marți, 18 mai 2021

Noua lume pe care o clădim


Matthew Lohmeier, ofițer în cadrul Forței Spațiale a SUA a fost demis din funcția sa de comandant al unei escadrile din cauza „pierderii încrederii și a suspiciunilor rezonabile în ceea ce privește capacitatea sa de a conduce”. Aparent avem de-a face cu un caz clasic specific militarilor: comandantul dă cu parul că doar așa se face armata. Fals!
Tâlcul e altul.

Matthew Lohmeier a scos pe banii săi o carte intitulată „Irresistible Revolution: Marxism's Goal of Conquest & the Unmaking of the American Military”. Numele spune totul, iar „pierderea încrederii” în fața superiorilor fix de-aici i se trage. Asta în ciuda faptului că, înainte de a o publica a cerut și obținut acceptul superiorilor. Cartea însă nu-i una militantă, ci una în care autorul analizează la rece ceea ce se petrece în armata americană, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce privește fragilizarea instituției din care face parte ca urmare a pătrunderii în corpul său a ideologiei marxiste. Dacă e să militeze pentru ceva, locotenent-colonelul militează pentru menținerea armatei ca instituție independentă politic, dincolo de ideologiile vreuneia dintre părți. Ei bine, ciudat e că acest îndemn este considerat de către superiorii săi ca fiind o „poziție partizană”.

Probabil, la demiterea sa a contribuit și popularitatea cărții. La momentul demiterii cartea era numărul 2 ca vânzări pe Amazon. În prezent e numărul 1, însă e o mare probabilitate ca ea să fie delistată, cunoscute fiind atracțiile marxiste ale companiilor „big tech”. 

Dincolo de controverse, cartea atrage atenția asupra modului în care s-a înfiripat marxismul în armată, explicând pas cu pas modalitatea în care această ideologie fragilizează din interior instituția, blocând-o în tot felul de „standarde corecte politic”. Noi, cei care avem experiență, știm bine cum acționează virusul marxist, doar de-aia ne spargem plămânii țipând de fiecare dată când toxica ideologie e pe cale să mai cucerească câte-o redută de-a societății noastre. Doar că, din păcate, strigătul nostru e în van.

Locotenent-colonelul Lohmeier țipă și el tot în vânt deși s-ar putea crede contrariul în momentul în care vedem popularitatea cărții pe care a scos-o. Dacă ne-am uita pe topul popularității am putea să ne bucurăm, constatând că cea de-a doua carte ca popularitate este una de-a interzisului „dr. Seuss”, iar locul trei e ocupat de „American Marxism” a lui Mark Levin. La fel ne-am putea bucura atunci când constatăm că pentru Trump au votat un număr record de votanți reali, în timp ce pentru propulsarea lui Biden s-a folosit furtul ca armă electorală. Acestea însă sunt concluzii pripite. 

Ceea ce nu știe Lohmeier este faptul că cei care conduc America din umbră sunt aceiași care i-au umplut buzunarele lui Leon Troțki(Leib Bronștéin) trimițându-l în Rusia unde a făcut joncțiunea cu Lenin pentru instaurarea comunismului. Iar Lenin n-a ajuns întâmplător în Rusia, ci cu banii serviciului secret al frustratului Wilhelm al II-lea. Abia în anii 90 s-a aflat despre finanțarea secretă a lui Lenin. Mai e însă ceva. Lenin a fost propulsat din Elveția, unde miște băieți mult mai discreți decât cei de pe Wall Street îl aveau pregătit pentru marea joncțiune de pe teritoriul Rusiei. Iar Wilhelm al II-lea, așa cum istoria ne-o arată, în final a picat de papagal, jucat fiind la ruletă de băieții care-l conduceau bazându-se pe frustrările sale. Deh, așa se întâmplă când ești prost!

Ceea ce-ar mai trebui să știe Lohmeier este că, tot cei care conduc America, sunt aceiași indivizi care-au împins-o în al Doilea Război Mondial, forțând un export tehnologico-militar masiv către URSS-ul lui Stalin. În tot războiul acela Stalin a pus la bătaie carnea de tun. Faptul că după Război s-a trezit putere a lumii ține și asta tot de-o planificare făcută de către băieții amintiți. Care, de altfel, au și împins CIA în combinația cu Grupul de la Frankfurt(marxist, pentru cei care n-au habar) pentru remodelarea omului, generând „fenomenele de masă” precum Elvis, Beatles, Woodstock, etc. Iar armata americană e una dintre ultimele victime. Ceea ce-ar trebui să vadă bravul locotenent-colonel e faptul că TOATE instituțiile americane au căzut precum puii secerați de coccidioză. Doar că denumirea specifică pentru afecțiunea americană este cea de marxism de sorginte neobolșevică. Artizanii schimbării au știut bine unde atacă: în domeniul educației și al tineretului. Ce putea ieși din mâna drogaților care manifestau tremurând cu cărțulia roșie a lui Mao la inimă?

Vă spuneam că popularitatea lucrărilor semnalate nu este una care ar trebui să ne bucure deoarece ea vine din disperare. Americanii conservatori văd efectiv cum le fuge pământul de sub picioare și, de aceea, la fiecare semnal de normalitate(chiar și de aparentă-normalitate) devin optimiști, se entuziasmează. Doar că se află într-o cursă a șoarecelui. Politicile economice luptă împotriva lor întrucât principalul scop al acestora este decimarea clasei de mijloc, cea aproape exclusiv conservatoare. Doar o minoritate insignifiantă a clasei de mijloc reușește să se refugieze în eșalonul superior, cel al bogaților. În rest, majoritatea covârșitoare ajunge în clasa săracă, dependentă de subvențiile pentru hrană sau muncind din greu pentru a-și asigura necesarul zilnic. Doar că, odată intrat în clasa inferioară, devii aproape instantaneu „dușman al bogaților”, deci marxist. 

Ceea ce ar trebui să înțelegem este că a fi bogat nu înseamnă a fi protejat, așa cum își imaginează cei scăpătați prin clasa superioară. Nici măcar atributul de super-bogat nu te protejează. Văzând tipicul revoluțiilor de până acum, putem observa limpede că, de fiecare dată, clasa inferioară a decimat-o pe cea superioară. Acum, cu mișcările tip BLM sau cele de „eliberare” a comunității LBGT, se instrumentează o revoluție a marginalilor asupra dominanților. Dar nici ea nu va ține foarte mult, mai ales în condițiile în care „drepturile” marginalilor sunt tranșate. De-aceea, următorul pas al luptei va fi cel împotriva bogătașilor, visul de aur al comunismului încă de pe vremea lui Weishaupt. Și, pregătiți-vă întrucât chiar în timpul vieții majorității celor care citesc acest articol, gloatei i se va da satisfacția de a decima clasa îmbogățiților. Ăsta e sensul revoluției, iar lumea din nou va fi pierdută pentru mult timp întrucât toți vor considera că au câștigat victoria finală. 

Permanent sistemul pregătește carne de tun pentru oi. Prima dată viitoarele victime par impenetrabile, apoi li se ciobește puțin din postamentul statuii, iar în final statuia face implozie în aplauzele isterice ale prostimeii: s-a mai câștigat o victorie! Dacă vreți, pentru că tot îl urâți pe Bill Gates, urmăriți ce urmează să pățească. Media tocmai și-a amintit că era prieten cu Epstein! Măi să fie! Găina a fost îngrășată, iar acum e împinsă la sacrificiu!

Doar că, așa cum am constatat de-a lungul istoriei, toate victoriile prostimii s-au întors împotriva sa. Bruma de drepturi câștigate în Revoluția Franceză a venit la pachet cu crime și cu o viață mult mai pauperă decât înainte. Aburii progresului victorios vin și ei cu un cost al vieții din ce în ce mai mare, până va ajunge de nesuportat. Iar de-aici, din nou, sistemul înțelegător îți va propune să nu te mai „alienezi față de muncă” întrucât îți dă el tot, calculat la centimă, sub forma unui venit standard garantat. Iar de cerut îți va cere la schimb o nimica toată: corpul și sufletul tău. Corpul pentru a ți-l menține sănătos prin procedee științifice și pentru a-ți scurta suferința în ultimii ani ai vieții căci, nu-i așa, ce sens are să te mai chinui 1-2 ani când tot sistemul îți va oferi o ieșire liniștită și demnă din viață? Iar în ceea ce privește sufletul, chiar mai crede cineva în „misticismul” ăsta? Bun venit în Lumea Nouă. Se făurește acum, chiar sub ochii noștri. Marxismul nu e de azi de ieri pe agenda mondială, ci de vreo trei sute de ani, de dinainte de a se numi marxism.

242 de comentarii:

 1. Este de preferat acest nou sistem.

  RăspundețiȘtergere
 2. Test - SIGN UP WITH DISQUS

  Ce de chestii faine ...

