joi, 27 august 2020

Războiul stelelor

P
uțini știu că Trump a făcut o mișcare militară interesantă: pe 20 decembrie 2019 a creat US Space Force. Știu, e cumva hilar ca o țară care abia ce-a reușit după mulți ani să ridice doi oameni în spațiu să-și creeze o forță militară în domeniul spațiului. Pare o nebunie sau, dacă vreți, o risipă bugetară. Atâta timp cât tu abia ce poți să te ridici de la sol, cum poți să-ți faci o divizie militară care are ca „teren de joacă” spațiul cosmic?
Puteți privi sfidător către inițiativa lui Trump, însă ea este unul dintre punctele forte și deosebit de pragmatice ale politicii americane. Într-adevăr, americanii sunt rămași în urmă, însă noua construcție militară este menită a acoperi acest gol. Și, mai mult decât atât, este pentru prima dată când spațiul devine teritoriu geopolitic.

Am citit diagonal raportul „State of the Space Industrial Base” și ceea ce am înțeles este că americanii sunt hotărâți să extindă lupta pentru supremație în zone de care aproape uitaserăm că există. Știu că pare prematur, că Pământul în sine este subiectul geopoliticii, însă extinderea pe care a făcut-o SUA va fi, cu siguranță, o provocare pentru toată lumea.

Divizia spațială americană se concentrează pe obiectivul în care SUA sunt momentan lideri, anume exploatarea resurselor minerale existente pe asteroizi. Asteroizii urmează să fie captați și „măcinați” pentru preluarea tuturor mineralelor de pe ei. Mineralele urmează să fie procesate în facilități industriale aflate pe orbită. Iată, avem de-a face cu o intenție clară de a dezvolta în spațiu o industrie spațială. Motivul este și el unul logic, anume acela de a se cuceri cel mai apropiat obiectiv strategic: Luna.

Din nou pare hilar. Păi n-au mai atacat odată luna? Într-adevăr, așa e, doar că acum misiunile sunt setate să ducă lucrurile la un nivel mult mai înalt. Mai precis, să se construiască un centru de tranzit pentru lună(o stație similară ISS, dar care să graviteze în jurul lunii), iar apoi o bază permanentă. Baza permanentă se va construi în facilitățile industriale existente în spațiu, cu materia primă extrasă de pe asteroizi. Scopul declarat al bazei este unul economic, având ca misiune principală exploatarea resurselor minerale de pe satelitul nostru natural. Probabil vă întrebați care ar fi resursele. Ei bine, sunt multe. În primul rând depozitele de titan identificate de misiunile Apollo sunt de cel puțin zece ori mai mari decât cele de pe Pământ. Apoi, există certitudinea existenței unei mari cantități de apă înghețată în subsolul lunii. Această apă poate fi folosită atât la asigurarea supraviețuirii misiunilor umane de pe lună, dar și la transformarea sa în combustibil necesar misiunilor spațiale mai lungi(de exemplu Marte, care este următoarea țintă). De asemenea, există cantități mari de fier, aluminiu și alte minereuri, care ar putea conduce la dezvoltarea unor adevărate industrii pe lună.

Par SF cele enumerate până acum? Poate că așa e. SUA nu e într-o poziție de invidiat, însă s-a văzut anterior că simpla setare a obiectivelor poate face minuni.

Cu toate cele anterior enumerate, probabil vă gândiți la concurența existentă pe piață. Atât China cât și Rusia au obiective militar-spațiale, însă, cel puțin la vedere, nici pe departe atât de mari. China, într-adevăr, are ca obiectiv trimiterea de oameni pe lună până în 2035. Ca și SUA, responsabilii spațiali chinezi au recunoscut public dimensiunea strategică a satelitului nostru natural. De asemenea, și ei se orientează către zona de extracție a resurselor, însă, la nivel public, nu prea s-au exprimat. În plus, obiectivele strategice chineze sunt acelea ca, până în 2049, țara să devină lider de necontestat al unor industrii cheie, printre care și cea spațială.

Rușii au o industrie aeronautică destul de solidă, însă pare rămasă la epoca sovietică. Țara a investit destul de mult în cercetare fundamentală, dar pare a fi abandonat marile obiective ale spațiului. E posibil ca totul să fie ținut la secret, însă, pe moment, nu se văd mari dezvoltări.

