vineri, 5 iulie 2024

Poveste de lux


Nu știu dacă ați aflat care e scandalul momentului. Nu, nu are legătură cu Ucraina, cu economia americană sau cu altceva cu adevărat flagrant ci cu ... gențile de lux. Cu toate că nu abordez astfel de subiecte, ceea ce se întâmplă zilele acestea mi se pare cât se poate de relevant pentru gradul de putreziciune în care ne aflăm. 

A făcut valuri în presă o așa-numită investigație a unui procuror italian din Milano - unde altundeva să găsești cretini mai autentici? - care spune că a pătruns într-o rețea dubioasă. Ce face rețeaua? Fabrică genți de lux! De-aici începe nebunia deoarece procurorașii cei viteji au dat și titluri pompoase în presă, numai bune de înghițit de către prostimea mainstream: „Dior vinde cu 2600$ o geantă care a costat 53$!”. Vă dați seama, s-au turmentat tutele când au aflat. E jale, nu-și vor mai cumpăra genți Dior, ci Armani deoarece ăștia dau 93$ pe o geantă pe care o vând cu 1800$. Smart, nu-i așa?

Trebuie să fii tare tembel dacă nu ți-ai dat seama până acum că întreaga industrie a luxului e un fake oribil. În mai multe rânduri am expus modul în care funcționează. De exemplu, despre Luxottica am scris încă de prin 2010, asta în timp ce unii, chiar și acum, aleargă după nu știu ce firmă de ochelari convinși că sunt mai buni decât unii no name produși pe aceeași bandă, din exact aceleași materiale. Am scris, de asemenea, despre ceasurile de lux și despre cum produse absolut comune, ajung să coste sute de mii de euro în condițiile în care sunt produse pe o banală bandă de producție.

Să revenim acum la subiectul măreței anchete. Ceea ce spun cu emfază porcurorații italieni este că gențile de lux erau produse într-o rețea care angaja imigranți. Au, asta chiar că doare! În mod evident, nu ai voie în mult prea comunista Europă să spui ceva negativ despre imigranți, dar porcurorașii cei tembeli au băgat-o pervers: arunci în comunicate faptul că gențile sunt produse cu mână de lucru de imigrant pentru a sugera că nu sunt chiar atât de italiene pe cât s-ar aștepta tutele. Și, ca să-ți aperi fundul că ai zis ceva negativ despre imigranți, o dai cu „munca la negru” și ca să fie treaba și mai în temă cu politica diktată Europei, mai amintești că firmele respective erau ... chinezești. Păi dacă ai spus China, deja toate standardele corectitudinii politice nu se mai aplică! Fac însă precizarea că dezvăluirea prețurilor de achiziție(care, după cum veți vedea nu-s prețurile de achiziție!) este o golănie în adevăratul sens al cuvântului, menită a gonfla subiectul. 

Ce-ați zice dacă v-aș spune că cel mai scump procesor din  lume, Intel Xeon MAX 9480 - care se vinde la peste 13 000 $ bucata - are un preț de producție de câțiva cenți? Hai s-o luăm logic: din ce anume e făcut procesorul ăla? Din câteva grame de nisip. Păi cât să te coste, frate, câteva grame de nisip de-l vinzi cu 13 000? E o mostră de gândire comunistă, perfect compatibilă cu cea a procurorilor prostovani de la Milano. 

Bomba abia acum vine: cu toate că au pronunțat mărcile Armani și Dior, respectivele nu sunt părți ale investigației. De ce? Pentru că porcurorii de acolo investighează niște firme către care a fost externalizată producția de genți. Recunoașteți aici lucrătura specifică DNA-ului koveșist? Se vede de la o poștă, doar i-au avut ca traineri pe aceiași retardați din FBI care i-au învățat să facă anchete solide precum aia cu amestecul rușilor în alegerile americane. Te doare capul!

Și uite-așa, o anchetă răsunătoare se dovedește a fi o bășină, o banală anchetare a unor firme care lucrează în sistem lohn și care, pentru a-și optimiza costurile, au apelat la oarece imigranți angajați la negru. Un dosar cât se poate de banal. Ceea ce e fabulos este că boii de la Procuratura din Milano nici măcar nu au habar cum funcționează sistemul lohn întrucât banii pe care-i avansează ei ca fiind costul genții reprezintă de fapt ceea ce s-a plătit pentru manoperă. Culmea, prețul este unul chiar bun! Dacă în loc să le producă în Italia ar fi ales China sau Bangladesh, pentru o calitate absolut identică, ar fi plătit maxim 20$. Și nici nu s-ar mai fi găsit porcurorași lini pe creier care să investigheze nimic. 

