vineri, 16 decembrie 2022

33


Sunt 33 de ani de când am făcut pasul dintr-o negură în altă negură. În 1989 rulam într-un scenariu în care nu aveam acces la nicio ştire. Doar fluxul oficial ne era permis. Şi, din când în când, încălcând regulile, ascutam prin gard la ce se spune „de dincolo”. Am păşit cu speranţe, crezând că am scăpat de tiranie şi ne îndreptăm spre o societate în care fiecare se poate împlini la potenţialul său maxim.

Ceva mai târziu aveam să aflăm că toată ieşirea noastră în stradă - sinceră şi spontană din punctul nostru de vedere - a fost de fapt o manipulare de zile mari, în care forţe special antrenate pentru asemenea operaţiuni au rostogolit un bulgăre bine conceput astfel încât acesta, aproape instantaneu, s-a transformat într-un bolovan imens, demolator al anchilozatului regim politic autohton. Apoi am aflat că atunci a fost doar începutul unei epoci a manipulării, în care cineva s-a jucat cu sentimentele şi aspiraţiile noastre, manipulându-ne exact aşa cum un părinte îşi manipulează copilul pentru a face ceea ce i se cere.

Sunt 33 de ani. O viaţă eşuată pentru noi. Stai şi te uiţi şi nu-ţi vine să-ţi crezi ochilor ceea ce vezi. Am fugit de cenzură, acum avem cenzură la fiecare colţ. Aproape că nu mai poţi scrie un mail fără să ţi se sugereze discret că foloseşti un limbaj cam „incorect politic”. Înainte te luptai cu tirania regimului, acum tirania s-a mutat în aproapele nostru. Mai ţineţi minte cu câtă sălbăticie idioţii utili ai sistemului promiteau să-i reclame pe „teroriştii” care îndrăzneau să iasă din casă fără mască? Îi mai ţineţi minte pe cei care pândeau bătrânii întârziaţi pe stradă? Aţi uitat teroarea în care armata a fost masată în interiorul oraşelor ca să tragă cu tunul după virus? Şi dacă ar fi doar asta. Oamenii din vremea lui Ceauşescu erau disperaţi că nu se găseşte nimic în magazine. Aveai bani, dar n-aveai ce să cumperi. Doar piaţa neagră, controlată de Securitate, suplinea lipsurile la preţuri piperate. O pereche de blugi costa un salariu. Da-l dădeai pentru a-ţi lua porţia de Occident! Acum s-a inversat roata: magazinele sunt pline, doar că oamenii se plâng că n-au bani. Până la urmă tot aia e, cu o mică diferenţă: atunci nu se găsea şi înjurai regimul, în timp ce acum se găseşte şi te înjuri pe tine pentru neputinţa de a-ţi cumpăra. Din punct de vedere material, pentru majoritatea oamenilor n-au fot mari schimbări, însă s-a adâncit frustrarea, care în timp dă în depresie şi nebunie. Omul aleargă după lanţul banului în disperare, transformându-se benevol în rob cu ochii injectaţi de furie. Vai, în ce specie ne-am transformat!

Parafrazându-l pe monahul Arsenie, putem spune fără tăgadă că „am vrut libertatea şi am ajuns robi”. Paradoxal, înainte nu aveam pic de libertate, dar parcă nu eram atât de robi ca acum. Sunt 33 de ani şi nu-mi mai găsesc resursele de optimism. Indiferent la ce m-aş gândi, când privesc retrospectiv mă simt cuprins de o iremediabilă tristeţe. A trecut atâta amar de vreme. Nu ne-a mai rămas decât neputinţa, lipsa oricărei speranţe şi mersul orbecăit într-un spaţiu iluminat înşelător. Sunt 33 de ani. Orbii se bucură nebuneşte, în timp ce aceia care văd lumea aşa cum e n-au decât motive de întristare. Sunt 33 de ani. Atât!

