capitanul nostru cel Intelept si Viteaz si da-le astora banii tai munciti de tine. Nu de altceva, dar sa avem si noi de ce rade!

      https://www.youtube.com/watch?v=OO7w1XDdRBw

      https://www.youtube.com/watch?v=7ezjeIXH5i8

      PS. Multumesc ca m-ai facut lipsit de bun simt, aka nesimtit. Esti tare dragut! Pana la urma... vorba aia... "gentelman ce plm!". 100% mioritic!

      Ștergere
    5. Cred ca si Dragnea, Basescu, Nastase isi tin banii in offshore-uri din exact aceleasi motive. Nu iti fa probleme sunt inca destui prosti care contribuie la pensia parintilor tai si care platesc taxe ca sa mai mearga ceva cat de cat prin tara. Deranjant dpmdv nu e ca nu platesti taxe ci ca nu folosesti banii sa faci o afacere.

      Ștergere
    6. "Cand am nevoie de astfel de servicii prefer sa le cumpar de la privat si nu neaparat din Romania."

      Exemple, ca vad ca esti tare destept!

      Ștergere
    7. -https://www.youtube.com/watch?v=tevxi1zYI0Y

      Ștergere
    8. Bre eu sunt de acord cu matale... asa cum sunt de acord si cu aia care cumuleaza pensia cu salariu, sau ies la pensie la 45(o vad ca o masura preventiva si asiguratorie) si cu aia care contra spaga dau asseturile tarii la entitati straine. Toti imi pareti niste tipi foarte destepti care nu vreti sa va lasati jefuiti de sistem. Sunt de acord si va inteleg 110%...

      Ștergere
  5. La un salariu de 2500 euro lunar, dupa 40 de ani de munca, primesti o pensie de 650 de euro! Riester Rente prevede ca din ce-ai platit iti primesti banii inapoi incepind cu virsta de 85 de ani!!! Numesc asta o solutie tipic germana, in conformitate cu cinstea, civilizatia si inteligenta mult laudata de romani, care sint cunoscuti la nivel continental ca mari ginditori, care stiu si inteleg, mai bine ca nimeni altii, tot felul de ralitati, mai ales pe alea inchipuite.

    http://www.welt.de/wirtschaft/article133975279/Altersarmut-wird-in-Deutschland-zum-Alltag.html

    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/finanzierung-des-staates-steuerparadies-deutschland-a-711328.html
    http://www.das-marburger.de/2012/09/altersarmut-ist-bereits-realitat-grundsicherung-erreicht-viele-arme-senioren-nicht/
    http://www.herbert-taenzer.de/
    http://www.dw.de/mehr-altersarmut-in-deutschland/a-18038020

    Dan, ti-au spus romanii din Germanika, ca a crescut numarul pensionarilor care cauta in gunoaie?

    https://www.huffingtonpost.de/2017/01/12/essen-muell-discounter-strafe_n_14125476.html

    N-o vor face niciodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vreo câţiva „admiratori” care-mi tot demonstrează că Germania e raiul pe pământ. Poate-şi vor face timp să citească şi ce scrie aici...

      Ștergere
    2. 1 Dan, cred ca-ti este clar ca, dupa ce trec granita, nu devin mai destepti! Faptul ca aveam in 1945 81% din populatie care se afla la tara, are consecinte! Nu faci “elite” din astia si nici nu vei scoate din ei oameni cu o gindire solida! Niciodata! Situatia Romaniei este una explicita si care confirma ceea ce spun. Iesi pe strada, spune-mi daca-i zaresti, pe aia “altfel” si fa-le o poza sa-i vad si eu! Pina in anii 70, veneau la clasele de alfabetizare. Cum ai vrea sa fie?! Ce crezi c-au putut sa invete generatiile care le-au urmat de la ei?! Ramin tot aia pe care-i cunosti, daca nu si mai rau! Tu crezi ca citesc ceva sau se uita la tv germana?! Toti au montate antene si se uita la ce fac taranii lor, gen Basescu, Bouhannis, Luluta, Portocala, Ghita, Udrea, Dragnea si sleahta. Nu vezi ce disperati sint sa voteze?! Afla ca minunatii diasporeni au votat USR, in proportie de 39%! Cind fac nunti si botezuri cum crezi ca arata? Exact ca alea de acolo, cu manele si multime de neamuri proaste! Altfel ifose si fudulie cit cuprinde! Sint mincinosi, ca doar nu ai pretentia de la ei sa-ti spuna vreodata adevarul! Ce-ai vrea sa recunoasca ca sint prosti si si-au luat teapa?! Asta nu se va intimpla niciodata! O vezi pe Luluta lor cu cita nonsalanta si nesimtire minte? Astia sint ei, asa ii cunosc si nu i-am intilnit niciodata pe aia care sa fie “altfel”. In presa germana si, in general, aia din vest, nu vei gasi niciodata prostiile pe care le spun ei. Motivul este unul simplu: nu este posibil ca oameni calificati sa scrie minciuni pe banda rulanta, care sa le placa romanilor noi! Daca ar face asta, la modul continuu si-ar pierde locul de munca, iar publicatia ar da faliment. Chiar si cele pur propagandistice nu-si permit minciuna contiunua despre nivelul de viata, care a scazut drastic, din 1990 incoace!
      Economia informala depaseste cu 500% economia reala. Deci, goana dupa bani din nimic, domina, asa ca nu poate fi vorba, intr-un asemenea caz, despre generarea unui nivel de trai. In ultimii 10 ani salariile in vest s-au micsorat cu 40%. Chiriile in Germania au crescut numai in ultimii 4 ani cu 41%. Alimentele si energia s-au scumpit cu peste 100%.
      Uite o demonstratie din Berlin, de ieri, impotriva cresterii aberante a chiriilor:
      http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wohnen/berliner-demonstrieren-gegen-hohe-mieten-15542214.html

