marți, 4 august 2020

Cum să te protejezi de spionajul în masă?

Î
n urma articolului de ieri am primit foarte multe întrebări de la cei care-au fost îngroziți de modul în care suntem urmăriți. E bine totuși că oamenii reacționează atunci când înțeleg cum funcționează sistemul. Și, întrucât foarte multă lume m-a întrebat despre modalitățile de protecție, o să vă dau în continuare câteva sfaturi referitoare la tehnicile eficiente împotriva urmăririi efectuate atât de către stat cât și de către mediul privat.

Așa cum probabil ați intuit, cel mai mare spion pe care-l aveți în dotare este telefonul. E capabil de furnizarea unei multitudini de informații precise despre voi. Telefonul știe unde te afli, împreună cu cine, știe ce vorbești și ce-ți dorești. O cantitate imensă de date se scurge dinspre tine spre cei interesați fără ca tu să bagi de seamă. Puțini știu că securiștii te pot urmări, că pot intra pe telefonul tău și că pot asculta/vedea ceea ce se se discută în proximitatea telefonului. Asta încă de la generația 2(GSM). Dotarea acestuia cu mai multe camere nu s-a făcut doar pentru confortul propriu, ci și pentru a permite ca, de fiecare dată, o cameră să aibă „vizibilitate”. De asemenea, poate ați constatat că, mai nou, toate telefoanele au bateriile capsulate. Motivul e unul cât se poate de simplu: telefonul trebuie să rămână sub tensiune și atunci când este oprit pentru a putea furniza serviciile de spionaj de bază. Știu că mulți vor fi șocați, dar accesul pe telefon se poate face chiar și când acesta este oprit.

Cred că v-am oferit suficiente argumente în ceea ce privește funcționalitățile ascunse ale spionului pe care-l cărăm cu noi tot timpul. Acum trebuie să decidem nivelul de protecție pe care-l dorim. Ca idee generală, odată pornit telefonul, el spionează, indiferent de softurile pe care le înghesui în el. Nu există metode eficiente de protecție. Cât timp ai telefonul cu tine, acesta te spionează. Așadar, pentru protecție, ar fi cazul să nu-i mai folosiți „facilitățile”. Câteva recomandări:
- pentru fotografiere folosiți o cameră specializată, nu camera telefonului. Căutați un model fără wifi sau alte capabilități de comunicare. Veți avea parte oricum de fotografii mai bune. Într-adevăr, nu veți mai share-ui orice prostie, dar chiar vă folosește pierderea aceea de timp?
- în locul Google Maps, Waze sau a alternativelor la acestea, folosiți un dispozitiv gps offline, dar nu unul cu sistem de operare Android. Încă se mai găsesc. În cel mai rău caz, folosiți o tabletă fără cartelă telefonică și pe care să n-o conectați niciodată la internet. Transferați datele pe ea doar prin intermediul cardului de memorie. Nu-i activați niciodată wifi-ul! Un service vă poate dezactiva definitiv modulul, astfel încât, în final, să aveți parte de un partener „tăcut”.

Exemplele pot continua. Întrebarea esențială pe care v-o puneți în acest moment este probabil legată de stoparea definitivă a spionajului efectuat de către telefon. Cea mai bună metodă este aceea de a ne despărți de el. Însă, probabil, vor fi foarte mulți cei care spun că au nevoie de un telefon. Cea mai bună tactică e aceea de a folosi cartele preplătite și mai multe telefoane achiziționate pe canale neoficiale. Eu, spre exemplu, nu folosesc niciodată roaming-ul, ci cartele preplătite. În cazul în care mi se solicită un document de identitate la achiziționarea cardului, găsesc metode de a le achiziționa pe canale ocolite. Încercați la chioșcurile de ziare mai retrase și o să rămâneți surprinși. Niciodată nu folosi telefonul pe care ai abonament cu o cartelă preplătită cu care-ți exersezi anonimitatea, deoarece nu vei mai fi anonim. Găsește un telefon de ocazie și ține-l strict pentru asta.

