luni, 14 decembrie 2020

Strania simetrie

N
u vreau să vă îngrijorez. Vă spun însă că, privind de pe margine, putem afirma că o bună parte a cetățenilor țării s-au întors în comunism. Poate n-o să vă vină să credeți sau poate, prim prima vârstei, nici măcar nu știți ce-i aia. De aceea o să vă enumăr câteva elemente pentru a vă face o imagine, rugându-i în același timp pe cei care au trăit atunci să-mi spună dacă am dreptate.

În primul rând căldura a ajuns o problemă majoră. În numeroase apartamente din București se dârdâie de frig exact ca-n comunism. Același lucru se întâmplă și cu apa caldă. Mulți dintre cei care au trăit atunci își amintesc cum era cu „programul de apă caldă” și cum, atunci când „venea apa caldă” curgea inițial pe țeavă ceva de un maroniu suspect.

De altfel o pecingine majoră era reprezentată de disfuncționalitatea serviciilor publice. Exact ca și acum în Sectorul 1, gunoiul devenise o problemă. Se strângeau munți de gunoaie în jurul tomberoanelor. Uneori mirosul îți întorcea stomacul pe dos. Sunt sigur că cei din Sectorul 1 care-au trăit în comunism, văzând spectacolul dezolant al gunoaielor de-acum, au parte de o nefericită reamintire a vremurilor de-atunci.

Apoi mai erau cozile. Se stătea la coadă pentru orice. Dacă voiai să faci mișto de mai mulți oameni, te așezai împreună cu câțiva amici în fața unui magazin pentru a simula coadă și, aproape instantaneu, câteva zeci sau sute de persoane, răsăreau în spatele tău. Cam la fel se întâmplă acum în fața magazinelor unde, din cauza noilor restricții privind distanțarea, nu se mai poate intra. Cozile se fac afară, indiferent de vreme, exact ca-n vremea comunismului.

Mai avem atunci o limitare brutală a cuvântului. Pe vremea comunismului, dacă spuneai ceva „neconform”, te trezeai săltat de securitate și anchetat până când dinții-ți jucau Hora Unirii în gură. Uneori îți putea fi fatal. Similar e și acum. Dacă te apuci să vorbești prea urât despre pandemie poți fi acuzat că te opui măsurilor sanitare și te poate lua la întrebări un securist modern rebotezat azi „procuror”. De asemenea, dacă ai opinii care nu sunt „în linie” te poți trezi dat afară din toate locurile de pe unde îți câștigi existența. Un exemplu ar fi Sorin Lavric, dat afară din Uniunea Scriitorilor - o instituție bugetofagă venită direct din comunism. De asemenea, Lavric a fost dat afară de la România Literară, printr-un abuz demn de comunism. Efectiv, din cauza convingerilor sale politice, i-a fost desfăcut contractul de muncă. Asta numai în comunism se făcea!
 
Am uitat să amintesc divertismentul care, pe vremea aceea, în afara „canalelor oficiale” strict controlate era, în cea mai mare parte, interzis. Restaurantele se închideau devreme, astfel încât, dacă doreai să faci un chef, trebuia să-ți pui casa la dispoziție. Cam la fel se întâmplă și acum, când divertismentul s-a mutat în sfera semi-legală. Deja cei care se distrează se fac vinovați. „N-au respectat distanțarea socială!” - urlă isterizate fătucile fără neuroni de prin studiourile TV.

Nu vreau ca cei mai tineri să-și facă o imagine greșită. de-aceea vă voi mai aduce în față câteva chestiuni pe care, cu siguranță, nu le știați:
- Prețul utilităților în comunism era derizoriu. În principal într-o lună o familie cheltuia undeva sub 10 lei, la un salariu mediu de aprox. 2000 lei. De aceea oamenii foloseau cu nemiluita gazele de la aragaz pentru a-și încălzi locuințele sau pentru a face apă caldă. De asemenea, foloseau calorifere și încălzitoare electrice cu nemiluita fără să simtă mare lucru la buzunar.
- Nu aveai problema locului de muncă. De altfel, te aflai în cealaltă extremă: dacă erai găsit aiurea pe stradă și nu dovedeai că ai un loc de muncă, Miliția te ducea să te angajeze undeva cu forța.
- Economia țării era „rotundă”, în sensul în care nevoile cetățenilor erau acoperite de producția internă, iar țara exporta mai mult decât importa. Chiar dacă acum nu vi se pare credibil, mașinile fabricate în România erau 100% românești, de la șurub până la motor, cutie de viteze, etc. Business-ul aparținea în totalitate statului.
- Bugetul era construit întotdeauna pe principiul excedentului bugetar. Nu exista deficit. La final de an, banii care rămâneau erau dați pentru construcția e blocuri. De aceea există o imensă probabilitate ca blocul în care stai să fie construit dintr-un asemenea excedent.
- România nu se împrumuta. După ce Ceaușescu a înțeles capcana împrumuturilor, și-a plătit accelerat datoriile provocând un șoc la nivel mondial. Doar Vaticanul nu mai avea datorii, în rest toate țările erau îndatorate ca și acum! Mai mult - și de-aici i s-a tras - Ceaușescu plănuia să se transforme, alături de China, într-un finanțator al țărilor subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. România avea de primit la Revoluție peste 5 mld. $ din credite acordate altor țări. Poate îl întrebați pe Petrică, extrem de vocal chiar și azi, cum a vândut el datoriile lui Ceaușescu la cent pe dolar! Și dacă tot vă interesează asta, poate-l aduce cineva pe băsescu în fața curții marțiale pentru renunțarea la datoriile de peste 2 mld.$ ale Irak-ului.
- În timp ce pe vremea aceea aveai bani, dar nu prea aveai ce să cumperi, azi ai ce cumpăra, dar nu ai bani.