24 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Corect @Anonim 10:10
      Dar, un și mai eficient sfat pt DD: ieși dintre betoane și lumini artificiale, vile și mașini de lux, aurolaci și pensionari jerpeliți, inși în uniforme robotizați și birocrați hipnotizați!
      Caută un mediu cât mai puțin populat cu oameni și abia după câteva minute de repaus, "privește" în Sus, ținând ochii închiși!
      Nu vei fi nici orb, ca să te bucuri nebunește, nu vei vedea nici lumea așa cum e, ca să te întristezi. Vei vedea o lume așa cum o dorești!

      Ștergere
    2. DE unul singur nu rezolvi nimic Laure. In secolul asta javrele astea ajung la tine chiar si in sihastria pe care o descrii.

      Trebuie sa faci TOT POSIBILUL sa DEFILEZI cu toti cei descrisi de tine, buni ,rai asa cum sunt....altfel esti tarina, tatica...si dupa cum vezi, foarte iute. Te fac astia din trei miscari.
      BB

      Ștergere
    3. @BB, desigur, nu neg absolut nimic din ce scrii.
      Doar ca ai inteles gresit la ce m-am referit. Nu am dat o solutie de rezolvare a problemelor lumii, ci a problemelor personale.
      DD scria, in ultimul paragraf, ceva despre tristete iremediabila, lipsa de sperante, deznadejde. Toate astea pot dauna grav sanatatii personale.
      De aceea, iesirea in natura (nu in parcuri urbane, ci poate pe vreun varf de munte), meditatia la perfectiunea Universului, la creatia si Creatorul acestui Univers, constituie medicamente anti-depresive. Gratuite!
      Ca suntem tarina si si in tarina ne vom intoarce - o stim; nu trebuie sa ne infricosam de asta, ci mai degraba sa ne reformulam principiile dupa care luam decizii in viata.

      Ștergere
  2. 33 de ani inutili care reprezinta 90% din viata mea la fel de inutila.
    O inselatorie ordinara acest pseudo-capitalism democratic.
    In 1993 Octavian Paler a scris cartea "Don Quijote in Est", inca din acei primi ani, un observator fin precum Paler a sesizat ca dupa "Revolutie" romanii s-au impartit in doua mari categorii: "lichele" si "prosti".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare cat vom mai indura noi romanii, ca sa fim impartiti doar in "lichele" si "prosti", de catre niste iluminati unici
      - deci si irepetabili in toata istoria omenirii trecute, prezente si viitoare - atingatori ai unor idealuri, de genul lui Don Quijote?

      Hai, indraznaste si afirma si faptul ca:

      a fost gresit ca sa fie aruncate diamante in troaca porcilor (din Est)!

      Fi-v-ar toti nazistii - exclusivitii - ai dreaq sa va fie, in vecii vecilor, Amin!

      Nu mai e mult, si toti "telectualii" asemeni lui Octavian Paler, vor fi repusi inapoi in "insectarul", de unde dupa 1989 au rasarit iar ca moroi/holograma imperiala austro-ungara!

      Ștergere
    2. Eu as merge mai degraba pe varianta de iude si pilati !

      Ștergere
    3. Nu cred ca exisa viață inutila. Exista doar sisteme mincinoase care abat din drumul lor oamenii. Vezi sistemul de invatamant egalizator. Fiecare ne nastem cu Darurile noastre.

      Ștergere
  3. Da, au trecut 33 de ani! Un număr maestru, fabulos, dacă ar fi să ascultăm numerologii! Ca o ironie a sorții, sunt 33 de ani în care românii acestor plaiuri mirifice au îndurat umilințe, au fost mințiți, sărăciți, obligați să-și părăsească țara în căutarea unui trai decent pentru copiii lor, manipulați să se urască între ei.
    "Au încercat să ne îngroape dar nu au știut că noi suntem semințe."
    Vom trăi și vom fi liberi! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehe,

      samanta Divina/Naturala/Spontanee - adica neamurile=natiile - continua insistent sa fie intoxicate spre a fi astfel eradicate de pe planeta!

