joi, 3 noiembrie 2022

Geopolitica momentului


Cu toate că alianţa ruso-chineză este mai vizibilă decât oricând, cu toate că Rusia acceptă primatul Chinei, există o anumită stare de incertitudine în clasa politică rusă. Istoria a demonstrat că în ciuda animozităţilor şi a mizeriilor pe care SUA le-au făcut Chinei, politicienii de acolo nu a avut nicio problemă în a face pasul către SUA atunci când li s-a arătat bunăvoinţă. 

În acest moment Rusia este implicată în războiul din Ucraina, luptând practic singură împotriva tuturor. Teoretic chinezii sunt de partea Rusiei, doar că până acum nu au făcut mişcări clare de susţinere, preferând mai degrabă „pasul lateral”. Asta chiar dacă au fost momente în care  Rusia avea nevoie ca de aer de suport. La fel se întâmplă şi acum când, după întronizarea lui Xi, mulţi s-ar fi aşteptat la o politică internaţională mai limpede. Încă nu s-a întâmplat. 

De fapt care-i problema? Avem un joc în trei: SUA, Rusia şi China. Oricare două puteri s-ar alia, o pot îngenunchea lejer pe cealaltă. S-a văzut cum alianţa SUA-China a distrus URSS. Acum toate cele trei puteri sunt sleite: SUA şi China economic, Rusia economic şi militar. Şi, mai mult ca oricând, oricare dintre puteri ar face un pas către una dintre celelalte, ar înclina definitiv balanţa. Dar oare China nu a făcut alegerea către alianţa cu Rusia? Cel puţin toată lumea a văzut limpede asta. Ei bine, nu, n-a făcut-o. 

O alianţă China-Rusia ar fi pus urgent pe tapet un nou framework monetar care ar fi decimat actuala ordine financiară mondială. Nu s-a făcut deoarece China a „temporizat”. Semn că aşteaptă să vadă „ce-o mai fi”. Însă, pentru ruşi, această aşteptare este ucigătoare. Fiecare zi care trece sporeşte şi mai mult incertitudinea. La ora actuală Rusia face faţă singură agresiunii anglo-saxone şi nu e simplu deloc. 

Toată lumea se întreabă, pe bună dreptate, dacă Rusia şi-a făcut temele în actualul conflict. Analizând situaţia de a Moscova, putem vedea limpede că e o mare emoţie în ceea ce priveşte comportamentul Chinei. Cu toate acestea, ruşii au un backup care, pe moment, şi-a demonstrat viabilitatea. Încă de dinainte de izbucnirea conflictului, Rusia a strâns puternic legăturile cu India. De asemenea, de-a lungul timpului, a fost un susţinător al Iranului. Practic, o alianţă ruso-iraniano-indiană ar fi una cât de cât bună în cazul în care China va aluneca din nou în mrejele yankeilor. Însă şi această alianţă are o problemă majoră numită Pakistan. Poziţionarea geografică a Pakistanului, rupe efectiv orice posibilitate de legătură terestră între Rusia şi India. O variantă de pacificare a relaţiei e încercată de ruşi prin intermediul conductei TAPI(Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India). Dacă în Turkemnistan nu-s probleme, în restul ţărilor există probleme majore. În Afganistan SUA a reinventat terorismul Al-Qaeda, apărut imediat după venirea la putere a talibanilor. 

În Pakistan, Imran Khan a fost dat jos de SUA deoarece avea o politică pro-rusă. Cu toate că eliminarea sa s-a făcut în aşa fel încât să fie împiedicat să mai canddideze(pe modelul Dragnea de la noi), popularitatea lui Khan a explodat acolo. Peste 69% din populaţie îl susţine, mai ales în condiţiile în care ţara e intrată într-o criză economică fără ieşire. Doar că o apropiere de Rusia este extrem de greu de gândit în condiţiile cunoscutei duşmănii indo-pakistaneze. E greu de crezut că cineva va putea pacifica relaţia dintre cele două ţări. Ruşii se bazează pe interesul reciproc în ceea ce priveşte conducta de gaze, astfel încât proiectul ar putea fi un succes. Însă ştim bine cât de permeabilă e politica, astfel încât, chiar şi în eventualitatea unei victorii al lui Khan, e greu de crezut că nu vor exista amestecuri şi contaminări dinspre SUA. Rusia are un backup chiar şi la această situaţie: culoarul iraniano-indian, prin intermediul căruia, mărfurile indiene ar ajunge în Rusia printr-o combinaţie terestro-marină. 