      Jigodiile hoate au bagat Euro astazi si, dupa doua luni de zile, preturile erau cu 28% mai mari! In Germania se fura la orice pachete 1 miliard Euro anual. Este f simplu: nu sint 100g, ci 96g. Si uite asa se fac banii! Prin anii 90, E.U. subventiona alimentele congelate. Ce crezi c-au facut? Au cumparat lapte cu 0,40 € de la taranii polonezi si l-au congelat, asa ca si-au luat restul, pina la 5€, subventia la kg.

      Ștergere
    3. 2 Vrei cumva lista scandalurilor alimentare din Germania?

      https://www.stern.de/panorama/themen/lebensmittelskandal-4134878.html

      https://www.focus.de/panorama/welt/lebensmittelskandale-eine-chronologie-zeigt-die-groessten-ekel-erreger_aid_926851.html

      https://www.foodwatch.org/de/informieren/lebensmittelskandale/

      https://www.welt.de/politik/gallery113752258/Die-schlimmsten-Lebensmittelskandale.html

      E cu mult peste ce s-a intimplat vreodata in Romania! Daca n-ai stiut, dar ti-am pus in trecut link cu nr de morti, datorita infectiilor spitalicesti din Germania, mor, anul, peste 40000 de oameni.

      http://www.t-online.de/gesundheit/id_71855750/gesundheitsministerium-dementiert-tausende-tote-durch-multiresistente-keime.html

      http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/multiresistente-keime-mehr-tote-durch-keime-als-durch-krebs-a-1036778.html

      Ti-au spus vreodata romanii despre operatiile care se fac si de care nu are nimeni nevoie, ca sa-si faca planul de incasari asigurarile si spitalele?

      https://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/gelenkschmerzen/therapie/ohne-grund-unters-messer-ueberfluessige-operationen-nehmen-sie-sich-in-acht-wenn-ihr-arzt-zu-diesen-eingriffen-raet_id_4916526.html
      Si mai sint legile medicamentelor si escrocheriile pe care le fac doctorii impreuna cu concernele. Romanii nu vor sa stie ce se intimpla! Cit stau acolo urla ca este coruptie, desi jefuitorii sint straini, si cum ajung in vest, unde exista coruptia adevarata, despre care se scriu tone de articole prin ziare si carti, nu-i mai intereseaza deloc! De ce si-or pierde pasiunea asta?!

      http://www.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/versichern-und-schuetzen/krankenkassen-ermuntern-aerzte-zum-betrug-bei-der-abrechnung-14983073.html

      Ștergere
    4. 3 Tot ce-ai vazut acolo, in materie de escrocherii, a venit din vest, insa, romanii noi, mai inceti la minte, au copiat si prost si tirziu! E de tot risul cind se cred ei corupti si mafioti! Pt asta ai nevoie de-o minte de care taraniii parveniti nu pot dispune, nici daca se vor da cu capul de pereti! Sigur ca sint exceptii intre ei, dar sint atit de putini, ca se poate intimpla sa nu dai peste ei vreodata! Romanii noi, din asa numita diaspora, sint sub orice critica: fug unii de altii, pt ca este greu sa se laude unul in fata altuia, deoarece fiecare stie unde a nimerit, se sapa intre ei, umbla la sefi, ca-n tara, cu servilismul, liguseala si sacosele, iar tarancile fac ce stiu ele mai bine. Nu s-au schimbat absolut deloc!
      Sint multe de scris si daca m-as apuca, nu cred c-as termina vreodata.
      Am cunoscut multe natii, dar, dintre toti, sintem cei mai dezbinati si rai, incredibili de rai. Pe astia noi, nu-i pot recunoaste ca romani. Este o diferenta enorma fata de cei ai anilor 60-70. Au alte fete si niste nume de care n-am auzit vreodata: chichirau, bulancea, pacionete, curea etc.
      L-or fi clonat de milioane de ori pe Coldea si nu stim noi…..
      Altfel, daca vor veni romanii din Germanika, iti vor spune ca taranul aterizat in Austria, ca pe linga el nu vede ce scriu toate ziarele.
      Comportarea lor cred ca s-ar incadra, din unele puncte de vedere, in Sindromul Münchausen.
      Dezastrul in care ne aflam este unul normal, daca te uiti si intelegi ce s-a intimplat in perioada 1948-1975. Din 75, Romania se duce la vale, ca stat si popor. Romanii au fost inlocuiti definitiv de indivizi a caror intelegere nu s-a ridicat niciodata peste cea a unei gasti de interes si care n-au avut nici macar urme a ceea ce s-ar fi putut numi constiinta nationala. 90% sint patrioti vestici. Nu degeaba au spus englezii ca ultimii care vor iesi din E.U., vor fi romanii. Nemtii vor parasi Germania, dar nu si romanii. Taranimea se simte mai “importanta” ca “alta natie”! S-or crede rude cu Willy II?!
      Sa ne uitam la ce s-a intimplat in economia statelor europene in perioada 2009-2014:
      März 2009
      IWF fordert mehr Konjunkturprogramme
      FMI cere mai multe programe de conjunctura
      August 2009
      EU und IWF wollen mehr Einsparungen von Rumänien
      FMI cere Romaniei sa faca mai multe economii