      Simultan cu Extinctia Speciilor Divin-Traditionale, Satana Masonico-Academica isi cultiva propriile sale Seminte Artificial Create - modificate-amestecate GenEtic - singurele care primesc apoi pentru tot restul vietii lor, ori un tratament de dezintoxicare, sau chiar de imunizare totala visavis de toxicitatea imprastiata intentionat/premeditat cu vermorelul, cu scopul de a face sa crape definitiv Opozitia/Concurenta Divina ..... cu adevarat Libera=Spontanee!

      Academia Masonica SupraNationala, nu va mai permite alte @incrucisari@ de gene care nu-i vor aduce exclusiv profit, ci ii aduc deja numai pierderi!

      Ștergere
    2. Liber esti doar dincolo de sistemul acesta conceput ca inchisoare pentru noi. Inca din cele mai vechi timpuri s-a falsificat informatia pentru a oamenii sa nu mai stie cum se iese de aici. Chiar si Mantuirea prin Hristos a devenit prilej pentru unii de a limita oamenii la un sistem mental riguros si crud. Uzurpatorii care pretind ca il reprezinta pe Hristos sau ca vb in numele lui Dumnezeu au uitat ca nu ei sunt stapanii si-si numara banii din conturi.
      Vitelul de aur iese mereu invingator pentru ca metodele de a corupe suflete sunt foarte multe si se adapteaza timpurilor.

      Ștergere
  4. Mi-am permis sa distribui pe FB ultimul fragment, cu precizarea sursei-bineinteles, caci intr-adevar asa e: ORBII SE BUCURA NEBUNESTE...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie ca urmatoarea constatare, sa ne mangaie tuturor intristatilor romani intristarea, si anume ca:

      in toata lumea de-ai cauta, nu vei gasi niciodata nimic altceva decat:

      un rahat sublimat, adica:

      machiat, parfumat, si chiar si cu gust modificat, dar care se dovedeste in final - dupa ce l-ai mancat cu pofta - a fi fost o otrava!

      Ștergere
    2. https://www.youtube.com/results?search_query=filantropica+trailer

      Ștergere
  5. Nu, aici nu sunt de acord... Inteleg (si eu simt la fel !) dezamagirea uriasa din sufletele voastre, dar eu multumesc lui Dumnezeu pentru acesti 33 de ani traiti infinit altfel decat anii '80 ! Am avut ocazia sa citesc absolut orice mi-am dorit (lucru imposibil inainte), am inteles cat de gaunos e occidentul (altfel as fi murit cu gandul ca acolo e raiul pe Pamant !), am inteles ca l-a pierdut pe Dumnezeu si ca a murit din punct de vedere spiritual. Am inteles diferentele profunde intre estul si vestul Europei si - revin - am putut trai decent cu caldura si lumina in casa, fara a mai fi nevoie sa ma umilesc pentru a cumpara ceva... Si da, am INTELES (altfel as fi criticat pana la moarte !) cat de bun era sistemul de invatamant atunci fata de dezastrul de acum... Nu, hotarat nu sunt 33 de ani pierduti... doar ca acum, spre batranete, privindu-ma in oglinda imaginea din ea ma intreaba: "Ce ai facut ca dupa acesti 33 de ani sa nu ajungem aici ?" Si pentru ca nu ma pot minti pe mine insumi raspunsul meu este: "Am tacut, am acceptat totul, am fost (si sunt !) un las"

    RăspundețiȘtergere
  6. 33 de ani de la una dintre "PreViziunile" Eminesciene facute cu un secol in urma:

    Mihai Eminescu
    La steaua

    La steaua care-a răsărit
    E-o cale-atât de lungă,
    Că mii de ani i-au trebuit
    Luminii să ne-ajungă.

    Poate de mult s-a stins în drum
    În depărtări albastre,
    Iar raza ei abia acum
    Luci vederii noastre,

    Icoana stelei ce-a murit
    Încet pe cer se suie:
    Era pe când nu s-a zărit,
    Azi o vedem, şi nu e.

