luni, 7 noiembrie 2022

De ce îmbătrânesc chinezii?


De ceva timp în China a început să se discute extrem de puternic despre prăbuşirea natalităţii. Problemele rezultate din realitatea în care se află acum ţara vor fi multiple. O populaţie îmbătrânită nu mai poate face faţă provocărilor viitorului, iar problemele demografice deja încep să se vadă. 

Mulţi arată către problema legislativă a „copilului unic”. Uită însă că legislaţia referitoare la copilul unic a fost adoptată în 1978, pentru aplicabilitate începând cu 1979. Pe scurt, legislaţia copilului unic prevedea amenzi şi alte penalizări materiale(de exemplu tăierea sporurilor, blocarea accesului în structurile PCC, etc.) pentru familiile care au mai mult de un copil. Cei care arată cu degetul uită însă realitatea acelei politici, anume că ea s-a făcut simţită doar până în 1983. Între 1983 şi 1988(vezi graficul), natalitatea în China a crescut, în ciuda politicii respective. Partea frumoasă abia acum vine deoarece, după 1988, începe un declin puternic al populaţiei Chinei, ajungându-se în prezent la o rată a natalităşii de peste două ori mai mică(de la 24.7 la 10.9).

Îndrăznesc în materialul de faţă să fac o afirmaţie oarecum şocantă, anume că politicile demografice ale Chinei n-au avut niciun efect real, fiind doar consumatoare inutile de resurse. Într-adevăr, mi se va reaminti că încă din anii 50 chinezii luptă cu natalitatea, că atunci s-a început de la o rată de aproape 50 şi că înainte de politica unicului copil a fost aşa numita politică wan, xi, shao(mai târziu, mai de durată, mai puţin). Rezultă pentru unii că politicienii au ajuns la nefasta performanţă de a le fi imprimat chinezilor un instinct de a nu se mai înmulţi, astfel încât acum îi loveşte povestea asta. 


Privind însă statisticile, înţelegem altceva. Japonia(vezi graficul) avea în 1950 o rată a natalităţii de aproape 27‱. Până în 1964, rata natalităţii a căzut la 17.5‱! Între 1964 şi 1973, rata natalităţii creşte(vezi graficul), ajungându-se la aproape 19‱, iar de atunci s-a redus continuu, ajungând la 7.1 în prezent. Ce e interesant e faptul că, dacă păstrăm „distanţa de timp” de 34 de ani de la vârful de natalitate local, obţinem o diferenţă de natalitate aproape identică cu cea din China(2.19 în Japonia faţă de 2.2 în China)! E remarcabil întrucât Japonia n-a avut niciun fel de politică de descurajare a natalităţii, iar graficele celor două ţări par copiate la indigo. Chiar şi perioada de dinainte de declinul definitiv seamănă atât ca dinamică, dar şi ca perioadă de timp(14 ani în Japonia faţă de 9 ani în China). 

De fapt, explicaţia pe care o văd e cu totul alta. Atât în China cât şi în Japonia, perioada de maxim local de dinainte de căderea definitivă ţine mai degrabă de perioada de accelerare a boom-ului industrial. Fix între anii în care au existat acele tipare evidenţiate în grafice corespund unei accelerări economice „ieşite din tipar”. Astfel, după un vârf local în natalitate, în ciuda creşterii economice vibrante, natalitatea se prăbuşeşte. De ce? După cum remarcaţi nu există absolut nicio legătură cu factorul legislativ şi de aceea constatăm că, în China, în ciuda reatragerii politicii unicului copil din anumite zone, de fapt se obţine efectul contrar. 

Ipoteza pe care-o am - şi care cred că e corectă - este că avem de-a face cu o altă forţă care efectiv a paralizat natalitatea. Atât în cazul Japoniei cât şi în cazul Chinei, avansul economic a venit la pachet cu un avans tehnologic în viaţa individului. Cererea din ce în ce mai mare de creştere a confortului vine la pachet cu o groază de electronică a cărei finalitate - dincolo de confort - este alienarea. În plus, mediul electronic ocupă din ce în ce mai mult din timpul individului. 

Ştiaţi că un procent imens(de aproape 80%) al tinerilor japonezi sunt dependenţi de fenomenul Otome? Otome denmeşte un stil interactiv de jocuri-poveşti al căror obiectiv este cuplarea unui carcater cu un alt caracter. De-aici s-a sărit la jocurile în care se ajunge la cucerirea de către jucător a caracterului, iar de-aici la o relaţie pe termen lung cu caracterul electronic. Un număr covârşitor de tineri japonezi sunt dependenţi de „întâlnirile” cu caracterul virtual. Asta răreşte teribil întâlnirile reale şi atomizează indivizii. 