  Poti adauga si imagini ...

  Suuuuper!

  Aaaa.... il mai poti si edita dupa aceea.

  Da, alta viata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dacă merge mai bine , e mult mai bine.

  RăspundețiȘtergere
 4. @ DD

  :) te-am blocat

  sa vad acum daca te pot debloca :)

  dar faptul ca oricine poate bloca pe oricine... nu-i chiar in regula.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ghinion....

  Nu mai pot. Ce facem? :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Gata, te-am deblocat :)

  Comentariile au reaparut

  Fain

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna dimineata!
  Eu inca nu am inteles de ce ar fi mai bine, dar va urez succes!
  Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 8. Pe cate nivele se face reply-ul?

  RăspundețiȘtergere
 9. Asta-i ultimul

  Deci 3. Arhisuficient

  RăspundețiȘtergere
 10. Oricum ar tb sa-i multumim berbecului care a condus la schimbare. A avut si el rolul lui, sa recunoastem.

  RăspundețiȘtergere
 11. Comentariile se pot reedita insa nu se pot sterge de tot. De stiut.

  RăspundețiȘtergere
 12. Comentariile noi vin deasupra. Aici ar fi un pic de discutat. Cred ca pot fi setate sa apara si la sfarsit.

  Optiunea mea este pentru aparitie cronologica de sus in jos iar nu ca acum de jos in sus.(la subcomentarii ar putea fi un avantaj asa dar per total parca este mai cursiv sa vina de sus in jos).

  Sub forma de acum se incurajeaza chat-ul si replicile scurte (pentru ca este evidentiata mereu ultima postare) insa preferinta mea este pentru comentariile de continut (pana la urma asta ar trebui la un blog care-si propune sa dezbata mai profund cate o tema zilnic).

  . Alte pareri? (ar putea veni si cu votat cu + pentru schimbare si cu - pentru a ramane in forma actuala)

  RăspundețiȘtergere
 13. Angela, fiecare își poate alege cum sunt afișate comentariile. Vezi în colțul din dreapta sus al casetei de comentarii(sub numele tău) ai „Sort by”:
  - Best(care e implicit)
  - Newest
  - Oldest.


  După ce setezi îți rămâne așa. :)

  RăspundețiȘtergere
 14. Multumeeesc!

  Da, alta viata. Si, in fond, fiecare si le organizeaza cum ii convine. Multumeste pe toata lumea.

  RăspundețiȘtergere
 15. Între timp am găsit și setarea. Se va afișa implicit ca până acum.

  RăspundețiȘtergere
 16. Pai cam asta ar fi. Alte bug-uri se vor rezolva pe parcurs.

  Poti continua linistit cu articolele ...

  SPOR

  ps - aseara pe la 22.40 a intrat o Angela in DD Comments pe Telegram (eu sunt Angela Podaru). Daca spune prostii s-o ai in vedere pentru ca ar putea fi ... Adonis.

  RăspundețiȘtergere
 17. Blogul nu mai afișează toate celelalte comentarii pe blogspot de pe postarile anterioare, desi sunt mentionate in josul paginii, ele au fost ascunse.

  RăspundețiȘtergere
 18. Era si timpul pt.o schimbare - boul ala deja ma calca rau pe nervi..
  Ca pareri de detalii...stati sa cercetez, mai intai - disqus asta nu mi-e prea cunoscut.
  Imi place si mie ca are diferite evidentieri - ma chinuiam cu alea.

  Daca vad vreo hiba, o zic. Deocamdata nota mea e pozitiva.

  RăspundețiȘtergere
 19. Consider ca e un lucru bun ca nu mai pot citi nici un comentariu vechi si doar postarile. In cazul cand se va dezinstala Disqus cometariile se vor reafisa automat de google.
  De asemenea daca dai click pe un comentator vezi numai comentariile sale ca o postare.
  De asemenea pot cataloga un anumit comentariu ca inapropiat sau spam.O notă pozitivă din mai multe puncte de vedere. Nota minus este ca momentan doar autorul blogului poate citi vechile comentarii

  RăspundețiȘtergere
 20. De asemenea pot apasă sub comentariu pe ^ ca sa dau like sau pe v ca sa dau dislike.

  RăspundețiȘtergere
 21. E de bine , omul ludic a fost preferatul meu !

  RăspundețiȘtergere
 22. Hi! Hi! Hi!

  Vezi să nu te'nghită comentatorii, bre!!! Au pățit-o și alții. Altfel, hai noroc și la cât mai multe succesuri! :)

  Doamne ajută!

  P.S. Sper că îi pui pe toți să citească politica ăstora de la quixcus privind manipularea datelor personale. Io te salut, îți doresc multă baftă și toate cele bune, dar îmi șterg contul pe care m'ai obligat să îl fac pentru a putea comenta și te las cu colindătorii de serviciu, care văd că te năpădiră deja. Hi! Hi! Hi!

  RăspundețiȘtergere
 23. Dacă văd că totul e ok, am să import toate comentariile in sistemul lor. Dar, pe moment, mai aștept puțin. Oricum, dpdv al funcționalității e net superior față de sistemul nativ al blogger.

  RăspundețiȘtergere
 24. 😂😂 Adică, acelasi Dan cu altă pălărie? Care jelește ca ne cade drobul in cap si nu gaseste solutii la probleme?
  Schimbati decorul pe internet dar va asteptati la rezultate mai bune?
  O sa mai trec si pe aici din cand in cand, spre enervarea lui Marcy care crede ca sunt bucatareasa, responsabila cu ciorbele. Marcy, am o veste proasta: in Noua Era in care pășim, ciorba ti-o faci singur.
  Ma mir ca nu ati iesit inca din reteaua informationala capcana de pe net...
  Daca pe vremea Lui Iisus ar fi fost internet, oculta din acele timpuri ar fi procedat la fel: ar fi creat o retea de " socializare" in care sa va tina adormiti, sa nu va Mantuiti. Pentru cei necrestini: sa nu iesiti din karma.
  Ce sa spun? Illuminati sunt niste artisti cand vine vorba despre a-si țese planurile...Se pricep la oameni si stiu ca nu trebuie decat sa-i gadili putin la Ego si se cred zmei atotputernici. Si sa le dai informatie pe care sa o comenteze.

  RăspundețiȘtergere
 25. Omul din Florida
  https://uploads.disquscdn.com/images/85f55aa1f039fc049848e4910581b296b6eb73418931339473addde0ba70fa16.jpg

  RăspundețiȘtergere
 26. Schimbarea reprezintă un salt calitativ. Indubitabil.

  RăspundețiȘtergere
 27. E bun că putem da aprecieri.
  E recomandabil totuși să nu se abuzeze cu "valorizarea", căci sigur vor apare probleme de orgolii, revanșe, etc.
  În rest, felicitări și...inspirație.

  RăspundețiȘtergere
 28. Care poliție? Faptul că am poza și numele la profil, înseamnă că am intenții rele?

  RăspundețiȘtergere
 29. Faza ca schimbarea modului de postare a comentariilor se întâmplă deodată cu relaxarea restricțiilor si renuntarea la mască ma face sa suspectez ca blogul asta urmează un bioritm al sistemului de control. Deci blogul ori face parte din sistemul de control, ori altceva la care nu găsesc explicație dar ceva nu pușcă.

  RăspundețiȘtergere
 30. fighting spam, phishing and email fraud

  e de bine, stai linistit

  schimbarea de acum a aparut in urma interventiilor unui dezaxat care nu putea fi oprit altfel ...

  si daca apareai mai devreme ...

  asa ca ... bine ai venit ... si stai p'aproape :)

  RăspundețiȘtergere
 31. Am văzut anunțul că blogul e virusat. Văd că acuma e în regulă. Bine v-am găsit!

  RăspundețiȘtergere
 32. Este din cauza ca DD s-a vaccinat! A anuntat pe Telegram:

  "Ieri m-am vaccinat. Nu a fost așa de dureros pe cât credeam. Si nici efectele adverse nu-s de speriat.
  Eram intr- un grup de prieteni, toți vaccinați. Și mi-au spus că nu mă pot primi întrucât n-am cum să fiu eu singurul nevaccinat de la masă. Am rămas surprins, mai ales ca întrunirea era la mine-n casă. Dar, până la urmă, a trebuit sa cedez, mai ales că e și maratonul ăsta. A mers repede. Serul s-a dus imediat, doar am avut un vag tremurici si-am început să dau vreo câteva sughițuri. In rest nimic. Apoi, totul a fost natural, fără probleme. Doar că pe la al treilea (r)apel am zis stop joc întrucât stiu bine efectele adverse ale vaccinurilor ăstora din Maramureș.
  Ceea ce mă îngrozește e că in dimineața asta câțiva maratoniști se plângeau ca nu mai e vaccin. Ce specie, frate! Pe-ăștia nu-i doare capul niciodată!"

