marți, 23 iulie 2024

Un altfel de conflict


Că sunt vremuri ciudate n-o vedem doar din nebunia evenimentelor care se succed, ci și și din anumite evenimente care n-ar trebui să existe. Sunt nori negri deasupra Muntelui Athos, locul în care pacea a fost constanta timp de-atâta amar de vreme. Iată că nebunia lumii actuale lovește și acolo. Și de lovit lovește dur.

Cu toate că este locul în care lupta se dă pe tărâm spiritual, în interiorul Muntelui Athos sunt dintotdeauna anumite diferențe. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, pacea și-a făcut mereu loc acolo. Pare însă că, după nebunia pandemică, un diavol a intrat, răscolind oamenii și locurile. 

Nu cu mult timp în urmă, soseau comunicate de la Moscova referitoare la iminența expulzării călugărilor ruși de la Athos. Pentru cei care nu știu, Rusia a investit enorm în Athos, reconstruind mânăstirile străvechi și sprijinind călugării care au făcut efectiv să renască viața duhovnicească a Rusiei din peninsulă. Evenimentele din Ucraina și răcirea relațiilor dintre Pariarhia Rusă și cea din Constantinopol, au făcut ca viața călugărilor ruși de la Athos să fie pusă sub semnul întrebării. La un moment dat se zvonise că Mitsotakis s-a înțeles cu Patriarhul Bartolomeu să-i evacueze pe ruși la sfârșitul lunii mai, dar cert este că, până acum, nu s-a văzut mai nimic. Cu toate acestea, rușii stau cu securea deasupra capului, știut fiind că liniștea de acum este una prevestitoare de furtună. 

Din punct de vedere legal, Muntele Athos se subordonează Greciei, dar din punct de vedere spiritual este subordonat direct Patriarhiei Constantinopolului. Această dublă subordonare creează probleme mari întrucât, după cum bine știți, Patriarhia Constantinopolului este una lipsită de putere politică și, deci, susceptibilă unor aranjamente nu tocmai ortodoxe. Ați constatat probabil, de-a lungul timpului, numeroase controverse izbucnite ca efect al acțiunilor acestei patriarhii.

Diferendele dintre rușii și grecii de la Athos au apărut încă din perioada pandemiei, atunci când grecii, într-o nebunie greu de explicat, au impus călugărilor din subordine vaccinarea obligatorie. Totul a început de la ordinul părintelui Efrem, cel care fusese chiar întemnițat de forțele polițienești înainte de pandemie. Într-un imbold greu de explicat, Efrem le-a ordonat tuturor călugărilor din subordinea sa vaccinarea obligatorie. Și așa, treptat, virusul vaccinării s-a răspândit peste tot prin Munte. Au existat câteva excepții, iar rușii au fost una dintre ele. Inclusiv românii de pe Athos au refuzat vaccinul. De-aici, de la o temă care n-ar fi trebuit să reprezinte o problemă în Munte, s-a ajuns la discuții destul de dure. Acum, ca efect al Războiului din Ucraina, călugării ruși de la Athos încep să simtă un vânt nefast.

Cum eliminarea lor de-acolo nu se poate face brusc, trebuie să se creeze un precedent. Iar acest precedent pare a fi Mănăstirea Esfigmenu. Încă din anii 70 călugării acestei mănăstiri se află într-un război deschis cu Patriarhia Constantinopolului. Ei consideră că Patriarhia a trădat ortodoxia și, de aceea, au ieșit de sub autoritatea lui Bartolomeu. Doar că o asemenea măsură este una nevăzută până acum. De altfel, dacă mai țineți minte, întreg Muntele și-a exprimat rezerva legată de Sinodul din Creta, considerat de ortodocșii adevărați drept un „sinod tâlhăresc”. Iar la acel sinod, Patriarhia Constantinopolului a fost învârtitorul-șef. 

Revenind la problemele Mănăstirii Esfigmenu, vă voi mai spune că aici e o problemă care depășește teritoriul confesional, semnalizând o ruptură inclusiv în societatea greacă, unde procurorii - după modelul patentat la noi - fac legea după bunul plac sau la ordinele venite „pe sistem”. De exemplu, în 2008, procurorul care se ocupa de „problemele” de la Esfigmenou - arondat Tribunalului din Salonic - trimitea scrisori publice în care se întreba retoric „cât mai poate sta statul spectator în fața acestor așa-ziși călugări care-l sfidează pe Bartolomeu și întreaga ierarhie bisericească?”. Aproape că te pufnește râsul. Reprezentantul statului elen se comportă precum o gardă de corp de-a lui Bartolomeu, cel aflat, din punct de vedere civil, sub autoritățile turce. 