Nu putem însă să nu vedem situaţia extrem de complicată din punct de vedere geopolitic. Rusia face eforturi monumentale să îşi asigure un spate în cazul în care China ar trăda. Până acum, dintre toţi cei care se considerau prieteni ai Rusiei, doar Iranul s-a comportat corect. A făcut-o discret, fără valuri, dar s-a comportat cât se poate de OK. La fel şi India, doar că depărtarea geografică dintre cele două ţări nu are cum să ajute Rusia prea mult. 

Planurile Rusiei sunt însă planuri de supravieţuire. O presiune suplimentară dinspre China ar putea-o îngenunchea indiferent de alianţele pe care şi le-ar face. De aceea, oricum am da-o, esenţial e să vedem ce anume va alege China. Indiferent însă de alegere, vom avea o situaţie extrem de complexă. 

Personal nu văd Rusia capitulând indiferent de contextul în care se desfăşoară confruntările. Iar acest fapt adaugă propria sa greutate întrucât poate complica extrem de mult situaţia. Imaginaţi-vă doar că Rusia ar da tehnologie nucleară Iranului şi tehnologie balistică Coreei de Nord. Nu spun ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar porni un atac nuclear asupra duşmanilor săi, ci vă pun în faţă două situaţii care ar conduce la dezvoltări geopolitice extrem de interesante. 

Cum se va termina nu ştiu. Singura variantă care ar pacifica situaţia actuală - de mult sărită de pe fix - ar fi cea de acceptare de către Vest a denazificării, dezarmării şi repacificării Ucrainei. Altfel vom intra treptat într-un drum în hău, fără absolut nicio cale de întoarcere. Înfrângerea Rusiei nu e posibilă decât într-o singură situaţie, anume cea în care Rusia e parte a unui blat. Posibilitate pe care, eu unul încă n-o iau în calcul. 

34 de comentarii:

  1. Oricum China e atat de mare incat poate fi numită trădătoare.
    Va amintiți episodul Trump cu Xi cand se întâlneau ei si puneau lumea la cake, pe la spate oligarhia americană il pusese pe Bolton să o aresteze pe fiica Huawei, cea mai bogata și influenta femeie a Chinei, oractic simbolul tinereții chineze.
    Atunci Xi a reușit să vadă in acțiune subteranul american, acel deep state de care doar auzise.
    Trup însuși consternat a cerut sa fie toate înregistrate oficial, ceea ce il ajutase mai tarziu la audieri.
    Deci China ca se da cu America, cu care dintre ei?
    Ca atunci cand se dadu la Trump sa facă parte din Noua Lume i-o tăiat păpușa Bolton la vene.

    RăspundețiȘtergere
  2. China nu va alege razboiul deoarece pentru China orice razboi înseamnă o lipsa de vânzări.
    Cgina va alege o America a lui Trump, si aia oricând. Daca e lăsată.
    Dar momentan China e forțată să ia decizia nepotrivita.
    Problema cu China care e.
    Dacă reușești să ii faci sa ia o decizie greșită, peste 1 an se răzgândesc. Si iei țeapă.
    Așa si Putin, așa si Biden.
    Cu Trump a vrut sa faca ceva, a simțit ca lumea pe care o voia Trump era una la care merită sa lucrezi.
    Dar Bolton a footoot tott meciul acelei lumi care se năștea.
    Azi aveam o alta lume numai si numai din cauza ca Bolton a arestat fiica Chinei.
    Va dati seama ca de la arestul zeiței Chinei relația cu SUA nu mai e la fel si nu va mai fi niciodată.
    Doar daca revine Trump.
    Cu Biden si Hunter Biden lanputere o sa avem mereu oameni ca Bolton gata sa se sacrifice ca nu cumva o lume noua incontrolabil prin șpagă si dosare.l, sa se nască.
    Tu crezi ca securiști de la noi ar lăsa o lume fara dosare? O lume fără șpagă? O lume fără mită? O lume fără crime? Ha-ha-ha visați și visam.
    Eu cred in lumea fără crime, ca Dumnezeu a hotărât ca pe planeta asta să nu mai existe crime deloc.
    Dar oentru asta noi trebuie sa ne oprim criminalii.


    https://www.bzi.ro/cine-a-innodat-siretul-trebuie-sa-il-deznoade-huawei-sau-istoria-care-se-va-repeta-i-4577619