  RăspundețiȘtergere
 33. Nu stiu ce-a fost dar mie nebunu' mi-a trimis sms noaptea dupa 3 ...

  RăspundețiȘtergere
 34. Nu

  Dar l-am blocat imediat iar acum ... SURPRIZA ... nu mai gasesc deloc in telefon sectiunea cu nr blocate. Mai caut ...

  Am gasit-o dar sunt 2 numere. Nu stiu care dintre ele este asa ca nu le fac publice.

  Nu-mi mai bat capul pt ca nu vad la ce mi-ar folosi.

  RăspundețiȘtergere
 35. Și cine e? L-ați identificat? Sau doar l-ați blocat? O căutare pe Google a numărului în cauză, poate afișa dacă persoana a folosit numărul și în alte locuri.

  RăspundețiȘtergere
 36. E vina ta. Poți seta sa nu vada numărul tău decat cei din lista ta de contacte. Dar uneori e greu sa apeși settings.

  RăspundețiȘtergere
 37. Multă sănătate 💪💪💪😉

  RăspundețiȘtergere
 38. Pai numai eu vad nr din lista de contacte. Asta este o chestie elementara.

  Am crezut ca se poate face acelasi lucru si pe pe telefon. La asta m-am gandit initial cand ti-am raspuns.

  Baiatul ala a ajuns cumva la contul de Google cu care am postat si a scos de acolo nr asociat contului. Alta cale nu avea. Intelegi acum?

  RăspundețiȘtergere
 39. Deci să înțeleg că asistăm la ... o „mică resetare”? Ca să ne fie mai ușor să acceptăm și să ne obișnium cu cea mare, care este pe drum?

  RăspundețiȘtergere
 40. Cu vaccinul asta nu te poti imuniza...total. Daca e tulpina "pruna coapta"...e numai pentru elite...haha

  RăspundețiȘtergere
 41. Deci să înțeleg că asistăm la ... o „mică resetare”? Ca să ne fie mai ușor să acceptăm și să ne obișnium cu cea mare, care este pe drum?

  RăspundețiȘtergere
 42. Cu post-editarea e foarte ok. Greselile involuntare erau cosmar, parca eram analfabet cateodata..

  RăspundețiȘtergere
 43. Da...are si el un rost in natura, ca toate dobitoacele...Poate voteaza englezii sa aiba si din astia drepturi.

  RăspundețiȘtergere
 44. Bine ai revenit, Adam. Ma gandeam ca te-ai reorientat spre alte platforme.

  RăspundețiȘtergere
 45. Cu siguranta! Mai mult decat atat: ei vor fi etalonul. Si mi se pare ca mataluta nu prea te-ncadrezi in el ...

  RăspundețiȘtergere
 46. Hm...eu nu m-am incadrat nici in etaloane vechi, daramite in murdariile astea noi..

  RăspundețiȘtergere
 47. Nu știu ce posibilități de moderare are acestdisqus. În cazul în care vor mai apare trolli sau, in fine, diverși tembeli, ar fi ideala trecerea lor în condiție de "moderat" (comentariul sa apara doar cu acord admin). Sau să poată fi editat, pentru eliminarea injuriilor, obscenităților s.a.m.d.
  Forumurile au asa ceva.

  RăspundețiȘtergere
 48. Despre corporatii si proprietatea intelectuala in Lumea Noua

  https://www.activenews.ro/opinii/Despre-drepturi-de-proprietate-intelectuala-vaccinuri-si-biciclete-166870

  Oare noi cand vom incepe sa platim drepturi celui care a descoperit genomul uman?

  RăspundețiȘtergere
 49. Nu-i nevoie. Il poti bloca instantaneu. L-am blocat si pe DD dimineata :)

  RăspundețiȘtergere
 50. Comentariile lui nu se mai afiseaza pt tine dupa ce l-ai blocat.

  RăspundețiȘtergere
 51. In sistemul actual al noilor comentarii ii dau o șansă

  RăspundețiȘtergere
 52. @ Hayde

  Te blochez 5 minute de proba.

  RăspundețiȘtergere
 53. Ti-au disparut TOATE comentariile de peste tot.

  Cam nasolica situatia in cazul in care se gaseste cineva sa faca rau. Sper insa ca DD sa aiba antidotul la el. Altfel ...

  RăspundețiȘtergere
 54. Cateva probelme cu disqus. Anonimitatea noasta va disparea. Disqus was acquired by Zeta Global. Zeta Global: Data-Driven Marketing Powered by Artificial Intelligence.


  O alta problema ar fi ca poti raporta useri si comentari la fel ca pe facebook. Deci, daca spui ceva incorect politic vei zbura de pe platforma - pentru ca hate speech.

  RăspundețiȘtergere
 55. Pacat ca s-au pierdut comentariile.

  RăspundețiȘtergere
 56. Cateva problme cu acesta platforma de comentarii. Anonimitatea noasta va disparea. Disqus was acquired by Zeta Global. Zeta Global: Data-Driven Marketing Powered by Artificial Intelligence.


  O alta problema ar fi ca poti raporta useri si comentari la fel ca pe facebook. Deci, daca spui ceva incorect politic vei zbura de pe platforma pentru ca hate speech.

  RăspundețiȘtergere
 57. Ce te faci daca devine obligatoriu?

  RăspundețiȘtergere
 58. mi-am facut si cont, pentru ca vad ca altfel nu se poate posta - as a guest. va trebui sa dau mere verify la treceri de pietoni cand comentez?

  RăspundețiȘtergere
 59. Pe șantier este obligatoriu.

  RăspundețiȘtergere
 60. Ai fost atent cand l-am blocat pe Hayde?

  I-au disparut toate comentariile si au reaparut dupa ce l-am deblocat :)

  RăspundețiȘtergere
 61. Preferabil acest sistem

  RăspundețiȘtergere
 62. Aha. Dar se blocheaza doar pt.mine.
  Oricum, tot e bine.

  RăspundețiȘtergere
 63. Ati auzit stirea asta din categorie "schimbatoare de joc":
  "Colonial Pipeline Paid Hackers Nearly $5 Million in Ransom" Pina la urma le-au platit 5 mil. ca sa le deblocheze teava de benzina.
  Este cu bataie lunga...

  RăspundețiȘtergere
 64. Poti bloca foarte simplu, exact ca pe FB. Deci este destul de eficient

  RăspundețiȘtergere
 65. Daca folosesti VPN sau TOR comentariul va fi detectat drept spam?

  RăspundețiȘtergere
 66. Deci să înțeleg că facem și noi, aici pe blog ... „mica resetere”, ca să ne obișnuim ușor, ușor cu „marele reset” care este pe drum? Și iată cum, pentru un minoritar, strângem menghina și stabilim reguli mai dure pentru majoritate. Am învins nu-i așa :))))
  Și cel mai mult îmi place când vine faza aia în care EU trebuie să demonstrez unui robot, că eu nu sunt robot. Taaaareeeeeeee!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 67. Nope. Dispare de pe blog pt toata lumea. Cand o sa ne nimerim online facem o proba sa vezi. Il blocam pe Cassius, de exemplu :)

  RăspundețiȘtergere
 68. Bine...e clar ca eu nu-s o lumina.
  Cu blocatu ce se intampla ? Angela, daca te blochez, tu sesizezi ? Sau cum zice @Hayde, efectul e doar ca nu te mai vad eu ?
  (explicati careva mai milos. daca pricep eu, chiar ca o sa priceapa toti..haha !

  RăspundețiȘtergere
 69. Daca esti online, uite, il blochez 5 min pe Hayde ca sa vezi. Ii dispar toate comentariile. :)))

  RăspundețiȘtergere
 70. Nu-l mai vede nimeni. Cred ca nici el nu si le vede.

  RăspundețiȘtergere
 71. Sau ... nu-l mai vad doar eu? Spune-mi ce vezi iar dupa ce-l deblochez pe el te rog sa ma blochezi tu ca sa vad cce mesaj primesc si daca pot sa mi le mai vad.

  RăspundețiȘtergere
 72. În sfârșit putem avea o discuție civilizată!

  RăspundețiȘtergere
 73. Se vede c-ai plecat si nu te-am mai prins. Ramane pe alta data.

  Il deblochez pe Hayde sa nu-l uit asa :)

  RăspundețiȘtergere
 74. Esti online ca sa facem un test de blocare?

