sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Sosirea tiraniei

M
ulți au impresia că tehnicile soft ale ideologiei actuale vor continua la infinit, că și în viitor vei putea să te opui, cel puțin verbal, sistemului progresist care se instaurează. Sunt naivi. Niciodată o tiranie care cucerește puterea nu se menține prin tehnici soft, ci prin instaurarea terorii. Asta se întâmplă de când lumea. Faptul că democrația ne oferă un model în care, aparent, spui ce vrei, ține de un alt registru.

În esență nici în democrație nu prea spui ce vrei decât dacă ești insignifiant și nu contezi. În momentul în care devii puternic și riști să răstorni „ordinea lucrurilor”, o întreagă teroare se revarsă asupra ta și te elimină. Nu prin „forța democrației”, ci prin tehnici care țin de societăți totalitare.

Aveți în istoria recentă o groază de întâmplări în care, în momentul în care un om sau o organizație a încercat să schimbe radical lucrurile, să atenteze la „fundamentele” lumii actuale, s-a procedat la eliminare: cu înscenări grosolane, cu abuzuri ale forțelor de ordine și, dacă treaba a scăpat de sub control, chiar și cu armata. Totul s-a făcut în sfidarea așa-ziselor legi, a justiției și a „principiilor” despre care se vorbește c-ar sta la baza societății noastre. Aiurea! De când e lumea adversarii stăpânilor sunt eliminați prin crimă.

Ajunși aici, probabil vă veți gândi că nu-i niciun motiv să credem că se va schimba ceva. Poate vă ușurează gândul că, în ciuda terorii care e în spatele sistemului, poți trăi liniștit văzându-ți de treabă, dar crezând ceea ce vrei să crezi. E greșit!

În ultimele articole v-am tot povestit despre planul pus în aplicare acum. Mulți îmi spun că-s prea pesimist, că ceea ce scriu are „aer de Nostradamus” s.a.m.d. Repet: nu fac decât să interpolez, să încerc să intuiesc și să vă arăt, pe baza unor ziduri care se ridică sub ochii tuturor, cum va arăta construcția finală. Lucruri pe care le puteți vedea și singuri, dar pe care preferați să le ignorați.

Într-unul dintre articolele trecute v-am arătat ce se ascunde în jurul fenomenului „fact-check”, anume o cenzură de cea mai joasă speță, menită a prezenta strict punctul de vedere progresist asupra lucrurilor și evenimentelor. Fenomenul fact-check este unul de tipul „soft power”. Este menit a-i păcăli pe cei cu creierele precare, de a-i atrage în plasă. Apoi, ușor, ușor, li se spală creierele și devin oi. Așa se construiește o masă critică, numai bună pentru a fi folosită ca masă de manevră. Însă, cum bine știm, nu toți pot fi prostiți. Ce se întâmplă cu aceștia? Pe moment, asupra acestora, se execută presiuni din ce în ce mai evidente.

Un exemplu care chiar mi-a ridicat semne de întrebare: o femeie a prezentat pe twitter un clip în care încearcă să trimită printr-un SMS un link către un articol conținând dezvăluiri despre fraudele electorale din SUA. Când încearcă să-l trimită brut de pe iPhone, SMS-ul nu poate fi livrat. Apoi „criptează” link-ul folosind un „URL shortener”, iar SMS-ul se trimite. Îl recepționează pe un telefon cu Android, de pe care, însă, nu mai reușește să-l trimită mai departe. Ce înseamnă asta, e simplu: s-a trecut la nivelul următor, adică cenzura la nivel de rețea. Nu te mai cenzurează facebook-ul sau youtube-ul, ci îți este imposibil să dai mai departe o informație. Astfel cenzorul devine propriul tău ISP sau rețeaua ta de telefonie mobilă. Așa începi simți teroarea.

S-a mai văzut oare așa ceva până acum? Evident că da. Se numește „Marele Zid Cibernetic” și este serviciul de cenzură al internetului chinezesc. E o piesă de artă tehnologică întrucât îmbină un număr mare de operatori cu inteligența artificială, făcând posibilă filtrarea traficului de internet în timp real. Aveți idee ce înseamnă asta? China are aproximativ 750 milioane de utilizatori de internet, iar aceștia trăiesc într-o bulă tehnologică. Fiecare piesă de conținut pe care-o priesc sau pe care-o trimit e verificată de cineva. Sistemul se asigură în acest fel că tot ce circulă pe internetul chinezesc e conform doctrinei.