Dar ce faci pentru a scăpa de urmărire și nu vrei să renunți la telefonul și numărul tău? E destul de simplu, însă ai nevoie de atenție! Ia-ți o husă cu capacitatea de ecranare a telefoanelor(verific-o temeinic!). Când vei introduce telefonul în ea, îi vei tăia acestuia legătura cu exteriorul și nu vei mai putea fi urmărit. De dat drumul îi poți da drumul când efectiv ai nevoie, după care îl bagi la loc „la cutiuță”. Și dacă ai o asemenea husă, înghesuie acolo absolut toate cardurile tale contactless și celelalte tag-uri pe care le ai(spre exemplu cartela de pontaj sau tag-ul pentru interfon). Asta practic îi va văduvi pe aproximativ 80% dintre spionii tăi de detaliile legate de deplasările tale sau de ceea ce se vorbește în proximitatea telefonului.

De ce totuși doar 80%? Pentru că ești urmărit și altfel. Fața ta a ajuns cartea ta publică de identitate. Dacă te-a surprins puzderia de camere video de pe străzi instalate toate cu „fonduri europene”, e timpul să afli că scopul lor este, în primul rând, supravegherea ta. Aflarea identității prin faceID nu mai e o noutate. De-aceea, dacă dorești să-ți păstrezi anonimitatea în public, trebuie să inhibi cât mai mult din triunghiul care cuprinde ochii, nasul și gura. Purtarea măștii de protecție le cam dă peste cap sistemele clasice de detecție. Însă nu e cazul să te bucuri. Se obțin rezultate mulțumitoare prin analiza „liniei ochilor”. Ca să nu mai vorbesc că e în testare o tehnologie nouă de scanare în timp real a irisului. Nu m-ar mira ca isteria cu purtatul măștii să aibă ca scop, între altele, testarea în masă a noilor tehnologii de identificare. Fac o paranteză pentru a vă reamintii că interzicerea purtării voalului islamic în Franța a avut ca bază de pornire incapacitatea sistemelor de a detecta fețele femeilor acoperite. Acum, probabil, algoritmii sunt mai performanți.


Cum îți poți proteja fața? În afară de acoperirea gurii și a nasului, prin purtarea unor ochelari fumurii. Și, ca să fii sigur, ar trebui să ai ceva led-uri IR montate în ramele ochelarilor. Asta le va da peste cap toată detecția. Șmecheria cu led-urile IR merge de minune și la numărul mașinii, asta dacă vrei să beneficiezi de invizibilitate electronică în timp ce te deplasezi cu mașina. Doar că trebuie să ai grijă întrucât sunt ilegale. Tot legat de mașină, e bine să verifici dacă ai dispozitive telematice instalate. Verificare ți-o poate face cineva într-o zonă izolată, unde nu sunt surse electromagnetice. O scanare îți poate spune dacă ai sau nu dispozitive de urmărire montate pe mașină.

Acasă, dacă deții un laptop, inhibă-i camera video prin aplicarea unei etichete adezive peste ea. De cele mai multe ori n-o folosești, astfel încât e cazul să eviți utilizarea ei de către altcineva. Tot în tagma spionilor se află și televizorul tău „smart”. E atât de deștept încât ascultă tot ce se vorbește în jurul său și „raportează la centru”. De aceea e un bun moment să-l deconectezi de la net. De asemenea, dacă ai router wifi desființează-l și utilizează comunicațiile pe fir. Știu, nu vei mai putea conecta telefonul, dar chiar ai nevoie de un telefon conectat când ești acasă? Dacă nu poți, folosește wifi-ul doar când ai nevoie de el, în restul timpului oprește-l. Motivul e simplu: prin „ascultarea” wifi-ului tău, un spion de dincolo de pereții tăi te poate localiza în casă și-ți poate afla chiar și pulsul. Știu, pare desprins din SF, dar nu-i atât de greu precum crezi. E doar o banală analiză a câmpului!

