miercuri, 25 aprilie 2018

Lupta hipersonică

În timp ce SUA anunţă bugete fabuloase pentru dezvoltarea armelor hipersonice, China construieşte o fabrică de motoare care va sta la baza viitoarelor vehicule hipersonice low cost. Oricine citeşte ceea ce am scris şi-ar putea imagina că la chinezi, aşa cum ne-a obişnuit comportamentul economic actual, s-a trecut rapid prin stadiile cunoscute, anume cercetare, concept, „producţie scumpă”, ajungându-se la optimizarea care conduce în final la produsele low cost. În realitate, de la cercetare şi concept, chinezii elimină faza de „producţie scumpă”, propunându-şi direct dezvoltarea produselor optime din punct de vedere al preţurilor. Este o revoluţie în sine.

Din punct de vedere teoretic, „producţia scumpă” are ca scop acoperirea investiţiilor şi a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare. E un punct de vedere strict teoretic. Dacă luăm ca exemplu F35, observăm lesne că acolo nu e vorba decât de fraudă. Avionul respectiv n-are absolut nimic nou în el: tehnologia este aceeaşi cu cea a anilor 80, diferenţa dintre el şi celelalte jucării militare americane constând strict în upgrade-ul unor componente şi utilizarea unor echipamente cu performanţe superioare, dar aparţinând aceleiaşi tehnologii. Radarul e dezvoltat pe acelaşi principiu, având doar raza de acţiune mai mare, armele cu care e echipat sunt tot cele binecunoscute, avionica e tot aia. Nicio noutate, doar un preţ cocoşător, semnalând de la o poştă corupţia. Crede cineva că F35 va avea la un moment-dat o versiune „optimizată” care să ajungă ieftină? Nicidecum. Va fi urmat de un F36 care va mări şi mai mult radarul şi care va mai schimba două-trei butoane, dar va costa de câteva ori mai mult.

Tehnologia hipersonică pe care-o dezvoltă chinezii apare din start la preţuri joase. Motivul e cât se poate de simplu: se sare peste o etapă inutilă deoarece comenzile mari estimate vor permite acoperirea rapidă a tuturor cheltuielilor fără bătăi de cap. Imediat după terminarea fabricii, China vrea să-şi upgradeze întreagul parc de avioane cu noile generaţii. Repet, China face deja asta. Americanii abia se află în stadiul fixării unui buget faraonic pentru dezvoltarea respectivei tehnologii.

Respectând modelul devenit deja tradiţie în Imperiu, putem estima că, în momentul în care liniile de producţie chinezeşti vor geme sub greutatea motoarelor low cost produse cu un tact mărit, la americani, în cel mai bun caz, se va ajunge la etapa de „producţie scumpă”. Adică un avion american va costa, în cazul fericit, cât câteva zeci de avioane chinezeşti.

Este deocamdată doar un exemplu. Mai avem unul în domeniul portavioanelor, acolo unde, până acum câţiva ani, chinezii erau subiectul preferat al bancurilor. Cu un portavion istoric pe care l-au cumpărat de la australieni şi cu un fier vechi achiziţionat din Ucraina, China părea „prostul clasei”. Culmea e că au reuşit să transforme fierul vechi ruso-ucrainean într-un portavion total funcţional, depăşind erorile de proiectare ale ruşilor şi problemele care nu avuseseră soluţie. Asta însă nu e totul: în acelaşi ritm nebun, China topeşte etapele lucrând în paralel la trei generaţii diferite de portavion. Da, aţi citit bine: la ora actuală China dezvoltă în acelaşi timp trei generaţii diferite. Pare de necrezut ceea ce am afirmat, dar fix asta se întâmplă.

Ceea ce vă sugerez este să comparaţi teribila diferenţă de dinamică. În timp ce „omul bolnav”, în ciuda experienţei acumulate, abia se mai mişcă, vijeliosul adolescent aleargă permanent, sare cu voioşie, se caţără în copaci şi nu pare a obosi niciodată. Este ceea ce vedem de-o istorie întreagă, anume ciclul natural: moartea unora şi naşterea altora. Priviţi cu atenţie şi înţelegeţi ceea ce este de înţeles. Nu vă provocaţi orbul găinii şi nici nu încercaţi să ignoraţi uitându-vă în altă parte deoarece în niciunul dintre aceste cazuri nu veţi fi scutiţi de consecinţe. Valul a pornit din noul epicentru. Cei care înţeleg asta ştiu să se caţere pe ei. Celorlalţi li se va sparge în cap şi ei nu vor înţelege niciodată ceea ce li se întâmplă.