Ei bine, pentru implementarea sistemului, China a fost ajutată la început de companii de top din domeniul tehnologiei informației. Acum țara a devenit un lider în domeniile AI, Big Data etc. astfel încât a reușit să-și dezvolte teribil performanțele. Un utilizator chinez n-are habar de circuitul pe care-l parcurg datele sale. El se simte liber și vede internetul ca pe o imensă rețea în care e liber să facă ce vrea. Dacă depășește însă o anumită limită, va simți libertatea pe pielea sa. Să mai spunem că „dimensiunea ascunsă” a scorului social creează ranking-uri pe baza modului în care se folosește internetul, a căutărilor pe care le faci s.a.m.d.?

Iată așadar cum elemente ale terorii fizice sunt instalate în lumea occidentală. Treptat, pe măsură ce masa critică de „cretini utili”e formată prin intermediul învățământului și propagandei, măsurile de hard power sunt introduse pentru a se putea băga pumnul în gură celor „nealiniați”. Exemplele cu cenzurarea fraudelor electorale din SUA sunt cât se poate de elocvente, ca și exemplele recente de cenzurare a conținutului de pe toate platformele giganților IT.

Poate în continuare credeți că bat câmpii și că va fi imposibil ca puterea să se exercite într-un mod tiranic. Nu vă contrazic, dar mi-am pus la bătaie toate modestele mele cunoștințe pentru a găsi doar un singur exemplu în istorie când o tiranie, acceptată cu speranța unei lumi mai bune, nu s-a transformat într-o dictatură groaznică. N-am găsit și nici nu cred că va exista vreodată așa ceva.

Chiar și „faptele bune” despre care ne vorbește istoria sau memoria colectivă, n-au fost altceva decât acte de răzbunare. Bolșevicii au confiscat averile nu pentru a le împărți cu oamenii simpli, ci pentru a avea ei, precum faraonii, control asupra tuturor bunurilor și sclavilor. Înghesuirea câtorva familii de amărâți în câte-un apartament aparținând dușmanului cu spațiu excedentar nu s-a făcut pentru amărâții aceia, ci doar pentru a-l pedepsi pe „bogătan”. Prin răzbunare și impulsionarea războiului dintre diversele clase sociale, stăpânii și-au asigurat supremația: „divide et impera”.

Dacă lucrurile au funcționat așa de-a lungul timpului, nu vă gândiți că vor funcționa altfel acum. Lumea e condusă de factorii de putere și niciodată cei deținând puterea nu s-au preocupat în mod sincer de bunăstarea celor fără putere. Asta-i lumea, treziți-vă!

11 comentarii:

  1. Aveti dreptate! Si eu strigam ca disperata in urma cu zece ani ca ni se pregatese ceva foarte urât. O dictatura atat de perversa, incat nu gaseam cuvinte sa exprim si sa explic ceea ce era doar la nivel intuitiv atunci. Am avut parte de ridiculizare si hihihi, si hohoho in grupurile de activisti new age. Stiti...proasta care rade-n târg
    atunci cand ar trebui eventual sa planga, pentru ca este trasa de sfori si folisita pentru niste scopuri departe de a fi nobile. Vedeti dvs...in grupurile new age, găinilor si gastelor li s-a spus ca sunt alese. Ca sunt mai presus decat noi, muritorii de rand si ca au misiuni. Nu mi-am dat seama atunci ca ma plangeam de dictatura chiar la călăi! Si ca porcul insusi impartea dreptatea.
    Un om este " alcatuit" ca un calculator: hardul este mintea, softul este sufletul. Ceea ce nu au prevazut acesti noi dictatori ce se prefigureaza cu masti de salvatori, este ca omul, spre deosebire de masina, are si spirit. Are o legatura cu lumile spirituale. Cu Dumnezeu. Si nu poti face presiune pe ceva infinit, fara sa produci efecte adverse.
    Fiecare pasare piere pe limba ei.
    Cei ce s-au crezut alesi, rasa superioara, sunt primii ce vor cădea. Pentru ca trufia te orbește.
    Orbul dă in gropi si-si rupe picioarele. Din nefericire, poporul roman a căzut prea usor in capcana lingusirii. I s-a spus pe diverse cai ca este popor ales. Asta e si capcana in care au cazut evreii odinioara. Nimic nu te face mai presus sau mai ales, sau mai rotund decat altii. Valoarea ta este a ta, pentru tine. Ca sa faci ceva cu ea. Nu ca sa intri in competitie cu alte popoare cu care nu poti fi comparat, pentru ca fiecare popor are istoria lui si valoarea lui.
    Vorba noastra din batrani: unde nu e cap, vai de picioare.
    Iar mintea ar trebui sa fie in stransa legatura cu sufletul si spiritul. Mintea fara suflet si spirit este proasta ca o găină ce si-a pus pe cap o coroană. Nu te face rege coroana. Rege esti atunci cand ai invatat sa-ti controlezi natura inferioara. Abia atunci devii modest, intelegand ca nu esti decat o mica celula intr-un infinit TOT.
    Când celulele o iau razna, fiecare croncanind pe limba lor, dispare armonia. Si ne trezim in haos.