E drept că nu doar autoritățile civile sunt împotriva călugărilor de acolo, ci și Sfânta Chinotită a Muntelui Athos, cea care a recomandat evacuarea călugărilor, „dar nu cu forța”. Încă de pe vremea când haoticul procuror făcea scrisori deschise, am avut o primă confruntare cu forțele de poliție care au înconjurat mănăstirea. Doar că lupta a fost câștigată de călugări în justiție. Consiliul de Stat, instanța supremă din Grecia, a decis că nu e în atribuțiunea statului decizia referitoare la diferendele religioase dintre Mănăstire și Patriarhia Constantinopolului, acțiunea de evacuare fiind deci una fără suport legal. Și uite-așa, cei 600 de polițiști care înconjuraseră și izolaseră Mănăstirea au dispărut ca prin farmec.

Doar că acum problemele au revenit. Din nou poliția a trimis un document oficial prin care anunță că intenționează să-i evacueze pe călugării din incinta Mănăstirii Esfigmenu. Nu e clar prin ce tertip s-au hotărât să desfășoare această operațiune, dar e limpede că avem de-a face cu o nouă mișcare ilegală din partea statului elen. Călugării de la Esfigmenu sunt hotărâți să reziste și de data aceasta. Uniți sub deviza „ortodoxie sau moarte”, călugării de la Esfigmenou au declarat că nu vor rămâne inerți în fața forțelor de poliție, fiind deciși să riposteze. Este unul dintre cele mai dure momente, ceva ce nu s-a mai văzut până acum. Nu trebuie ignorat nici că decizia ilegală a poliției a stârnit furia multor greci care sunt deciși să meargă pe Athos și să lupte împotriva forțelor de ordine grecești.

În fața acestor acțiuni stai și te întrebi dacă nu cumva statul grec n-ar avea ceva mai bun de făcut. De exemplu, prețurile la energie au explodat și viața de zi cu zi a grecului este una de coșmar. Oare nu cumva statul grec ar avea treburi mai importante de făcut? Bineînțeles că da, însă, de la venirea la putere a lui Mitsotakis, Grecia a intrat în cea mai nefastă perioadă a sa. Executivul - îmbogățit cu tot arsenalul woke-LGBT - pare a fi uitat că altele sunt prioritățile, preferând să intre cu bocancii în zone care efectiv nu-i aparțin. 

Însă nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Din păcate, călugării de la Esfigmenu sunt victimele perfecte. Nu din cauză că s-ar vrea să se  pună ordine sunt ei atacați acum de forțele guvernamentale, ci pentru că se dorește un precedent necesar evacuării rușilor din Munte. Așadar, din păcate, călugării de la Esfigmenu sunt țapii ispășitori necesari forțelor politice din Grecia pentru a pune în aplicare o nouă poruncă ticăloasă, aceea de eliminare a călugărilor ruși de pe Athos. 

Sunt semne ciudate, nori negri care se strâng deasupra Muntelui. Călugării care s-au bucurat de fondurile europene vor vedea în scurt timp reversul medaliei. Deja, între autoritățile laice de la Atena se vorbește despre presiuni exercitate de Uniunea Europeană în vederea acceptării femeilor pe Munte. Totul, desigur, ca efect al legilor anti-discriminare. Și uite-așa, după ce s-au bucurat de arginții Uniunii Europene, acum călugării de-acolo vor trebui să se supună și legilor acestora. Eliminarea rușilor și a celorlalți revoltați de pe Munte va avea ca efect și schimbarea raportului de forțe din conducerea Muntelui, făcând așadar mult mai facilă implementarea reglementărilor dorite de UE. 

Iată așadar că vin vremuri tare ciudate. Iar ceea ce vedem acum e doar începutul, preambulul vremurilor obsedante care ne așteaptă. 

37 de comentarii:

  1. Căderea Muntelui Athos prin acordarea accesului femeilor acolo ( primele care vor intra vor fi feministele, activistele LGBTQ, etc) va fi un semn clar al vremurilor din urmă. Așa au profețit toți traitorii sfinți de acolo, în frunte cu Părintele Paisie sau cu Părintele Porfirie.