  RăspundețiȘtergere
 75. il blochez pe Hayde. Sa-mi spui ce vezi

  RăspundețiȘtergere
 76. bine. il deblochez pe Hayde si blocheaza-ma te rog pe mine ca sa vad ce mesaj primesc si daca mai vad mes postate de mine

  RăspundețiȘtergere
 77. gata. l-am deblocat

  blocheaza-ma tu

  RăspundețiȘtergere
 78. Doar dacă e blocat de moderator cred că nu se mai vede,

  RăspundețiȘtergere
 79. si scrie mesaj inainte ca sa stiu sa ma uit

  RăspundețiȘtergere
 80. Bun, acum ca l-ai blocat ce se intampla...

  RăspundețiȘtergere
 81. acums unt blocat ca nu mai inteleg?

  RăspundețiȘtergere
 82. l-am deblocat si te rog sa ma blochezi tu ca sa vad ce se-ntampla

  Se pare ca atunci cand blochezi pe cineva el dispare doar pt tine. E ca si cum i-ai da un IGNORE complet si atat.

  RăspundețiȘtergere
 83. te-am blocat si scriaThis user is blocked.

  RăspundețiȘtergere
 84. Te-am blocat si te-am deblocat. Nu cred ca iti apre notificare..

  RăspundețiȘtergere
 85. Nu am primit nici o notificare. Imi vedeam comentariile si puteam comenta pt ceilalti.

  Clar ca blocarea functioneaza doar ca sa nu-i mai vezi pe cei care-ti sunt antipatici. Pur si simplu ei nu mai exista pt tine si atat. Cel in cauza nici nu stie ca tie nu-ti plac ochii lui.

  MULTUMESC F MULT Mercy

  RăspundețiȘtergere
 86. Am testat cu Marcy. Poti bloca pe cineva dar el dispare doar pt tine. Este un IGNORE total pt tine acea persoana insa ea continua nestingherita. Nici nu stie ca ai blocat-o.

  RăspundețiȘtergere
 87. Cu placere. Si eu incerc sa vad cum functioneaza

  RăspundețiȘtergere
 88. Aha. Pricep.
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 89. Găsesc că este normal. Lumea este într-o continuă schimbare. Cuvintele asemeni lumii. Uneori nu te mai definesc, cad în desuetudine dacă nu le atribui sensuri noi. Adaptabilitatea semantica are și ea evoluția ei. Ori, dacă mi permiteți un joc de cuvinte : evoluție vs revoluție, aparent au aceeași rădăcină. Aparent. Asta am vrut să spun.

  RăspundețiȘtergere
 90. Modul de organizare a societatii pe bloguri, lunad doar acest mic domeniu al vietii sociale, face ca niste necunoscuti sa se alinieze unei audiente recunoscand in ideile transmise propriile idei. Cea mai mare audienta in Romania raman canalele TV consacrate care dau lumina poporului. Seara in camera lumina plasmei TV e un luceafar digital de propagare a culturii.
  nu gaseste solutii la probleme - reflecta o stare oglindita de autor, o stare a natiunii romane si uneori stari ale celorlalte natiuni. Dar sunt multi altii care ofera solutii si insira dizertatii intregi despre oferta lor.
  Micile contre de prin comentarii reflecta nivelul fiecaruia de reactie culturala, de la aruncarea pietrelor pana la manipularea subliminala folosita excesiv in comerciale.
  o retea de " socializare" in care sa va tina adormiti - chiar si religiile si Apostolii au creat o retea de socializare prin misiunea de a duce mesajul la toate popoarele. Daca derulam istoria din vremea lui Iisus pana azi au fost create sute sau chiar mii de retele crestine care au avut diverse roluri in istorie.
  Illuminati sunt niste artisti cand vine vorba despre a-si țese planurile. - inca nu a venit nimeni sa ne zica cine este Marele Arhitect al evenimentelor de pe glob, dar presupunem ca ar fi vorba de illuminati, care se conduc dupa ceva arta. Aici v-as cere argumente si am ajunge la carti de citit si de studiat ca sa intelegem tot ce s-a intamplat in trecut.
  Concluzia mea este ca si a dvs: cine nu cunoaste istoria, va tinde sa o repete de foarte multe ori.

  RăspundețiȘtergere
 91. Ar fi oare o idee bună să cerem și noi drepturi de autor pentru utilizarea stiloului, insulinei, avioanelor cu reacție, rachetelor cu trepte, formei aerodinamice, ciberneticii, vaccinului antiholeric, irigării prin picurare, a „însămânțării” norilor ...

  RăspundețiȘtergere
 92. adrian le légionnaire19 mai 2021 la 06:39

  S'au vaccinat cu apa... au vaccinat cativa de care se pot debarasa (au facut'o deja de mai multe ori in istorie) ca sa le serveasca misiunea.

  RăspundețiȘtergere
 93. Ascensiunea este doar o aparenta in perioada asta de tranzitie.
  Chinezii vor fi opriti cumva! Nu este vorba de daca ci de cind.
  Efortul Salvarii Planetei in plina derulare, automat devine un absolut nonsens daca asiaticii vor continua sa "functioneze la foc continuu"..Iar ei in smecheria lor binecunoscuta stiu foarte bine treaba asta...si pe undeva se pregatesc. Noii bani ai sutelor de mii de imbogatiti recenti parasesc China catre NAmerica, in special Canada.

  RăspundețiȘtergere
 94. kwisatz haderach19 mai 2021 la 06:39

  Europa si America nu sunt conduse de europeni, ci de alt trib. De unde si problemele post WW2. Respectivul trib nu ii simpatizeaza deloc pe albii europeni, de unde si campania asta neincetata de mixare rasiala, imigratie necontrolata din lumea araba/africa/america de sud si centrala, marxism stiintific in scoala, propaganda si indoctrinare non stop via TV/hollywood etc. Scoala de la Frankfurt + banci centrale + rezerva fractionara => epic win for the tribe

  RăspundețiȘtergere
 95. kwisatz haderach19 mai 2021 la 06:39

  vorbesti prostii, China nu a fost niciodata un imperiu expansionist

  RăspundețiȘtergere
 96. Si ce legatura are asta cu Mars Exploration Rover-ul chinezesc?
  Cred ca ai gresit situl amice!

  RăspundețiȘtergere
 97. Modelul chinez de organizare este cel mai bine adaptat progresului tehnologic si raspunde in mare parte dilemelor cu care se confrunta lumea de astazi (ex. populatie numeroasa, folosirea rationala a resurselor, tranzitia catre post-umanism etc). De aceea nu este indoiala ca acesta va fi modelul dominant la nivel global.

  Nu este perfect dar ofera cele mai multe solutii si de aceea se va impune nu numai prin performanta sub aspectul eficientei ci si printr-o capacitate crescuta de integrare a intregului mediu bio-tehno-uman.

  Lumea din vestul Chinei, in care ne aflam si noi, va avea probleme de acceptare a noului sistem in masura in care se va crampona de vechile principii si valori traditionale.

  Urmeaza o noua era in istoria omenirii. Privind strict pragmatic ar trebui sa intelegem care este drumul si sa intram pe el cat mai repede daca tot n-avem alta sansa (opozitia pare chiar irationala pentru ca nu face decat sa iroseasca putinele resurse pe care le ai si sa intarzie procesul facand tranzitia mai dureroasa).

  Din punctul meu de vedere nu ma pot alinia acestui parcurs deoarece vine la pachet cu schimbarea oamenilor atat la modul propriu prin augumentare cu tehnica dar si la modul profund, launtric, prin aderarea la un nou set de principii si valori ce se afla in antiteza cu firea omului fara sa aiba in vedere structura divino-umana a intregului format din trup si suflet.

  Poate ca este momentul ca omul sa faca un salt inainte. Nu stiu. Poate ca asta inseamna ... evolutie sau cum vor vrea sa-i mai spuna insa pentru mine aceste schimbari sunt de neacceptat pentru ca refuz sa ies din paradigma relatiei cu Creatorul meu.

  Consider ca Cel care m-a creat stie cel mai bine ce mi se potriveste si merg pe mana Lui (daca El mi-a dat libertate pe care El insusi o respecta, inseamna ca L-as trada renuntand de bunavoie la ea in numele unui bine mai mare si impersonal, ca sa dau un singur exemplu).

  Alegerea este a fiecaruia in parte si cu cat o face mai repede cu atat mai bine pentru ca-si poate canaliza energia in directia pe care o considera corecta. Acum este un punct de inflexiune in istoria intregii omeniri si suntem chemati cu totii sa luam o decizie. Sa nadajduim ca va fi cea buna.

  RăspundețiȘtergere
 98. Dacă Ordinul Negru controlează politica americană, nu m-aș mira să controleze și comunismul în China. E o dialectică inteligentă în lucru aici... in obtinerea sintezei finale. Noi nu o observam dar facem galerie... Hai gândiți un pic. Că galerie zgomotoasă ați făcut destul. Mintea la treabă... si cercetați.