    RăspundețiȘtergere
  2. https://saccsiv.wordpress.com/2020/11/13/mircea-dinescu-il-critica-dur-pe-klaus-iohannis-cat-va-mai-dura-pana-cand-il-vom-vedea-la-televizor-strigand-am-invins/

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu vorbind despre cenzura e putin ironic.
    Au confiscat unii credinta, au facut religia si au puterea de mii de ani. Nu s-a mai agitat nimeni. Plus ca i-au linistit pe multi.
    Cand va observa majoritatea ca aia din varful piramidei, de orice fel, sunt goi, atunci va incepe. Mai avem de asteptat.
    Oricum, neoliberalismul si lacomia lui au adus comunismul inapoi. Dar daca astia se trezesc, s-ar putea sa aiba probleme liderii..

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe Dorei nu ii intereseaza asa ceva. Oricum paradigma pandemiei e mult mai relevanta decat controlul internetului pentru moment.

    Legat de controlul internetului asta e ceva care oricum se va intampla pentru ca tehnic este tot mai fezabil. Peste asta apar se deschid noi oportunitati de business. Un exemplu banal lantul de supermarket X colecteaza de la companiei de frigidere Y date despre stocurile actuale si trendurile de consum ale consumatorilor din orasul Z. Asta le va oferi sansa unei aprovizionari cu marfa in mod predictiv.

    Toti alearga dupa colectare de date intelerea lor si identificarea paternurilor si trendurilor. Practic cine nu va dezvolta echipamente inteligente care sa colecteze date in noua economie nu va mai exista.

    Avand capabilitatile de stocare si analiza a datelor e absolut "natural" sa fie folosite si in zona "publica". Iar cine le va controla va avea puteri inimaginabile.

    Marea intrebare e ce sunte aceste retele sociale? Companii private sau infrastructura publica? Cine defineste adevarul?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In regimul actual e foarte clar cine are aceasta putere, reusindu-se manipularea si prostirea unei mari majoritati ceea ce face imposibila pastrarea libertatii chiar si de cei care nu se lasa prostiti. Acest capitalism de supraveghere transforma lumea intr-un imens penitenciar.

      Ștergere
  5. Se vor folosi si chiar deja se folosesc alternative de comunicare si posibilitati de identificare conceptuala colectiva paralele internetului si telefonului. Numai indivizii comozi,consolati,abandonati valului mai percep internetul ca unic loc de conectare inteumana,manifestare,devenire,mobilizare,desfasurare serioasa. Debransarea omului cerebral de internet,nu inseamna absenta definitiva a sa din acest spatiu,ci decenta necesara a autocenzurii "nudului propriu"...Nu ca "nudul propriu" ar fi ilegal,dar el este cu siguranta vulnerabil la metode specifice si interpretari tendentioase.Exista o tendinta tot mai uzitata de folosire a internetului si a telefonului criptat,subtil,metaforic ,cult pentru a schimba idei cu lumea care gandeste ca tine,la care gicantica infrastructura si toata inteligenta artificiala este complet inofensiva. Rezistenta a existat din toate timpurile ,la fel ca opresiunea. Compromisiul acestor doua dimensiuni compune echilibrul nostru lumesc,imperfect,dar unic cunoscut pana acum .

    RăspundețiȘtergere
  6. În calitate de psihiatru va recomand un control de specialitate. Pot întrevede o condiție nevrotica cu tendințe accentuate de comportament schizoid. Un tratament cu antipsihotice și o activitate complementara de ancorare mintala, gen croșetatul va fi de mare folos. Nu stați așa. Exista ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He he he, minunat! Exact asta se recomanda și-n timpul comunismului celor care „cântau fals”. Oricum, apreciez cum dumneavoastră „ca specialist”, dați dovadă de umanism precum colegii dumneavoastră de-atunci. Și ei, tot mânați de idealurile mărețe, administrau „cocktailuri psihice” dușmanilor poporului. Pentru a le repara vederea, desigur!
      Am totuși o veste proastă. În noua lume nu se mai recomandă „tratamentul” psihiatric ci direct „camera letală”. N-o spun eu, ci un băiat finuț, sir Bertrand Russell.

      Ștergere
  7. Ce ni se pregateste nu e pentru noi , e pentru cei ce vin !Ei nu au trecut ci doar viitor ......pentru ei ei e simplu !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)