joi, 15 decembrie 2022

Rusia-Ucraina, încotro?


V-am spus ieri că linia de demarcaţie între „război convenţional” şi „dezastru atomic” e din ce în ce mai fragilă. De altfel, dinspre Moscova sosesc acuze grave în ceea ce priveşte implicarea Regatului Unit în conflictul din Ucraina. Însă, ceea ce e şi mai grav este că acuzele ruşilor sunt confirmate inclusiv la nivel oficial de către englezi. Chiar şi media oficială(Times) admite implicarea Marii Britanii, ceea ce duce agresiunea asupra Rusiei la un alt nivel. Să nu uităm că în operaţiunile din Ucraina n-au fost lovite doar ţinte militare ruseşti aflate în Ucraina, ci şi ţinte civile din interiorul Rusiei. În condiţiile în care englezii sunt prezenţi în fiecare formaţiune militară ucraineană, războiul de acolo capătă o cu totul altă semnificaţie. 

Ieri, Agenţia Tass a prezentat un material cu punerea pe poziţie într-un siloz nuclear a unei rachete intercontinentale YARS. Este un mesaj-avertisment. Yars reprezintă o variantă modificată a fostului standard Topol-M, având o viteză de douăzeci de ori mai mare decât viteza sunetului şi fiind capabilă să atingă orice punct din Europa sau SUA. 

Dacă în ceea ce priveşte armamentul convenţional Rusia este în urma Occidentului, în ceea ce priveşte arsenalul nuclear treburile se schimbă radical. Rusia are nu doar cea mai mare capacitate nucleară, dar şi cea mai avansată şi mai fiabilă tehnologie. Rachetele americane sunt rămase în urmă, fiind vorba acolo de tehnologii specifice anilor 70. Nu-i vorba, de funcţionat funcţionează, dar e greu de crezut că-şi vor atinge ţintele în condiţiile în care ruşii au avantaje enorme inclusiv în ceea ce priveşte sistemele de apărare antiaeriană.

Revenind la conflictul din Ucraina, voi spune că situaţia din teren este deosebit de tensionată. La cum arată lucrurile, ruşii pregătesc o a doua linie de atac, de data aceasta prin intermediul Belarusului, ţinta fiind vestul Ucrainei. Este singura cale de tăiere a aprovizionării trupelor din estul ţării şi, de asemenea, singura modalitate de a ameninţa direct regimul Zelenskyi. Este foarte posibil ca atacul să înceapă sâmbăta aceasta în condiţiile în care vesticii deja au aprovizionat Ucraina cu sisteme antiaeriene occidentale avansate. În timp ce SUA tot ameninţă cu instalarea rudimentarului Patriot, sursele din teren vorbesc despre un transfer efectuat de către Franţa şi Italia către Kiev a sistemului SAMP-T(cunoscut şi ca Mamba). Sistemul este construit de către europeni şi, în foarte multe privinţe, este superior Patriot. Ca să înţelegeţi nivelul de premeditare, vă voi spune că Ucraina deja are militari cărora li s-a asigurat training avansat în ceea ce priveşte utilizarea SAMP-T. Asta înseamnă că transferul e pregătit de cel puţin patru luni! În aceste condiţii, livrarea unităţilor Patriot este mai degrabă un act de PR întrucât Ucraina deja deţine facilităţi antiaeriene avansate. 

Asta face ca Rusia să fie în căutare disperată de rachete ieftine cu care să înfunde antiaeriana NATO instalată în Ucraina. Se ştie că au accelerat producţia de drone kamikaze Geran-2, a căror doborâre este de câteva sute sau mii de ori mai scumpă decât drona în sine. De asemenea, este foarte posibil să vedem în luptă noi echipamente iraniene, mai precis rachete Zelzal şi Fateh. Nu sunt rachete sofisticate, dar sunt extrem de ieftine şi, de asemenea, se obţine un beneficiu teribil în ceea ce priveşte epuizarea muniţiei antiaerienelor occidentale. În paralel cu atacul la scară, Rusia caută să crească la valori cât mai mari nota de plată achitată de Occident în Ucraina. 

Pe moment trebuie să remarcăm un nou grad de complexitate al frontului ucrainean. Noua linie de atac a Rusiei va pune probleme logistice şi militare dure de ambele părţi. Este extrem de greu de prevăzut care vor fi consecinţele noii linii de atac pregătite de către ruşi. Însă avem de-a face cu doar două variante: ori ruşii reuşesc să taie liniile de aprovizionare şi să invalideze armata ucraineană din est, ori vor avea un eşec major. În primul caz NATO va suferi o înfrângere ruşinoasă, iar în celălalt caz Rusia se va vedea în faţa unei probleme existenţiale. Şi, după cum bine intuiţi, dacă Rusia se confruntă cu o problemă existenţială, doctrina militară îi dictează să moară cu duşmanii de gât, indiferent de efectele colaterale. Mă rog, în condiţiile în care mai putem vorbi de efecte colaterale la un arsenal capabil să distrugă Pământul de vreo 10-15 ori. 

