marți, 29 noiembrie 2022

Despre unire fără ocolişuri


Pentru a creşte popularitatea Maiei Sandu în România, securiştii au început să dea „pe surse” că individa de la Chişinău ar fi solicitat unirea Republicii Moldova cu România şi că Plăvanul, după ce iniţial ar fi refuzat, şi-ar fi dat acordul. E o ciudată campanie de PR care merge bine, paradoxal, pe ambele maluri ale Prutului.

În Republica Moldova cetăţeanul de rând se teme de perspectiva unei ierni apocaliptice şi, sub presiunea instinctului de supravieţuire, e de acord „să se facă frate cu dracul până trece puntea”. De atfel, campania care la noi are elemente emoţionale, peste Prut are trăsături pragmatice, adică ceva de genul „ne facem fraţi cu ăia ca să ne dea curent, dar noi vom rămâne tot pe picioarele noastre că de unit nu se uneşte nici naiba”. Pentru mine e cât se poate de clară originea securistică a campaniei, însă nu asta e ceea ce mă interesează. Subiectul întregirii ţării e mult mai important decât orice şuşă securistică.

De fapt, dacă e să judecăm drept, trebuie să înţelegem că întreaga problematică a unirii este momentan fără rezolvare. În primul rând populaţia Republicii Moldova NU VREA UNIREA. Am scris-o cu litere mari ca să se înţeleagă. Sondajele conform cărora aproape 50% din populaţie ar vrea unirea sunt absolut false. Personal nu cred că procentul depăşeşte 25%. Şi e normal să fie aşa întrucât, în timp ce vreme de un secol noi am plâns pierderea Basarabiei, dincolo de Prut s-a sărbătorit „independenţa”, iar după 1989 aşa-numita „statalitate” a Republicii Moldova. În fapt toate sunt şabloane false, adânc înfipte în inconştientul colectiv al moldovenilor. „Dacă veniţi voi peste noi, ne luaţi statalitatea” - îmi spunea un moldovean. Iar singura replică pe care am putut să i-o dau a fost o întrebare: „Ce-i aia statalitate”? Evident că mi-a îndrugat mai multe forme fără fond, neputând să depăşească nivelul zero al propagandei cu care fusese intoxicat din copilărie. 

Chestiunea e mult mai adâncă şi până când partea din stânga Prutului n-o s-o înţeleagă în ce constă unirea, absolut nimic nu se va mişca. Acum, locuitorii din Republica Moldova se comportă exact ca ruda săracă, invitată să-şi petreacă sărbătorile la „bogătaşii din capitală”. După ce-au stat pleoştiţi şi copleşiţi în mijlocul familiei care i-a primit cu sufletul deschis, întorşi în sătucul lor n-au altă replică decât critici adresate celor care i-au invitat: ba că „aia nu prea ştie să gătescă”, ba că „bărbată-su nu prea-i dă atenţie” sau, mai rău, „că totul e doar poleit, în realitate orăşenii fiind tot nişte amărâţi”. 

Fenomenul însă e mult mai grav: văzându-ne pe noi că ne bucurăm la perspectiva unei uniri, moldovenilor li se confirmă cele mai negre coşmaruri. „Îi vezi pe români cum se bucură că ne fac sclavi?” - par a spune cei mai sceptici dintre ei. Iar ceilalţi, care până atunci ar fi înclinat cumva spre unire, se dau înapoi dându-şi seama că da, chiar aşa e! De ce se bucură românii atât de mult? Nu e ciudat?

În primul rând, când îmi spui mie român, mă jigneşti. Şi nu pentru că aş fi deranjat de originea mea, ci deoarece ştiu că o spui doar pentru a te diferenţia: tu eşti moldovean, nu român. Tu vorbeşti moldoveneşte, nu româneşte. Tu ai statalitate, în timp ce eu vreau să ţi-o iau. Şi, probabil, cel mai tragic element, adică faptul care mă face pe mine să fiu împotriva unirii, este modul în care văd cum unirea pentru moldovean este văzută ca o cedare, ca o pierdere iremediabilă a statutului. Să-mi fie scuzată opinia, dar eu nu mă pot însura cu una care ştiu c-o face din interes. Cum e aia să merg în faţa altarului cu o femeie al cărei suflet plânge? E aproape un viol. La fel e şi cu unirea asta în care moldovenii sunt sfătuiţi „să fie de acord că dacă se va face vor fi gazele mai ieftine”. Nu, dragii mei, nu! 