De asemenea, un fenomen premergător virtualizării, care de altfel a făcut tranziţia către asta, este cel al efeminării bărbaţilor. Fix asta s-a văzut imediat după boom-ul economic japonez şi acelaşi lucru s-a remarcat şi-n China. Îl vedem şi pe la noi: bărbaţi care poartă colanţi caraghioşi, care ocupă saloanele cosmetice ale femeilor s.a.m.d. O amică îmi spunea că trebuie să se programeze cu mult mai mult timp înainte la cosmeticiana ei deoarece în ultima perioadă sunt foarte mulţi bărbaţi. E un fenomen natural, care precede imbecilizarea totală. În Europa şi-n SUA, locul caracterului virtual cu care să ai relaţii este luat de industria pornografică. 

Reîntorcându-ne la Asia, constatăm un fenomen asemănător în China. De altfel, cerberii PCC, observând  gravele probleme generate de efeminarea excesivă, au lansat un program de eliminare a acestei mode. Astfel, peste noapte, din programele TV şi treptat şi de pe reţelele de socializare, au dispărut figurile efeminate. Va rezolva oare asta problema? Aiurea. Diavolul cu care se bat chinezii este mult mai mare şi, cel mai probabil, doar dacă vor inversa politica unicului copil, în sensul în care vor fi penalizaţi cei care au mai puţin de doi copii, vor rezolva ceva.

Îmbătrânirea populaţiei este, peste tot în lume, o consecinţă a alienării omului faţă de tehnică. Asta-i lecţia pe care trebuie să o înţelegem: natalitatea scăzută se manifestă acolo unde nivelul sistemului tehnic a cucerit deja o cantitate mare din realitate. Astfel tehnica îl face pe om din ce în ce mai neputincios. Şi e normal să fie aşa: intrând într-un univers artificial, oamenii  nu mai au cum să găsească ieşirea.

33 de comentarii:

  1. într-un univers artificial, oamenii nu mai au cum să găsească ieşirea.

    într-un univers artificial, oamenii isi pierd sufletul de aceea nu mai gasesc iesirea ca doar sufletul stie iesirea. Somn usor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nemulțumirea, vine din nevoia de suflet și spirit -
    "Din ce în ce mai mulți oameni se plâng că „le lipsește ceva”. Desigur, le lipsește ceva, dar nu știu ce, și cred întotdeauna că vor găsi acel ceva, în achiziții materiale sau în unele experiențe noi: o aventură, o călătorie, o schimbare în profesia lor ... Nu, ceea au nevoie vine de la suflet și spirit, dar din moment ce au doar o idee foarte vagă despre ceea ce reprezintă sufletul și spiritul, încearcă întotdeauna să își satisfacă corpul, inima sau intelectul. Ori, hrana corpului, a inimii sau a intelectului, nu reprezintă hrana sufletului și a spiritului.
    Atât timp cât oamenii refuză să exploreze domeniul infinitului (care este cel al sufletului) și pe cel al veșniciei (care este cel al spiritului), în adâncul lor se vor simți întotdeauna nemulțumiți."
    Omraam Mikhaël Aïvanhov- -Acesta-i motivul adevarat de nu mai fac oamenii copii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai pus exact accentul unde trebuie !

      Ștergere
    2. Tehnologia , taxele si viata grea il fac pe om sa nu mai aiba chef de facut de copii..doar de placerile care vin pe langa.

      Ștergere
  3. Scholz dupa un drum de 20 de ore a stat in China 11 ore. Xi nu a dat mana cu el iar declaratia de final s-a facut cu prim ministrul.

    Raspunsul la smecheria nemtilor... ca ii sunteaza pe rusi folosindu-se de chinezi e un fail total.
    Jermanika e kaput.

    RăspundețiȘtergere
  4. Plasticul,LCD urile,microundelor de tot felul,virtualul,fluorurile,otrăvurile omniprezente,leghebeteurile, toate astea sunt ballsKiller.

    RăspundețiȘtergere
  5. Serialul Westworld prezinta unele aspecte chiar socante despre AI si este foarte interesant de urmarit intreaga evolutie a sa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iar legatura dintre vaccinurile copilariei si efectele in timp ale acelor otravuri nici nu este luata vreodata in discutie …

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine punctat ! Degenerarea voita a omului incepe din fasha, cu vaxurile toxice. Apoi continua cu alimentatia chimizata, cu radiatiile antenelor si electrocasnicelor, cu otravirea aerului... sa nu uitam TELEVIZORUL !
      Stiati ca, vaxurile pt animale nu contin metale ?? Cele umane DA, toate !