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte ciudata situația deoarece grecii ortodocși practicanți ar trebui să aducă la cunoștința autorităților profeția Sfântului Paisie Aghioritul cu atacarea de către turci a Greciei în apărarea căreia vor veni chiar rușii care vor desființa statul turc și vor returna Constantinopolul grecilor. Sfântul Paisie a mai spus că de aici va începe al treilea război mondial dând ca timp ,,la vremea spanacului". Cred că mulți greci vor sări în apărarea călugărilor mănăstirii Egsfimenu dar și a celor ruși, dacă va fi necesar și evacuarea lor nu va mai putea avea loc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cei care vor îndrăzni să atace călugării de pe Athos nu vor avea zile bune, iar intenția de a băga femeile în Athos se va sfârși prost, Maica Domnului nu va permite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact problema asta o are Maica Domnului.

      Ștergere
    2. Multe vor fi permise intrucat oamenii nu mai au vreun interes pentru Dumnezeu si pentru Ortodoxie. Acum toti sunt protestanti, si-au fabricat propria credinta si se numesc pe ei ortodocsi. Este un non-sens a te numi ortodox si a urma propria versiune de credinta diferita de cea predata noua de catre Dumnezeu prin Sfintii Parinti.

      Ștergere
    3. Politica este diavolul , ce căuta în casă Domnului ? Doamne ajuta 👍🙏❤️

      Ștergere
  4. Bine ai subliniat că ortodocşii adevărați resping aşanumitul sinod din Creta ( instrumentul prin care s-a legalizat erezia ecumenistă în Bisericile Ortodoxe care au participat)!
    Aş vrea să accentuez că această cădere în erezie a celor ce mai sunt în comuniune cu ierarhia devenită ecumenistă este ceva la care Dumnezeu va răspunde. Să ne amintim de episodul 1453, când ortodocşii au intrat in comuniune cu catolicii!
    Aviz celor ce denigrează pe românii îngrădiți de ecumenism!

    RăspundețiȘtergere
  5. Încercarea patriarhului Bartolomeu I de apropiere față de Biserica Catolică i-a determinat pe călugării de la Esfigmenu să nu-l mai pomenească pe patriarh la slujbe și în cele din urmă să nu-i mai recunoască autoritatea, ceea ce a dus la excomunicarea lor de către patriarh. În decembrie 2002 Patriarhia de Constantinopol a dispus evacuarea călugărilor recalcitranți, decizie contestată în fața instanțelor elene de călugării de la Esfigmenu. În noiembrie 2005 o curte de apel a constatat legalitatea deciziei Patriarhiei de Constantinopol. Evacuarea călugărilor excomunicați este în curs. https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Esfigmenu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curtea de apel a constatat numai eventualitatea legalității unei decizii lumeşti. Dpdv ortodox, a nu te supune unei autorități eretice este o virtute şi o obligație! Caterisirea făcută de eretici este invalidă.

      Ștergere
  6. Ca sa inteleaga toata lumea:
    -Credinta a fost predata de catre Domnul Iisus Hristos prin mai multe canale: Sfanta Evanghelie, Sfanta Traditie, Sfintii Apostoli, Sfintele Canoane.
    -Ulterior au aparut tot felul de interpretari omenesti care si-au fabricat propriile credinte. Ca niste SRL-uri. Evident toti au pretentia ca detin adevarul.
    -Sfantul Munte pretinde ca este ortodox, adica ca urmeaza Credinta predata oamenilor de catre Dumnezeu.
    -Daca se face o modificare a Credintei aunti devine altceva. Nu mai este Credinta Ortodoxa ci este o versiune de credinta particulara a acelui grup sau a acelei persoane.
    -Modificare Credintei originale se numeste erezie.
    -De-a lungul istoriei au fost foarte multi care au venit cu inventii, inovatii numite erezii. Schimbarea Legii Lui Dumnezeu se numeste erezie.
    -Nimeni nu are dreptul sa modifice Credinta originala, nici papa, nici patriarhul Bartolomeu, nici vreun episcop sau sinod, nici preotul. Credinta este nemodificabila.
    -Sfintii Parinti ai Bisericii au luptat cu toate ereziile de-a lungul timpului si au dovedit ca erau erezii.
    -Acum aprox 100 de ani a aparut cea mai mare erezie , numita "Ecumenism" care insumeaza toate ereziile din toate timpurile.
    -Majoritatea celor din Sf Munte au aderat la aceasta erezie a Ecumenismului deci nu mai urmeaza Ortodoxia originala. Deci se auto-numesc ortodocsi dar nu urmeaza Credinta Sfintilor Parinti. Cine nu urmeaza Credinta Sfintilor Parinti nu este ortodox chiar daca pretinde acest lucru.
    -Patriarhul Fanarului nu este vreun sef sau vreun boss. In ortodoxie nu exista papism. Daca p Bartholomeu promoveaza erezii atunci, conform Canoanelor, nu trebuie sa ne supunem lui.
    -Biserica se ghideaza dupa Sfintele Canoane nu dupa deciziile vreun ierarh chiar daca este patriarh.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitări pentru explicații! Aş adăuga: îngrădirea față de erezie nu este facultativă. Canoanele sunt obligatorii.