Unirea e o împreunare a destinelor, o întrepătrundere, un spaţiu de care toţi trebuie să fim instinctiv atraşi. Unirea e chiar mai mult decât o căsătorie: e ca şi cum unui ciung un medic genial i-ar pune membrul lipsă înapoi. Ce fericire mai mare poate fi? Corpul şi-ar primi membrul înapoi, aşa cum membrul şi-ar regăsi corpul. Vi se pare ciudat, dragi moldoveni, că pe noi ne bucură perspectiva unirii? Mie mi se pare ciudat că pe voi nu vă bucură asta! Tocmai aici e problema şi cheia întregii ecuaţii.

Unirea dintre România şi Republica Moldova e o provocare istorică mult mai mare pentru România decât pentru Republica Moldova. Politicienii sunt la fel de proşti pe ambele maluri ale Prutului, poporul la fel de naiv peste tot. Unindu-ne riscăm să facem un uriaş cu picioare de lut. Dacă vreţi, ca român, mă simt exact ca îndrăgostitul care vrea să se însoare cât mai repede, cu toate că nu are unde să stea. „Las' s-o facem mai întâi şi-om vedea noi după cum le rezolvăm pe toate!” - asta-şi spune îndrăgostitul, nepermiţând să fie asfixiat de probleme înainte de a face pasul decisiv. Toate aparentele probleme care ni se aruncă în faţă sunt doar aparente, menite a face procesul imposibil. Există însă o singură problemă de netrecut, anume aceea în care una dintre părţi să nu vrea. Adică exact stadiul în care ne aflăm acum.

Adevărul este că, până când cetăţeanul din Republica Moldova nu va conştientiza că unirea nu înseamnă că va pierde o ţară ci, din contră, că va câştiga una mai mare, până atunci nu se va putea face absolut nimic. Statalitatea Republicii Moldova e o formă fără fond menită a menţine acea zonă la un statut de no man's land. Cetăţenii de-acolo ar trebui doar să se raporteze critic la ceea ce se întâmplă acum în ograda lor: de condus îi conduce o tută soroşistă second hand, după ce-au fost conduşi de turbaţi pro-ruşi la fel de second hand. Acum, ca rol de influenceri majori văd că sunt toate scursurile de pe-aici gen Rizea, Dănileţ s.a.m.d. Le place oare moldovenilor situaţia asta? N-o să mai insist cu demonstraţiile. Opţiunile raţionale le ştim şi n-avem de ce să le demonstrăm deoarece nu ele sunt cele care împiedică procesul. 

Mai sunt câteva zile până la Ziua Naţională, o zi amară pentru noi deoarece constatăm că din nou suntem împinşi precum pionii, într-o aventură militară inutilă şi ticăloasă. Totul sub stindardul unei false uniri care ni se promite în van. Pe ambele maluri ale Prutului, aceeaşi ceţă neagră şi groasă ne afundă în prostia din care nu ne mai revenim. Păcat de ţară, păcat de noi.

27 de comentarii:

  1. Suntem impinsi catre aceasta unire din interesul globalistilori de a se apropiasi mai mult de hotarul Rusiei, uite cum Moldova devine tara Nato peste noapte doar prin aceasta integrare

    RăspundețiȘtergere
  2. Casatoria din interes se soldeaza cu divort in ceva timp ! Da noi vrem mai mult teritoriul decat populatia in sine care este una etnic vorbind foarte diversificata ! Cu gagauzi, ucrainieni , rusi , tatari si moldoveni (romani)! Pe astia nu ai cum sa ii integrezi in Romania de astazi , decat fortati de imprejurimi ! Capcana va fi pentru noi nu pentru ei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt jumatate de milion cu totul. N-ar trebui s afie nicio problema in integrarea lor, mai ales ca sunt impartiti 180 mii ucraineni, 120 mii gagauzi. 120 mii rusi, 50 mii bulgari. Sau preferam sa integram hindustanezi?

      Sindbad

      Ștergere
    2. Unknown1 @22:22
      Inainte sa o tunda in Iuropa sa nu uite sa-si ia cu ei lanterne si baterii de rezerva ca sa nu orbecaie pe intuneric.
      ...pentru cine nu crede, aveti o leaca de rabdare. Vorbim peste citeva luni.
      PS: Ajutoarele nu sunt platite de tine. Dezlipeste-te de tembelizor si vei intelege.

