miercuri, 9 noiembrie 2022

O victorie cât o înfrângere


La ora la care scriu acest articol, republicanii par a avea un avans clar la Camera Reprezentanţilor, în timp ce pentru Senat situaţia se în vârte în jurul egalităţii, cu un avans destul de slab în favoarea lor.  Mi se pare dezamăgitor. 

Întreaga situaţie despre care vă vorbesc vine după o conducere dezastruoasă, în care inflaţia face ravagii, economia e în dezastru, iar oamenii pur şi simplu nu mai au cu ce trăi. Numărul boschetarilor din SUA e mai mare ca oricând, în unele zone ale marilor oraşe ai impresia că te afli în Africa, iar situaţia s-a deteriorat mai mult decât în crizele economice majore. Asta în condiţiile în care criza încă nu a început. Iată rezultatul dezastruos al conducerii unui moşneag ramolit, aflat mai mult în letargie şi campion al gafelor. La un asemenea bilanţ, normal ar fi fost ca democraţii să nu mai ia niciun vot. Aiurea, fiefurile lor electoral au rămas la fel de reactive.

Iată de ce consider actualele alegeri americane mai degrabă o înfrângere pentru logică şi bunul simţ. Desigur, e vorba acolo şi de o fraudă electorală masivă. Cu toate acestea fac comparaţia cu noi. Mai ţineţi minte alegerile din 2012, în care alianţa contra lui băsescu i-a măturat pur şi simplu pe cei din partidul trădătorului? În ciuda furturilor electorale şi a sprijinului pe care partidul lui băsescu l-a avut din partea securităţii, electoratul efectiv a măturat pe jos cu jigodiile.  Cam aşa ar fi trebuit să se petreacă lucrurile şi în SUA, însă, din păcate, vedem o altă realitate politică.

Începând cu criza din 2000, dar mult mai pregnant cu cea din 2008, clasa medie americană a fost efectiv distrusă. Micii întreprinzători şi angajaţii cu salarii decente efectiv s-au trezit că alunecă majoritatea în clasa săracă, doar o mică parte reuşind să „evadeze în sus”. Astfel, realitatea socială de azi a SUA arată similar unui tablou dezolant: o majoritate covârşitoare trăind animalic, la limita de subzistenţă şi o minoritate prosperând. De altfel alegerile, oricare ar fi ele, au ca efect condiţii din ce în ce mai bune pentru clasa de sus, iar pentru cei de jos doar preocupări legate de subzistenţă. 

Încă de la creare, statul american a pus bazele unei politici care să prevină revolta internă. Ingredientele acestei „păci sociale” se ştiu încă din antichitate: „pâine şi circ”. Iată de ce politica alimentară, în ciuda toxicităţii sale, este cel mai puternic mecanism de care nu se leagă nimeni. SUA are cei mai bolnavi oameni din cauza alimentaţiei. Când mergi pe stradă te loveşti de obezi imenşi, balene terestre abia mişcându-se şi gâfâind la orice mişcare. Siropul de porumb, cartoful, proteina animală procesată şi ieftină sunt principalele ingrediente ale acestei politici. Asigură un furaj îndestulător pentru animalele umane, la un preţ facil. Televiziunea şi internetul dau atât circul cât şi propaganda necesară menţinerii stării de fapt. Aşa se face că, la fel ca-n Roma antică, marea clasă a „cetăţenilor liberi” sunt săraci lipiţi şi dependenţi de seniorul-stat. 

Pe eșichierul politic american se bat de când lumea cele două forţe principale: republicanii - favorabili mai degrabă unei dezvoltări libertariene a societăţii - şi democraţii, adepţi ai liberalismului, a cărui ultimă treaptă este comunismul. Astfel, democraţii sunt cei care introduc „beneficii sociale” pentru clasele de jos, câştigând astfel o grămadă de adepţi printre sărăciile americane. Însă nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi: într-o măsură similară, democraţii sunt susţinuţi şi la vârful societăţii americane. Acolo mulţi au înţeles că, la umbra „păcii sociale” în care marea masă de sărăntoci este ţinută sub control cu bonurile de masă, îşi pot vedea liniştiţi de multiplicarea averii, fără a se mai preocupa de alte probleme precum şomajul, asigurarea unei calităţi adecvate a vieţii s.a.m.d. Astfel, indiferent de imbecilităţile pe care le fac democraţii, baza lor electorală - compusă din activişti la bază şi donatori generoşi la vârf - îşi face datoria la fiecare sesiune de alegeri. De aceea vă spun că, în ciuda victoriei republicane, acesta e mai degrabă o înfrângere întrucât, în faţa unei conduceri atât de dezastruoase, altele ar fi trebuit să fie rezultatele.

