Cam asta constatăm și în spinoasa problemă „pro-rus/pro-american”. O judecată binară găunoasă care aruncă în aer toate nuanțele lumii, făcându-i pe cei care-i cad pradă să-și limiteze judecata la lucruri nerelevante. „Am ajuns pe blogul acesta deoarece cineva mi-a spus că e pro-rus” - îmi scria un cititor într-un comentariu, completând că abia după ce a citit câteva articole de-ale mele a înțeles că omul care îi dăduse link-ul „pro-rusului” bătea câmpii. Un altul spunea: „N-ai cum să nu fii pro-rus deoarece tu critici continuu SUA și Occidentul”. Observați judecata binară?(„Dacă nu e A e B”).
Celor care au asemenea dileme le-aș pune o întrebare: Oare Soljenițîn(în măsura în care au auzit de el) era pro-rus sau anti-rus? Din punctul de vedere al autorităților comuniste din vremea sa el era anti-rus deoarece critica continuu absolut toată politica făcută acolo. Când a apărut „Arhipelagul Gulag”, întreg Occidentul a fost zguduit de realitățile tragice descrise în cartea lui Soljenițîn, iar toată propaganda „Paradisului Sovietic” s-a dărâmat. Fără doar și poate, prin cartea sa, Soljenițîn a pus una din multele dinamite care, în final, au reușit să dărâme regimul sovietic. Era el anti-rus pentru că lupta împotriva unui regim criminal care reușise să-i acapareze țara? Evident că nu, iar oamenii care-au trăit eliberarea de comunism au ajuns să-i mulțumească cu lacrimi în ochi deoarece el fusese unu dintre cei care-i eliberaseră.
Din păcate, în SUA de azi - și-n Occident în general - treburile se află într-o stare incipientă de ideologizare forțată. Ideologia, cum bine știm, conduce la totalitarism. Dar, totuși, ce este totalitarismul? Și cine ne indică nouă că avem de-a face cu un totalitarism? „O societate totalitară este cea în care ideologia caută să disloce toate tradițiile și instituțiile de până atunci, în scopul de a aduce toate aspectele societății sub controlul acelei ideologii”, spunea Hanah Arendt. Ia priviți puțin la ce se întâmplă în SUA. BLM, dărâmarea statuilor, „cancel culture”, s.a.m.d. Vi se pare că rimează că citatul anterior?
Motivul acestui articol este acela de a semnala apariția excepționalei cărți a lui Rod Dreher, „Să nu trăim în minciună”. Pentru mine cartea a fost o revelație. Rod Dreher reușește să arate nu doar cum se instalează totalitarismul în așa-zisa „societate liberă”, ci și să ofere soluții(sau, mai bine spus, sfaturi) pentru a putea rezista tăvălugului care urmează.
Cei care au trăit în comunism înțeleg bine ce se petrece. Văd cum o ideologie străină de om se instaurează din nou în societate, cucerind încet și sigur fiecare aspect al vieții. Mai mult simt instinctiv ideologia deoarece știu că atunci când apare gândirea binară societatea se află sub asaltul ideologiei. Cum altel poți cuceri mințile simple dacă nu prin rețeta unei gândiri simpliste de tip binar?
Pentru cei tineri - sau pentru cei care n-au cunoscut comunismul - chestiunea nu pare atât de spinoasă; propaganda și educația au avut grijă de aspectul acesta. Însă cei cu instincte constată îngroziți cum, din nou, oamenii refuză argumentele fugind după himere, lăsându-se păcăliți de slogane golite de conținut. Mințile simple din nou caută să devină captive sinucigându-se, dar, în același timp, împingându-i și pe ceilalți spre calvarul unei societăți inumane.
Rod Dreher a fost un apropiat de-al părintelui Gheorghe Calciu și este un foarte bun cunoscător al istoriei Estului Europei. Am citit fascinat în carea sa elemente pe care - ca trăitor pe aceste meleaguri ale lumii - nu le știam. În același timp am vibrat în momentul în care am constatat cum bănuielile mele se adeveresc și sunt chiar confirmate de un trăitor în realitatea Americii de azi.
Cum lumea tinde să redevină urâtă, datoria noastră, a celor care, iată, suntem în anticamera confruntării cu forțele turbate ale răului, este aceea de a ne păstra cât mai curați, de a nu accepta minciuna. Ideologia este minciună. Acceptând-o te maculezi și începi să trăiești în minciună. Înțelegând-o și văzându-i goliciunea poți să i te opui raportându-te critic la ea, neacceptând-o și nefăcându-te portavocea ei.
Vă recomand cu căldură cartea lui Rod Dreher pe care o puteți achiziționa de la Editura Contra-Mundum. Înțeleg de pe pagina de Facebook a editurii că în data de 5 iunie autorul se va afla la București pentru a participa la lansarea traducerii cărții sale. Din păcate, pe moment, nu am alte informații, dar bănuiesc că organizatorii vor face publice în timp util detaliile.
Până atunci citiți, citiți și iar citiți! Vă face bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)