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte exacta analiza situatiei; un factor inca nemanifestat la adevarata sa greutate ar fi o miscare sociala de mare amploare in Europa cauzata de criza economica si de frig de asa maniera incat liderii europeni sa se vada alungati de la putere indiferent de ideologie stanga, centru sau dreapta;cel mai potrivit ar fi ca liderii europeni sa apeleze la represiuni dure politienesti care sa revolte masele aducandu-le in strada cu milioanele si ocupand cladirile guvernamentale si ale presedintiilor(ceva in genul unei resurectii populare)

    RăspundețiȘtergere
  4. Din sualezia galbejitii n-au nimic de câștigat,dar comorile Siberiei....eh,acolo e interesul !!!Toti ceilalți amintiți sunt pe banca de rezerve,titularii sunt în teren.
    Alianța cu Ursul va fi rupta de Dragon,n-a venit încă momentul acela...

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce s-ar grăbi China ? Timpul are altă valoare în civilizația confucianistă.
    Postura mediană e cea mai avantajoasă. Nici nu se expune la sancțiuni vestice (protejându-și economia), nici nu riscă pierderi prin implicare conflictuală. Paralel câștigă din ambele părți, fiind curtată permanent să se pronunțe.
    Cu cât tensiunea SUA - Rusia se menține, cu atât China iese pe plus.
    La final, Rusia va rămâne mai mult în urma Chinei, chiar dacă își va securiza noile cuceriri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu unul de blat mă tem de mult timp. Recunosc ca nu înțeleg toate jocurile, sunt prea multe planuri e ca un joc de șah pe mai multe table paralele.

    Capitalul strain in Rusia nu este afectat, Blackrock, Vanguard au interesele securizate, nu este o revoluție. Acționarii pot accepta bunaoara o scădere a profitului pe acțiunile la firmele germane care vor fi compensate de creșterile pe firmele americane.

    Pentru elita mondiala e un joc de miză nulă cât timp Rusia nu face o revoluție reala , sa deconspire marile interese.

    Rusia este efectiv temătoare, 1917 a însemnat o lecție dura , înlăturarea întregii elite a unui popor, in 2 ani de zile s-a produs un genocid al valorilor.

    In plus, elita economică de azi e formată din membrii aceluiași grup care au preluat puterea in 1917. Un studiu similar celui făcut pe elita sovietica a revoluție , a fost făcut pe elita economică a Rusiei azi. Tot 85% a ieșit.
    In consecință, o revoluție pe invers ar putea da o șansa națiunii dar evident ca este in afara discuției întrucât elita națiunii nu e rusească ci parte a aceluiași joc globalist.
    Bănuiesc eu, nu știu, că exista in armata și servicii , grupuri rusești care vor echitate in împărțirea resurselor și elita se împotrivește. Elita vrea să elimine acest grup și sa permită grupului mai mare din care face parte, un acces mai larg la resursele țării.

    Personal cred ca jocul este pe o împărțire mai bună a bogăției Rusiei și înrobirea slavilor ortodocși. Mujicirea națiunii rusești in favoarea elitei globale, pe care nu o numim.