Realitatea din terean arată complet diferit faţă de ceea ce ne imaginăm noi. Indivizii aflaţi pe treapta cea mai de jos a societăţii nu mai caută să iasă de-acolo, ci se mulţumesc cu ceea ce au. Astfel încât, orice încurajare de-a republicanilor sună pentru ei mai degrabă ca o ameninţare a „dreptului” de a avea tichete de masă şi alte ajutoare sociale. Din păcate, SUA e mai degrabă moartă. Se vede asta cu ochiul liber. Dinamica individuală e la pământ, societatea e cuprinsă de letargie şi votează pentru „dreptul la ajutor social”. Însă, ceea nu vor să audă nici politicienii şi nici oamenii simpli este faptul că întreaga „bunăstare” a ajutoarelor sociale s-a bazat pe impozitarea dementă a clasei de mijloc. Respectiva clasă a fost dărâmată, iar acum în locul ei se întinde un hău de netrecut care separă săracii de bogaţi. Bogaţii nu vor vrea niciodată să contribuie la ajutoarele sociale ale sărăcimii. Poate doar marginal, ca să-şi asigure liniştea. Clasă de mijloc nu mai există. Şi-atunci, de unde bani? Ei nu mai sunt, deoarece sunt captivi în clasa de sus. Astfel încât pare un joc fără ieşire. Staţi liniştiţi! Bernie Sanders are o reţetă : se numeşte comunism şi a fost profeţit nu numai de Marx, ci şi de Hrusciov. Tot înainte!

44 de comentarii:

  1. Imi pare rau sa te contrazic, dar eu nu vad acel mic avans al republicanilor in senat, din contra, democratii par a fi in fata.
    Trist, foarte trist, dar oricum, nu stiu ce ar fi putut schimba republicanii, asta daca si-ar fi propus asta in primul rand.
    Cu doua idei raman din alegerile astea:
    1. Cum naiba a putut sa piarda dr Oz in fata acelui alienat mintal;
    2. Vad ca propaganda republicana (FoxNews) deja il propulseaza pe DeSantis in fata lui Trump.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la ora asta la Senat sunt în avans democrații. Noaptea minții.

      Ștergere
  2. Nu va temeti, domnu` Dan:

    desfiintarea clasei de mijloc, adica: ingrosarea randului saracilor si neputinciosilor, a dus dintotdeauna la razboi civil!
    Garantat ...... 100%!
    Pentru ca chiar asa cum spuneti:
    atat clasa de jos, dar mai ales clasa de sus, traiau oricum ca parazitele pe spezele clasei de mijloc!
    Si daca ai rupt coloana vertebrala a societatii, acesteia nu i mai ramane decat sa se destrame, pentru ca oricat ai mai incerca ulterior, ca sa hranesti un organism ologit la coloana, il vei hrani degeaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Si daca ai rupt coloana vertebrala a societatii, acesteia nu i mai ramane decat sa se destrame"

      Nu neaparat. O sa asistam la un regres spre feudalism.
      Pur si simplu clasa de jos va trebui sa puna osul la treaba pentru supravietuire asa cum o fac MILIARDE in INDIA si tarile din jur fara sa se rascoale.
      Amza

      Ștergere
  3. Preconizez un 51-49 sau chiar 52-48 in favoarea democratilor. In Nevada, Georgia si Arizona vor castiga cel mai probabil. Si au sanse chiar si in Wisconsin, desi acum sunt in urma.

    RăspundețiȘtergere
  4. Traim in plin fascism-corporatist si suntem nemultumiti, iar socialismul ne inspaimanta.
    Care e alternativa? Calea de mijloc, fordismul utopic in care proletariatul isi primeste partea corecta ce revine muncii sale?
    Solutia e ca nu exista nici o solutie. Se merge inainte prin incercari repetate si esuate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura cale spre succes in orice domeniu, este FANATISMUL!