14 comentarii:

  1. Dl. Dan: pe cat de la obiect sunt articolele dvs. referitoare la poltica interna a romaniei, pe atat de pe langa sunt articolele referitoare la economie sau politica externa, cum e cazul de fata. Cateva aspecte:

    1. China este sinonimul coruptiei. Fata de chinezi, americanii sunt nimic. Spaga in china pentru contractele cu statul e semioficiala si imensa.
    2. Resursele Chinei sunt limitate. Sa dezvolti technologii nu e tocmai ieftin. Tinand cont de coruptia imensa din China, e chiar foarte scump, sensibil mai scump ca in US.
    3. Exista o diferenta intre pret si cost. Chiar daca ai noroc si descoperi ceva printr-o intamplare, sa zicem la cost zero, pretul este dat de cat e dispus cumparatorul sa plateasca.
    4. Pentru US costurile sunt mult mai mici, doar detin fabrica de bani. Lucru dat de rezervale valutare ale altor tari in USD. Imense si in crestere.
    5. China nu va depasi curand US, china este un castel de carti de joc. Mult mai probabila este o implozie a Chinei sau o stagnare dupa modelul japonez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu pariez pe China+Rusia!
    Sa ne ocupam un pic de afirmatiile tale:
    1. Mantra asta cu "coruptia" e inventata de imbecilii de tflisti, pute de la o posta a scoala sorosh. Sunt "corupti" daca-i taie pe amerloci si alti colonialisti de la cascaval, cand nu-i taie sunt "investitori"; si e plina Romania ultimului deceniu+ de exemple.
    2. Resurse limitate?! Pai ussa le are ilimitate? China+Rusia si ai resurse cate vrei si nici nu mai trebuie sa le transporti pe mare prin tot soiul de stramptori controlate (deocamdata) de amerloci (vezi Malacca; si-au invatat chinezii lectia de la japo anii '30+). Nu inteleg de ce n-au semnat deja un antizato; ca incercuirea ambelor tari e clara de ani.
    3. Aberezi.
    4. Mai vedem cat mai tine cu facutul banilor din nimic. Deja avem petroyuanul, toti mai multi din "prietenii" ussa fac schimburi intre ei in moneda lor etc. Deocamdata China si Rusia arunca in ussa cu caramizi de koorpapir numite bonduri americane (cate un pic sa aiba resurse sclavii gen Romania sa le absoarba, daca descarca tot o data ii baga in faliment) iar ceilalti le arunca inapoi in bot caramizi de aur. Da tu cumpara actiuni la tesla, stai limistit ca ajung pe marte :D
    5.Parerea ta. Eu spun ca nici un imperiu n-a fost vesnic in istorie. Si de prabusit s-au prabusit toate din interior in primul rand: coruptie si decadere morala. Japo stagneaza pentru ca is niste insule amarate care s-au koorvit cu amerlocii uitandu-si traditiile. China radiaza peste 85% din populatia lumii care traieste in zona aia.
    Iti recomand filmul Idiocracy (nu se da pe prostv) apropo de inovatu amerlocilor. Nu mai gasesc ei un von Braun astazi. Ala a lucrat pentru ei ca sa scape de trecutul nazist, oameni inteligenti azi nu.
    Ce vedeti voi prin Romania ca scoala scoate numai tampiti analfabeti, amerlocii au de zeci de ani.(v-o amintiti pe idioata aia hadvarnista poreclita "fata cu usturoiul"?) Cat timp chinezii nu-si distrug scoala si nu-si indobitocesc voit copii n-au nici o grija. Abia astept sa-i vad pe amerloci cum pornesc o industrie de razboi cu stockeri de la walmart :)) Ba in china si lucreaza pe adevarat si fac ani de experienta nu rahaturi in "servicii" si administratie ca in ussa.
    Pur si simplu isi bat joc de bani: vezi celebrul f35 sau portavionu lui peste asta ultimul care-a costat 14 miliarde dar nu prea e functional :)) Chinezii nu vor sa invadeze cu desantul ussa, doar sa-i alunge din zona lor si mor singuri cand nu mai au de jefuit. Pentru asta insulele alea artificiale fac treaba perfecta, nu costa 14 miliarde si mai ales..nu se scufunda :D. La asta foloseste productia in masa de hipersonice, le trimiti 1000 o data si fac ceva pe portavioanele lor. Mai niste rachete antisatelit (le au si pe astea, si-au aratat) si se kka amerlocii in sus :D
    Dupa mine cursul e clar. Singura intrebare e daca astia mor in liniste sau rad si toata omenirea de pe fata pamantului intr-un razboi nuclear. Priveste-o doar pe "ambasadoarea" lor la ONU. Frunte a la cucuveaua mov, de cimpanzeu retardat 1 cm inaltime, si privire de psihopata. Daca aia e "ambasadoare" ne-a cam luat dracu pe toti. Dar si asa fiind trebuie sa le-o traga si sa-i opreasca. Cu un mafiot care ameninta pe toata lumea la colt, cere taxa de protectie si bate copii nu stai la discutie, ii crapi capul nu? Poate mori sau poate scapi, daca stai sa-ti dea el in cap sigur mori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. China si Rusia sunt adversari, nu prieteni. Posibil Rusia va fi "aliatul" ( a se citi vasalul)americanilor, in cazul in care china depaseste previziunile de dezvoltare.