Dacă e să ne gândim logic, putem pune în discuție noțiunea de lux. Ce anume mai poate fi considerat lux la o geantă făcută din imitație de piele? Un plastic ceva mai moale și puțin mai flexibil nu are cum să fie produs de lux, oricât de mult te-ai chinui să-i atribui proprietăți excepționale. La fel, actualele mașini, pline de plastice ordinare, sunt departe de luxul anilor de aur ai automobilismului. Totul s-a deplasat înspre derizoriu și flagrant.

Că luxul actual e o fraudă ține de așezarea societății. Mai nimeni nu mai înțelege ce e cu adevărat un produs de calitate, astfel încât segmente masive de public devin idioții preferați ai marketingului agresiv. Nu mi se pare absolut nimic imoral în chestia asta. Dacă e ceva imoral este societatea, în ansamblul său, nicidecum speculantul care, prin tehnici de alba-neagra, reușește să-i păcălească pe proști. Doar că, atunci când în proces intervin așa-zișii justițiari sub forma procurorilor italieni - deja legendari în prostia lor - totul capătă aspecte tragicomice.  

28 de comentarii:

  1. Sunt in afara subiectului (me refer la un articol putin mai vechi)... doresc doar sa mentionez ca tu nu ne dai noua stiri, ci informatii si analize, si poate de aceea, unii "te asteapta" zilnic. Este o diferenta mare intre o stire si o informatie sau o analiza.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Procesorul ăla făcut din nisip are ani de zile de research in spate, mii de ore de muncă plătite, etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si instalatiile pe/în care se produce....

      Ștergere
    2. Asta în teorie. Nimeni nu merge pe un profit decent, rezonabil. Mai degrabă "sky is the limit". De aceea creșterile firmelor sunt fabuloase, ajungând in cateva zeci de ani sau chiar ani să învârtă zeci și sute de miliarde de dolari. Profiturile sunt fantastice, mult peste ce ar reprezenta cheltuielile cu cercetarea, tehnologizarea, etc.

      Ștergere
  3. Fabulos articol! Si mai ales tonul...! Felicitari e putin spus. BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cresterea agregata a preturilor este hotie, minciuna si complicitate. Promiscuitatea este ofertata .

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect. Cunosc si eu cateva exemple. Jeans-ii Hugo Boss care se faceau la o fabrica din Rom. aveau pretul de productie de 5 euro (materie prima, manopera, rebuturi) si se vand cu preturi de la 80 euro in sus. Masinile de lux Ferrari, Maserati, Bugatti sunt pline de plasticaraie. Mai nou si acesta este inlocuit cu cartonul (multilayer) in material din straturi de hartie lipite cu rasina epoxi. Apoi pielea care acopera interiorul era pe vremuri de 1,2 mm grosime, apoi 1, apoi 0,8 si a fost inlocuita cu alcantara. Mai nou si aceasta este inlocuita cu material textil. In privinta masinilor de serie jaful este si mai mare. Pana si BMW a ajuns sa faca motoare cu 3 cilindri iar roata de rezerva a fost inlocuita cu o caricatura, ca e mai ieftin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moda cu roata caricatura
      este veche .Se castiga spatii in portbagaj si se presupune ca te deplasezi pe drumuri "beton" , in zone acoperite de service.

      Ștergere
  6. "Ce-ați zice dacă v-aș spune că cel mai scump procesor din lume, Intel Xeon MAX 9480 - care se vinde la peste 13 000 $ bucata - are un preț de producție de câțiva cenți? Hai s-o luăm logic: din ce anume e făcut procesorul ăla? Din câteva grame de nisip."

    Tu ești un om inteligent și citit.
    Când se stabilește prețul procesorului, materia primă e numai o componentă ... la care adaugi amortizarea cheltuielilor pe care le-au făcut cu cercetarea (iar ei cercetează practic tot timpul, din câte văd), amortizarea investițiilor făcute în liniile de producție, și profitul. Oamenii care muncesc acolo trebuie plătiți. Cercetătorii în inginerie electrică trebuie plătiți. Iar în privința profitului, este dreptul lor să pună un tarif pe luxul tău de a avea la nas un procesor - una din culmile tehnologiei moderne. Și mai ales dacă vrei procesorul ăla, care suportă până la 4 terrabtes de memorie ram și are 56 de nuclee. Nu spun că e moral, dar e dreptul lor.
    Ceea ce spui tu seamănă cu ce a zis Enya de la activenews, în mai multe rânduri. Cică ”de ce plătim noi apa, că doar apa e gratis”. Corect, apa e gratis ... dacă o iei tu. Dar dacă cineva ți-o aduce la nas, nu e normal să remunerezi acea persoană ? Pompele care pompează apa ca să ți-o aducă la robinet, alea consumă curent. Sunt oameni care lucrează acolo. Când iei o sticlă de apă minerală de la magazin, cineva a extras și îmbuteliat apa, cineva a adu-o la magazin; cineva ține magazinul deschis ca să vii tu când vrei și să cumperi apă, îți păstrează apa la rece, și are un om care e la dispoziția ta să te servească. Mi se pare normal să plătești bani. Dacă vrei apă gratis, mergi la un izvor și ia-ți apă. Așa și Intel poate să-ți spună: ”vrei procesor gratis, mergi pe plajă și ia câteva grame de nisip, apoi cercetează câteva milioane de ani de unul singur până ajungi la tot progresul tehnologic pe care l-am realizat noi, apoi construiește mașinile de litografiere și scoate-ți procesorul”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nevoie.