      Credinta Oarba in Succes!

      Saracii, daca vor ca sa ajunga si ei bogati, atunci trebuie:

      "sa viseze numai bani, numai bani, numai bani" , vorba lui Nicolae Guta!

      https://www.youtube.com/watch?v=bCu9wWy2j5k

      Ștergere
  5. Anonim1 - Simt o dezamagire a ta, de neinteles pentru mine. Cele doua articole in care explicai ca politicul nu poate salva nimic, au fost cu adevarat bune (evit cuvintele mari !). Si atunci de unde aceasta dezamagire ? Cumva te inteleg, e vorba de o parere de rau principiala, ca sa zic asa, in sensul ca ti-ai fi dorit un curent republican care sa mai taie din aripile progresismului democrat. In acest sens, da, te pot intelege... Dar in rest, sa fim seriosi, politicul (deci oricine castiga, cum ai zis si tu !!!) nu poate schimba nimic. Salvarea - eu asa vad lucrurile - vine doar de la o prabusire majora in toate planurile (politic, economic, social, moral etc.) dupa care oamenii, poate, vor intelege ca drumul a fost gresit ! Dar, nu e sigur nici atunci ... acea prabusire poate fi doar o poarta de intrare spre lumea lui Orwell sau Huxley... Deci nu te lasa cuprins (si !) de aceste dezamagiri de etapa.. sa ramanem doar cu dezamagirea principala si principiala si anume aceea ca Dostoievski a avut dreptate (inca de acum 180 de ani !): "progresismul va castiga intotdeauna"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ați înțeles până acum că toți vor sânge, doar că popoarele sunt ba adormite, ba amorțite, nu vor să joace jocul și asta le dă unora planurile peste cap. Simplu.

      Ștergere
    2. Da. Singura cale este o implozie, o prăbușire a sistemului. O curățare similară cu ardera, cauterizarea unei infecții. Spiritual societatea este zombificata.Cultural sunt de mult învinși. Mulți și-au pus averile în relația cu China. Gradul de mascaradă economică este incredibil. Financializarea economiei este extractivă.

      Ștergere
  6. Ca de obicei in ultima vreme, democratii bolsevici(altfel, un paradox alaturarea asta de cuvinte) fura de rup in procesul electoral, ajutati fiind de DeepState-ul american, pe principiul: "Furam cat de mult vrem, pt ca putem"! Probabil ca, in 2024, americanii vor vota in unanimitate un presedinte democrat(nici nu va avea importantza ca este iesit de la ospiciu sau ca este un cimpanzeu la propriu), la "sugestia fara drept de refuz" a Deep State-ului, multumiti astfel ca li se asigura statutul de sclavi pe plantatiile democratilor cu un venit minim garantat! Nu vor mai detine nimic, dar cu toate astea vor fi fericiti, confirmand astfel, motto-ul lui Klaus Schwab!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bineinteles ca, urmare a saracirii fortate va creste atat "infractionalitatea" de masa, cat si coruptia presupuselor "autoritati"!

    Dar, na! Asta e masoneria:

    absolut nicio generatie noua nu trebuie ca sa se bucure in viata, nici de castigul propriu, si nici macar de vreo mostenire - vreun sacrificiu - din partea generatiilor trecute.

    Viata tuturor generatiilor trebuie irosita/consumata, pentru c-asa-i vointa/drogu` Dreaq`!

    RăspundețiȘtergere
  8. "Desigur, e vorba acolo şi de o fraudă electorală masivă." Ah, bon ? Aveti dovezi clare despre asta? Luminati-ne si pe noi, va rog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arizona. In Maricopa, sistemul nu a mers in unele sectii de vot, dovezi sunt, trebuie doar urmarit. Acum, nu ma astept ca site-urile sau posturile de propaganda sa le arate.
      Iar asta cu Arizona ar fi doar un exemplu.

      Ștergere
    2. ....nimic nu poate lumina o gaura neagra

      Ștergere
    3. Destept ca orice hastagist. Parca esti Savanta de renume mondual, vrei " dovada". Ai dovezi ca in Iran e mana ricana? Ca SIA l a rezolvat le JFK? C a in Ro a fost lovitura de stat? Ca s au furluat alegeri pt Matelot , Exportatorul de copii, Plicusor Ban si Cotoroanta? Ai dovezi ca un seviciu secret face lucruri secrete?