22 de comentarii:

  1. Cum se poate realiza sa aducem clasa noastră politică perfidă în fața justiției pentru crime de război

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu i-as judeca pentru complicitate prin lipsa de actiune la provocarea de suferințe inimaginabile batranilor si copiilor. Mai ales lor. Nu mai vb despre păduri si animale, pentru ca sunt unii care considera ca acestea sunt mofturi de ecologist. Nu sunt ecologista fanatica, dar atata lucru am invatat si eu intr-o viata de om empatic: intre toate exista o legatura subtilă si lucrul prost facut creeaza dezechilibru.
      Toate partidele politice au avut pe rând MAI si restul structurilor care ar trebui sa ne apere de tot ceea ce inseamna abuz: pedofilie, droguri, sărăcire,
      Daca politicienii nostri nu erau avizi de bani si certuri pe ciolan, poate isi dadeau seama ca structurile MAI nu isi fac treaba pentru care si cel mai sarac pensionar ii plateste din buzunarul aproape gol. Si nu am fi ajuns acum prigoniti in propria tara.
      Ce fac rusii si americanii ma lasa rece. Fiecare va plati la un moment dat răul facut celor lipsiti de putere si drepturi.

      Ștergere
    2. Cand s-o shchimba sistemul, adica vine Trump si se retrage din Europa, nu mai e mult ca DiSantis un macheroni al Forno Di Globalisti nu va putea sa-l dea la masa si nici antipaticul de Elon cu ministerul adevarului lor Twiter. Un nou serial incepe din January 03, 5783. Bidon nu termina mandatul de inima rea ca sefii negrului o iau pe alta partie.

      Ștergere
    3. Doar prin unirea oamenilor când vor realiza că sunt tâlhăriți zilnic.

      Ștergere
    4. Simplu. Lasă Țugulanu, Miorița după sobă, ia furca din pod și cu toate trupele de ocupație pe cap, își face dreptate ca la Mărășești. Ori/ Ori. Cum l a învățat Bunul, lerui ler. El, urmașul lui Decebal, nu știe, dar în sângele lui clocotește demnitatea străbunilor și când va sării capacul mămăligii, demonii trădării vor alerga ca șoarecii la cutremur. Și chiar dacă, vom muri dar vom fi liberi, vorba Bunului,.ne vom întoarce înapoi cum spunea Radu Gyr.

      Ștergere
  2. In Europa nu va fi razboi nuclear, nu exclud America si orientul indepartat.
    Mai e ceva, daca crezi intr-o distrugere atomica atunci excluzi liberul arbitru care este creat limitat superior.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi vine în minte synopsisul de la filmul Alien vs. Predator....
    Humanity find themselves caught up in a battle between the two warring species. Whoever wins, we lose.

    RăspundețiȘtergere
  4. Al
    Nu, va urma faza cu trupe masive nato la vedere in teren. Mai precis romane si poloneze.
    E scenariul stratfor de acum 20 de ani. V cartea friedman - 'urmatorii 10 ani'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Friedman vorbea de un razboi Japonia- US, in anii 1980, si alte lucruri gresite, are informatii limitate si le combina cum ii convine, sa mananca si gura lui.

      Ștergere
  5. "ruşii pregătesc o a doua linie de atac, de data aceasta prin intermediul Belarusului.. singura cale de tăiere a aprovizionării trupelor din estul ţării .... Este foarte posibil ca atacul să înceapă sâmbăta aceasta"

    Cel putin pana acum cateva zile, oficial, erau doar cateva mii de soldati rusi in Belarus..mult prea putini pt asemenea actiune. Realist vorbind, cred ca e aproape imposibil sa inceapa asa repede (anul asta)
    .
    Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la UE a spus ca,in Europa, de obicei razboaiele nu incep in zile de miercuri. Nu a zis nimic de ziua de sabat :) https://www.politico.eu/article/wars-europe-russia-ambassador-vladimir-chizhov/

    RăspundețiȘtergere
  6. Doar asa se poate realiza, adica la fel ca la Alba Iulia in 1918:

    https://www.youtube.com/watch?v=5Ci6JqwUJ5g

    Da-ne Doamne Dumnezeule Inteligenta si Forta pentru asta!