    Dacă Rusia ca rezista, elita ei se va demasca și ori va rezulta o revoluție inversă celei de acum un secol, sau națiunea rusească va intra sub jugul acelora pentru o lunga perioadă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Russia si evropa au un viitor comun impreuna, doar se numeste Evropa Soiuz cu comisari si politici identice sovietelor, nici macar imaginatie n-au avut proiectantii, dar economic nu se vor mai redresa niciuna, China va fi in dezacord cu US care va duce la razboi inevitabil, din care US va iesi avariata iremediabil, din pacate. Toate tarile mari sunt trecute pe economie de razboi, deci mai putin unt mai multe camere. Doar priviti la Berlin ce palat imens al serviciului de informatii a facut nemtii, iar in Russia camerele sunt mai ceva ca in City. Last man standin' va fi Evropa, dar va fi bolnava moarta, murdara, slaba piele si os cu hainele vechi si dintii din gura stricati.
    Castigator dupa lupte seculare care vor dura zeci de ani va fi X.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu tot respectul pentru activitatea Dvs zilnica si atat de valoroasa, eu totusi vad lucrurile altfel.
    Si anume ca marele si adevaratul razboi se va da intre cei doi mari competitori care doresc sa fie hegemonii planetei, in spetza intre SUA si China, asa ca nu pot exista alte interese comune intre cele doua mari puteri, cu atat mai putin cu cat China nu va mai accepta sa revina sub papucul Americii si pentru asta sa renunte la absolut toate avanjele geo-politice pe care deja si le-a creat in tarile Africii, Americii de Sud sau a Asiei, si asta dupa principiul ca nu pot exista doua sabii in aceasi teaca.
    In razboiul din Ucraina impotriva Rusiei, SUA urmareste doua scopuri importante, si anume sa slabeasca Rusia astfel incat aceasta sa poata fi rupta in bucati pe care SUA sa si le supuna prin coruptie, si astfel SUA va avea acces liber la resursele naturale imense ale Rusiei care ii vor asigura puterea sa invinga China, dar si faptul ca o Rusie slabita nu va fi capabila sa ajute China in Marele Razboi pentru obtinerea suprematiei pe planeta Terra.
    In acest context, atitudinea de expectativa a Chinei in relatia cu Rusia, va tine pina cand Rusia va fi intradevar in pericol sa fie ingenunchiata si rupta, si aceasta atitudine de expectativa este extrem de convenabila Chinei, pentru ca Rusia a dovedit ca poate distruge economic Europa occidentala, ceea ce va duce implicit la scaderea puterii Americii, asta in contextul in care puterea militara a Chinei creste necontenit.
    Concluzia (mea) este aceea ca lucrurile se desfasoara norman in aceasta directie, asta chiar daca exista jocuri ascunse ale celor doua mari puteri, cu marele Hegemon care este Mafia Financiara Suprastatala cu resedinta pe Wall Street sau Citty-ul londonez. Aceste legaturi sunt istorice si dateaza inca de la inceputul secolului trecut pe cand bancherii de pé Wall Street au finantat nasterea comunismului mondial, de ex. finantand revolutia bolsevica si infintarea Armatelor Rosii ale Rusiei si Chinei, tari care drept recunostiinta au adoptat culoarea rosie simbolul familiei Rotschild = Scutul Rosu, ca si culori ale partidelor sau ale tarilor lor, si aceasta impreuna cu steaua in 5 colturi care este simbolul illuminattilor americani, fratii gemeni ai bolsevismului si comunismului din cele doua tari.
    Dar se cuvine a fi mentionat ca intre partidele comuniste si finantatorii lor, masonii si illuminatti anglo-saxoni, au existat jocuri de culise chiar si in periada "razboiului rece" dar aceste "jocuri" nu au trecut nicidata peste interesul national al acestor doua mari tari, si nici nu vor trece vreodata, asa ca nu exista motive de temeri din acest p. de v.
    De asemea nu sunt de acord cu parerea Dvs precum ca SUA impreuna cu China au distrus URSS-ul, si asta pentru ca exista dovezi ca in urma discutiilor intre R. Reagen si Gorbaciov, cartile au fost puse pe masa, si astfel Reagen a admis ca atat SUA cat si Rusia au acelasi tzel comun care este COMUNISMUL (lucru clar vizibil astazi) si astfel razboiul dintre cele doua state nu are sens, si astfel SUA ar fi cedat toata Europa Rusiei, in schimbul accesului liber la resursele naturale ale Rusiei. In acest context existenta URSS-ului nu se mai justifica pentru ca Rusia ar fi trebuit sa devina sefa Casei Comune Europene, casa care incepea la Lisabona si se termina la Vladivostock. Acest plan a fost schimbat de George Bush cel care dorea atat resursele Rusiei, dar si o Rusie slaba si farimitata care ar fi permis Marilor Satane sa isi impuna modelul lor de comunism (unul in favoarea miliardarilor si nicidecum in favoarea clasei muncitoare), problema care era si motivul de discordie intre cele doua sisteme in timpul "Razboiului Rece."
    Prin urmare, lucrurile pe plan geo-politic se desfasoara in directia mai sus amintita, cu mentiunea ca motivul discordiei privind varianta de Comunism (de data asta discordia este americano-chineza) este aceaasi ca in 1924 cand Stalin a preluat conducerea URSS-ului scotand-o de sub dominatia Illuminatti-lor si masonilor americani.

    RăspundețiȘtergere
  9. Initiativa, este cheia oricarui "joc". Si, ca orice cheie, ea este tinuta ascunsa. Problema lumii a devenit astazi aceea ca: toti fraierii au invatat ca sa l "joace", daca chiar isi doreste o schimbare, si nu doar o modificare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Razboiul Civil inceput in America in 2020, va reizbucni acum. America va colapsa din interior fara niciun ajutor extern. Zdruncinski, se va impusca in cap precum si in grup. Impreuna cu multi alti interpusi si simpatizanti ai Americii de pe planeta, ramasi instant si "inexplicabil" fara idoli, deci si fara niciun suport fizic si psihic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sesizez o nuanta de pesimism, o scadere a increderii in prabusirea vestului, o micsorare a optimismului ca aripile progresismului vor fi taiate, sau mi se pare mie ?