      Ștergere
    4. Am dovezi.Uita te la Halena 3, partener oficial Deep sh!t state NN, vezi cum relatează.

      Ștergere
    5. Evident e o frauda, deoarece este un program care trebuie indeplinit, chiar daca s-a convenit un mic detour. Dovezile au fost caduce si imposibil de promovat si la Trump, dar acolo spre deosebire de Europa mai este putere separatista... in curand Erev Rav va fi expulzat, again.

      Ștergere
    6. Pune-ti ma botnita.

      Ștergere
    7. De curiozitate... Pentru tine la Sectorul 1 dovezile au fost clare?!

      Ștergere
    8. Res ipsa loquitur = lucrurli vorbieste de la sine

      Ștergere
  9. Și eu sunt relativ dezamăgit, prestația republicană a fost modestă. Sondarea pulsului în public anticipa un "val republican", dar care nu s-a produs. Poate a contat și chestiunea avortului (în unele state) dar mai mult a tras în balanța slaba priză a republicanilor propuși.
    Altfel spus, deși există reală nemulțumire în State, oamenii selectați de Trump pentru a o specula au marcat slab.
    De Santos a triumfat însă în Florida, și cred că "blondul" ar putea pierde și din priza asupra GOP.
    Prea multă demagogie mereu ajunge să strice.

    RăspundețiȘtergere
  10. Problema mai grava este alta: in Romanistan, politicienii romani "iau lumina" de la amerloci. Deja in scoala primara a inceput agresiv propaganda lgbtq++++. Romanezii dorm in bocanci, nu le pasa, ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Apoi si americanii ca românii sunt adormiți, măcar ne asemănăm la somn 💤 Ar trebui sa le dăm o strofă din imn aia cu Trezește-te ămericane din somn.. 😹

    RăspundețiȘtergere
  12. Era de asteptat... victoria lui Lula in Brazilia a fost semnal premergator foarte puternic pentru ce se va intampla si in US.

    Democratia e dictata de masini. Masini care fac propaganda, masini care numara etc... AI-ul va insemna automatizarea si acelerarea procesului.

    Democratii nu vor mai pierde niciodata alegerile :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Că democrații americani conduc SUA în direcția "democrațiilor populare" năşite de Stalin în Europa de Est nu este o enigmă pentru mine, dar poate ați vrea să ne explicați mai clar de ce "ultima treaptă a liberalismului e comunismul". Nu că n-am simți-o chiar şi-n România sau în UERSS, dar cum se face de se-ajunge într-un asemenea hal?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liberalismul înseamnă piața liberă, care în mediul capitalist concurențial duce la acapararea pieței până se ajunge la poziția de monopol în 2. O firmă nu poate să aibă monopol deoarece nu este lăsată prin legi și mai există și alte firme concurente.
      Din punct de vedere capitalist poziția de monopol este cea mai bună, poți obține cel mai mare profit pentru că poți vinde produse proaste calitativ, în număr mare pentru că nu există alternative.
      În comunism este monopol pentru că firma este de stat ( nu de stat, este controlata de partid prin intermediul funcționarilor săi).

      Ștergere
  14. Sa lasam America si sa vedem decizia de azi a CCR, legata de Legile Justitiei !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnule Diaconu, nu va pierdeti niciodata speranta!

    Adica: macar nu va sinucideti impreuna cu idiotii, care nu sunt in stare sa renunte la propria obsesie/posesie!

    Ci, asa cum va imaginati in majoritatea timpului, continuati ca sa credeti exclusiv in Vointa Divina!

    In Mana InVizibila, care plesneste Mana Vizibila, ori de cate ori face o alegere gresita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca agnostic, ma gandesc ca "Planul lui Dumnezeu" este sa inchida experimentul ratat.Pentru liberi cugetatori, Legile Naturii ne vor da "delete ".

      Ștergere
    2. IQ100- daca e sa ne raportam doar la Biblie sunt deja multe experimente ratate cu sau fara scop ! E logic ca experimentul actual va fi inchis ! Ce nu am gasit eu ca si raspuns ? Cauzalitatea dintre scop si efect a CREATIEI ! Dincolo de asta mai am un sac de intrebari.....pentru inregimentatii religiosi le spun doar atat : sunteti doar acceptare nu si cunoastere !