    Tot astfel când al nostru dor
    Pieri în noapte-adâncă,
    Lumina stinsului amor
    Ne urmăreşte încă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am trait 17 ani in regimul lui Ceasca si post sa spun cu mana pe inima ca, comparatia dintre ceea ce traim astazi si Epoca lui nea' Nicu nu e cea mai potrivita, caci aceasta ni se va parea un parfum de libertate, prosperitate si suveranitate fiind pt cei de azi chiar o adevarata Epoca de Aur(nu la bascalie)! Chiar si penuria din anii' 80 are o justificare credibila, si anume imprumutul contracat de Ceausescu de la FMI pt dezvoltarea industriala a tarii(pe are au distrus-o in intregime slugoi antinationali de dupa '89), si care a trebuit sa fie returnat rapid datorita clauzelor inrobitoare din anexa de la contract! Ceea ce spun eu este confirmat de anumite sondaje, in care, la intrebarea, "ce personalitati trecute si actuale ar vota romanii pt functia de presedinte al Romaniei", doua treimi dintre romani l-ar vota pe Ceausescu, iar o treime din voturile romanilor s-ar imparti intre celelalte personalitati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totuși, după experiența de viață a ultimilor 33 de ani, după concluziile la care am ajuns, după confruntarea iluziilor noastre cu realitatea de zi cu zi, cred că ar fi corect să nu-l mai batjocorim pe cel pe care l-am împușcat în ziua de Crăciun a anului 1989. Toți am apăsat pe trăgaci, conștient sau, mai degrabă, inconștient. Nimeni nu a obiectat! Dimpotrivă!
      Eu cred că ar trebui folosit apelativul ,,președintele Ceausescu", așa cum a fost recunoscut pe plan internațional. Nu cred că președintele Nixon, în 1969, președintele De Gaulle în 1989 și alții pe care nu-i mai enumăr au venit să discute cu ,,Ceașcă ". Un minimum de decență nu strică nici măcar românilor, buni creștini de altfel.

      Ștergere
  8. "Nu ne-au mai rămas decât neputinţa, lipsa oricărei speranţe şi mersul orbecăit într-un spaţiu iluminat înșelător."
    NU.
    Refuz să cred că suntem neputincioși, lipsiți de speranțe și orbi.
    Asta ar însemna să merg la mormântul celui care mi-a fost ca un frate, locotenentul-major de parașutiști Mihai -Liviu Dragomirescu, împușcat în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 la Televiziunea Română, alături de alți 8 soldați parașutiști, ca un român învins.
    Noi nu suntem învinși!
    Nu cred!
    Triști suntem. Dureros de triști, dar învinși, niciodată.
    Dumneavoastră, domnule Dan Diaconu, sunteți doar trist dar nu și învins.
    Știți asta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Potentialul maxim zici ......oare cati stiu sa faca diferenta dintre acesta si scopul scuza mijloacele ? La cei mai multi aceste doua se impleticesc perfect ! De aici pana la lacomie e doar un pas , poate si mai putin !

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim 10:41, cu permisiunea dumneavoastră, viața trăită și scursă în acești 33 de ani nu a fost inutilă.
    A fost doar o experiență.
    Că a fost amară, dulce-amăruie sau amară-fiere, rămâne la aprecierea dumneavoastră!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu trebuie să schimbăm pe nimeni, trebuie să ne schimbăm noi! Viitorul este al nostru, trebuie doar să-l luăm! Nu așteptați nimic de la nimeni...acela este Viitorul lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, insa numai pe noi, pe cei din batatura noastra. Nici macar pe vecini nu-i poti schimba din vicleniile lor.
      Nu am luat NICIODATA nimic in mod colectiv si nu vom lua, decit POSIBIL numai in cadrul familiei...DAR si acolo cu un mare semn de intrebare din cauza NEASCULTARII.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)