      Ștergere
  3. Inca nu am apucat sa stau de vorba pe indelete cu basarabeni despre asta ca sa-mi confirme sau nu.

    In 1940 Basarabia a ajuns la URSS fara niciun gest de aparare. Oare cum s-or fi simtit romanii basarabeni, cand noi astialalti am semnat si am cedat? Ce baza pot sa mai puna in noi? De atunci, s-or intreba basarabenii, cei din dreapta Prutului s-au schimbat, sunt gata sa lupte cu dintii pentru noi? Raspunsul este nu.

    Si atunci intervine pragmatismul: avem mai mult de castigat sau de pierdut? Ca odata ce ne-am unit pa pa, nu mai putem da inapoi. Dar daca cei din Romania or sa ne pape, falimenteze si toace? Temere 100% reala pentru ca indiferent cat de binevoior si altruist este cel mai mare, cel mic pe termen scurt intotdeauna va avea de pierdut. A se vedea RFG si RDG unde in ciuda sutelor de miliarde din vest (resurse pa care noi nu le avem) nici acum nu nu a ajuns estul la egalitate cu vestul.

    Asa ca basarabeanul noostru intreaba pe buna dreptate: Ce vom avea in schimb? Cum ne-am putea negocia mai avantajos pozitia?

    Si problema din fundal (care zic eu ca este problema tuturor vecinilor nostri cu noi cu exceptia Ucrainei): ne dorim o Romanie tare, consecventa, pe care sa ne bazam si care sa ne apere curul, ca fiind cel mai mare si mai vechi de aici. In loc de asta este un stuf care se pleaca cum il bate vantul. De aici pleca problemele noastre cu vecinii si cel maimult cu Basarabia

    RăspundețiȘtergere
  4. Romania e o ruina administrativa, nu e capabila sa administreze ce deja are, ce sa faca Romania cu Rep. Moldova?
    Romania a parasit Basarabia fara un foc de arma, e o palarie prea mare pentru ea.
    Romania e o forma fara fond, ar trebuie sa se bucure ca nu a avut (inca) soarta Yugoslaviei.
    Cine si-ar putea dori sa primeasca ordine de pe malurile canalului Dambovitei?
    Ca moldovean de pe malul drept al Prutului am fost primit cu prejudecati si chiar ura, in Ardeal, Banat, Oltenia, Valahia.
    Multumiti-va ca Rusia nu are potenta de a impune o Moldova Mare.
    Oricum, pentru romanul ilfovean Romania inseamna Valea Prahovei, Mamaia (din Dobrogea furata bulgarilor si populata intensiv cu moldoveni (sic)) si aeroportul Otopeni de unde isi ia zborul spre Zanzibar sau Dubai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai facut tu studii cum si ce gandesc romanii ilfoveni? sau manifesti doar antipatie fata de ei si le pui in carca ce crezi tu? Dobrogea furata de la bulgari?? Valeu, esti Mihai Roller redivivus!

      Sindbad

      Ștergere
  5. Mda, e un plan mai vechi americanos … cu refacerea regatului Polono-Lituanian, inclusiv culoar spre M Neagra, noi să ne luam Basarabia, ungurii Transcarpatica … uk, polonezii, noi, ungurii … să fim noile jucărele importante în locul nemților care și-au cam luat-i in cap …

    RăspundețiȘtergere
  6. Faptul că sunt mulți români rusificați in rm este rezultatul la aceea ca Romania "s-a lepădat" de o bună parte a populației proprii, pentru ca cei care azi pun la îndoială necesitatea unirii să-și poată expune dezacordurile în română.

    RăspundețiȘtergere
  7. Treaba-i simpla,noi n-avem nevoie de ei si ei n-au nevoie de noi si...e bine asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimpotriva, avem nevoie unii de ceilalti, insa mai intai este nevoie sa stim ca suntem cu totii "noi" si sa ne definim ce vrem.
      Sindbad

      Ștergere
    2. ...ei nu mai sunt "noi" de mult

      Ștergere
    3. suntem "noi", doar ca nu realizam asta, aici este pacatul

      Ștergere
    4. ...da suntem "noi'! Mata citesti macar ce zice lumea p-aici?!
      "Sunt jumatate de milion cu totul. N-ar trebui s afie nicio problema in integrarea lor, mai ales ca sunt impartiti 180 mii ucraineni, 120 mii gagauzi. 120 mii rusi, 50 mii bulgari. Sau preferam sa integram hindustanezi?