      Ștergere
  16. Nu mai castiga "democratii", absolut nimic!
    Liberalismul libertarianist se duce Dreaq` in sfarsit, intradevar definitiv = for ever!

    Iar cealalta extrema, ii va lua locul pe planeta pentru viitorul mileniu!

    Oamenii normali - "crestinii" si "ortodocsii" - vor ramane in continuare persecutati/martirizati!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ii fura pe modelul testat in Ro.Mai numaram, umar la umar, mașini stricate, voturi electronice, venite inaite/ dupa. Unde esti tu Clyde Doamne?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a dus s-o caute pe Bonnie, cu tommy-ul in pumn !! Fine aluzii, Aichiu ule !

      Ștergere
  18. Nush ce a profetit Khrushchev, dar io fi zis nevasta-sa, care la fel cu a lu' Brezhneviel ierea de origine aleasa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce rost au astfel de analize cand alegerile sunt fraudate??? Ce-i prostia asta? Apoi, cine naiba isi inchipuie ca dictatura se inlatura prin vot? Cum sa faci alegeri, dupa altele furate, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat? Sa zicem bodaproste, cea mai ingrijoratoare chestie era sa vedem recunoasterea victoriei republicanilor, ceea ce nu ar fi insemnat decat ca si republicanii MAGA sunt ai Sistemului si fac figuratie! Meloni gen. Pana nu vedem lupta, razboi, sange, arestari(orice din chestiile astea), inseamna ca NU s-a schimbat nimic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte, extrem de lucida observatia!
      Grecii s-au apucat deja de treaba, nu doar la Atena, ci si la Salonic! Satui de atatea caragialisme masoneresti, respectiv:

      satui de atatea modificari care nu produc niciodata nicio schimbare!

      Romanii inca mai dorm linistiti in Metavers, si viseaza la o viata mai buna la ATI-ul lui Arahat. Adica la aparatura/tehnologia, atat de ultima generatie, precum si moca/gratis/integral subventionata de catre statu`-pulpa-barba-cot!

      Ștergere
  20. La rece:
    Deep state și-a făcut bine calculele. Republicanii au "câștigat" camera reprezentanților dar în special prin candidații agreați de sistem. La senat se joaca dar candidații "lui Trump" au fost aproape eliminați.
    Victoria lui de santis e mare, într-adevăr. Rămâne de văzut ce va fi pe viitor. Alegerea înțeleaptă pentru republicani ar fi un "tichet" trump/de santis in 2024 plus doua mandate de santis în 2029-2033. Bineînțeles că nu se va întâmpla asa.
    Rămâne întrebarea : victorie a la pyrhus sau blat?

    RăspundețiȘtergere
  21. Pretul libertatii este vigilenta eterna si unii obosesc de la atata veghe, altii nici nu stiu pretui libertatea si pentru paine cu circ se lasa condusi in orice directie. Paine cu circ - se stia din vechime despre astea ca tin multimea linistita si imparatul poate sa-si urmareasca scopurile fara grija de razmerite. Azi la paine se mai spune nutret pentru cretini obezi si circul e balacareala zilnica de la tembelizor. Cei care-au stiut controla lumea in vechime au invatat s-o controleze si pe cea de azi, sunt indivizi specializati sunt stiuci si salai intre guvizi, sunt lupi intre oi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa nu ne mai amagim ! Libertatea a fost ipotecata inca din 1989 asta contemporan vorbind , din vechime nu mai vorbim e mult si putini sunt aia carora le-ar pasa ! A fi LIBER e scump astazi ! Libertatea de acum 100 de ani nu se pupa cu cea de astazi ....dar cui sa ii explici sa si priceapa ?

      Ștergere
  22. Cum le zice Eminescu:

    " Musti de-o zi" ......cu aparenta umana!

    De nu poti ca sa nu te intrebi:

    De ce s-o fi preocupat Isus Cristos intr-un asemenea hal de:

    Soarta/Destinul "Mustelor"?

    Adica de "meniul" ..... "reptilienilor"/dinozaurilor ..... darwinieni!

    Lipsesc emoticoanele!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)