Și, dacă tot am ajuns la subiectul „acasă”, reține că furnizorul tău de internet e obligat de către stat să-ți asculte și să memoreze pentru șase luni toate sesiunile tale de pe net. De-aceea e bine să folosești TOR sau un proxy. Cel puțin să-i pui la muncă.

În mare cred că am acoperit destul de bine subiectul protecției personale. E dificilă și, pe măsură ce tehnologiile evoluează, va fi din ce în ce mai dificilă. Însă e obligatoriu să evoluăm și să învățăm să ne protejăm. Altfel vom îngroșa rândurile oilor.

16 comentarii:

 1. va recomand filmul SNOWDEN 2016 pentru a vizualiza tot ce scrie aici in articol.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce mai fac eu (completare) :
  Am telefoane cu butoane simpliste (pentru cand a trebui).Ceas simplu, nu smarth.Locatia la telefon mereu dezactivata.Cand cumpar telefon nou, dezactivez tot ceea ce tine de Google.Nu am facebook (bine, am, dar fake si il deschid la 6 luni).Folosesc Linux pe PC.Sterg toate sesiunile telefon/PC din istoric zilnic,cookie-uri si restul.Macar le dau de lucru.Nu folosesc aplicatii mainstream.

  RăspundețiȘtergere
 3. Opera browser free:
  The Opera VPN server locations allow you to choose a location that is optimal for you and your internet service provider. Use a VPN now. Because Opera's browser VPN is built right in, you are able to use it immediately and don't need to download a VPN extension. Get Opera's easy to use browser VPN free of charge when you download the Opera browser.
  E functional la cerere sau se poate activa in mod permanent.
  De mentionat ca acest vpn functioneaza nu doar pe PC dar si pe telefon, unde deasemenea se poate configura sa functioneze permanent.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca e gratis atunci e mai intelept sa va feriti ...

   Ștergere
  2. Opera e al lui Microsoft, ca si Tor,Skype etc etc. Despre ce vorbim atunci?!

   Ștergere
  3. Opera este dezvoltat de o companie norvegiana detinuta de un grup chinezesc.

   TOR este o organizatie sponsorizata din fonduri federale americane si suedeze.

   Ștergere
 4. Casa din lut ecraneaza foarte bine. Acoperis de pamant si mai bine.

  Exista putine variante de telefoane android care au activat in hardware sa recunoasca un usb ethernet adapter la introducerea in microusb, asa ca wifi nu e o necesitate daca exista router in casa cu port ethernet.

  RăspundețiȘtergere
 5. Salutari domnule Diaconu. Degeaba lasam acasa telefoanele si alte dispozitive daca platim cu cardul de credit/debit si folosim tot felul de alte carduri de fidelitate in speranta ca acumulam puncte pt un superb deschizator de conserve, sau luam medicamente cu 1,5 lei mai ieftin.
  Va rog sa-mi iertati usorul sarcasm, va asigur ca nu-i indreptat catre dumneavoastra sau cititorii blogului. E indreptat catre actuala stare de fapt ce pare ca domina societatea, e drept nu doar a noastra.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poti sa-l iei linistit cu tine. Nu intereseaza pe nimeni ce tip de deschizator de conserve cumperi tu

   Ștergere
 6. Interesant, dar este o alta nebunie, astea sunt vremurile, poti sa ai un telefon simplu , poti sa ai si linux poti sa nu ai cont la banca si poti sa platesti numai cash, poti sa nu ai nici serviciu cu a avut PRIMUS betivuS si sa ai bani, poti orice , daca vrea Dumnezeu! Lumea este perfecta!

