marți, 3 martie 2009

Garantia

Prin iarnă condamnam cererile aberante de ajutorare venite din partea unor bănci cu capital străin şi atenţionam asupra unor derapaje grave pe care le-am putea avea în condiţiile în care am da curs unor asemenea cereri. Voit nu am dezvoltat subiectul pentru a nu face prea multe valuri, dar realităţile actuale mă fac să merg mai departe: în principiu nu trebuie ajutată nicio bancă, indiferent de provenienţa capitalului. În ceea ce priveşte băncile de stat, implicarea nu este exagerată întrucât statul acţionează ca proprietar, asupra sa răsfrângându-se aceleaşi obligații pe care le are un investitor.

Am făcut aceste precizări întrucât se pare că unii nu sunt la curent cu noţiunile de bază. Evident, mă refer la declaraţia pe care a făcut-o ieri Robert Rekkers: "Este competitie neloiala cand banci din Austria, Olanda sau Grecia primesc ajutoare de stat sub diverse forme. (...) Imi este clar ca, daca grupurile financiare nu ar primi aceste ajutoare, si-ar reduce activitatea pe piata romaneasca sau ar renunta la operatiunile de aici. O garantie de stat pentru finantarile in euro ar fi o idee buna, pentru ca altfel suntem dezavantajati". Serios? Mi se pare de-a dreptul hilar. Păi dacă ne apucăm să-i dăm lui Rekkers garanţie de stat pentru împrumuturi externe, de ce nu am face acelaşi lucru pentru toate băncile cu capital majoritar românesc. Şi, în acelaşi ritm, poate că cei de la defuncta fabrică de Lăstunuri se vor trezi din tăcere simţindu-se concuraţi neloial de marii producători mondiali. Mergând mai departe aş enunţa că mi s-ar părea corect ca statul să-mi asigure şi mie o garanţie de acelaşi tip întrucât mă simt concurat neloial de americanul care primeşte nu ştiu câte stimulente pentru a ieşi la cumpărături. Iar de-aici dezvoltaţi.

În loc de concluzie voi spune că domnul Rekkers a făcut o declaraţie cel puţin hazardată. Domnia sa ar trebui să nu uite că are în spate nişte acţionari(cel mai semnificativ se numeşte BERD), iar atunci când simte că are nevoi financiare ar trebui să li se adreseze(şi dacă insistă cu garanţia de stat, ar trebui să recitească primul paragraf al acestui articol). În ceea ce priveşte concurenţa neloială practicată de către cei numiţi de domnia sa, există un organism care probabil îl poate ajuta: Consiliului Concurenţei.


5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu unul de multa vreme am incetat sa mai ascult ce zic "specialistii" in declaratiile de presa.

    De ce? Oricat de profesionisti ar fi, am descoperit (ma mir si acum de ce nu m-am prins mai devreme) ca fiecare incerca sa influenteze piata pe care activeaza in favoarea lor.

    Cei din imobiliare, se laudau ca nu va pica piata si previzionau cresteri, cei din banci ne tot spuneau despre cursul de schimb ca nu va derapa...si asa mai departe.

    De ce dl. Rekkers, ar face altfel?

    Pana la urma nu este prost cel care cere, ci mai degraba ala care da...

    Este trist, pentru ca eu un fel de politica "dupa mine potopul". Daca iese bine la sfarsitul anului fiscal, dl. Rekekrs va fi fericit (la fel si actionarii).

    Dar cu noi? Cu noi cum ramane?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vad ca acum Rekkers o "suceste ca la Cluj"... Interviul in care a aparut declaratia cu pricina a fost totusi acordat Reuters si preluat de NewsIn.

    In alta ordine de idei, am reactivat moderarea comentariilor intrucat au aparut niste comentarii destul de grave(nu are sens sa facem afirmatii fara acoperire). Pentru a evita eventualele probleme, toate comentariile acestui post vor fi moderate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sunt singurii care o dau cotita.

    Pana nu de mult aplicau tacticile de AICI

    Fiind cam stransi cu usa, faceau in tot felul doar-doar or primi ceva bani de la statul roman sau BNR:

    - cersesc frumos, vezi vizita ministrului austriac comentata aici: Imperiul de carton

    - bat apropouri, ameninta cu instabilitatea financiara sau riscul devaluarii RON-ului ca in articole de genul celui de AICI

    - cer cu tupeu si nesimtire bani pe fata ca in articolul asta: Tupeul bancilor straine

    Asa ca nu mai puneti botul la tot ce trambiteaza bancile zilele astea, ca 90% din declaratiile de presa facute de ei sunt acum minciuni si incercari disperate de manipulare in tentativa de a-si salva pielea. Dar deja devin transparenti pentru tot mai multi...

    Ultima vrajeala ar fi cum ca s-au facut baieti faini si vor avea si in continuare "grija" de noi: Seful Erste i-a trimis o scrisoare guvernatorului BNR, in care garanteaza continuarea finantarii BCR

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar trebui capitalizate puternic CEC (fara aberantul Bank..) si Exim Bank. CEC are o singura banca intr-unul din cele mai mari cartiere bucurestene, insa OTP-ul are patru! Eu cred ca acum avem o sansa sa internalizam sistemul bancar Romanesc, si sa iesim o data din neo-colonialismul monetarist. Singurul lucru bun facut de Tariceanu a fost ca nu a vandut CEC-ul. Si una din multele bile gri ale lui Isarescu e ca a inspirat, sa nu spun cenzurarea, dar macar .. moderarea blogosferei economice. Anumite banci austro-grecesti chiar isi merita o hard-landing. Poate chiar una hardcore. BCR-ul de azi nu mai e cel din '99. E cel al comisioanelor-quasar..

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)