vineri, 25 septembrie 2020

Căldura la control

Î
mi spune un cititor din provincie că nu înțelege care-i treaba cu apa caldă și cu dușul în București. Și are dreptate absolută. Suntem la sfârșitul unei campanii electorale anoste, în care USRI s-a apucat să le promită bucureștenilor că, dacă vor ajunge ei la putere, vor putea face duș. Excepțională ilustrare a ticăloșiei politice.
Primul lucru pe care ar trebui să-l înțeleagă concitadinii mei este că, într-o proporție covârșitoare, sunt cam paraziți. Știu că sună dur, dar poate că a sosit momentul să conștientizeze asta. De ce, e simplu: în timp ce pe mine încălzitul casei și al apei mă costă în lunile de iarnă spre 2000 lei, pe un locatar de la bloc îl costă câteva sute de lei(mă rog, e și o diferență de suprafață, dar sumele trebuie conștientizate). De ce se întâmplă așa? Păi, în cazul energiei „la comun”, vreo două treimi sunt subvenții. Într-adevăr, se mai întâmplă să nu ai apă caldă, să mai bușească pe undeva și să faci frigul fix când ți-e lumea mai dragă s.a.m.d. Însă prețul pe care-l plătesc cei branșați la sistemul centralizat este de vreo trei ori mai mic decât prețul real. E o chestiune pe care bravii noștri politicieni n-o spun niciodată.

Știu că mulți dintre bucureștenii care au impresia că plătesc mult pe apa caldă sau pe căldură se vor uita strâmb la mine și vor spune că exagerez. Asta se întâmplă pentru că nu realizează bula în care se află. De fapt prețul pe care-l plătesc eu nu e mare întrucât eu folosesc un sistem eficient energetic. Poate că dau mai mult, dar confortul e infinit mai mare.

Modul în care se încălzește bucureșteanul ține de istorie și de-aceea mulți din țară nu înțeleg cum e aia „să n-ai apă caldă pe țeavă sau în calorifer”. Asta pentru că, în timp ce în majoritatea covârșitoare a țării s-a renunțat la păgubosul sistem centralizat, Bucureștiul continuă să se încăpățâneze să țină propriul monstru prin subvenții aberante. Acest sistem centralizat avea logică pe vremea în care aveam economie, adică în comunism. Pe-atunci treburile funcționau în felul următor: numeroase procese tehnologice de prin întreprinderile bucureștene(sau ale marilor orașe ale țării) aveau nevoie de răcire, astfel încât așa-zisul agent termic era de fapt reziduul unui proces industrial. Astfel, lichidul supraîncălzit era livrat orașelor sub formă de agent termic, ajungând în schimbătoarele de căldură ale cartierelor și apoi la locatarii blocurilor. Astfel, în timpul regimului comunist, căldura era practic gratuită, iar sistemul centralizat de încălzire avea o logică întrucât orașul era un uriaș radiator de răcire a lichidului supraîncălzit de procesele tehnologice.

Ce s-a întâmplat după Revoluție? Mâna de trădători care-a uzurpat puterea a pus în practică doctrina impusă de noii stăpâni, anume „economia=morman de fier vechi”. Chestiunea a venit și de la sine întrucât conducătorii de atunci ai întreprinderilor moștenite din comunism habar n-aveau ce-i aia piață, cum să facă rost de clienți s.a.m.d. Așa au picat sectoare întregi industriale, provocând dezechilibre majore și-n zone adiacente, precum încălzirea orașelor. Zonele slab industrializate au capotat rapid, iar termocentralele au falimentat natural. În alte zone, oamenii și-au dat seama că sistemul centralizat e oricum unul falimentar și l-au părăsit, provocând falimentul acestuia din cauza lipsei de clienți. În București și-n câteva mari orașe, interesele municipalității au făcut ca păgubosul sistem centralizat să se perpetueze. De târât s-a târât până acum strict pe spatele subvenției. Din momentul în care aceasta va fi eliminată, bucureșteanul va realiza că e mult mai ieftin să-și producă singur „agentul termic” decât să plătească costurile celui care vine prin „țeava comună”.

Singurul care-a tratat deschis problema a fost Tăriceanu. Toți farsorii circari se târâie cu curul de pământ pentru a exemplifica modul în care vor da ei apă caldă bucureștenilor. Aiurea, e fals. În fapt întregul sistem de distribuție a energiei termice este acum o mașină de tocat bani. E infinit mai eficient energetic și mai economic să-ți produci propriul „agent termic” cu o centrală proprie decât să aștepți să-ți vină pe conductă o căldură din care jumătate e pierdere pe circuit.

Ceea ce-ar trebui să știe bucureștenii e că, în scurt timp, indiferent de rezultatul alegerilor, vor da ochii cu realitatea crâncenă, Subvenția gigacaloriei va fi eliminată astfel încât prețul pe care-l vor plăti pentru serviciile proaste va fi unul nejustificat de mare(trebuie doar să înmulțiți cu trei factura anului trecut). De-aceea, un om normal ar trebui să ia încă de pe-acum în considerare debranșarea de la sistemul centralizat și instalarea unei centrale proprii. De plătit va plăti ceva mai mult decât plătește acum, dar va avea parte de un confort infinit mai mare.