Ca și trend general, ar trebui să înțelegem, că noua direcție strategică a SUA - al cărui merit exclusiv, trebuie s-o recunoaștem, îi revine lui Trump - pare a ne readuce în Epoca Marilor Descoperiri, de data aceasta la un alt nivel. Într-adevăr, pentru actuala dezvoltare a industriilor înalte și a tehnologiilor, discuția pare prematură. Este însă un document articulat care creează premisele unei viitoare dezvoltări fabuloase a domeniului.

15 comentarii:

  1. Nu e nimic SF. Sistemul modern financiar de azi a fost gândit de acum 300 de ani. Peste alti 100 de ani vom avea o noua industrie gigant. Noua goana dupa aur.
    Se vor crea milioane de joburi. Va fi noua creștere economica planetara dupa falimentul general. Inca nu sunt hotărâți cum si cine sa îl conducă. Suntem ca la inceputul erei industriale. Doar ca se numeste industria spațială.
    Centura de asteroizi poate fi exploatată pe cel putin 400 de ani.
    NASA si Elon Musk deja lucreaza intens sa perfecționeze tehnologia de minare a asteroizilor, încărcarea in cala si aducerea lor pe Marte. Urmăriții si vedeți ca numa despre asta vorbesc.
    Eu am aflat ca deja exista o bursa neoficiala de valori pe Marte, ca proiect pentru următoarea suta de ani, pentru toate mineralele descoperite pe asteroizi. Exista deja cartografiați bulgari de aur si un diamant de 11 metri. Nu poti aduce cantitatea imensa de minerale pe Pamant si sa le pui pe bursa direct. Vei prăbuși tot. Ele vor trece prin Marte si dupa dupa valorificare se aduc ca ca materie prima si pe Pământ. Multe minerale vor fi folosite in spațiu.

    E totuși interesant ca hackerul McKinon a gasit in bazele NASA, lista cu 300 de soldati spațiali, document numit "non-terrestrial officers” si asta in 2002. E posibil ca americanii sa sa fie deja foarte avansați în tehnologie spațială si sa țină ascuns. Oricum ar fi din viitoarea industrie care va apare in urmatorii 10-20 ani noi avem doar o companie, una singura am găsit.
    Deci, România are si ea o companie de exploatare asteroizi.
    https://www.google.com/amp/s/start-up.ro/amp/blue-asteroids-startup-ul-romanesc-care-vrea-sa-mineze-asteroizi/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Planul actual in derulare are ca obiectiv principal salvarea planetei si interzicerea in veci a industrializarilor de tot felul. Nu salvam planeta timp de 100 de ani pentru a ne reintoarce mai tirziu la lichidarea ei.

      FACETI MUSCHI la sala de culturism deoarece exista sanse mari ca in scurt timp veti trebui sa va folositi de ei pentru a pune piine pe masa...si nu este gluma!

      Ștergere
  2. Cred ca scopul principal pentru crearea US Space Force este dezvoltarea tehnologiilor pentru scoaterea din functie a satelitilor adversi si neutralizarea rachetelor sau a altor sisteme ce functioneaza si cu ajutorul satelitilor.
    Sunt prea multe probleme pe Pamant ca noi sa idealizam exploatarea Lunii sau a asteroizilor. Dar, cercetarea costa foarte mult asa ca suna mai bine sa justificam banii cheltuiti spunand ca sunt pentru binele intregii omeniri.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Or s-o faca pe ma-sa praf amerlocii. Nu mai au un Von Braun si ce scoate scoala lor sunt prea tampiti, nu inveti pe feisbuci sa calculezi orbite "fast track". Daca au reusit sa ditruga o companie ca Boeing.. Si un student sesiza gravele erori de proiectare ale sicriului ala zburator, Max. Problema aici e "clearenceul" de securitate si s-au impuscat singuri in picior cu patriot actul lor care nu le mai permite sa fure creiere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il au pe sudafricanul Musk. Si pe altii care vin din urma.

      Ștergere
    2. Exista asteroizi cu minerale interesante mai aproape de pamant, nu trebuie mers pana pe Luna. Batalia actuala se da pentru orbita Pamantului. Americanii sunt in pole position, iar restul locurilor pe grila de start sunt neocupate. De ce Musk nu o fi emigrat in China?