      Ștergere
    2. Nu stiu cum sunt vaccinurile de la animale dar medicii veterinari au constatat ca dupa a treia generatie de catele vaccinate, urmatoarea generatie este infertila! La oameni se observa mai greu, dar se pare ca este la fel!

      Ștergere
    3. Într-adevăr, sunt multe medicamente pentru animale (în special antibiotice și unguente) care nu sunt contrafăcute așa cum sunt cele umane, iar unele dintre cele de uz veterinar sunt chiar folositoare pentru om. Tendința este degenerativă: animalele încep să fie mai iubite decât oamenii (de exemplu, se investește în hoteluri pentru câini, în cimitire pentru câini etc.); mulți au această mentalitate, anume de a prefera să crească un câine sau o pisică în casă decât un copil. „Când iubești animalele mai mult decât oamenii, o faci în contra oamenilor” spunea Sartre. Ceea ce nu știe și nu înțelege multă lume este următorul fapt, de la Sfinții Părinți citire: sufletul animalului este finit, el se sfârșește odată cu moartea fizică a animalului, pe când sufletul omului este nemuritor. Asta este marea diferență. De aceea, atunci când animalele sunt sacrificate, ele se zbat puternic (au contracții) în timpul morții. De fapt, se zbate sufletul lor care moare odată cu trupul. Pe când la oameni nu există această zbatere, deoarece sufletul se desprinde ușor de trup.
      Prin urmare, când iubim ceva finit în dauna a ceva infinit, asta se cheamă degenerare.
      Angelica B.

      Ștergere
  7. Bun articolul. Dar ati omis ceva foarte important. Cresterea exploziva a infertilitatii. In Europa, cam un sfert din cupluri nu pot face copii iar situatia este in inrautatire. O fi de la mancarea chimizata? O fi de la vaccinuri?! Nu se stie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Articol drept la tinta. Alienarea electronica e in plin avant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la toate astea, da . Si de la emanciparea femeii...

      Ștergere
  9. Domnul DD, oare romanii ,epilati,barbieriti si in fustele/rochitele lor erau efeminati?Asa "efeminati " au cucerit lumea spulberandu-i pe masculii feroce barbosi pe unde i-au prins. Saloanele cosmetice sunt o chestiune de civilizatie si unisex,cam ca pantalonii in ziua de azi "par examplu".

    RăspundețiȘtergere
  10. Nivelul de trai si facilitatile oferite de Stat pot creste natalitatea, cat si educarea populatiei. Adevarul este ca a avea copii a devenit un "hobby" foarte scump, nemaifiind o necesitate economica, gen epoca victoriana. Invațamantul prelungit are si el rolul lui in ziua de azi. Copii sunt deja adulti in toata regula pana isi pot croi drumul lor in societate. Odata cu diminuarea amprentei de carbon, adica a consumului de energie scaderea natalitatii se vrea a fi accentuata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Problema nu e tehnica,problema e ca alienarea la care faceti referire are alta cauza una mai degraba filosofica. E imposibil la ora actuala sa mai crezi in iubire,de fapt in orice forma de idealism. De aici alienarea. Pentru ca ce iti mai ramane in afara unui pragmatism care nu are cum sa te incite la altceva decat la mai mult materialism si la mai mult consumerism.

    RăspundețiȘtergere
  12. Atenuarea, pana la anulare a oscilatiei principale, este o simpla ipoteza, pentru anticipatie/previziunea efectuata pana in 2100.
    Cel mai probabil, tiparul oscilatiei principale - acolo unde exista/se manifesta, respectiv la chinezi, insa nu si la japonezi - se va pastra/relua/repeta in viitor.

    Daca sunteti de acord cu opinia mea, va voi expune si motivele pentru care, vorba lui Eminescu:" ... este Vis al Nefiintei, Universul cel Himeric!", Si anume faptul ca:

    Japonezii sunt defecti psihic, adica pur si simplu inadaptabili, comparativ cu chinezii!

    Constiinta paralela cu Universul este O Aberatie. Si, ca orice Aberatie, se spulbera mai mult de una singura - face implozie - decat, drept consecinta a actiunii unor factori externi, preponderent pretins ostili.

    RăspundețiȘtergere
  13. Regulează, nu Regulează, vremea oricăror faraoni/împărați trece!

