marți, 17 noiembrie 2020

Cine-i adevăratul criminal?

Situația de la Piatra Neamț se poate repeta oriunde în țară și-o să vă explic de ce.

Întreaga infrastructură spitalicească de la noi, cu foarte mici excepții, este construită în anii 60-70. Clădiri vechi, făcute la standardele de atunci. N-au fost construite rău, dovadă că rezită cu brio și-n prezent. Problema e că după 50-60 de ani de exploatare îți apar probleme. Unele țevi ruginesc, apar infiltrații de apă, circuitele electrice dau rateuri. În mod normal fiecare dintre acele clădiri necesită ample lucrări de reparație/modernizare. Lucrări care s-au făcut puțin spre deloc.

Problema COVID a prins întreaga infrastructură medicală a României cu chiloții în vine. După ce trădătorul băsescu a închis spitale cu ghiotura la îndemnul FMI/UE, după ce a gonit medicii ca pe câini, era cât se poate de logic ca, în cazul unui eveniment major, sistemul să crape. Plăvanul cel prost fix asta n-a înțeles.

În primăvară dorea alegeri. Și, pot să jur că, după capul lui, le-ar fi făcut. Doar că a primit un apel pe firul scurt care i-a transmis „mucles”. Și s-a executat băgând țara în stare de urgență, cu toate că nu era cazul. Sunt ferm convins că oligofrenul a văzut cum a fost suprasolicitat sistemul din Italia, ce s-a întâmplat în restul țărilor. Dar n-a băgat la cap. De fapt n-avea unde.

Încă din primăvară ar fi trebuit să se demareze construcția de spitale modulare. Atunci sistemul de sănătate făcea față, iar aceste construcții simple ar fi avut dublu rol: pe de o parte să facă față unui vârf care ar suprasolicita infrastructura spitalicească, iar pe de altă parte, dacă nu era cazul de așa ceva, puteau fi folosite ca buffere care să suplinească lipsa paturilor atunci când se modernizează spitalele - care, repet, au nevoie de modernizare ca de aer!

Evident că prostul și guvernul lui de viței n-au făcut nimic, preferând să fure porcește. După ce-au organizat cu inconștiență alegerile locale s-au trezit cu un val de infectări. Care val a pus presiune pe sistem. De ce? Nu pentru că valul ar fi fost atât de ucigaș ci pentru că sistemul medical din România e subdimensionat.

Algoritmul e cât se poate de clar: doar 15% dintre cei infectați dezvoltă simptome peste medie, iar dintre aceștia aproximativ jumătate pot avea nevoie de internare. Dintre cei internați doar 1% vor avea nevoie de oxigen suplimentar, iar ceva mai mult de jumătate ajung la terapie intensivă. Asta înseamnă că la ATI ajung maxim 0,05% dintre cei îmbolnăviți. O cantitate insignifiantă.

Trezindu-se cu purceaua moartă-n coteț, s-au apucat să dreagă busuiocul. Cum? Forțând spitalele să asigure paturi suplimentare la ATI. Evident că așa ceva nu se poate face peste noapte. Dar ei așa au făcut. Iată declarația Plăvanului, în conferința sa de presă, din data de 10 noiembrie: „situația este gestionată chiar de domnul ministru Tătaru, care este în permanentă legătură cu toate spitalele, şi s-a văzut că peste tot se mai găsesc variante pentru a amenaja noi locuri de terapie intensivă pentru românii care au nevoie de un loc". Evident că nu se vor găsi autorizații! Doar așa a ordonat dom' Neluțu, executând ordinul Plăvanului.

Mi-e cât se poate de clar că adevărații criminali sunt Plăvanul și gașca lui de imbecili. Problema e că ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț se poate repeta oriunde. În mod sigur, peste tot în țară, s-au înghesuit „paturi noi” de terapie intensivă. Peste tot, pe aceeași infrastructură.

Oare cine-i va judeca pe ticăloșii ăștia?

3 comentarii:

  1. Nimeni nu-i judecă. Dar Universul are legile lui. Respinge ce este dâunator. Se unesc daunatorii intre ei, simtind ca sunt pe ducă. La fel cum se asociaza cei ce iubesc padurile, copiii, animalele, natura toata pe care daunatorii acestia au distrus-o, ajutandu-se intre ei si facand schimb informational.
    Cine isi vinde sufletul asa ramane. Si decade din ce in ce mai mult, pentru ca un compromis atrage dupa el alt compromis. Si pentru ca toti cei ce sunt compromisi devin santajabili.
    Vor degenera din ce in ce mai mult. Si vor ajunge la lada cu gunoi a istoriei si a universului.

    RăspundețiȘtergere
  2. O functie in sistemul spitalicesc este ca si cum l-ai prinde pe Dumnezeu de picior. Pandemia a venit ca o mana cereasca, o sursa inepuizabilă de furt din masti, dezinfectanti, echipamente, testari, etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa nu uitam ca in majoritatea cazurilor instalatiile electice sunt dimensionate pt, aparatele existente in anii 60-70. Si nu fac fata consumurilor actuale. Rezultartul: supraincalzirea retelei......incwndiu...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)