  RăspundețiȘtergere
 99. Nu mai e nimic de cercetat. Odata ce stii cum lucreaza " oculta", taci si faci invers decat satanistii: faci bine.
  Este singura modalitate de a iesi. De a te ridica deasupra păienjenisului informational pe care inclusiv acest grup il alimenteaza si il ingroasa.
  Dl Coja posteaza si mai mult. Cu nemiluita. Interesant cuvant: nemiluita. Inversul milei. Postezi mult, nu faci nimic concret, sustii chiar daca nu vrei " oculta".

  RăspundețiȘtergere
 100. Propui sa privim China cum priveam candva America? Crezi ca începe un dolce vita made in China cand tinerii visează sa emigreze in Beijing si cauta burse in Shanghai?

  RăspundețiȘtergere
 101. Parerea mea este ca românii trebuie sa faca și ei un Rover. E calea catre care pășește lumea. Nu o facem acum o vom face-o obligatoriu peste 20 ani la directiva UE.

  RăspundețiȘtergere
 102. Voia sa spuna ca 2 se bat si al 3 lea câștiga.

  RăspundețiȘtergere
 103. Corect! Doar răzbunător câteodată.

  RăspundețiȘtergere
 104. Scurta divagatie - model chinez vs. libertate.
  De multe generatii (mai multe in Vest) europenii au luat "de moca" drepturile si libertatile, ptr. care inaintasii au luptat mult (apropo de revolutiile discutate ieri). Ca urmare, azi sunt gata sa le ignore, uitand ce inseamna a le pierde.
  Ar fi urat sa le piarda, dar poate o lectie dura n-ar strica.
  Cand vor sesiza ce inseamna control tehno-social, garantat vor fi alte convulsii - dar...asta e. Se pare ca si uitarea e ciclica.

  RăspundețiȘtergere
 105. Ooo..un "profesor". Chiar simteam nevoia unor indicatii...ba as zice ca esti prea..bland cu noi.
  Amice...incearca o abordare mai moale. Lasand la o parte ca vehiculezi scenarii tip "Victor Nita", risti sa agasezi.

  RăspundețiȘtergere
 106. Din ce știu eu, China încă nu e prima economie, tot SUA e. Dar asta mai puțin contează, căci în acest ritm Dragonul va trece în față.
  Imi amintesc amuzat că in sec. 19, in parcul din Shanghai era o plăcuță pusă de englezi, pe care scria "interzis accesul câinilor și...chinezilor".
  Au avut ceva de recuperat micuții...însă nu e neapărat o surpriză. Au toate atuurile geopolitice (suprafață, populație, poziții), deci era ciudat când erau...codași.
  Dar, cum s-a mai opinat, emanciparea Chinei este un debut de confruntare, nicidecum un final tranșant. China a fost subestimatª, ignorată sau folosită în ultimele decade, și puțini au întrevăzut ritmul alert de creștere.
  Acum însă e strident vizibil. Puterile anglo-saxone au început "reașezarea", lucrând cumulativ (SUA, UK, Australia, Canada, N.Zeelanda). In stil caracteristic, nu vor lovi evident, evitând cassus beli. Ca și în cazul URSS, va fi conceput un containement, o strategie de sugrumare lentă. Nu-mi pot da seama cât va dura - poate mai mult de 10 ani - dar sigur așa va fi. Talasocrații pot învălui o "continentală" (ca apoi să strângă lațul), iar China nu (cred că) va izbuti să orchestreze un bloc euro-asiatic ca și contrapondere.

  RăspundețiȘtergere
 107. Erată - pancarda nu era in Shanghai, ci Canton (actual Guangzhou). Se intampla după ce Anglia a zdrobit Revolta Boxerilor, bombardând nemilos cu flota lor (pe atunci invincibilă). Scuze.

  RăspundețiȘtergere
 108. Eram mic prin anii '90, 7-8 ani, dar rețin o discuție pe subiectul Revelației din Sfânta Scriptura. Auzeam de la cei bătrâni ca(intenționez sa transmit mesajul, cu toate ca probabil nu reproduc fraza cu acuratete) ca: " Atunci când, rasa galbena va domina lumea, ' În Vremea Aceea' ... este foarte aproape!"

  RăspundețiȘtergere
 109. Buna intrebarea.

  In intelegerea noastra va fi un "NEW VITA" made in China care va avea cu siguranta fanii sai. Acestia vor considera ca new vita este si ... dolce. Parerea lor pe care n-o voi putea impartasi niciodata despre lumea ... inversata care va redefini pana si o notiune atat de ... umana.

  China este deja un pol de atractie pentru cercetatori si inventatori din toata lumea. Am vazut niste documentare despre centre de inovare care nu au echivalent nicaieri in lume. Cercetatorii merg acolo tocmai pentru infrastructura pe care au creat-o chinezii pentru a le facilita munca. Daca ai idee despre un robot, spre exemplu, acolo il poti face de 100 de ori mai ieftin decat in occident (pe langa aparatura de ultima ora la care ai acces gratuit, te duci in "piata" alaturata de unde cumperi pe loc toate componentele de care ai nevoie de la circuite integrate pana la motorase, piulite, firicele, rulmenti etc etc la preturi de nimic; numai la ceea ce nu te poti gandi nu gasesti; pai asta-i visul oricarui inventator).

  Au atras fonduri uriase in cercetarea fundamentala iar asta i-a dus automat in elita (ex. pana si Faucci este in corzi acum - se pare ca el personal ar fi acordat fonduri celor de la Wuhan exact pe ... coronavirus).

  Au investit imens in invatamant. Au ajuns sa-nvete bine la ei acasa si atrag studenti straini.

  Da, China este un fenomen care n-are cum sa nu fascineze si sa atraga.

  Dar ... toate au un pret. Regretabil este faptul ca sunt prea multi care nu-l cunosc pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza.

  RăspundețiȘtergere
 110. Poate un roll-over, haahaa."Roll-over, Beethoven"🎶🎶

  RăspundețiȘtergere
 111. Hm...nu-mi plac evreii. Dar se impune o intrebare : după câte generații poate fi cineva considerat "european"? Nu de alta, dar unele ramuri evreiești au o vechime în Europa de pe timpul Romei Antice...adică mult mai mult decât alți beneficiari de "europenism" în ziua de azi. Deci - lăsând la o parte că nu-mi plac - de ce n-ar avea dreptul să conducă ?

  RăspundețiȘtergere
 112. China încă nu e prima economie, tot SUA e.

  SUA are scamatorii financiare cu care se umfla artificial. Realitatea sta in productia industriala iar China in 2019 era aproape cat SUA. Japonia si Germania la un loc, adica urmatoarele 3 dupa ea. In 2021 cred ca s-ar putea aduce si India, al 4-lea producator mondial, langa ele ca sa faca cat toate 4 la un loc.
  https://uploads.disquscdn.com/images/d4666bb54617f26f8e86f70d9133f621ddd3b017c424d8c82f486c9609293bef.jpg

  Iar aici: https://www.yardeni.com/pub/globalip.pdf se vede ca are un ritm de crestere si o constanta care bate tot ce misca.

  RăspundețiȘtergere
 113. Parcă s-a mai făcut precizarea că o economie reprezintă mai mult decât producția industrială (s-a precizat și că producții-mamut nu au ajutat cu nimic URSS în anii '60-'70).
  Or fi celelalte...artificii, dar economia se măsoară totuși în bani, nu în kg. Dacă un individ se "combină" cu tot soiul de speculații (sau alte șmecherii), va fi mai bogat decât un țăran care produce kile de hațmațuchi, gulii sau alte barabule.
  Și Hollywood e considerat industrie (cinematografică). Nu aduce nimic palpabil, e o fabrică de iluzii...însă curg miliarde pe această filieră.

  RăspundețiȘtergere
 114. De acord cu tine, dom' @Hayde - desi nu-s de acord cu fenomenul. Asa s-a ajuns ca un fotbalist semi-analfabet ajunge sa stranga an de an (salarii, reclame si altele) mai mult ca PIB-ul unui oras !

  RăspundețiȘtergere
 115. Ca și în cazul URSS, va fi conceput un containement, o strategie de sugrumare lentă. - @Hayde
  Nu există informații despre asa ceva decât cateva strategii vechi su fumate. Exista in schimb analize care divedesc mereu o reașezare, realiniere, renegociere, etc. Un plan coerent nu găsești. Doar presupuneri si supoziții.
  Piața mondială va fi influențată de China pe termen foarte lung.

  RăspundețiȘtergere
 116. Eu tot am impresia că nu au niciun viitor chinezii.
  Ei doar copiază. Mai rău, copiază după copii. Cine cunoaște modelul de brokeraj/intermediere prin care s-au adus în China fabricile din Europa de vest și America de nord, înțelege.