      https://www.interlink.ro/procesoare-calculator

      4 lei. Procesoarele sunt ieftine. Apa e scumpă, că s-a consumat toată la fabricarea procesoarelor.

      https://www.wired.com/story/want-to-win-a-chip-war-youre-gonna-need-a-lot-of-water/

      Ștergere
    2. Văd că nu ai înțeles ce a vrut să spună dl. DD. Citește fraza dinaintea citatului și fă legătura!

      Ștergere
  7. Acel procesor de care zici tu, o fi cel mai scump (13.000 de dolari), dar nu e cel mai puternic și mai nou al lor. Cel puțin în privința nucleelor, acum au ajuns la 144 de nuclee cu Intel Xeon 6780E:

    https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/240362/intel-xeon-6780e-processor-108m-cache-2-20-ghz.html

    Într-adevăr, Max-ul suportă 4 TB memorie, pe când ăsta 1 TB. Ăsta costă 11.000 dolari. Dar contează și viteza memoriei, ăsta mai nou suportă până la DDR 5 6400. Ăla dacă era de acum 1 an și ceva probabil era cu DDR 4 chiar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Așa nici proxenetul, nici traficantul de droguri, nici cămătarul nu sunt imorali. Ci doar actori nonviolenți ai unei piețe libere și anarhice. Ei nu obligă pe nimeni să apeleze la serviciile lor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar ma intrebam cind vei aborda subiectul industriei energofage a modei si confectiilor textile si de pielarie care este mentionata deseori de WEFeni ca fiind a treia pe lista de reducere si reformatare /eliminare, dupa hidrocarburi si ciment.

    RăspundețiȘtergere
  10. https://www.theguardian.com/fashion/article/2024/jun/05/louis-vuitton-accused-of-cultural-appropriation-over-romanian-blouse

    "Earlier this week La Blouse Roumaine, an online collective dedicated to promoting the intricately embroidered Romanian blouse known as the ie,"

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Costelo Aka Azazel Part 2 Sumbra OPS RED Alert

    Elevez-vous !!! Car le menteur est parmi nous, parmi vous. Le menteur premier, celui dont personne n’ose prononcer le nom. Il en a tellement des noms, comme tout bon menteur il est faux. Tout est faux chez lui, même son nom. Son véritable nom, seul son Créateur le connait.
    Il vous a raconté bien des mensonges mais le plus grand selon moi, ça reste celui sur la vie éternelle.
    Ne cherchez plus l’éternité mes enfants ! Car elle se trouve aux cieux, auprès de Dieu !
    Vous en souvenez-vous ?
    Ce fut un message reçu par Barthelemy Vegas lors d’une mission.
    Intrigué par l’histoire il décida d’aller fouiller un peu plus, en réalité une sorte de vengeance.
    Comme d’habitude une merde sans rien, un rien.
    Jibril, celui qui avait humilié Barthélemy lors d’une autre mission.
    Parmi les agents chargés de la mission il y avait Costelo, justice, soif de vengeance et justice.
    Enfant de putain, enfant de personne. Enfant de l’Enfer, enfant de Dieu. Sabre Saint en quelque sorte. Certains l’appelèrent Azazel car il avait certains dons.
    Costelo avait une seule faiblesse, un seul défaut, il aimait l’homme. Devant sa Légion il était considéré comme faible, aimé par Dieu, ça lui suffisait.
    Barthélemy cherchait l’immortalité, ou un truc du genre, vengeance en réalité. A suivre…

