vineri, 25 decembrie 2020

Azi, 25 Decembrie 2020

Crăciunul ne spune că minunea există, că se poate găsi căldură chiar și într-o iesle, că pentru a fi rege nu trebuie să stăpânești bogățiile pământului, că poți avea totul fără să ai nimic. Ce putere putea avea pruncul acela neajutorat, protejat doar de dragostea mamei sale?

Cel lipsit de putere era însă cel puternic. Dacă ai fi trăit atunci, în vremea Sa, văzând un prunc într-o iesle L-ai fi ocolit cu stânjeneală și ți-ai fi spus că-i un alt amărât care-și face loc în lume. N-ai fi dat două parale pe El. La fel, când a fost răstignit te-ai fi aflat printre ceilalți care strigau că celălalt trebuie iertat. Doar așa zicea toată lumea. Și, făcându-I retrospectiva vieții, ai fi constatat cu superficialitate că „n-a făcut mare lucru în viața Lui”. Privind însă cu ochii de-acum realizezi eroarea: El a schimbat o lume din rădăcini. I-a făcut pe oameni mai buni și le-a arătat drumul.
 
Din păcate multe s-au schimbat de-atunci și mult prea mulți, în loc să aleagă drumul cel drept cad pradă iluziilor. Degeaba încerci să le arăți adevărul! Ei merg tot pe calea cea strâmbă și, pe măsură ce numărul lor crește, au pretenția ca toată lumea să-i urmeze pe calea greșită. De-aici ne vine teama, supărarea și dezgustul care ne cuprinde.
 
Vedem cu îngrijorare că, în ciuda luminilor de-afară, în sufletele multora e pustiu, răutate și iluzie. Ca să nu mai vorbim că, din ce în ce mai mulți par a nu mai avea suflet. Vedem lumea cum se prăvălește necontrolat pe o traiectorie care nu-i a ei și, în ciuda artificialității, a urâciunii care se arată, mulți o aplaudă cu bucurie. Asta în timp ce pe noi ne cuprinde disperarea.
 
Noi suntem prea mici, prea neputincioși, prea insignifianți. În ciuda zbaterilor noastre lucrurile iau de fiecare dată o turnură contrară nouă. Suntem prea slabi pentru a schimba ceva! Și-atunci?
 
Vedeți, aici e păcatul nostru, neînțelegerea în care ne cufundăm mereu. De-aceea există Crăciunul, pentru a ne face să înțelegem că poți fi rege fără a stăpâni bogățiile lumii, că poți fi puternic fără avea nimic. Trebuie doar să-ți urmezi drumul, concentrându-te asupra sa și nicidecum asupra iluzoriului decor. Degeaba încerci să schimbi decorul. Nu faci altceva decât să te auto-deturnezi de la drumul pe care-l ai de făcut!
 
Crăciunul ne spune nu doar că există speranța, ci că e în puterea noastră de a schimba totul schimbându-ne pe noi.
 
Să aveți sărbători fericite și sufletul luminat! La mulți ani!

6 comentarii:

  1. Iisus a spus despre sine ca: Eu și Tatăl una suntem!, arătând lumii ca El este Dumnezeu.Dar s ă mai numit pe sine și Fiul omului arătând că venirea Sa în lume se făcea pt ă sluji acestei lumi nedrepte .Finalul îl știm. Cum spune apostolul Ioan martor ocular al timpurilor , "oamenii au ales întunericul.Si au trecut 2000 de ani și puțini sunt cei ce l urmează in exemplul Sau de smerenie.Pun acum o intrebare adresată celor care cred :ce i vom răspunde când ne v a întreba despre talentul dărui noua ? Cu ce am slujit noi pt binele acestei lumi? Trec anii cu evenimentele lor cu tot ,îmbătrînesc și ma gandesc cu groaza la raspunsul pe care v a trebui să l dau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Talantul se inmulteste devenind mai bun si mai altruist. Daca faceti asta, daruind, ajutand, chiar daca nu aveti posibilitati materiale, nu e cazul sa va faceti griji despre ce-I veți răspunde. Frica de Dumnezeu este piedică spre Dumnezeu. Ar fi chiar culmea sa va petreceti viata tremurand de frica intrebarii si a raspunsului! Frica paralizeaza. Curajul de a va vedeti asa cum sunteti si de a va dori sa va inmultiti talantul este deja primul pas catre Dumnezeu.

      Ștergere
  2. Craciunul meu a fost mai fericit decât mă așteptam... Asta datorită episcopului Tomisului. Nu mă interesează ce păcate a făcut în timpul vieții, dar ceea ce face în aceste vremuri este pur și simplu înălțător. Axios!
    Dacă ar fi fost întregul Sinod BOR la fel de curajos, poporul român ar mai fi avut o șansă de a nu dispărea în oceanul globalizării.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poporul roman va disparea in oceanul globalizării nu pentru ca nu poate sa mai implineasca anumite ritualuri care il fac sa fie unic, sau diferentiat de alte popoare. Va disparea in schimb daca nu-si creste Lumina. Prin aplicarea crestinismului.
      Forma nu este si continut.
      Comportamentul poporului roman in aceste vremuri crâncene din punct de vedere spiritual, cand falsi profeti, vraci si Iisusii mincinosi isi fac de cap prin asa zisele grupuri spirituale, este asemanator unei povesti din copilarie. Despre cei trei purcelusi si adaposturile pe care si le fac ca sa se apere de lup. Superficialitatea nu este un scut de protectie. Crestinismul doar de fațadă zboară ca sclipiciul dat peste fața unei babe ridate. Cu prima ploaie😂. Va asigur, domnule, ca Iisus nu s-ar fi suparat ca nu ati reusit sa ajungeti la pestera Sf. Andrei. Dar s-ar putea supara din cauza indiferentei fata de copiii acestei tari.

      Ștergere
  3. Domnule DD va multumesc pt tot si SARBATORI LINISTITE

    RăspundețiȘtergere
  4. Nașterea Domnului să vă bucure! Nu lăsați această bucurie să fie umbrită de neputința, nepriceperea, neștiința sau răutatea oamenilor! Lumea celor ce cred în Fiul lui Dumnezeu nu mai este în lumea aceasta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)