  RăspundețiȘtergere
 117. Păi strategia este ca toate tarile sa se unească într-un bloc comun vs. CHINA.

  RăspundețiȘtergere
 118. Fenomenul China la începutul secolului XXI 🇨🇳💪

  RăspundețiȘtergere
 119. Asemenea strategii nu se "oficializează" niciodată - ar echivala cu o declarație publică de conflict. Diplomația e una, cum se mișcă realpolitik - e alta.
  Reașezări, reorientări - sunt în permanență.
  China va influența încă mult piețele ? Evident. Eu nu zic că devin irelevanți (ar fi absurd), ci doar că nu vor fi locul 1.
  Așa și rușii pot influența arii de "piață" - dar nu au (avut) primat.

  RăspundețiȘtergere
 120. Roll over nu e cumva românescul s-a dat peste cap de 3 ori si se făcu lup. Daca putem face asta pe Marte am ajunge in Top 5 cu internet de mare viteză intre Marte si România. 😂😂

  RăspundețiȘtergere
 121. Parțial de acord.
  Cu afirmația "n-au niciun viitor" picăm în cealaltă extremă, a subestimării - greșeală făcută de Occident (prea) mult timp.

  RăspundețiȘtergere
 122. Cei din Antarctica controlează tot. Dovadă inghetarea economiilor. Chinezii trebuie sa vina cu ceva cald in lume, ca altfel facem degerături.

  RăspundețiȘtergere
 123. Incerc sa te tin in lumea reala iar tu ...

  Eu stiu ca in anii 60-70 rusii erau in spatiu iar armele lor le concurau cu succes pe cele occidentale. In perioada mentionata de tine Rusia chiar s-a ridicat. Spre exemplu, a inceput sa produca autoturisme cu Fiat. A facut centrale nucleare si cate si mai cate. Ce nu-i in regula din punctul acesta de vedere?

  Ca la un moment dat a intrat in criza? Si ce-i cu asta? America nu intra acum? Ba tocmai speculatiile financiare sunt cele care o vor pune la pamant ceea ce inseamna ca sunt mai degraba un semn de slabiciune decat de putere.

  Alaturi de rezultatele din agricultura, productia industriala este singurul etalon capabil sa arate de ce este in stare tara respectiva.

  Conform principiului tau Clujul a fost cel mai puternic oras al tarii pe vremea Caritasului :) Cu totii stim ca nu era asa ...

  RăspundețiȘtergere
 124. Se mai pot deduce câteva strategii din lista de investiții pe viitor. Și într-adevăr viitoarele conflicte nu se publică.
  Totuși sugrumarea respectivă e deosebit de interesantă de analizat. Pare mai degraba o partida de șah in care cel care mută mai bine va castiga mai mult. Iar la mutat piese China are jocul de șah sport national, si o arta a războiului pe care o implementeaza într-un mod foarte tăcut. Nu prea vezi tupeu chinez si asta e enervant, de la oficiali chinezi in genul Trump sau Putin. Pe mine ma enerveaza lipsa tupeului la chinezi.

  RăspundețiȘtergere
 125. Corect! Subestimarea o admit toți azi.
  Si chiar vad ca China ne va modela viitorul.
  Va fi un tandem. Vor produce multe chinezării de roboți, dar nu toti vor avea succes. Pe modelul telefoanelor mobile.

  RăspundețiȘtergere
 126. Ca și tine, ca și @Cassius, nici eu nu agreez "prețuirea" șmecheriilor.
  Nu-ți neg opinia de principiu (întâmplător coincide cu a mea). Doar că imi place să fim exacți.Aici și acum SUA e - incă - nr.1.
  De va fi ca speculațiile lor să pice, da...ar trebui să decadă (poate și mai jos de loc 2). Dar bătrânii yankei, când li se înfundă șmecheriile, o pun iute de un război oe undeva, rebalansând ecuații.
  Deocamdată, cf. cifrelor globale, SUA e la "o lungime de cap" înaintea Chinei.
  Foarte puțin față de alți ani, dar...încă e în față.
  Vedem următorii 2-3 ani ce se va mai urzi.

  RăspundețiȘtergere
 127. Subscriu. America va ramane numarul 1.
  Ma bazez pe faptul ca chinezii nu vor avea un Steve Jobs.

  RăspundețiȘtergere
 128. Angela asta cu capacitate crescuta de integrare a intregului mediu bio-tehno-uman ca rol al chinezilor, nu e din cauza la prea multe filme americane?China nu cred ca aspira la asta.

  RăspundețiȘtergere
 129. La șah...mută ambii jucători.
  E limpede că nici chinezii nu vor sta cu mâinile în sân. Pe măsură ce vor vedea că americanii (adică, scuze, anglo-saxonii - importantă distincție) îi "lucrează", vor căuta și iei să iasă din "atari" (aleg aluzie GO, mai specifică în zonă ca șahul).
  E un meci interesant de urmărit. Iar singura certitudine (ca perdant economic) pare că rămâne...Rusia.

  RăspundețiȘtergere
 130. Nu vreau să intru în dezbaterea, foarte la modă, a câtă cenușă trebuie vesticii să își pună în cap.

  Întreb doar atât: Cunoașteți campioni chinezi la șah? Partidul comunist susține sportul, și PCR l-a susținut, am văzut gimnaste și gimnaști, tenismen și teniswomen, atleți și atlete, volei... etc. Dar șahiști sau șahiste?

  RăspundețiȘtergere
 131. Cum abia am scris, la chinezi baza e GO, nu șah.
  (pentru cine crede că GO e japonez, precizez că denumirea chineză este wei-qi, și ei l-au inventat - niponii doar l-au preluat. interesantă și particula qi din denumire ("energie vitală").

  RăspundețiȘtergere
 132. Fac iar comparatie cu Japonia (ca pomeniși de roboti). Poate va amintiti ca in anii '90 niponii erau pionieri in robotica (la vremea cand erau loc 1 in lume la toate electronicele). Am mai amintit cum au fost pedepsiți - azi ei nu prea conteaza in zona "smart", privilegiul a fost dat unui vasal mai cuminte - Coreea de Sud).

  RăspundețiȘtergere
 133. Prima întâlnire cu GO-ul: 1985, Olimpiada națională de ... chimie, colegii din Corabia. Foarte buni strategi.

  Ideea este că, și la GO, tot europenii au viitor mai promițător.

  http://www.ranka.intergofed.org/?p=14183

  RăspundețiȘtergere
 134. Eh...așa și la karate / judo sunt f.mulți campioni euro / americani, dar totuși...filosofia mai profundă din artele marțiale râmâne, încă, apanaj asiatic (deși nu exclusiv).

  RăspundețiȘtergere
 135. Doar că imi place să fim exacți

  Pai daca-ti place sa fii exact atunci ... fii exact. Si spune clar ca in toate calculele bazate pe purchasing power parity (PPP) China este prima de cativa ani buni (2018) iar astazi SUA nu este la nici o "lungime de cap" in fata ci cu cateva capete in spate.

  Chestia cu valori nominale este o pacaleala care mai tine putin tencuiala sa nu cada dar realitatea se vede cu PPP.

  Asta spun datele WB si IMF si nu-i vad de ce ar minti in favoarea Chinei (mai degraba invers ceea ce ar conduce ca pisica si fie si mai neagra de fapt).

  Si o tot ametiti ca nu-i duce capul si tot felul de pareri din aer. Mintea se formeaza prin educatie (partea nativa ajuta dar nu este esentiala) iar chinezii sunt pe val cu un potential urias de crestere si la capitolul asta spre deosebire de vestici care au intrat deja in etapa de decadenta de au ajuns sa se supere daca nu stai in genunchi.

  Chiar nu suporta comparatie un tanar care se reinventeza continuu si este in plin avant cu unul mai batran si obosit care nu mai stie pe unde sa scoata camasa. Vom vedea ce va fi in viitor dar tocmai aceasta diferenta uriasa in favoarea Chinei va conduce la un conflict, posibil chiar deschis, exact ca in situatia ultimului aparator care se vede depasit si nu mai are incotro decat sa faulteze.

  N-am nici o problema sa aruncam cu vorbele si sa ne dam cu parerea dupa cum ne vine dar daca vrei sa fii exact ...

  RăspundețiȘtergere
 136. Hm! N-as spune. Ei de capul lor au dus platile electronice unde vesticii nici nu viseaza (pana si cersatorii au QR code), au instalat camere de luat vederi cu sutele de milioane de-ti umbla la scorul social si cand traversezi neregulamentar, sunt de departe cei mai avansati la "papica de laborator" si multe altele. Clar ca sistemul lor este mult mai performant si se va impune.

  Ce aspira chinezul sub plapuma? Nu stiu dar cateva zeci de milioane l-au citit pe presedintele Xi ca sa le creasca scorul social. Disciplina, nu gluma. Si se va intari cand vor fi toti conectati on-line.