      Ștergere
  4. Deci Trump e un fel de Kennedy. Oare va avea și sfârșitul acestuia?
    PS. De modul cum va gestiona uraganul Laura s-ar putea sa depinda rezultatul alegerilor din noiembrie. Nu i-ar trebui decât niște cizme da cauciuc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trmp nu are absolut nici o legatura in "ginduri, intentii sau simtiri" cu Kemnedy, este doar un circar simpatic.
      E grav daca nu v-ati prins pina acum!

      Ștergere
  5. Cred ca ar merita niste completari.

    Rusii nu au facut investitii in zona spatiala pentru ca costurile sunt foarte mari iar profiturile inexistente. Pe acelasi principiu au creat prototipuri pentru avioane de lupta su 57 sau tancul Armata dar desi ambele produse ar fi dorite de armata nu au banii necesari sa intre in productia de serie.
    Una e sa faci cateva exemplare alta e sa incepi productia de serie.

    Reluarea zborurilor spatiale americane se face intr-un format privat corporate. Exista dezvoltari spectaculoase legate de recuperarea tancurilor de combustibil. Coborarea e controlata de niste calculatoare aflate la bord care mentin respetctivele obiecte in pozitie verticala si le plaseaza cu precizie de cativa metri in locatii stabilite.

    Costumele astronautilor arata de zici ca is facute de Versace da asta e doar o chestie de gust.

    Pe ansamblu ritmul de dezvoltare al celor de SpaceX clar este impresionant daca tot ce se prezinta e cu adevarat real.

    Legat de subiectul articolului desi pare in ton de gluma eu zic ca Obama spune anumite lucruri aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=EYzRY2XpLBk

    Lovitura kinetica executata de americani cu un obiect de 2 tone pe suprafata nevazuta a Lunii nu are nimic stintific ci clar a fost o retaliere.

    Partea cu space force e mai mult sa treaca in zona vizibila anumite informatii, tip de cunoastere, structuri secrete care conform unor surse greu de verificat afirma ca exista un proiecte de tip stargate care deplaseaza militari in baze de pe Luna si Marte.

    Conform acelorasi surse stiinta folosita in "Black Projects" are cateva sute de ani avans.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Progresele americanilor in spatiu sunt majore. Reducerea masiva a costurilor pentru trimiterea de obiecte in spatiu realizate de SpaceX&co le da americanilor un avantaj urias. Forta spatiala probabil se limiteaza in momentul actual la aruncatul pietrelor din spatiu. Xi nu a fost cuminte? un cataroi aruncat pe masa unde ia micul dejun. Lasand gluma la o parte, pietrele se vor transforma in portavioane spatiale cu rachete si lasere (daca nu o exista deja ceva asemanator). Chestia asta ar asigura suprematia militara americana pe urmatorii 2-300 de ani.

      Ștergere
    2. Cautati pe net filmarea lansarii unei rachete,care se ridica pana la aprox73 km altitudine, dupa care "se infige" in "ceva ca un tavan" si ramane "fixata".
      Priviti si schema evreiasca a Cerului si Pamantului,cu Domul care separa "apele de sus de cele de jos".Ce va spun la scoala marxistii despre Pamant e doar bullshit.Btw,sistemul apararii antiaeriene israelian se numeste Domulde Fier...

      Ștergere
  6. Dincolo de exosferă nu a ajuns "picior de om", restul sunt povești sf.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BRAVO! Exact asa este, absolut toate misiunile orbitale nu au depasit 260-280 Km, orice forma de viata care depaseste orbita respectiva MOARE!
      ..stai ca acum va tabari pe tine cineva "foarte destept" care te va intreba ce ai fumat?

      Ștergere
    2. Maimuțele sclave care cred ca sunt născute sa existe in sistemul de producție actual, nu vor indrazni sa ridice privirea spre stele.
      Naziștii au deja farfurii zburătoare din anii 70 si există deja un intreg popor si civilizație umana separată de noi in Antarctica.
      Ei detin in lumea noastra multe si extrem de bogate companii, iar profitul e reînvestit deja in spațiu.
      Așteptăm dezvaluirile acestor tehnologii deja existente.
      Elita are deja o divizie de turism spatial si navete care ii duc sa viziteze inelele lui Saturn.

      Ștergere
    3. Esti generos... Exossfera este din plin strabatuta de Van Allen belts(zonele circulare) de care nu se trece....oricite filme holiudiene ai face...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)