    Chinezii sunt mult mai avansați decât japonezii, chiar dacă majoritatea chinezilor a rămas desculță, comparativ cu japonezii!

    RăspundețiȘtergere
  14. Îmi spunea un om bătrân odată, cînd televizoarele,le puteau cumpăra oricine în România, după anii 70-80, cînd televiziunea română producea programe de calitate, și nu era redusă la 2ore de program, taică,am băgat pe dracu în casă,nu poci să mă apropii de muiere, știi tu, așa ca omu, că mă repede că vrea să vadă Manix,sau Sfintu,sau Dalas, așa că mai multă tehnologie,mai mult confort.Si noi,ca ,oamenii, mă înțelegi... dacă vrem un plod aștepți să se termine serialu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Tânăr și neliniștit până se termină cele peste 1000 episoade. Succes cu asta.
      După care este următorul, Dallas parcă era peste 200 episoade.

      Ștergere
  15. Dupa parerea mea , explicatia este una singura .... cresterea nivelului de trai , de confort , duce la scaderea natalitatii . A creste copii este o mare corvoada , iar cei ce au un standard de viata bun , nu se aventureaza in a face si mai ales in cresterea copiilor . Evident cei cu bani multi , care-si permit 2-3-4 bone , fac si ei , unii . La fel , mai fac mai mult de 2 copii , cupluri in care religia are un rol important .
    Solutia eficienta a mentinerii natalitatii ar fi fiscala ... subventionarea familiilor cu mai mult de 2 copii si supraimpozitarea celor cu mai putin de doi copii .

    RăspundețiȘtergere
  16. Jacques Ellul, in cartea La Technique ou l'enjeu du siècle, aparuta in 1954, a prevazut efectul devastator pe care tehnologia il va avea asupra umanitatii. Prea putini l-au luat in seamă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi, de-aia scriu, pentru că ştiu că mai sunt şi cititori care înţeleg! Din păcate suntem doar o mână de cititori de Ellul în ţara asta.

      Ștergere
    2. Absolut Corect!

      Tehnologia e la fel ca Viagra:

      face tot Impotentul ca sa devina Viril ........... dar si mult mai Onanist decat era anterior boomului tehnologic!

      Ștergere
    3. Unii nici azi nu vad efectele...

      Dupa minutul 6 te cam pune pe ganduri...
      https://www.youtube.com/watch?v=NOk_M1Ib5F0&t=10s&ab_channel=ThrillSeeker

      Ștergere
  17. @DD- Daca insisti mai mult asupra problemei gasesti toate cauzele , tehnologia este una dintre ele dar are surori si frati !

    RăspundețiȘtergere
  18. Dacă prostu' nu i prost destul, până când nu e și fudul, atunci va rămâne și cu ochelarii de cal implantati în creier, tot așa cum a rămas transplantat și cu masca medicală pe bot!

    Este deci perfect adevărat, că unii dintre noi, sunt doar în aparență oameni, însă în realitatea neaugmentata sunt doar niste amărâți de cobai, crescuți/multiplicati doar, spre a fi sacrificați pe altarul faraonic-diabolicei "științe"!

    RăspundețiȘtergere
  19. Este și tehnologia de vină (inclusiv creșterea confortului), este și alienarea, este și infertilitatea indusă, dar și lipsa de raportare la Dumnezeu, asta însemnând și faptul că mulți nu realizează că avortul este o crimă, iar atunci când o fac nu realizează că și contracepția este o crimă. Iar cel puțin contracepția este un mecanism cu precădere al modernității.
    Angelica B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaxinul anti-Covid de mii de miliarde de Euro, nu doar ca s-a dovedit ineficient, ci s-a dovedit chiar periculos din cauza nenumarabilelor efecte adverse constatate.
      In ciuda acestui aspect, politicienii handicapato-dependenti de masoneria globala, continua ca sa comande noi doze de vaxin, pentru a fi administrate "enoriasilor" cu incredere oarba in stiinta Dreaq`!

      Ștergere
  20. Hopaaaa!

    A imbracat tot guvernul si partidul chinez uniforma militara!

    Semn bun! Ca Apocalipsa bate la usa!
    Ca Rasa Galbena emigreaza pe planeta, in cautarea de energie si hrana ieftine!

    Fundatiile lui Gates si ale Varanului, mai spera ca sa-i pacaleasca pe chinezi cu carnea artificiala!

    Io zic, ca chinezii se vor delecta cu animalele din rasa alba, ca-i mai grasa si mai putin atoasa decat a animalelor din rasa neagra!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)