      Ștergere
  7. Am fost la Esfigumenu. Nu ne-au lăsat să ne închinăm în biserică. Se temeau cred. Ne-au însoțit până ăla chioșcul (pangar) mănăstirii. Nu aveau curent electric,aveau lampă cu baterii atașată la cap. Foarte suspicioși . Probabil e de înțeles..

    RăspundețiȘtergere
  8. Dilema dacă rușii să fie "excomunicado"(o sintagmă din filmul Jhon Wick) de pe Muntele Athos poate fi bine pusă în paralel cu O întrebare, de fapt, o nedumerire:
    de ce oare cel care se identifică drept Napoleon e considerat nebun, pe cînd bărbatul care se identifică drept femeie e considerat, după ultimele norme, în toate mințile?!

    RăspundețiȘtergere
  9. ,, Călugării care s-au bucurat de fondurile europene vor vedea în scurt timp reversul medaliei. ,, da, căci
    ,,Mâna care dă este întotdeauna deasupra mâinii care primește ,,
    Napoleon Bonaparte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din punct de vedere fizic, se poate si invers. :)

      Ștergere
  10. Vin vremuri interesante ...., vin si rusii ... odata

    RăspundețiȘtergere
  11. Problema este veche și ma mir ca mulți se duc după fenta.

    Chestiunea Sfintei Mănăstiri Esfigmenu este cunoscuta și veche.
    Ei sunt de mult timp baricadati.
    Sunt socotiti obste dizidenta fata de Patriarhia ecumenica, iar Athosul este teritoriul canonic al Patriarhiei ecumenice.
    In fapt, Patriarhul a infiintat o obste noua care locuieste in Karyes, intr-un conac al manastirii pt ca pe cei din manastire nu-i pot evacua. Sau poate nici nu vor un scandal...

    RăspundețiȘtergere
  12. De-a lungul istoriei, calugarii din Sfantul Munte au trecut prin multe prigoane din cauza statorniciei in credinta. Si sub greci/bizantini, si sub turci, au murit cu sutele ca martiri.
    Cu ajutorul lui Dumnezeu, vor rezista, iar unii vor supravietui sa dea marturie si peste 50 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nicăieri în textele adunării de la Creta. la care din păcate și Înaltpreasfinția Voastră ați participat și ați semnat, nu se specifică faptul că Biserica Ortodoxă este UNICUL TRUP AL LUI HRISTOS. Ci din contră, prin adoptarea Declarației de la Toronto (1950) în mod oficial la Creta în documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” se subliniază noua ecleziologie care specifică faptul că nici o confesiune membră în CMB nu trebuie să se considere Biserica cea Una și Unică, de aceea se vorbește acolo despre membrii Bisericii extra muros, în afara Bisericii există Biserica, fapt ce blasfemiază și neagă învățătura Sfântului Ciprian al Cartaginei, care este dreptar al credinței și care spune: „Extra ecclesiam nulla salus” (în afara Bisericii nu există mântuire), deci nu există Biserică în afara Bisericii.

    https://ortodoxiacatholica.com/blog/2024/05/25/scrisoarea-parintelui-mihai-negrean-catre-inaltpreasfintitul-andrei/

    RăspundețiȘtergere
  14. Faptul ca biserica (generic) se considera stat in stat si mai si vrea bani de la stat nu este in regula. In definitiv muntele Athos este parte din teritoriul Greciei. Calugarii ar trebui sa respecte legile Greciei. Povestea cu expulzarea calugarilor rusi este o prostie, in afara de cazul in care acestia se amesteca in treburile politice. Ce sa mai spunem de situatia Ierusalimului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Biserica nu vrea bani de la stat. Situația e cumva inversată: statul i-a luat Bisericii toate proprietățile, promițând în schimb să asigure salariile clerului. Dacă te nemulțumește situația, i-ar trebui înapoiat Bisericii ceea ce i s-a luat și cred că Biserica n-ar avea absolut nimic împotrivă. Înainte de a te pronunța, vezi mai bine cine de la cine a luat!
      2. Athos este parte a teritoriului grec deoarece așa s-a tranzacționat peste capetele celor de acolo. În realitate, Athos-ul este teritoriul călugărilor de acolo, iar apartenența la o țară s-a făcut strict artificial. În Imperiul Bizantin nu s-a amestecat nimeni acolo, sub Otomani la fel. A trebuit să vină democrația să impună „corectitudinea”. În mod normal Athos-ul nu aparține Greciei. Culmea, chiar și sub greci Athos-ul are un statut aparte, de autonomie, doar că actualele autorități s-au hotărât să calce totul în picioare.