Cei care vor aștepta ca circarii USR(I)ști să le aducă apa caldă la duș și-o vor lua așa cum și-au luat-o de fiecare dată de la Revoluție încoace. Un singur lucru ar trebui să învățați: faceți absolut tot ce e posibil pentru a fi autonomi. Rupeți-vă de orice e centralizat și câștigați-vă autonomia. E primul pas și e unul esențial. Din momentul în care ești autonom, e infinit mai greu să fii păcălit cu gogorițele retardaților care-și spun politicieni.

7 comentarii:

  1. Românii sint un popor imatur. Ei au nevoie de un tata, un mesia, care sa le rezolve problemele. Ei nu pot rezolva corupția si furturile de la asiciatiile de locatari, dar au pretentia ca voteaza politicieni cinstiti. Trebuie inceput de jos cu anticorupție de la asociatiile de locatari si de la locul de muncă. Daca nu acesta este drumul corect. Pentru ca asta isi doresc oamenii, iar dorintele lor hranesc conducatorii tarii si ai lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi, romanii, suntem orientali oricat ne-am dat cu occidentul sau ni s-a bagat in cap ca ar trebui sa fim ca ei. Cei din Orient nu sunt individualisti, ci organici, neamul, statul fiind privite ca un organism cu un singur cap. Tragedia noastra e ca nu ne-am acceptat conditia noastra de orientali si functionam ca niste caricaturi ale Occidentului.

      Ștergere
    2. Noi românii suntem între Orient și Occident! Ne-am adaptat vremurilor.

      Ștergere
    3. Nu de un Mesia au nevoie romanii. L-ar sfarteca si i-ar pune in spinare toate problemele, iar ei ar pleca la mare🤣. E un fel de " Lasa-ma, papa, la mare, vreau distractie si soare". Cam asta e nivelul... Romanii au si trufie inoculata abil prin anumite grupuri. Stiti voi...poporul roman ales!
      Romanii trebuie pusi sa-si adune gunoaiele, sa nu-si mai abandoneze maidanezii si pisicile peste tot. Sa constientizeze raul facut. Care se intoarce sub diverse forme. Inclusiv ca seceta si inundatii
      Despre copii ce sa mai vorbim? Nu poti intra in casele lor ca sa te impui si sa le interzici parintilor sa injure ca la usa cortului in fata copiilor. Am auzit, trecand prin fata carciumii de langa casa mea, un tata injurandu-si copilul din cărucior de mama. O injuratura urată! Prea multe cârciumi!
      Orientalii nu beau. Dar ei traiesc intr-un timp mai lent.
      Pestele se impute tot timpul de la cap la coada.
      Mi-a povestit cineva o intamplare dintr-o excursie pe la cateva manastiri. Dupa ce au platit niste acatiste si si-au facut in graba niste cruci, turistii, mai de la tara, cheflii si zburdalnici, au incins o sârbă olteneasca. Pe unul dintre ei il durea piciorul dar tot a jucat!
      Sa razi? Sa plangi?
      Oare preotii pot rezolva singuri atatea cereri si acatiste?!


      Ștergere
  2. Așa e si în politică.Partidele sunt centralele de oraș la care sunt branșați in mod centralizat caloriferele ce distribuie căldura partidului in locuințe.
    Si in centrala de termoficare a partidului sunt oameni cu tot fel de funcții, unii sunt pompe care ... pompează mereu un debit verbal de o anumită înălțime, debit, viteză cat e necesar sa ajungă si la ultimul calorifer de la etajul 10. Alții sunt fierbătoarele partidului, băgați mereu în priză.
    Eu ca si calorifer, folosind comparația, imi votez centrala termică proprie din casă. Si fiecare calorifer își votează centrala.
    Si uite asa sistemele centralizate au mai multe calorifere.
    Practic cei debranșați, nu se vor regăsi niciodată in sistemele de încălzire centralizate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest sistem este ținut uneori chiar și pentru funcțiile pe care le au unii oameni din aparatul administrației publice locale, pentru cei din partidele politice care trebuie să fie ingineri, directori, etc. Și unde să fie, păi la încălzirea centralizată că este un serviciu public de importanță strategică locală. Și cum majoritatea oamenilor din România sunt săraci și nu-și permit "autonomia", sistemul s-a perpetuat. Câți români știu despre răcirea pe care o asigură conductele de termoficare pentru uzinele electrice? Unii ar putea crede că la termo se bagă cărbuni în cuptor ca în desenele animate când fochistul bagă toată cantitatea de cărbune disponibilă și ulterior trece la celelalte obiecte din lemn prezente pe vaporul respectiv cu aburi. Dar acelea sunt desene animate. 😬😬

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi subventionata masiv, caldura si apa calda din sistemul centralizat din Bucuresti sunt tot scumpe si depasesc chiar costurile reale ale serviciului. In ultimele doua ierni, pentru un apartament de 70mp cu centrala proprie, cheltuielile pentru procurarea apei calde, caldurii si gatitului, pentru 2 persoane nu au depasit in nici o luna 200 lei (21-22 grade), in timp ce in sistemul centralizat si adanc subventionat se plateste cam aceeasi suma pentru o locuinta chiar mai mica, fara sa mai luam in calcul diferenta de confort data de nesiguranta, parametri si sentimentul de "asistat social".

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)