      Sindbad"

      Ștergere
  8. Domnule Diaconu, republica-moldovenii au semnat în martie aderarea la UE, așa că praful se va alege de statalitatea/independența lor, cum s-a ales și de a noastră. Doar că ei nu prea își dau seama sau nu se uită suficient de bine peste gard încoace. Părerea mea e că nici la 1918 Sfatul Țării (Chișinău) nu a votat Unirea doar din dragoste (procentul de voturi contra era semnificativ și atunci), ci tot de frica rușilor și a bolșevizării. Se prea poate ca tot frica și interesul să-și spună cuvântul și de data asta, că dacă era vorba de unire din dragoste, s-ar fi făcut și pe timp de pace! Problema este că factorul politic de la București nu are nici un gând de Unire. De exemplu, premierul Ciucă a spus ieri în plenul Parlamentului (dedicat zilei de 1 Decembrie) că SINGURUL proiect de țară e și mai multă UE. Plus, în subsidiar, "reforma administrativ-teritorială", adică regionalizare/federalizare, adică procesul invers unificării. Nici un cuvințel despre RM, numai despre UE și PNRR. Așa că nu se vrea Unirea la vârf, degeaba se vrea "pe surse"! http://cerulcodrulsiparaul.ro/2022/11/28/duma-zilei-perle-gafe-scapari-ale-politicienilor-si-nu-numai/

    RăspundețiȘtergere
  9. Povestea cu "România a cedat Basarabia fără un foc de armă" e doar o poveste și atât. Aceea a fost o retragere tactică, urmată de alianța cu Germania, urmată de îndemnul "Ostași Români, vă ordon, treceți Prutul!". Cine zice că România a abandonat Basarabia uită să spună că România a intrat în război contra URSS de dragul Basarabiei și Bucovinei. Până astăzi există cimitire ale morților de război români pe teritoriul Rusiei care stau mărturie despre jertfa românească pentru Basarabia. Problema e că una era o Românie condusă de Mareșalul Antonescu și cu totul alta e o Românie condusă de ex-generalul Ciucă, un ins care se încurcă și când citește "1918" de pe foaie, deoarece n-a auzit până ieri de existența și semnificațiile Anului Marii Uniri!

    RăspundețiȘtergere
  10. Slugoii astia damboviteni in frunte cu Plavannis si maCiuca lui, nici nu mai sarbatoresc in aceste zile, ziua nationala a Romaniei, ci ziua NATO, adica ziua cand romanii vor deveni „carne de tun” sau, dupa caz, „cenusa radioactiva”, in razboiul altora!

    RăspundețiȘtergere
  11. *Și totuși e stare de veghe....* Spunea un bătrân cu mintea acasă de la PetruVoda : Într-un fel sau altul,Basarabia se va uni iarăși cu România dar nu în interesul nostru ci al MarilorPutori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut logic. Nicio unire NU s-a făcut pentru români, oricât ar părea de incredibil. Nu ca altfel ar fi fost mai bine, dar nu binele romanilor a fost scopul actelor respective, ci al altora de exemplu al stăpânilor banilor. Pana în 1926 România a plătit creditorilor Rusiei partea de datorie proporțională cu Basarabia. La fel și pentru Ardeal, basca 100 to aur la optați. În timpul asta, copiii romanilor mureau de gripa spaniola, mai exact de vaksin...

      Ștergere
    2. Tu inca mai esti naiv ca sa crezi ca se face ceva pe pamantul asta pentru binele omului? Nu ma pot abtine si trec de granitele trasate cu rigla si compasul masonic si privesc peste toata omenirea. Peste tot aceleași probleme. Cancerul masonic nu se vindecă cu paracetamol. Nici masonii nu constientizeaza faptul ca sunt grav bolnavi. Morți chiar! Alearga dupa cuiburi de pupeze prin lume, încercând sa gaseasca un sistem care sa nu se năruie. Ca manastirea mesterului Manole.
      Ar fi necesara o interventie de Sus. Dar si daca ar fi interventie de Sus, oamenii nu ar mai vedea-o, pentru ca s-au deprins cu colivia masonica ce inventeaza sisteme menite a falsifica Sistemul Primordial.
      Puii de incubator crescuti la lumina becului nu au vise despre campul verde si soare.