    RăspundețiȘtergere
  13. C'était juste un livre :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Hai să zic si eu ceva de un "brand" mic la stat. Brand-ul "boc". Nu vă minunați! În limba turcă "boc" înseamnă "căcat". Pe bune!
    Cică, micuțul s-a dus la plimbare prin Turcia. La recepția hotelului, râsete pe înfundate. Micuțul contrariat! De ce râde lumea turcă? Păi de el! Un căcat!
    Ulterior, micuțul căcat cu moț a revenit în Turcia - "nik name".
    Nici dracu' nu l-a mai băgat în seamă!
    Scuze, domnule Dan Diaconu. E puțin "off topic".
    Vă mulțumesc pentru înțelegere, domnule Dan Diaconu!❤️

    RăspundețiȘtergere
  15. Globalizarea a distrus orice produs. Lacomia profitului a ingenuncheat Capitalismul si omenirea. Liberalismul este la revedere, consumerismul la fel. Domnu Dan, putin off topic, vazut recent ca in Sua peste 40 la suta renunta la masinutele electrice, pana si Japonia are un procent care sfideaza apetenta lor pentru tehnologie, acum popularii europeni revin si nu mai arunca la gunoi motorul cu combustie interna:))) tehnologia nu inseamna mereu obligatoriu evolutie garantata, dar planurile macro serioase cine sa le faca ... Securistii trepadusi de peste tot, inclusiv de la UE si de la alte organizatii blindate de securism si prostie... Bmwsi VW au cerut sa nu mai taxeze masinile electrice chineze ca ii ingenuncheaza indirectdar Ursula nu pricepe :))) domnu Dan ce credeti ca o sa fac Fed in SUA ia pisica de coarne sau prelungeste moartea? A iesit deja public spunand ca nu se mai poate asa acum sunt la 99% din pib datorie si vor fi la 123%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prelungesc agonia cu inca 20 de ani. Pina la 200-300% din PIB mai este...

      Ștergere
  16. România are 34 de europarlamentari, nu 33 cum se vehiculează în mass-media! Cel puțin eu așa știu după retragerea din Uniunea Europeană a Marii Britanii.

    RăspundețiȘtergere
  17. La postarea de pe Telegram circula zvonul ca prostanaca ursula si-a pierdut titlul de doctor deoarece a plagiat 20%. Fals!
    https://www.spiegel.de/lebenundlernen/job/ursula-von-der-leyen-darum-darf-sie-ihren-doktortitel-behalten-a-1081520.html

    Ja, die Dissertation weise klare Mängel in Form von Plagiaten vor allem in der Einleitung auf. "Konkret geht es um Fehler in der Form von Plagiaten, also Übernahme fremder Textpassagen, ohne die Originalautoren korrekt zu kennzeichnen", so Baum. Dafür sei die CDU-Politikerin als Autorin verantwortlich.

    Aber: "Im zentralen Ergebnisteil der Dissertation wurden keine Mängel festgestellt." Und dieser Teil ist aus Sicht der Hochschule offenbar wichtiger als Plagiate in der Einleitung: "Die Ergebnisse der Dissertation waren wissenschaftlich neu, valide und von praktischer Relevanz", sagt Baum.

    Laut Kommission sind "nur" 20 Prozent der Arbeit fehlerhaft. Zudem handele es sich bei diesen Fehlern meist nicht um "schwerwiegende Verstöße". Nur drei Textstellen wurden als "schwere Fehler" bewertet.

    Nach Bekanntwerden des Ergebnisses teilte von der Leyen reumütig mit: "Ich bin froh, dass die Universität nach eingehender Prüfung zum Schluss gekommen ist, dass meine Experimente für die medizinische Forschung relevant waren und die Arbeit insgesamt die wissenschaftlichen Anforderungen erfüllt.

    Nu sint de mirare realizarili absolventilor romani ca produse ale unui asemenea "invatamint universitar"!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa presupunem ca intr-un prafuit orasel ,provincial off corse, aus Romania,un cetatean de-al locului,este imbiat sa achizitioneze pantaloni de vara.Modelul cam excentric pt. gusturile provincialului.Argumentul directorului-d-le sint Versace!Art. m-a dumirit. Luxul =un mare fis!Prefer itarii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai si nu e al fel la posete ca la procesoare ? Procesorul ala costa 1$ dar se vinde cu 14000$ ptr ca are in spate ani de cercetare, fabrici complexe si scumpe, rata de productie e mica, etc. La fel si la posete. Ea costa 100$, dar tu nu platesti plasticul/pielea, platesti design-ul, schema de culori, platesti vitrina din Milano unde chiria pe luna mii de euro pe metru patrat, il platesti pe domnul care arata impecabil si iti deschide usa cand intri in butic, etc. E lcar ca pretul nu se justifica chiar si asa. Dar pastrand analogia ca iti iei singur nisipul de pe plaja sa faci procesoare, tot asa poti sa vanezi singur caprioare si sa faci pe balcon ce poseta vrei tu.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)