duminică, 2 februarie 2025

NATO? UE?


Mulți nu înțeleg esența mișcării istorice la care asistăm. Inclusiv imbecilii care, la noi, s-au legat de scaunele puterii. În scurt timp vor regreta. De altfel, nici acum nu le e foarte bine. În afara Plăvanului care, suferind de nesimțire cronică, efectiv n-are nicio emoție, restul celor de pe eșichierul politic au destule îndoieli, cenzurate însă de prostia care-i caracterizează. Poate credeți că sunt simple considerații personale. Să vedem.

Controversa dintre SUA și puterile renăscute - China și Rusia - a fost în esență una legată de modul de gestionare a lumii. SUA susținea unipolaritatea, în timp ce restul puterilor reactive susțineau că lumea a devenit multipolară, astfel încât absolut totul trebuie negociat. Refuzând perspectiva multipolară, SUA a consumat o grămadă de resurse pe probleme absolut inutile pentru propriul destin. Ultimele și cele mai stringente sunt Ucraina și  Israelul. 

Din atitudinea belicoasă a lui Trump, dar și din sloganul „America first”, mulți au înțeles că președintele american ar fi un continuator al politicii unipolare, poate chiar unul mai radical. Așa e? Văzând acțiunile sale în forță mulți ar putea crede asta. Ba cere Canada, ba Groenlanda, ba tună și fulgeră împotriva unora sau a altora. O asemenea proiectare vocală a forței parcă nu s-a mai văzut de multă vreme. Însă, după cum știm bine din popor, câinele care latră nu mușcă.

OK, gata cu intiuițiile, probabil îmi veți cere să vă dau și ceva concret. Ce poate fi mai concred decât o declarație de-a lui Marco Rubio, urmașiul lui Blinken la cârma politicii externe americane. Într-un interviu acordat lui Megyn Kelly, pentru The Megyn Kelly Show, Rubio a spus fără nicio jenă următoarele: 

„(...)cred că acest lucru s-a pierdut la sfârșitul Războiului Rece(interesul național n.n.), pentru că eram singura putere din lume, și astfel ne-am asumat această responsabilitate de a deveni, în multe cazuri, guvernul global, încercând să rezolvăm toate problemele.  Și se întâmplă lucruri teribile în lume. Există unele care n-ar trebui să ne preocupe, dar și alte lucruri teribile care au un impact direct asupra interesului nostru național, iar noi trebuie să le prioritizăm din nou.  Deci nu este normal ca lumea să aibă pur și simplu o putere unipolarăAsta nu a fost normal, a fost o anomalie.  A fost un produs al sfârșitului Războiului Rece, dar, în cele din urmă, se va ajunge înapoi la un punct în care vom avea o lume multipolară, mai multe mari puteri în diferite părți ale planetei.  Ne confruntăm cu acest lucru acum, cu China și, într-o oarecare măsură, cu Rusia, iar apoi trebuie să avem de-a face cu state necinstite precum Iranul și Coreea de Nord.”

Sublinierile îmi aparțin, iar pentru interviul complet puteți studia link-ul spre site-ul oficial al administrației americane. După cum simplu puteți remarca, SUA deja își acceptă destinul multipolar, politica lui Trump concentrându-se acum către crearea unei „carapace” care să sprijine SUA în noua perspectivă globală. Când spune că vrea să integreze Canada sau Groenlanda, Trump se gândește la politica strategică a SUA în noua perspectivă. Mandatul dezastruos al lui Biden, în loc să pregătească țara pentru realitate care se vede cu ochiul liber, de fapt nu a făcut altceva decât să adâncească și mai mult gaura, lăsând țara pe o fundație efectiv slăbită. 

Dacă vreți, SUA de acum este exact așa cum era URSS-ul lăsat de Cernenko lui Gorbaciov: un stat puternic doar cu numele, având însă ample dezechilibre interne. Dezechilibre care se vor vedea din ce în ce mai ușor. Trump încearcă acum să-și proiecteze puterea cât mai poate, în vederea stabilirii unui teritoriu ceva mai generos, care să-i ofere posibilitatea(și justificarea) începerii restructurării societății americane. Restructurare înseamnă cam ceea ce ați văzut în URSS, adică dărâmarea urmată de reconstrucție de la bază. „Solve et coagula”, dacă vreți. 