      Ca idee generală, înainte de a comenta e bine să pui mâna pe carte și să te documentezi.

      Ștergere
  15. Vreau și eu acces la grupul de comentarii al canalului de Telegram Dan Diaconu!
    Vă mulțumesc frumos anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu este un altfel de conflict, asta e conflictul principal, cel spiritual. Asta e marea batalie, restul sunt detalii

    RăspundețiȘtergere
  17. Minciuna, că e poleită cu aur, că e amestecată cu adevăr, că e prezentată mirific, că e crezută de aproape toți, tot minciună rămâne. Adevărul în schimb are prostul obicei să apară când se așteaptă mincinoșii mai puțin iar cei mințiți îl neagă vehement la început. Adevărul despre creștinism (cu toate ramurile, sectele sau răzvrătiții săi) este că e o făcătură de la cap la coadă și nu are nici o legătură cu adevăratul Creator. Cel mai bine este explicat acest lucru în cartea a 6-a din colecția Cedrii sunători ai Rusiei de Vladimir Megre https://www.editura-dianusa.ro/produs/cartea-neamului-cartea-a-sasea/ dar și de mulți alții care au accesat Akasha (mediul de stocare al tuturor evenimentelor și trăirilor de pe planetă). Cu tot respectul pentru cei care cred încă în minciună, Tavi (și eu am crezut)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și ce anume îți spune ție că acel individ spune adevărul? La urma urmei, întreaga sa colecție de cărți e o ficțiune de la cap la coadă. „Dezvăluiri” similare a făcut și Dan Brown. Pe ăsta de ce nu-l iei ca argument?

      Ștergere
    2. Stimate d-le D.D., adevărul se descoperă cu sufletul, e nevoie să-ți asculți sufletul atunci când mintea tace. Dan Brown a primit informațiile de la întunecați (așa le spun eu celor care conduc lumea din umbră, împreună cu slugile lor) așa că scrierile lui sunt un amestec de adevăr cu minciună special făcute să bulverseze cititorii. Mintea acceptă mai greu un adevăr socant, de aceea caută confirmări și din alte surse. În cazul meu sau confirmat din regresii în alte vieți unde am văzut adevărata istorie (adică doar fragmente din ce am trăit în alte timpuri, deoarece putem accesa limitat informații, ar fi copleșitor volumul lor). Scrierile lui V. Megre spun adevărul, de simte sinceritatea, v-am spus de el pentru că și el a fost un afacerist de succes, mai apoi adevărurile transmise de Anastasia l-au schimbat complet. Cu stimă, Tavi

      Ștergere
  18. Duhul Sfant se revarsa abundant peste monahii din Sfantul Munte si peste noi toti in conditii de PROVOCARI, AMENINTARI si NECAZURI. Doar "Vietuind"(de la cuvantul VIETUSCA) din pomeni, donatii si proiecte europene nu indeplinesc/indeplinim conditiile necesare umplerii de Har Dumnezeiasc. Asa a fost dintotdeauna!

    RăspundețiȘtergere
  19. https://m.activenews.ro/prima-pagina/Apelul-Parintelui-Gavrila-pentru-Parintele-Tanase-si-asezamantul-de-la-Valea-Plopului-190853

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte interesant articolul! Mi se pare că e o grenadă aruncată pentru a vedea reacțiile pe filon religios sau mai degrabă dacă și pe filonul religios a pătruns politicul în mentalul oamenilor. Din comentariile de mai sus trag concluzia că a pătruns. Ce păcat!

    RăspundețiȘtergere
  21. Domnu' Dan,

    E vorba despre un singur fel de conflict, milenar, intre:
    1) obscurantismul religios,
    2) si iluminismul stiintific!
    D aia si: "fileaza lampa"! Uite Black Outu'! Nu e Blak Outu'!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neah...Conflictul cel vechi e între Răsculatul &Co și Cuvântul lui Dumnezeu &followers.Se apropie de final...curând.

      Ștergere
    2. Incontestabil faptul, ca am fost adusi la Momentul Marelui Final!

      Atunci cand "vrajitoarele" Covid, si cele ale Change Climate impreuna/de mana cu restul ExChange-urilor:

      "vor muri pre limba lor" .... reptiliana/bifurcata/duala!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)