    RăspundețiȘtergere
  12. În afara răsturnărilor de regim, nu imposibile însă foarte improbabile, alianța ruso-chineză poate fi ruptă doar de o politică americană vizionară și... onestă. Care nu există și nu se conturează.
    Pe măsură ce trece timpul, conexiunile de interese comune dintre Rusia și China se întăresc și, mai mult, devin simbiotice.
    Rusia acceptă mîrîind poziția secundă, dar, la fel ca China, nu va reveni la sentimente mai dulci față de America pentru că americanii s-au compromis total prin politica ultimelor decenii.
    Rusia are mari probleme, cea demografică, la fel ca mai peste tot, e cea mai gravă, însă poate să le rezolve stînd pe un munte de bogății naturale, lux pe care nimeni altcineva nu se poate baza în aceeași măsură.
    Poate că ar mai fi o ferestră de oportunitate pentru americani (Europa de vest e moartă-moartă), doar că nu se vede absolut nicio variantă politică acolo care să nu fie înverșunat anti-rusă sau anti-chineză.
    Problema cu deep state-ul e peste tot aceeși. Se învechește și se tîmpește. La ora actuală, deep state-ul american e senil ca Biden. Singura soluție ar fi desființarea lui printr-o acțiune prezidențială de amploarea, simbolic vorbind, curățirii grajdurilor lui Augias. Nu se întrezărește.
    Așa că timonierul care să cîrmească brusc corabia are cîrma înțepenită, chiar dacă ar avea voința necesară.
    Peste toate, mai avem o problemă. Trăim într-o epocă a destabilizărilor de tot felul. Crescute din interior, ajutate din afară, schimbările radicale nu se pot face pe bandă rulantă. Cele trei țări sunt deja angajate în schimbări radicale. Poate că mai e timp pentru o frînă, dar e scurt, extrem de scurt la scara istoriei.
    Nu, confruntarea ambilor cu Vestul va continua. Căldura sau răceala din cadrul mariajului China-Rusia va depinde, mai mult decît orice altceva, de viteza cu care li se urcă la cap chinezilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze!
      De ce puneti posibilitatile, inaintea probabilitatilor?
      E ca si cum: "puneti caruta inaintea boilor"!

      Pentru ca:

      ceea ce nu e nici macar probabil, abia atunci este si imposibil!

      Niciodata viceversa!

      Ștergere
    2. Posibilul, poate fi discutat exclusiv prin prisma primordialitatii, diferentiabile, a probabilului!
      Din joben, nu iese decat iepurele virtual, dar care n-are niciun potential!

      Ștergere
    3. Cu sau fără structuri subterane, SUA vor acționa constant, implacabil, garantat, pentru a-și menține primatul. Chiar și structurile "paralele" împărtășesc acest numitor comun - se simte, la fapt.
      Deocamdată proiecția mutării centrului pe Intermarium se construiește pas cu pas, următorii zece ani centura se va consolida.
      La China totul depinde de cât de eficient va re-centraliza Xi puterea pentru a preveni debutul sciziunilor, implicit a disoluției pe "coastă".. Deocamdată reușește - dar noi nu cunoaștem, exact, câte forțe freamătă în subteranul Chinei.

      Ștergere
    4. De acționat, vor acționa, de reușit, nu vor reuși. Primatul lor se baza pe imperiul occidental în care influența americană părea benignă. Nu mai pare așa în Germania sau Franța, cei doi care contează, Franța cu antecedentele gaulliste, Germania, mai periculos, gîtuită politic fără milă, ca un vas sub presiune.
      Intermarium e mort deja. Presupunea integrarea a ce fost republica polono-lituaniană, adică și Bielorusia și mai mult de jumătate de Ucraină.
      Chiar dacă s-ar face, ar ține prizonier vestul Europei, un lagăr occidental pe față. Vis globalist sadea, cu bloc ruso-chinez beton de partea cealaltă. Pentru ce? Ca să mai bîțîie din picior ideologia anti-creștină și anti-națională care roade vestul de decenii!?
      DD avea dreptate în articolul recent. Sistemul de control social digital se simte cum se construiește în România. Că seamănă cu cel chinez nu e o ironie, e tragic. Ironic, nu, penibil, ar fi zidul care să mă apere de China ca să poată niște demenți să aplice aici ce se face în China.
      Nu știm ce se află în subteranele chineze, așa e, doar că mongoli, manciurieni, boxeri, lamaiști, opium cu forța, canoniere sau japonezi, naționaliști sau comuniști, chinezii au asimilat tot, mereu.
      Era mai simplu, mai elegant și mai eficient cu națiuni suverane în Europa, cu o Rusie cointeresat prietenoasă și cu o Americă care să nu fie vehicul pentru alții.