      Ștergere
  3. Bre fiind sinonimul coruptiei China a devenit frabrica lumii. In 80 radeam de ei ca fac mult si prost acum au industrie aerospatiala. China iti arata de fapt ca nu coruptia e problema principala in Romania... ci cedarea de suveranitate care duce la cedarea resurselor, sistemului de distributie, a industriei, a sistemului bancar si care reprezinta renuntarea la o strategie integrata de dezvoltare nationala... gargara cu ne integram in UE si punem apa canal la tara, facem parcuri, drumuri, poduri si pensiuni pe bani europeni e un cretinism dpdv al unei gandiri strategice.

    Din intamplare probabil se intampla sa detina cele mai puternice calculatoare.

    Economia Chinei in dolari PPP a depasit SUA de cativa ani dar prefera o moneda subevaluata ca sa le mearga exporturile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa parerea mea, singurul potential concurent credibil al americanilor este UE - uniunea europeana. Daca o rezista. Restul - apa de ploaie.

    China este o putere locala si asta e probabil telul ei. Concurenta in regiune e mare. Japonia, India, Coreea de Sud. O problema suplimentara a chinezilor e ca sunt singuri, nu au aliati.

    E aberant sa compari US cu china. Posibil sa apar alta putere mondiala, am mai zis EU. Dar nu China. Ce spera chinezii este sa-i scoata pe americani din regiune. Improbabil, tinand cont de numarul si calitatea aliatilor americani.

    Apropo, puterea dolarului nu e data de comertul care se face in dolari, ci de rezervele in dolari. Ca sa ma fac inteles - poti sa cumpere petrol in yuani sau ruble. Asta nu are nici un efect, daca cel care a vandut petrolul vinde imediat rublele si cumpara dolari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ,,Asta nu are nici un efect, daca cel care a vandut petrolul vinde imediat rublele si cumpara dolari" ..... replica de analfabet pentru analfabeti ..... ai gresit blog-ul ,,amice" ....

      Ștergere
    2. Chiar cumpara dolari inapoi. Ma gandesc ca Zug nici nu stii unde e si nici ce se intampla pe acolo. Da, analfabeti...

      Ștergere
    3. Ce înseamnă să fii în necunoştinţă de cauză! Cine ţi-a spus ţie că cel care vinde petrolul pe yuani vinde apoi yuanii ca să cumpere dolari? Ai auzit de contractele bilaterale încheiate de chinezi? Desigur că nu, dar ţi-a spus ţie „vocea propagandei” că lumea nu mai poate de dorul dolarului.

      Ștergere
    4. Cu yuanii nu prea ai ce sa faci... tu ai personal cont in yuani? Sa faci tranzactii in dolari sau euro e ieftin.

      N-ar fi rau sa apara alternative la dolar, dar din ce vad eu acum, parca nu prea cred.

      Ștergere
  5. Stire aparuta azi "US Treasury Secretary to visit China to resolve the trade dispute". Ce-o cauta US Treasury Secretary in China in probleme de comert bilateral? Dar evident ca asta e fake news nu-i asa? Sau poate nu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Principalul avantaj al Chinei este factorul uman. Sunt 1.5 miliarde oficial. Se pare ca neoficial ar fi vreo 2 miliarde. Efectiv nu ai cum sa concurezi cu ei. Toata retorica asta cu usa-china nu are sens. Lupta a fost pierduta prin anii '80 cand toata industria a fost transferata in China/Asia. Bella Karoli a spus acum multi ani , intrebat daca a venit in Romania sa recruteze gimnaste, ca mai degraba ar face asta in China, acolo este potential enorm. Se pare ca la chinezi "bulanul" a functionat mai bine decat spiritualitatea la indieni.

    PS: Am un amic care este insurat cu o chinezoaica. Si zicea fata ca in China, cand ai de facut o operatie, ti se cam zice de la obraz daca vrei bisturiul chinezesc sau import, totul doar pentru cateva mii de dolari in plus. Poate o fi un caz izolat. Oricum China inca mai are de lucrat la "libertatile" individului intr-un sens sau in altul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Asta e detaliul care conteaza. Numarul. Nici nu inteleg de ce tot tipa unii pe aici cu Rusia, care numeric nici nu conteaza. Iar daca dependenta de resurse scade, chiar nu va mai conta deloc.

      Ștergere
    2. poate gresesc....dar, eu cred, ca de la inventarea carabinei winchester apoi a mitralierei, respectiv robotii industriali, numarul nu mai conteaza. cea ce e sigur intotdeauna e ca ,,marimea conteaza". oriunde/peste tot :) :)
      george

      Ștergere
    3. In filmul Bravehart, este o secventa in care regele se bate cu rasculatii (Mel Gison si ai lui). Initial unul dintre generalii regelui il intreba daca sa inceapa cu arcasii dar regele spune :" Nu, sunt prea scumpe, trimite irlandezii". Nu cred ca au americanii atatea mitrleire, rachete si altle cata carne de tun au chinezii.
      https://www.youtube.com/watch?v=xCqzvrUMK2c
      pe la minutul 1:45

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)