      Mai 2011
      EU und IWF verlangen mehr Einsparungen von Griechenland
      FMI pretinde mai multe economii Greciei
      September 2011
      IWF fordert deutsches Konjunkturpaket
      FMI cere un program de conjunctura Germaniei
      Februar 2012
      IWF fordert erneut massive Einsparungen von Griechenland
      FMI cere din nou economii masive Greciei
      November 2012
      IWF fordert Einsparungen von Frankreich
      FMI cere Frantei sa faca economii
      Jänner 2013
      IWF hilft Portugal beim Sparen
      FMI ajuta Spania sa economiseasca
      Jänner 2013
      Der Chefvolkswirt des Internationalen Währungsfonds Oliver Blanchard hat in einer Studie eingestanden, dass der IWF die schädliche Wirkung von Sparprogrammen in Südeuropa auf die Wirtschaft unterschätzt hat.
      Seful economistilor de la FMI O.B., a recunoscut intr-un studiu, ca FMI a subevaluat efectul distructiv al programelor de economisire asupra economiilor din tarile situate in sudul continentului
      September 2013
      IWF verlangt von Belgrad Senkung der Pensionen
      FMI cere Belgradului sa scada pensiile
      Jänner 2014
      IWF warnt vor “katastrophaler Deflation”
      FMI avertizeaza de posibilitatea unei deflatii catastrofale.

      Cit trebuie sa fi de timpit ca sa accepti sa te spui acestor prosti din vest? Ce economie sa ai fara bani? E ca si cum i-ai spune unui bolnav sa renunte la miini si picioare, daca vrea s-o duca mai bine.

      Ștergere
    5. 4 Slugarnicia tipica taranimii ne-a ingropat asa cum nu s-a intimplat cu alte natii, care n-au avut aceasta “deosebita” calitate. N-am citit raspunsul pe care l-a dat Junkers minunatiei de prim ministru din Rosiorii de Vede, dar cred ca este ceva de Monty Python.
      Din 2015 nu mai are rost sa urmaresti nimic, deoarece criza care vine va fi catastrofala. In ultimii 200 de ani acestea s-au succedat cu regularitate la intervale de 5-7 ani. Acum au trecut 10! Pt cine nu stie, SUA a iesit din criza, dupa dezastrul din 1929, in Iulie 1944.
      Ce ne spunea C. Tanase in perioada interbelica?
      S-au venit experti cu droaia,
      Sa ne ’nvete ce-i aia
      Si la urma, neica, clei!
      Vestul nu este ce spun romanii noi si n-a fost niciodata ce-au crezut ei. Aia care au pus taranimea sa distruga intreaga elita educata a tarii, dupa care i-au dat lui Ceausescu bani de-o industrializare, au stiut f bine ce fac si pe cine urama sa se bazeze. Rezultatul ne arata ca ne-au facut mat din doua mutari. Daca n-ai stiut, Milton Friedman s-a ocupat de industrializarea Romaniei si nu Ceausescu. El s-a tezit cu nota de plata in brate! A fost tare naiv!
      N-ai primit linkurile despre Suedia lor?! Lasa macar limkul cu studiul ONU care spune ca Suedia va fi in 2030 o tara din lumea a 3-a.
      N-am mai scris despre alte nenorociri, care au loc in vest si pe care romanii le ascund, la fel ca si pe cele despre care am scris aici! Vestul despre care vorbesc romanii n-a existat!

      Ștergere
  6. Pai si daca imi depun banii la banca in loc sa-i sau la un fond de pensii nu mi se ia comision de administrare? Sunt de acord cu ce ziceti daca statul imi administreaza el banii care totusi sa intre intr-un cont al meu, nu in abisul numit "fond de pensii". Asa da dovada de buna credinta, altfel pare o luare cu japca. Sa stiti ca am aderat de buna voie la pilonul 2 asa ca nu se poate spune ca am fost luat cu japca.
    Stima!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)