  Si stai sa vezi cand or ajunge sefi. Chinezul sef este o specie aparte. Foarte dur si fara sentimente umane. Cu un occidental te mai intelegi cumva dar cu orientalii e jale. Sa vezi atunci sclavie, nenica. Chestie de mentalitate.

  Iar daca amalgamul asta de bio-tehnologie va aduce un plus de eficienta nu-i va opri nimic sa-l implementeze rapid si fara multe dezbateri. Iar ceilalti daca nu se aliniaza risca sa piarda si mai mult in competitia cu chinezii. Asa ca ne aflam pe turnanta in care am intrat in logica post-umanitatii si a inceput deja concursul de cine se adapteaza mai repede.

  RăspundețiȘtergere
 137. Rusia va baga resursele Siberiei pe piață gen oricând in următorii 20 ani ca să rămână cel putin unde e acuma. Iar goana dupa aur californiana se va muta in stepa siberiana. Californication Siberia va exista cu siguranță, nu stim când. Dar e un As in mânecă care va da Jack Pot cand crezi ca se joaca la cacialma. Rusia evita sa faca un Full House, momentan ii place sa mizeze pe culoare. US va miza mereu all or nothing chiar daca are 2 perechi, dar banii curg spre China.

  RăspundețiȘtergere
 138. Posibil ca ultimii care vor adopta modelul chinez vor fi europenii si americanii, fiind considerati izvorul individualismului cartezian cu raționamente superioare moral conditiilor economice sau tehnologice. Tehnologia e privita cu scepticism de euro-american când ii promite ca ii schimba viata.

  RăspundețiȘtergere
 139. Ok.
  Așa să le rămână...numele (numerele).

  RăspundețiȘtergere
 140. Totuși nu cred ca se va reuși adoptarea unui singur sistem peste tot. Se va tine totuși cont de specificul zonal.
  De exemplu creditul social pe instagram nu am cum sa mi-l imaginez.

  RăspundețiȘtergere
 141. Exemplul (comparația cu efectele iconoclasmului) e slab, mulți alți factori și multe alte interacțiuni au contribuit la căderea Bizanțului. După o confruntare cu lumea arabo-musulmană lungă de vreo 600 de ani înfrînți au fost... arabii... de către mongoli. Bizanțul nu și-a mai putut reveni abia după lovitura dată de cruciada tîlharo-cămătărească manevrată de venețieni și executată de contractorii cavaleri franci rupți în cur.

  RăspundețiȘtergere
 142. Se va tine totuși cont de specificul zonal.

  Probabil, insa va fi ceva ca si la McDonalds deoarece globalizarea va avea la baza mega-corporatiile iar nu statele nationale. In functie de niste cutume locale acestea se vor adapta intr-o oarecare masura dar sa nu te astepti la minuni din partea asta (procesele vor fi si ele globale iar orice abatere va aduce costuri suplimentare; schimbarile se vor justifica daca vor aduce venituri semnificative, altfel nu vad o apetenta pentru ajustari locale).

  Oricum, o sa mai curga ceva apa pe Dunare pana sa se ajunga la un singur sistem dar nu foarte multa. Lumea globalizata cu capitala la Ierusalim nu va rezulta in urma unui proces pasnic pentru ca nimeni nu are rabdare sa faca schimbarile la relanti. Au prea mult de pierdut daca lasa procesul sa decurga natural prin schimbarea generatiilor.

  Cel mai probabil se vor folosi evenimente cu rol catalizator precum pandemia de acum. Pe lista lor se mai afla Revolutia, Razboiul si Molima. Cam asta-i ordinea de baza, conform calaretilor.

  Creditul social il vor adopta toti. Este prea performant si la-ndemana ca sa n-o faca. Sub o anumita forma el este deja implementat dar nu oficializat (ex. dosarelele facute de servicii tuturor, chiar si celor care doar citesc de pe internet). Chestia cu cartelele telefonice cumparate cu buletinul era un pas spre oficializarea culegerii de informatii. Si acum le culeg dar fiind fara acoperire legala raman doar niste date la dosar (electronic, desigur). Insa dupa cativa pasi legislativi vor urma si alte efecte. Atunci sa te tii. Pentru ca atunci orice vei posta pe Instagram iti va afecta creditul social. Imagineaza-ti. Nu-i greu. Pro iti da cu "+" iar contra cu "-". E foarte simplu, mai ales cand corectitudinea politica a avut grija sa defineasca foarte bine ce este pro si ce este contra.

  RăspundețiȘtergere
 143. Hotarat lucru, economic pot fi prima putere mondiala. Vor produce mai multe tractoare decat vesticii (pentru vestici). Grozav.

  Cultural insa mai greu. Deocamdata chinezoaicele isi fac operatii estetice pentru a nu mai avea ochi asiatici. Peste 100 de ani vor ajunge sa isi faca buzele de rata ca in occident.

  Acestea fiind spuse, cine imi poate da 10 nume de scriitori chinezi, 10 nume de compozitori, 10 nume de pictori, 10 nume de actori, 10 nume de regizori etc. Hai macar 5. Nici macar 10 nume de campioni la GO, unde exceleaza ei, nu stim? My point exactly.

  RăspundețiȘtergere
 144. Ignoranta noastra in privinta Chinei (vezi din belsug si in comentariile de mai sus) nu iti indreptateste punctul de vedere. Nicidecum.

  Ba din contra as putea spune. Arata cat de bine pregatiti suntem pentru noua ne-lume unde ignoranta este cea mai pretuita "calitate". De asta s-a dat peste cap si sistemul de invatamant care in prezent produce idioti pe banda rulanta la scara mondiala.

  Sclavii fericiti de maine vor raspunde la stimuli primari veniti mai mult sau mai putin direct in creier care-i vor face sa fie multumiti cu orice si sa fie lipsiti de gandire critica.

  Chinezii sunt cu un pas inaintea tuturor pe calea adevaratului comunism iar noi nici macar nu intelegem ce se intampla fiind satisfacuti ca nu stim nimic din cultura lor.

  Care era point-ul tau pana la urma?

  RăspundețiȘtergere
 145. Ionopotchivaniok19 mai 2021 la 06:40

  Pointul este,as zice eu,ca China este balonul de sapun care a fost Japonia in anii 80.
  Am mai zis cred aici ca am avut legaturi cu o chinezoaica.Saracia este infioratoare acolo.Doar in orasele de pe coasta in zonele puternic industrializate este bogatie.Iar bogatia aia e cu masura...
  Rabdare si tutun...prevad ca un alt jucator va aparea in scena...

  RăspundețiȘtergere
 146. Zuck? hai să nu exagerăm. Adică dacă nu știm noi, asta nu înseamnă că nu există. Ai zis scriitori? Păi Lu Xun, Lao She, Cao Yu s.a.m.d. ce sunt? Pictori? Ai Weiwei, Li Cheng, Gu Kaishi, Bada Shanren sau Shen Zhou(ultimii doi din Dinastia Ming!). Actori și regizori? Sunt câtă pâine și iarbă. Interpreți? Păi numai în muzica clasică îmi apar instant Lang Lang, Yuja Wang, Yu Long s.a.m.d.

  Din punct de vedere cultural China va fi în scurt timp de neegalat. În timp ce-n Europa și SUA se dărâmă statui și se droghează puștimea la greu, în China se inaugurează săli de concerte și tinerii se îngheesuie să asculte Bach. Așa că, dacă nu știi situația de acolo, mai bine nu te pronunți!

  RăspundețiȘtergere
 147. Angela, despre care chinezi vorbesti? Partidul unic?

  Vorbind despre cum functioneaza lucrurile prin China cu un amic si coleg chinez, acesta mi-a spus: China este o tara foarte mare.

  Intelegi? Lucrurile sunt foarte diferite in China, nu este un tot unitar. Ce stim noi despre china este despre o parte mica a Chinei, de obicei.

  Daca faci o vizita in, sa zicem Berlin, vei vedea ca lucuruile stau cam la fel in toata Germania. Insa nu poti spune acelasi lucru despre Shanghai si restul Chinei.

  My point being, nu poti 'impune' o directie in lume doar pentru ca tu faci cele mai multe tractoare.

  Adevaratul comunism din China functioneaza exact cum a functionat si cel din Europa de est - cu ocna. Deci nu e foarte atractiv pentru europeni.

  RăspundețiȘtergere
 148. Dar situatia nu sufera comparatie. Nici pe departe. Atunci Japonia a jucat un rol (chiar merita discutia dar n-as vrea sa deviez de la subiect) iar acum vorbim de globalizare la propriu cand vedem cum rand pe rand sunt eliminate diferite bariere intre state iar legea o fac corporatiile.