      Ștergere
  12. Ca sa pricepeți cât de cât, despre ce e vorba in propoziție, ar fi bine sa citiți vreo zece ani despre subiectul romanii de peste Prut, apoi de peste Nistru, apoi de peste Bug. Ati putea începe cu scrierile lui Ștefan Milcoveanu, e un fragment numit " secretul Basarabiei". Ati afla poate, de ce NU a fost ratificata parlamentar Unirea Basarabiei cu România de la 1918 și de ce s-au organizat deportarile și foametea. Cu un pic de asociere mentala cu Holodomorul, ati pricepe și pentru cine și v-ati bucura ca ati scăpat. Nu se știe cât. Despre cretinii care macanesc despre faptul ca armata roman s-a retras fără lupta, nu e nicio speranță. Pentru asta multumiti-le tot bubulilor și hohenzolernilor. Distrugerea României Mari a început în 1918....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dane, la inaltime si cu acuratete istorica ca-ntotdeauna. Pacat ca treci foarte rar pe aici.
      Cu stima, BB

      Ștergere
  13. Apelez la proverbiala voastra intelepciune pt a va reaminti ca , lasand la o parte propaganda sovietica, timp d 50 d ani s-au facut o multime d casatorii mixte si f multi moldoveni au studiat, calatorit, lucrat si nu in ultimul rand, iubit in fostul spatiu sovietic, mai cu seama in ceea ce este acum Federatia. Multora, daca nu majoritatii, le bate inima dupa ceasul Kremlinului, fara sa punem la socoteala gagauzii si transnistrenii. E ca si cum ai vrea, cu unirea asta care chinuie spiritele, sa amesteci apa cu uleiul. Probabil c-ar merge daca organele si serviciile ar pune cizma pe grumazul populatiei, insa si-asa o cam vad cu dus si intors.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce unii au deformat cu toporul, altii ar vrea sa indrepte cu ciocanul. Si eu va reamintesc ca exista schimburi culturale intre Romania si Rep. Moldova. Cine rezonează cu limba romana, rezoneaza. Cine nu, nu. Uitati-va numai câți găgăuți romani stalcesc limba romana zilnic dandu-se culți pe la TV!
      E un fel de diluare a omului in general. Când nu mai e suflet si banul e zeu, omul degenereaza indepartandu-se de la ceea ce ar putea fi daca timpurile ar fi normale.
      Nici nu mai stiu ce inseamna normal. Poate ca nici nu am stiut vreodata. Doar in copilarie...

      Ștergere
  14. Data viitoare cand mai scrii vreun articol despre moldova sa nu mai scrii r moldova ci basarabia.Asa se numeste acea parte a Romaniei ocupata de urss cu japca in urma infamului pact ribentrop - molotov

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stricto senso, Basarsbia e Bugeacul adică zona actualmente ocupată de ukrii. Inițial a fost luata de turci și aparținea pasalakului de Ozi( Oceakov, btw cetate moldoveneasca, chiar cea mai mare!). Ulterior e închiriată de turci tătarilor nogai, aceștia sunt alungați de rusi după 1812 și în locul lor sunt aduși alogeni, în principal bulgari și gagauzi din Dobrogea. După 1940 și mai ales 1944, romanii din zona sunt exteminați prin deportare și înfometare. Corect ar fi sa ne referim la Moldova de Est, in loc de Basarabia sau rep Moldova,dar cum noi avem o voioșie în a prelua denumirile ocupantului... a se vedea Bucovina Oltenia, denumiri inexistente pana la ocupația austriacă. Rep Moldova e statul Ribentropp-Molotov de fapt. Profund antiromanesc și azi

      Ștergere
  15. Eu nu doresc unirea cu R Moldova. Si asta pentru binele lor. Iar gaze mai ieftine decat le ar putea da rusii nu vor gasi cu toate unirile din lume. Ca sa nu mai spun ca singurul scop al statului roman cand pomenesc de unire este sa-i provoace pe rusi. Atat, executa ordin dinb afara, nimic altceva. Deci fara unire, atat timp cxat Ro este in ue si nato.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)