      Ștergere
    5. Ai atins sfârcul muntelui: 'merlocks ca vehicul pentru alții.Mai trebuie doar precizata etnia 'îmbarcați pe vehicul'"...Sssstt, rușine! Devii anti...!

      Ștergere
  13. Nicolae Ceaușescu: "Să nu uiți să le spui copiilor și nepoților tăi că am avut, cândva, o țară mândră și bogată și că nu aveam nevoie de nimic, de la nimeni, din afara României! Să spuneți copiilor că ȚARA A FOST TRĂDATĂ!" Să nu uiți să le spui copiilor și nepoților tăi că am avut o țară mândră și bogată și că nu aveam nevoie de nimic, de la nimeni, din afara României!
    Să nu uiți să le spui că am avut fabrici de automobile la Pitești, Craiova, Câmpulung-Muscel, București, am avut fabrică de autobuze și troleibuze la București, am avut fabrică de camioane la Brașov, fabrică de tractoare la Brașov, fabrici de locomotive la Craiova, Reșița, Arad, fabrici de vagoane la Arad și Caracal, fabrici de tramvaie la Arad, Timișoara și București, fabrici de macarale la Timișoara și Ploiești, combinat de utilaj greu la Iași, combinate siderurgice la Galați, Reșița, Hunedoara!
    Ai obosit citind? Dar părinții și bunicii noștri, oare n-au obosit muncind pentru ele?
    Să nu uiți că aveam fabrică de avioane la Bacău, Craiova, fabrici de ciment, fabrici de sticlă și porțelan, fabrici de cărămidă, fabrici de textile, fabrici de prelucrare a bumbacului, a mătăsei, a lânei, fabrici de fire și fibre sintetice, fabrici de mase plastice, fabrici de ulei și de zahăr, fabrici de conserve de legume și de pește, fabrici de mobilă, fabrici de biciclete și fabrică de instrumente muzicale și câte și mai câte alte fabrici.
    De toate se făceau în România, cu truda părinților și bunicilor noștri!
    Să nu uiți să le zici copiilor și nepoților tăi că peste 90% din blocurile de locuințe pe care le văd acum, au fost construite înainte de ’89, că atunci s-au construit baraje și hidrocentrale, s-au făcut canale de irigații, s-a făcut Canalul Dunăre Marea Neagră
    Canal cu dublu rol, de navigație și de irigație, s-au făcut aducțiuni de apă și gaze naturale, mii de kilometri de cale ferată, drumuri, poduri și tunele.
    S-au făcut lucrări de îmbunătățiri funciare în zonele inundabile, s-a făcut Metroul din București și Casa Poporului, s-au făcut stadioane, săli de sport iar sportul românesc era la înălțime, s-au construit spitale, s-au construit creșe, grădinițe și școli. Atunci chiar se învăța.
    S-au construit case de cultură și palate ale copiilor.
    În filmele românești se respectau eroii acestui neam, nu ca acum.
    Aveam rafinării, aveam flotă comercială și de pescuit oceanic, aveam petrol, gaze naturale, cupru, uraniu, aur, sare, marmură, de toate aveam, nu ne trebuia nimic de la nimeni!
    Aveam agricultură, pământul era al României, nu al străinilor
    Aveam vii, livezi și sere de legume și de flori, aveam păduri, aveam o zootehnie puternică, numai la Tomești ieșeau anual pe poarta combinatului 1 milion de porci. DA. ai citit bine, UN MILION DE PORCI!
    Aveam fabrici de medicamente, aveam POLIDIN, fabrici de îngrășăminte chimice, fabrică de armament, fabrici de bere, fabrici de țigarete, aveam șantiere navale și s-a construit Autostrada București-Constanța.
    Aveam de toate, așa să le zici, dar într-o zi de Crăciun, slugile occidentului și trădătorii acestui neam, după ce s-au plătit toate datoriile externe și începeam și noi să o ducem bine după atâta muncă, l-au împușcat după o mizerie de proces!
    De atunci nu mai avem nimic, totul s-a furat, totul s-a demolat, de parcă au trecut pe aici 5 războaie mondiale!
    Așa să le zici copiilor și nepoților tăi!
    Nicolae Ceaușescu a fost, (fără doar și poate), un Dictator, a avut greșelile lui! Au murit oameni nevinovati din cauza lui, am facut clipuri despre aceste crime! Însă, dacă dădea drumul la robinet după achitarea datoriei externe, dacă dădea poporului mâncare, căldură, libertate, nu ajungea unde a ajuns și nici țara nu ajungea cu toate fabricile, uzinele, combinatele în paragină. România a ajuns din țară producătoare (de la gămălie de ace, la avioane) o piață numai de desfacere și consum. Noi am fost generația cu cheia la gât! Cei care nu știam de tabletă, laptop sau Iphone! Mai sunt multe de spus, ne oprim însă aici... Vezi tot materialul video aici: https://youtu.be/9DlJKWDba8I