Într-un sens mai larg, asta înseamnă inclusiv abandonări masive de poziții. Poate n-ați prins informația: Trump a vrut să trimită 10 000 de militari la granița cu Mexicul și s-a trezit că ... nu găsește atâția militari în SUA. Soldații americani sunt răspândiți peste tot prin lume, dar acolo unde e nevoie de ei nu sunt. De mai mult timp, Trump a înțeles o chestie cât se poate de limpede: e greu să fii jandarm mondial. Trebuie să asiguri căile comerciale, să te amesteci între toți golanii planetei care se bat între ei, să impui doctrine și, în general, să pierz timp aiurea pe afară, în timp ce  la tine în ogradă penuria se vede din ce în ce mai limpede. Nu e oare mai înțelept modul în care se comportă China? Imperiul Celest nu are treabă cu regimul din vreo țară, pornind de la ideea că fiecare țară are regimul pe care și-l dorește. De aceea, când face legăturile cu acea țară, vorbește doar limbajul afacerilor: ce-ți dăm noi, ce ne dai tu. Atât. 

Esta așadar de așteptat ca Trump să se apuce să-și relocheze din bazele militare, în prima fază prin restructurarea prezenței SUA la nivel mondial. Posibil va crea o osatură pe Commonwealth, retrăgându-se de peste tot de unde nu este interesat. Posibil ca întreaga prezență din Orientul Apropiat să se restructureze doar în bazele din Iordania, Kuweit și Arabia Saudită. În Europa, e posibil să retragă tot în fosta RFG sau, într-o perspectivă chiar mai sumbră, în Anglia. Când veți vedea începând asemenea mișcări, să știți că s-a dat startul „misiunii scapă cine poate” sau, diplomatic spus, „nu ești țară dacă nu poți demonstra că poți trăi pe propriile picioare”. Ce vor zice marii lingători de clanțe atunci când vor constata că pe la Kogălniceanu nici câinii nu se mai aciuează? Dar când vor vedea cum bate vântul Olteniei peste Deveselu, la fel de pustiu cum a fost toată istoria? 

Avem oameni pregătiți pentru lumea care vine? Avem, cel puțin, strategi care să înțeleagă ce înseamnă zonele de influență și care să constate că iar suntem în zona de confluență a mai multor astfel de centre de putere(n-avem cum altfel!) și că, din nou, a sări în oricare dintre bărcile pe care le vedem înseamnă dezastru? Vede cineva asta? Sau abia ieșiți din sesiunea lingerii labelor băloase ale americanilor, se vor înghesui care spre nemți, care spre turci, care spre ruși? Iar vom vedea spectacole macabre de-ale lingăilor?

Mă opresc aici în ceea ce ne privește, pentru a re-panorama ceea ce deja se vede limpede: SUA intră în lumea multipolară, iar pasul pe care-l face ne spune că de-aici înainte fiecare e „pe barba sa”. Înțelegeți noul joc mondial de putere?

25 de comentarii:

  1. Sa reluam legaturile normale cu Rusia !
    Rapid si cu toata onestitatea.
    Tradarea ''utila'' nu mai functioneaza !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ora actuala rusii au un dispret profund pentru clasa politica din Romania. Ei stiu exact cine sint politicienii, cot de analfebeti si josnici sint. Foarte probabil ca deja au primit semnale de la diferiti din Romania, gata sa tradeze, si sint convins ca Russia si Putin nu se vor degrada si compromite sa aiba contacte oficiale cu ei, s-ar compromite pe plan mondial + ca Putin cum a dovedit, este atit de destept incit va vrea sa-si atraga simpatia populatiei care a fost total dezinformata si asmutita impotriva rusilor de aceste slugi occidentale de 35 de ani incoace.

      Ștergere
  2. Numai krurile se schimbă, limbile rămân mereu aceleași ! Bear in mind this !

    RăspundețiȘtergere
  3. Da , tonul îl dă SUA prin Trump.
    Măsura lui bizară cu tarifele vamale deși nu rezolvă economic problemele, rezolvă totuși politic: transmite un mesaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trump doar pare ca da tonul, el dor reactioneaza in disperare de cauza. Restul e foar imagine, lucru la care macar se pricepe.

      Ștergere
  4. Nu știu cât de imparțial ești ca de fiecare data când zici "China" ții sa adaugi "Imperiul Celest". Dar de fiecare data! Mie îmi suna dubios astfel de epitete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa era cunoscută în antichitate, nu „țin eu să adaug”. Mi se pare o denumire frumoasă și, dacă stau bine să mă gândesc, e chiar puțin subversivă la adresa actualului regim de-acolo. â

      Ștergere
    2. Da, poate cel mai vechi imperiu și civilizație, care a reușit să asimileze, să absoarbă invazia mongola din sec 13 și următorii 4oo de ani. Au creat ei o dinastie "chineză", au cucerit și N Indiei, dar au fost asimilati. Restul, sunt prin Siberia, Kazahstan, Tatarstan. Sub ruși.
      Şi de aceea erau numiți Imperiu.
      Au fost și SUNT încă.

      Ștergere
    3. Fără supărare traducerea adaptată în limba română este "Imperiul Etern"

      Ștergere
    4. @Anonim(ultim), de unde naiba le scoți? Traducerea corectă și crae are noimă este „Imperiul Celest”. Inclusiv datorită faptului că se considera că acolo oamenii și zeii locuiesc împreună...

