miercuri, 18 aprilie 2012

Noul uragan

Vineri Moody's a anunțat că a amânat până în mai publicarea noilor rating-uri pentru instituțiile financiare europene. Amânarea vine ca efect al presiunii făcute de către bănci asupra agenției care, de altfel, anunțase încă din februarie că urmează să efectueze un downgrade pentru 116 de instituții europene.

Desigur, faptul că downgrade-ul n-a fost efectuat încă este un lucru bun și oferă băncilor europene un moment de respiro. Pe de altă parte însă, certitudinea acestei acțiuni este de necontestat. E greu să crezi că, în mai puțin de o lună, o instituție financiară poate să-și regleze dezechilibrele interne. Mai mult, dacă stăm să analizăm, în multe cazuri, curățarea băncilor reprezintă, în egală măsură, atât o determinare din partea managementului cât și o susținere din partea politicului. Aceasta ar însemna o schimbare radicală de concepție în condițiile în care acum, în majoritatea cazurilor, avem o susținere fățișă a politicului pentru  conservarea actualei stări de fapt.

Extinzând cadrul trebuie să remarcăm că ne aflăm într-o situație sensibilă. Economia europeană se îndreaptă spre recesiune, iar criza datoriilor este departe de a fi rezolvată. Un indicator al stării de fapt este reprezentat de faptul că intervențiile BCE în piață nu mai au efectele de altădată. Aceasta ne sugerează cât se poate de clar că Europa a ajuns la răscruce: nu mai poate continua așa, nu-și mai poate petici realitatea. În mai multe rânduri am afirmat că e nevoie de reformă și politici coerente. Pentru corecția stării de fapt trebuie ceva mai mult decât declarații sau măsuri unilaterale: e nevoie de viziune, de coerență și de obiectivism în analizarea situației. Sunt lucruri care par irealizabile deoarece vedem cât de aberant este condusă Uniunea: pe de o parte avem factori de decizie supra-naționali, însă, în realitate, mofturile unei națiuni mari pun între paranteze întreg sistemul de decizie european.

Downgrade-ul care va fi efectuat de Moody's probabil că nu va avea efectele celor anterior efectuate de agențiile concurente. Putem spune că Moody's nu face altceva decât să constate întârziat o stare de fapt. Cu toate acestea, cu siguranță, publicarea noilor rating-uri va stârni destule emoții pe piețe și va mai tăia ceva din valoarea monedei comune. Nu știu cât timp va mai merge așa! Cert este că Europa se află într-o situație sensibilă, fără conducători, fără viziune și mult prea slăbită. Aceasta în condițiile în care trebuie să facă față unui uragan economic generat de propria sa neputință. 

6 comentarii:

  1. Cred ca se pune prea mult accent pe agentiile de rating.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata timp cat pietele pun accent pe agentiile de rating, eu cred ca nu are sens sa le ignori.

      Ștergere
  2. "Aceasta ar însemna o schimbare radicală de concepție în condițiile în care acum, în majoritatea cazurilor, avem o susținere fățișă a politicului pentru conservarea actualei stări de fapt"


    Alegeri in Franta si USA anul asta. Alegeri in 2013 Italia si Germania.
    Deci politicul nu are nici un interes ca in urmatoarul an sa schimbe ceva in mod substantial, cu atat mai mult cu cat nu a facut-o nici pana acum . Sa vedem daca realitatea va mai avea rabdare cu ei sau cu noi toti de fapt...
    Eu unul nu prea cred ca va mai avea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca privesti dpdv al creditatilor ( usa, club med etc ) toti vor sa li se stearga datoriile si sa ramana cu bunurile , dar dpdv al creditorilor ( china , germania etc ) treaba sta invers ...

      Ștergere
  3. http://www.mediafax.ro/economic/bancile-din-zona-euro-renunta-la-finantarea-comertului-mondial-din-cauza-crizei-datoriilor-9531725/

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant ... deci strădaniile cu Fondul de Întrajutorare European, Planul de Stabilizare alea alea nu au făcut altceva decât să ofere 6-9 luni de răgaz. Şi acum practic Europa e pe punctul de a "o lua de la capăt". :(

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)