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se face rau cind aud de "fabricile si uzinele" lui Nea Nicu. Lume amarita pe strada imbracata in griuri, pufaici si uniforme, vinzatoarele in magazine in halate si papuci care aratau ca naiba dupa 6 si chiar 7 zile de munca pe saptamina...de mi se face pielea de gaina numai cind ma gindesc. Ewwww!
      Ca sa nu mai vorbesc de Porche-uri si Ferariuri linga care acum ne pozam peste tot in Bucuresti, masini despre care auzeam numai in filme.

      Ștergere
    2. Ba ejti prost , deci tu esti super fericit ca te "pozezi cu Porche-uri (Porsche pentru saraki) si Ferariuri (Ferrari) " , dupa care te duci si-ti cumperi 2 covrigi si-o bere la pet si ragai de fericire pentru "selfiurile" facute , pe care le impartasesti cu "pretenii ca sa moare dujmanii" ???? wow , ejti tare BOS........HUGO BOSS

      Ștergere
    3. Romania si romanii mai aveau ceva demnitate firava in timpul dictaturii dureroase, acum in schimb sclavi ai coloniei stapanilor nostri, fara drepturi la zi

      Ștergere
  14. China este calul troian al noii lumi multipolare, asa zisa "lumea mare". Care este mai onesta decat lumea mica, adica sua\ue. Ba poate chiar si mai libera va fi... o vreme. Dar nu cred ca va trada acum, ci mai tarziu, dupa ce pica sua/ue. China este copilul de suflet al adevaratilor conducatori ai lumii si modelul pe care il vor pentru tot pamantul. Tot ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani a fost pentru China. Intarirea Rusiei si "impingerea" spre China, asta s-a vrut. China nu poate fi nr 1 fara resursele Rusiei(si slabirea ei, asa cum se intampla acum) si fara ca sua sa devina putere de rangul 2 sau mai jos. Deci, adevarata elita nu putea lasa acum 20 de ani Rusia sa fie jefuita de sua si ue. China este raul suprem, desi nu pare acum, comparand cu nebunia totala a occidentului(anume in acest sens lasata). Occidentul/sua este pur si simplu prabusit controlat. Multi se vor bucura, mai ales ca lumea "civilizata" apasa pe pedala de acceleratie a nebuniei absolute. Dar cand va ajunge China la conducere vom vedea ca se poate si mai rau. Ba chiar la modul absolut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contrar aparențelor, la butoanele de comandă ale lumii se află mereu Dumnezeu Creatorul. Trepădușii cornorați- unii dintre ei cu piele de om acoperiți-pe care tu îi numești *adevărata elită*, se agită brownian încă din vremea Revoluției din Cer în speranța lor nebună veche de a prelua controlul creației.
      Keep calm, everything is under control. Under God's control.

