joi, 6 septembrie 2012

Din nou Nokia

Cei care se vor uita pe evoluția acțiunilor producătorului finlandez de telefoane vor putea să-și dea lesne seama că se fac bani frumoși din specularea respectivelor titluri. Aflate la o valoare incredibil de mică, puternic subevaluate din punctul meu de vedere, acțiunile Nokia seamănă cu o mină de aur la vedere, părăsită, dar plină de pepite. 

Mișcările de preț ale acțiunilor sunt ample. Numai ieri Nokia a pierdut 15% din valoare pe fondul dezamăgirii investitorilor la prezentarea noilor modele de telefoane inteligente care rulează Windows. Personal n-am înțeles dezamăgirea, dar sper să se adâncească. Motivațiile mi se par de-a dreptul hilare deoarece țin în principal de data lansării și de probabilitatea destul de mare ca noile terminale să fie umbrite de Apple. Cineva ar trebui să le spună analiștilor acestora de duzină că dacă te temi de un concurent mai bine nu mai apari pe piață, iar chestiunile precum data lansării sunt de-a dreptul secundare.

Revenind la terminale, cu toate că-l consider pe Elop un fraier, cred că sunt OK și vor avea succes. Mi se pare că decizia de a utiliza lentile de calitate pentru camera foto este una binevenită deoarece există o presiune clară de înlocuire/renunțare la camerele foto compacte(așa-zisele săpuniere) în favoarea dispozitivelor mobile multifuncționale(telefoane sau tablete). Existența unor lentile care fac diferența este o chestiune care va cântări mult în decizia de cumpărare. De asemenea, calitatea display-ului, echilibrul foarte bun hard-soft, navigația inclusă precum și alte câteva caracteristici secundare sunt chestiuni care vor face diferența. Ceea ce poate fi considerat un dezavantaj este faptul că toate aceste caracteristici împreună nu sunt capabile să producă ruptura definitivă, să arunce Nokia pe culmile inovației. Nu va fiu un produs revoluționar, dar întrebarea care se pune este dacă se mai poate produce o revoluție în lumea telefoanelor. Chiar dacă Apple va arunca un camion de bani pentru a ne demonstra că noua lor jucărie e revoluționară, cred că decizia de la raft va fi alta. Apple va concura cu un  telefon, în timp ce „pe raft” vor exista cel puțin zece modele cu caracteristici similare și design-uri diferite. În aceste condiții deciziile de cumpărare sunt diferite, iar modul de poziționare al celor de la Nokia este mult mai eficient. 

Un  alt lucru pe care mulți nu-l iau în considerație este poziția Nokia pe piața terminalelor ieftine. Aici finlandezii sunt ca peștele-n apă, iar vânzările din India și China sunt în  creștere susținută. Chiar dacă mulți preferă să uite „segmentul dumb”, trebuie să înțelegem că există o categorie destul de mare de populație care nu-și va lua niciodată un smartphone. Pentru aceștia, un telefon ieftin, solid și funcțional precum cele ale Nokia reprezintă idealul. E un segment important cu marje de profit stabile.

Nu în ultimul rând vă voi mai da un argument care se înscrie extrem de bine în peisajul actual. Nokia deține aproximativ 20% din patentele esențiale pentru funcționalitatea 4G. Numai acest pachet este estimat la o valoare situată între trei și șase miliarde de dolari. Adăugați la acestea patentele de mapping preluate odată cu  achiziția Navteq și aveți o imagine completă asupra portofoliului ignorat al companiei.

În concluzie, stați cu ochii pe finlandezi pentru că au capacitatea de a produce lovituri explozive pe bursă. Acțiunile sunt jos, probabil vor mai scădea(posibil chiar sub 1.7), dar valul următor cred că le va împinge la peste 3.5. 

5 comentarii:

  1. Din păcate și Nokia cam uită de segmentul pe care erau cei mai tari. Citește asta:
    http://communities-dominate.blogs.com/brands/2012/07/the-sun-tzu-of-nokisoftian-microkia-mirror-mirror-on-the-wall-whose-the-baddest-of-them-all-waterloo.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta vor mai scadea deoarece sunt disperati si fac greseli uriase.
    Un exemplu:
    http://www.engadget.com/2012/09/05/lumia-920-pureview-video-filmed-with-different-camera/

    RăspundețiȘtergere
  3. Astfel de articole sunt OK si justifica se denumirea blogului.
    Articolele politice nu te prind.
    La cat ma multe astfel de articole.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca prostia ta e galopanta. Te rog sa ma scutesti si sa incerci sa nu mai intri pe blogul asta. Oricum, prostii ca tine isi iau lumina de la basescu, blaga, boc, ungureanu si alti pitecantropi.

      Ștergere
  4. Nokia face reclame mincinoase de cand se stie.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)