      Ștergere
    5. În cultura Tao, vechi sistem filozofic chinez, există tehnici de păstrare a stării de sănătate prin stilul denumit Qi Gong. Unul dintre exerciții se referă la exersarea micului și marelui circuit celest, prin care înveți să-ți controlezi și să-ți conduci energia vitală. Și ca o mențiune suplimentară, acest CELEST are o semnificație mult mai profundă...

      Ștergere
    6. Îți spun doar cum se simte de partea cealaltă, a cititorului. În rest sunt de acord cu analizele tale.

      Dar dacă se întâmplă să nu fiu de acord în unele privințe, nu înseamnă că trebuie să devii defensiv.

      Ai observat ca am pierdut arta conversației? Era altfel pe blog înainte sa ia amploare rețelele.

      Ștergere
  5. Aventurile continuă în hiper-realitate.
    Aceleași emoții, același fear-porn, aceiași suspecți de serviciu, aceeași strategie a haosului.

    Noroc de Ed Butcher din Montana că păzește vacile și Bomba. Putem crypto-antreprenora liniștiti în suveranism la la land.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Sau abia ieșiți din sesiunea lingerii labelor băloase ale americanilor, se vor înghesui care spre nemți, care spre turci, care spre ruși? Iar vom vedea spectacole macabre de-ale lingăilor?"

    Istoria ne-a aratat de-atatea ori ca, in Romania doar fundurile straine se schimba, limbile autohtone ramanand mereu aceleasi! Asta este drama de secole a poporului roman!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, nu prea raman fix aceleasi limbi... Cel putin in epoca fanariota, cel cu pupincurismul era cel care ramanea cu capul pe umeri dupa niste lupte sangeroase, uneori chiar si fratricide.
      Asa si acum... Nu prea ai cum sa lingi doua funduri in acelasi timp. Depinde cum te orientezi de la inceput. Daca astia de la putere continua sa pupe poalele de pe la Bruxel... au sanse mari ca peste un an sa studieze Biblia pe la Rahova, sau alte locuri izolate.

      Ștergere
    2. La schimbarea domnilor pe aceste meleaguri, se înghesuie la loc de lins în kr aceeași care au *hiclenit* întru vânzarea Domnului precedent. De aceea, spusa rămâne valabilă; eu n-am făcut decât s-o reamintesc unora.

      Ștergere
  7. Daca Uncle Shmuel se retrage in Anglea semneaza ca evropa(bagaboanta) e free lancer cu Ghermamiam la flajneta. Nu crez ca lasa Airanul neatins, nu are cum. Polonia care intodeauna a fost tare in clanta o sa si-o ieie, o sa fie un jnitzel a la Rommel. O sa vedem sacrificari de lideri la scara larga adica circ pentru bobor. Constructia EU se remodeleaza dupa chipul si asemanarea dominatoarei...Razboaiele comerciale continua cu blocarea circulatiei marfurilor pe apa. Islamismul va avea ca dusman noua putere evropeana si cineva il va sustine, oare cine si de ce.

    RăspundețiȘtergere
  8. Să vezi fratele meu DD când America va încăleca, cartelurile. Declarate recent organizații teroriste, știi ce înseamnă asta ?
    Război, următoarele războaie cartelurile &co. Co fiind China și alte țări care au finanțat moartea în SUA. Dacă nu știați China este printre primele responsabile de moartea a milioane de americani ? Prin droguri, medicamente prost ori contrafăcute etc.
    Nici America nu prea a avut creier în această poveste, corupția fiind endemică... îmi amintește alte țări.
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  9. Război împotriva sărăciei !
    Frați și surori, dragi ființe umane.
    A venit vremea și timpul.
    Primul dușman al umanității este declarat, sărăcia.
    Prin consecință, un război total și nemilos trebuie purtat împotriva sărăciei. Căci este sursa multor nelegiuiri și fărădelegi, fără să vorbim despre nedreptăți. Avem tendința de a critica sărăcia și săracii. Zic săraci că alții îi numesc, clase sociale modeste. Rușine popoarelor care tolerează sărăcia ! Nu am terminat.
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zicea cineva, eu doar interpretez. Saracia va fi eradicata atunci cind cei bogati vor fi satuli. Adica niciodata. Deci inapoi la realitate.

      Ștergere
    2. Nu fiți așa pesimist. Lăsați-ne speranța. Măcar atât.

      Ștergere
  10. UE și NATO nu mai există. Moarte cerebrală. Vor veni înapoi sub altă formă? Io cred că da.
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  11. În zadar striga ricanul ca si leul în turbare,
    Umbra BRICS-ului se- ntinde tot mai mare si mai mare!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)