      Ștergere
  15. China nu va trada pentru ca stie ca, daca Rusia va fi infranta, va fi la randul ei atacata de americani/UE. Si stie deasemenea ca o Rusie infranta nu o va mai putea ajuta cand nici militar nici economic cu resurse cand USA/ UE or sa o atace. China se increde mai mult in loialitatea Rusiei decat in promisiunile unei Americi lacome si nazificata.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dacă e să-i dăm crezare, iată ce a profețit Sf. Serafim de Virița: „Va veni vremea când Rusia va fi sfâșiată în bucăți. La început, o vor împărți, iar apoi vor începe să jefuiască bogățiile ei. Occidentul va concura în toate felurile posibile la distrugerea ei și va da partea ei răsăriteană, până la o vreme, în stăpânirea Chinei. Extremul Orient îl vor acapara în mâinile lor japonezii, iar Siberia o vor lua chinezii, care vor veni in Rusia; se vor face căsătorii mixte, iar in final, prin viclenie și perfidie, vor lua teritoriul Siberiei, până la Urali. Când China va voi să treacă mai departe, Occidentul se va opune și nu va permite. Multe țări se vor întoarce împotriva Rusiei, dar ea va rezista, pierzând o mare parte din pământurile sale. Acesta este războiul despre care spune Sfânta Scriptură și proorocii că va deveni pricină pentru unirea întregii omeniri. Oamenii vor înțelege că nu se poate trăi așa pe mai departe, fiindcă tot ce este viu va pieri, și vor alege un guvern unic, care va fi antecamera împărăției lui Antihrist”.
    Și mai profețea un sfânt, nu mai știu care, că Rusia va fi singura țară care se va opune lui Antihrist, deși va fi o Rusie mai mică, probabil cea de până la Urali.
    Angelica B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim din suflet 😇-ica pentru aceste vorbe frumoase.

      Ștergere
  17. Blat nu stiu, dar planificat da, fara indoiala. Iaca ce spovaraia arestovich in 2019. https://twitter.com/amir_nourdine/status/1582381428184322050?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1582381428184322050%7Ctwgr%5Ec25753a2215a3bc3d59e42e9e7b1453674d78557%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.francesoir.fr%2Fopinions-tribunes%2Fles-aveux-peine-croyables-du-conseiller-de-zelenski-sur-la-guerre-avec-la-russie

    RăspundețiȘtergere
  18. Cea mai mare gresala a Rusiei ar fi sa se increada in Turcia lui Erdogan, pt ca in ultima vreme a demarat tot felul de intelegeri economice cu turcii, mai ales pt a evita sanctiunile Occidentului, intelegeri ce presupun costuri de logistica si infrastructura din partea Rusiei! Pt ca acest Erdogan lasa impresia ca joaca cu toti si in acelasi timp ii tradeaza pe toti, mai putin pe sponsorii sai din Oculta, care il acopera de altfel foarte bine. Parintele Elpidie de la Athos, mare vazator cu duhul ii avertiza pe rusi sa nu aiba nici un pic de incredere in el, fiind pion acoperit al Ocultei, deoarece ii va trada si ii va lovi, exact cand le va fi lumea mai draga rusilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alt părinte grec spunea că rușii vor sparge Semiluna rosie intr-o săptămână și că se vor opri lângă Orașul Păcii. Spre disperarea cârlionțaților cu bărbi albe, cuget io.
      Actualul țar și armata sa nu îmi par capabile de o asemenea performanță, dar ...

      Ștergere
  19. Agresiune anglo-saxonă sau anglo-americană? Că germanii ar mai fi stat încă 50 de ani în alianță economică cu Rusia, dacă gazul asigură drujba (prietenia) și uzina-și face slujba!

    RăspundețiȘtergere
  20. Comertzul Chinei cu Rusia est cam de 3% comparativ cu comertzul Chinei cu SUA. Mai aveti nevoie de explicatii suplimentare cum se trag parghiile? Nu fiti naivi. $$$ inca troneaza.

    RăspundețiȘtergere
  21. China nu cred ca joaca atat de ieftin.

    Vestul e compromis in fata restului natiunilor. Africa e satula de europeni si americani, Haiti e satul de americani. Oameni inca se cred superiori imperiali dar lumea nu mai da nici un scuipat pe ei.
    Un exemplu foarte banal e Republica Mali care i-a adus pe rusi sa ii dea afara pe francezi. Macron da noroc cu presedintele Africii de Sud si ala se scutura pe haina ca si cum i-ar fi lasat jeg.

    China joaca propriile ei carti, amestecul in conflictul Ucrainian e inuitl situatia actuala o avantajeaza.
    Germania cauta o solutie de scapare de pe Titanicul numit UE. Scholz a dat o tura prin China sa de-a de mirosul gazului rusesc. Daca nu il gaseste Jermanica se duce la fund cu restul UE.

    De curand USA trimite tancuri in Ucraina.
    Intrebarea este... vor vinde gaz rusesc chinezii nemtilor chiar daca nemtii vor trimite armament greu in Ucraina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chinezii in primul rind sunt negustori nu politicieni, in caz ca ti-a scapat...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)