Departe de mine gândul să fac vreo apologie acelui sistem social. Știți bine că fiecare fibră a mea e anticomunistă, mai ales prin prisma victimelor pe care le-am avut în familie. Comparați însă ceea ce trăiți acum cu ceea ce se trăia atunci și veți vedea mult prea multe simetrii. Ceea ce vreau să vă spun este că, într-un ocol fără precedent, ne-am cam întors în vremurile acelea. Cu o deosebire: la sfârșitul coșmarului comunist aveam bani pentru a porni o reconstrucție adevărată a țării în timp ce, atunci când acest coșmar va lua sfârșit, ne vom trezi și fără bani și fără resurse și înconjurați de ruine care, până acum, doar au fost transformate într-o butaforie scumpă. Deschideți-vă bine ochii și veți vedea că fiecare afirmație de-a mea este adevărată!

12 comentarii:

  1. Dle Diaconu, va zbateti in interiorul unui tipar, incercand sa intelegeti absurdul, haosul. Din interiorul mintii dvs nu o sa puteti intelege complexitatea sistemului demonic in care traim. Va trebui sa invatati sa ieșiți in afara acestui sistem si sa-l priviti de pe margine.
    Istoria se repeta pentru ca noi o repetam, incapabili sa ne imaginam un sistem in care suntem liberi. Si toata istoria este o amagire, o schimbare de sisteme, o repetare a unor sisteme, dar cu o fațadă diferita. Observati discursul nationalist? Este identic discursului nationalist din toate timpurile. Doar decorul s-a schimbat. In loc de căruțe sau calesti avem masini, trenuri, avioane😂. Dar suntem la fel de orbi, daca nu cumva mai orbi decat posesorii de căruțe si bordeie.
    Traim intr-un sistem conceput de mintea omeneasca. Nicidecum de Dumnezeu. Dumnezeu este Creatorul si nu Creaza cu toporul, rigla si compasul, sisteme rigide ce se intorc apoi impotriva noastra. Suntem ca specie niste nebuni care au urcat o roata in varful unui munte, roata a inceput sa coboare riscand sa treaca peste noi si sa ne faca zob.
    Un intelept din islamul mult hulit de nationalistii si crestinii romani ce si-au construit un sistem mental in care numai ei au dreptate, spunea ca oamenii se vor intoarce in Dumnezeu abia dupa ce isi vor fi experimentat toate conceptiile mentale, toate sistemele dizarmonice. Nu Dumnezeu a Creat religiile separatoare si aducatoare de razboaie fratricide. Nu Dumnezeu a conceput democratia.Nu Iisus a conceput crestinismul ca religie. Religie din care fiecare secta si-a rupt o bucata si se cearta cu restul sectelor pe marimea sau autenticitatea bucatii sale.
    Crestinismul din ziua de azi este capodopera ingrozitor de complicata si plina de dogme, ritualuri si obiceiuri sofisticate care ne ingroapa pe toti de vii. Mesajul Lui Iisus a fost unul de iubire si pace. Simplu si scurt si limpede ca apa de izvor.
    Si a incasat-o de la dogmaticii din acele timpuri, speriati ca de bombe ca nu cumva sa vina cineva de dinafara tiparului si intunericului lor, sa le schimbe obiceiurile.
    Omul traieste in mintea sa. Iar mintea brodeaza idei. Complica totul si creeaza frici. Umbre.
    Pe aceste frici omenesti illuminati si-au construit sistemul- colivie de oameni.
    Cu cat ne atasam mai puternic de bani si prosperitate, casele noastre si comfortul nostru, mintea noastra, cu atat mai sclavi devenim. Comoditatea adoarme sufletul si omul si-ar vinde libertatea pentru a nu-i fi luata jucaria preferata.
    Illuminati nu sunt inteligenti. Sunt doar vicleni si buni manipulatori. Avand si bani, ei cumpara suflete. Asa au reusit sa aiba in ghearele lor servicii secrete, politicieni, televiziuni si ziare si chiar lideri religiosi.
    Liberi nu suntem decat in Dumnezeu. Pana la Dumnezeu...o multime de
    " binevoitori" care se ofera sa-ti construiasca o colivie mai mare si mai confortabila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. xxx-De te-ai ridica la nivelul verzii ar fi ceva . Isus al tau nu prea e acelasi cu Iisus al ei , nu ca ar conta dar pe undeva te framanta lucruri ! Ghiveciul ei are rezonanta pozitiva in raport cu ceea ce tu exprimi ,adica o pseudoanaliza bazata pe ...?Imbecil ? Asa cu tot arsenalul sau e o fantezie repetitiva ce ajunge a fi declarata axioma ? Nu ma exprim inteligent ci doar cu subinteles PUNCT