    RăspundețiȘtergere
  7. Detașamentul MAMBA din România e deja certificat ca integrat în sistemul unitar antiaerian NATO, are cîteva luni de cînd e prezent aici, poate că a ținut și seminare "educative" pentru un public select. E separat operațional de brigada internațională din care fac parte și francezi, are (dacă rețin bine, am văzut informația ceva mai demult) cam 120 de oameni. Nu acoperă nimic (de la Capul Midia, unde se află) din teritoriul Ucrainei, ceea ce e bine, nici măcar insula Șerpilor.

    https://www.youtube.com/watch?v=Hhl7Cp4MK6k
    https://www.thedefensepost.com/2022/11/25/nato-france-mamba-romania/

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca Covidul a fost un semiesec posibil sa asistam la un all-in ! Aghenda trebuie dusa la indeplinire ! Mai este inca timp de invoiala dar nu mult ! Sa vedem ce va face China , Europa si SUA stim deja ca prefera razboiul !

    RăspundețiȘtergere
  9. Complicata victorie pentru rusi. Teritorii nerecunoscute. Vecinii vor fi mai inarmati ca niciodata. Rusii persona non-grata in zone in care le place sa se plimbe.
    Daca rusii dau cu nucleara, probabil va incepe descentralizarea puterii. Iar rusii omorati oriunde vor calca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu conteaza cine va da primul cu nucleara, si nici de ce a dat. Conteaza doar, ca dupa cateva nucleare date, se va consacra dezordinea generala pe planeta, iar relatiile internationale de orice fel, vor deveni aproape imposibile, oricum total nesemnificative. In fiecare tara/stat se va produce o autoizolare de restul lumii, si in interiorul ei/lui va domni anarhia, astfel incat nimeni nu va mai avea unde sa se retraga pentru a putea trai in pace si siguranta, deoarece orice initiale oaze de pace si stabilitate vor fi distruse in foarte scurt timp de la declansarea extinderii dezordinii globale.

      Ștergere
    2. Rusii nu dau cu „nucleara”, nu au nevoie, prelungirea razboiului e o „nucleara ” in sine pentru occident si relatiile lor cu „puterile emergente”. Cand se va ajunge la nucleara „fierbinte” nu mai avem noi timp sa vedem ce simt rusii sau ceilalti in relatia cu ei. Deci treci peste prejudecati si judeca logic.

      Ștergere
  10. Eu cred ca deja Rusia a pierdut razboiul. Ce stiu britanicii si nu stim noi? Ca NATO e implicat in Ucraina cu arme si trupe e clar. Faptul ca se admit pe fata chestia asta, inseamna ca informatia e irelevanta... ma astept mai degraba ca Rusia sa se prabuseasca. Curand.

    RăspundețiȘtergere
  11. Din păcate, Comisia Europeană nu poate investiga trădarea, iar EPPO apără doar bugetul Bruxelles-ului. Degeaba faci reclamație la Curtea Europeană de Justiție, lupta cu spionii cade în sarcina autorităților naționale.

    Iar Viena a fost și a rămas, spune BBC, un cuibușor de nebunii pentru mulți dintre cei 17.000 de diplomați, unii cu două joburi, aflați la post.

    https://m.dcnews.ro/romania-pedepsita-pentru-sprijinul-acordat-ucrainei-este-jocul-austriei-sau-al-unor-politicieni-austrieci-aflati-in-solda-lui-putin_897458.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca lupta cu spionii cade în sarcina autorităților naționale ce pana mea face sri cu protocoale de urmărire a cetățenilor străini? Ăia nu vad trădarea națională. La luptă cu spionii avem întreaga autoritate. EU nu se baga nici de un fel. Putem executa toți spionii pentru trădare națională.

      Ștergere
    2. Nu atunci cand tradarea vine din ,,tine si din familia ta,,. Tragedia acest concept grecesc are o singura definitie pe care nu ti-o zice nimeni si anume atunci cand distrugerea vine din interior, dictionarili se rescriu astfel ca in 10 ani nu o sa mai stii ce sa vorbesti si o sa te autocenzurezi singur, mai ceva ca pe vremea lui Iosef Visarionovici Stalin, in cel mai bun caz iar in cel mai rau caz o sa folosesti definitii false considerate ca adevarate, iar constructia logica va fi un dezastru absolut. Un Oblio in padurea fara sens. Oamnii stiu ce invata, iar scoala care incepe din familie tocmai a fost distrusa.

      Ștergere
  12. Kkao globalista.Ca si cand miza ar fi fost doar economica si doar europeana.Multi biti pt.nimic nou

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)