  RăspundețiȘtergere
 7. Domnule Diaconu sunteți o comoară la casa omului, am văzut un individ așa cum spuneți dumneavoastră cu ochelari fumurii și ramele cu leduri încât emit o anumită lumină cred că la mișcarea de jos în sus a ochilor. Bine știu cine este persoana în proporție de 99,9 la sută sau măcar bănuiesc. Nu pricep cum mi-am dat seama cine este. Probabil că instinctul sau poate modul de lucru cu persoanele mă avantajează. Din comoditate sau nepăsare nu acționez cum îndemnați, deși știu, mi-am dat seama că da, suntem urmăriți dacă vreți să o numiți așa în permanență. Păi de unde știe lumea unde mă duc, la ce oră? Știu, domnule, am lipici la hai să le spun indivizi... Frumos nu-s, atât de deștept nu-s, însă observ și încă bine orice încercare de a fi urmărit între 1-3 secunde de când urmăriciul mă pândește, mă bazez pe instinct și memoria mea de elefant. Încerc să fiu modest, deși nu prea îmi iese... și aproape că m-am obișnuit. Interesant cu cardurile de fidelitate în farmacii...

  RăspundețiȘtergere
 8. Poartă corect masca de protecţie şi ai şanse să devii invizibil pentru sistemele de supraveghere.

  RăspundețiȘtergere
 9. Vad ca oamenii chiar spera sa fie anonimi. Eu zic ca va imbatati cu apa rece.

  Vor sti mai bine ca tine ce ti-ai dori sa mananci, ce mancare ti-ar completa dieta, ce filme sau activitati vei dori sa faci.

  Vor sti ce ai in frigider, cand se strica, ce iti lipseste, cat timp petreci la televizor ce gen de programe filme iti plac. Televiziunea va deveni tot mai interactiva

  Deja multi isi fac programul de fitness folosind smart device-uri care le "ordona" zilnic noi "challenge-uri".

  Urmeaza haine / incaltari inteligente care vor raporta life style-ul doctorului, eletrocasnice conectate la internet.

  Monezile crypto vor putea plati toata gama de activitati umane masurate in timp real cu retele de senzori.

  Solutia in fata asaltului tehnologic nu e sa ne ascundem in case ci dezvoltarea unei culturi spirituale care sa ne mentina individulin varful piramidei. Altfel vom deveni doar niste animale dispensabile si masinile ne vor lua locul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Solutia in fata asaltului tehnologic nu e sa ne ascundem in case ci dezvoltarea unei culturi spirituale care sa ne mentina individulin varful piramidei. Altfel vom deveni doar niste animale dispensabile si masinile ne vor lua locul."

   Ai un glob de cristal? E plin cimitirul de profeti.

   Ștergere
  2. Aventura tehno stintifica e clar ca nu duce nicaieri. Foametea, saracia, razboaiele, distrugerea biosferei sunt rezultatele unei lumi cu nevoi care cresc exponential si ale carei resurse sa satisfaca aceste nevoi sunt intr-o scadere accelerata.

   Sunt 3 solutii mari si late:
   Solutia stapanilor reduceri prin razboaie / pandemii.
   Solutia Elon Musk ne mai rarim ca plecam pe Marte.
   Astea merg pe ideea ca pentru a pastra actualul status quo avem nevoie de o reducere masiva de populatie.

   Solutia schimbarii nivelului de constiinta al umanitatii care duce la schimbarea modului de viata de la unul bazat pe competitie la unul bazat pe cooperare, respect fata natura, coexistenta.

   Cine are cheia de implementare a ultimei solutii ar deveni cel mai valoros human din istorie.

   Ștergere
 10. Sa demontam un mit. Nu wifi e punctul slab, ci routerul folosit. Care poate fi hackerit mai usor decat wifi-ul. In plus la wifi iti trebuie sa te afli in raza de actiune pentru a te conecta, la router te conectezi si din honolulu. Mai bine tai internetul complet.

  Nu e deloc dificil sa te protejezi, e doar peste mana.

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Din păcate aceasta este singura metodă pe care am găsit-o pentru prevenirea spamului și descurajarea comentacilor de profesie.