      Ștergere
  2. “There is no remedy against this reversal of the natural order. Man cannot escape from his own achievement. He cannot but adopt the conditions of his own life. No longer in a merely physical universe, man lives in a symbolic universe. Language, myth, art, and religion are parts of this universe. They are the varied threads which weave the symbolic net, the tangled web of human experience. All human progress in thought and experience refines and strengthens this net. No longer can man confront reality immediately; he cannot see it, as it were, face to face. Physical reality seems to recede in proportion as man's symbolic activity advances. Instead of dealing with the things themselves man is in a sense constantly conversing with himself.
    He has so enveloped himself in linguistic forms, in artistic images, in mythical symbols or religious rites that he cannot see or know anything except by the interposition of this artificial medium. His situation is the same in the theoretical as in the practical sphere. Even here man does not live in a world of hard facts, or according to his immediate needs and desires. He lives rather in the midst of imaginary emotions, in hopes and fears, in illusions and disillusions, in his fantasies and dreams. 'What disturbs and alarms man,' said Epictetus, 'are not the things, but his opinions and fantasies about the things” (Ernst Cassirer, "An Essay on Man: An Introduction to a Philosophy of Human Culture").

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevar amestecat cu minciuna , cheia succesului in arta manipularii

      Ștergere
  3. Cu simetria, ai dreptate, așa era atunci. Din păcate, omul imatur, neștiind ce vrea, vrea ceea ce i se pare că are celălalt. Conceptul se numește „dorința triunghiulară” și a fost gândit de Rene Girard. Asta ne face ușor de manipulat. Când ne vom maturiza, dacă o vom face vreodată, ne vom dori dorințele noastre, în acord cu scânteia dumnezeirii din noi. Dumnezeu cu mila! :)
    Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  4. Izolarea, amenințările, propaganda constantă a fricii, recompensele pentru ascultare etc. sunt combinate într-o supunere totală. Asistăm la o încercare de a crea un guvern comunist mondial, controlat de chinezi și cu mafia americano-rusa acționând ca bancherii lor.

    RAPORTUL BIDERMAN: Poporul american este acum supus metodelor coercitive comuniste pentru a provoca respectarea individuală
    https://stateofthenation.co/?p=39069

    Mai mult, chinezii comunisti înșiși primesc ordine de la un organ de conducere secret din Elveția. Iată ce se cunoaște, cu voci șoptite, sub numele de Octagon Group:
    https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/american%20media%20empire.png?itok=BF9Ba42t
    Această diagramă de control media corporativă arată cum funcționează aceste structuri de putere.

    RăspundețiȘtergere
  5. cum iti asterni asa dormi. numai fraierii mai depind de apa calda si caldura furnizata de plicusor ban. cei care au avut un pic de minte ori si-au tras sistem propriu de incalzire ori s-au carat de mult prin alte parti ale lumii mai civilizate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bucuresti......superb! Capitala ? Capitala cui? Mai bine asezate arata Brasovul si Clujul !Si acolo sunt probleme dar nu ca in capitala mult iubita si dorita ! Sa inteleg ca unii "capitalisti" nu cunosc sensul si gustul apei calde? Nasol .....au mers la vot si si-au innecat sperantele in stampila pusa ori decate ori li s-a cerut asta ! MERGETI LA VOT VOTUL VOSTRU CONTEAZA ......Da votul conteaza pentru lichelele care se schimba intre ele , prin parlament , guvern si apoi prin administratia din teritoriu ! Cozile de topor sunt peste tot ......si DD imi zice ca votul conteaza? Nu fratioare votul conteaza nu pentru cel care pune stampila conteaza undeva mai sus ....RESET sau SHUT DOWN !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu ce presupune raportul DUMNEZEU /CREATIE......dar in mod cert omul este defazat in raport cu DUMNEZEU !

    RăspundețiȘtergere
  8. PERFECT ne masturbam politic !Unii si mai mult de atat .....dar asta e doar treaba lor

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce părere are domnul Dan Diaconu despre faptul că în India spune la televizor au ieșit 250 de milioane de persoane în stradă pentru că prim ministrul Modi a introdus vânzarea terenurilor către străini și aceștia prin subvenții pot duce agricultura de subzistență a oamenilor din India la ceva care seamănă cu foametea? Adică 250 de milioane de indieni trebuie să ce? Să moară de foame??

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)