  Evident ca China ca stat se va opune procesului si atunci o s-o-ncaseze dupa ceafa in cadrul unui razboi (de fapt toate tarile vor primi pumni in cap ca sa intre in rand si sa se alinieze dupa cum li se va dicta).

  Greu de inteles asta acum dar dupa ce criza va topi orgoliile iar razboiul si boala le va anula cu totul, sa vezi ce frumusete de tovarasie va iesi.

  Ultimul bastion al normalitatii va fi Rusia care este ultima tara ce doreste sa se intoarca la comunism. Dar o vor incasa si ei dupa ce va cadea China pentru ca nu va putea duce razboiul pe 2 fronturi iar dincolo de preferintele ei politice va fi o tinta atat de atractiva incat nimeni nu va rezista sa nu se-nfrupte din bogatiile uriase ale Siberiei.

  Chinezii in mod special vor saliva dupa ele si vor intoarce armele importiva aliatului de conjunctura de acum.

  Nu vad absolut nici o legatura cu saracia sclavilor chinezi. Aceia se nasc, traiesc si mor sclavi. N-au cum sa influenteze ceva.

  Asta am incercat sa spun si in comentariul anterior, cum ca nu conteaza figurile din capetele sclavilor, indiferent de localizarea lor.

  RăspundețiȘtergere
 149. Nu am zis ca daca nu stim noi nu exista. Ai Weiwei, exact ce ziceam.

  Sa nu exageram cu Bach. Cum ziceam China is a very big place. Sa spui ca in China se inghesuie lumea sa asculte Bach e o exagerare. Am lucrat in China, inginer naval - au nevoie de specialisti ca de aer acolo. Stiu destul de bine cum stau lucrurile. Nu prea se inghesuia nimeni sa asculte Bach pe unde am fost eu. In general se inghesuiau sa isi faca nevoile prin tancuri de schimbam saptamanal bocancii :)))

  RăspundețiȘtergere
 150. Ahaaa ... hai ca te-am inteles ce vrei sa spui.

  Tu crezi ca oamenii au ceva de spus in privinta viitorului ... da, da, daaa ... si si-l aleg dupa cum le place sau nu. Ahaa... , clar acum. Siii .... marmota invelea ciocolata, nu?

  Pai pandemia asta de ce saracia o fi? Sau alte evenimente care se coc? Ca doar ieri vorbiram de Revolutie si de faptul ca astea se fac CU mase dar nu DE catre mase.

  In China s-a testat un sistem nou si a dat rezultate bune. Prin diferite "evenimente" instrumentalizate la nivel global acesta va putea intra in faza de roll-out mondial ca sa ramanem pe palierul "point"-ului.

  Ca doar 5G-ul si IOT-ul si zecile de mii de sateliti si vaccinurile si ce-o mai fi pentru cine sunt? Nu pt toti locuitorii planetei?

  Haideti domnilor, un pic de realism va rog. Iesiti din starea asta de negare a realitatii chiar daca vi se pare un pic sf. Da, se-ntampla niste lucruri care in scurt timp ne vor schimba vietile in mod fundamental si sunt la liber ... impuse.

  RăspundețiȘtergere
 151. Japonia nu a fost și nu este un balon de săpun. Îi bat pe chinezi la mobilizarea într-un scop. Cred că și acum, cu toate semnele de sclerozare, reală și asta. Cum problema demografică a Chinei va depăși curînd ca amploare pe cea japoneză, mai vorbim peste 20 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 152. Amice Zuck
  Clar nu ai nici o idee despre cultura chineza. Discutind in termenii enumerati mai sus dai dovada ca nu prea intelegi nici dinamica jalnica a culturii vestice recente la care faci aluzii ca ar fi superioara altora prin profunzime:

  Te asigur ca China este un gigant in toate categoriile mentionate de tine insa nu au nevoie sa stim noi. Arta lor este geniala fara sa fie aplaudata de toate nulitatile din cadrul sedintelor micii bisericute numite "Oscaruri".

  Referitor la nivelul inalt al culturii lor nu o sa detaliez ca vad ca a facut-o DD.
  Piata lor de antiques si vintage este absolut uriasa unde se cumpara si se vind obiecte de arta de inalta tinuta de care muzeele europene pot doar visa. De preturi nici nu mai vorbesc.
  Asta in conditiile in care cultura vestica stagneaza intr-o mlastima imputita de foarte multe decenii

  RăspundețiȘtergere
 153. Bach a fost din toate vremurile ascultat numai de patura de virf. De ce ar fi acum altfel?
  Inainte de 44 daca nu te nasteai intr-o familie de boieri, n-ai fi auzit nici tu de Bach. Fara suparare dar singurele armonii muzicale clasice la care ai fi avut acces ar fi fost gazele trase de vite pe cimp si in grajduri.
  De exemplu in timpul lui nea Nicu il ascultai pe Mozart la fiecare telejurnal de seara :)

  RăspundețiȘtergere
 154. Corect, doar ca in china abia a ajuns la patura de varf. Iata, tot spre occident priveste si patura de varf chineza.

  In Occident, insa, Bach nu a fost ascultat doar de patura de varf ci si de cea de mijloc, de mica burgezie care emula cum putea etc. Sa nu uitam ca Bach este compozitorul lui Dumnezeu, asadar mica burgezie avea access la cate o 'cantare' de-a lui Bach la orga destul de des nu doar dupa 44, in fine. Fara suparare, desigur.

  RăspundețiȘtergere
 155. Aici ai dreptate. Catedralele erau si sali de concert.

  RăspundețiȘtergere
 156. Mr.Dan, povestea cu iconoclasmul bizantin e gresita rau. Pe la 800 au inceput miscarea iconoclasta. Tara a cazut prada turcilor pe la 1300, deci vreo 500 de ani mai tarziu. Iar de intrat in Constantinopol, asta s-a intamplat dupa inca vreo 150 de ani. Deci, in total 650. Ma rog.

  RăspundețiȘtergere
 157. Esti foarte pornit pe Occident, dar nu asta conteaza. Din pacate pentru tine vei trai si vei muri in aceasta civilizatie.

  Nu stiu daca realizezi, dar civilizatiile si imperiile nu dispar in timpul vietilor indivizilor, ca sa zic asa. Schimbarile sunt graduale si trec aproape pe nesimtite pentru individ. Sigur, poti intui declinul etc., insa nu vei apuca sa traiesti in noul zeitgeist chinezesc din lumea occidentala unde va curge lapte si miere. Bineinteles, te poti muta oricand in China. Dar, din pacate pentru tine, si acolo te vei duce cu influentele alea rele/bune occidentale. Asa ca, ghinion, vei trai intr-o mlastina imputita pana in ultima clipa. Just your luck.

  RăspundețiȘtergere
 158. Nu sunt pornit deloc. Din vest imi aleg cu scrupulozitate ce aleg eu nu ce mi se baga pe git...si merge treaba foarte bine( inca mai au foarte multe chestii misto)

  Referitor la schimbarile graduale nu as compara ce se deruleaza acum cu vremea imperiilor cind inertial o schimbare dura secole. Priveste cum in timpul vietii noastre am asistat si asistam la trei schimbari radicale.
  Ex: In 2020 in plina dezvoltare economica, tarile dezvoltate au avut un consum redus de carburanti de 4-6%, si asata-i doar inceputul
  Cei mai batrini au prins prima schimbare colosala in '44, urmata de cea din '89, iar incepind cu 2020 "imperiul" care cu viteza se schimba in neomarxismul-eco-climateric, va aduce austeritate pe toate fronturile, nemaiintilnita nici inainte de 89.( ex: adio carne....hello mincare/produse din insecte/viermi ca pentru ciini/pisici, proteine si vitamine la punga, initiativa urgenta care se promoveaza deja direct de sefi de state (deocamdata) in UE...deci nu este o chestie trecatoare...

  RăspundețiȘtergere
 159. Priveste de asemenea ce se intimpla in nodurile/statele de productie maxima de la rikani de unde banuiesc ca scrii. Naivii, o dau pe incompetenta guvernelor locale...o asertiune absolut hilara, cind de fapt ce se petrece la ei este un mirroring al anilor 90 din Estul Europei si Rusia unde toata economia a fost pusa pe butuci. Acum le-a venit SI lor rindul, conform tratatului semnat in 89
  It sucks to be them! a Californian!. La fel ziceau si ei de noi cind se puneau la pamint combinatele din tara.

  RăspundețiȘtergere
 160. Nu cred ca ai fost in vreo piata chinezeasca. Acolo se mananca viermi si insecte dinainte de neomarxismul-eco-climateric. In fine, eu ma refeream la cultura occidentala - nu vei apuca sa traiesti in alta.

  RăspundețiȘtergere
 161. Stiu, am si gustat. Personal n-am nici o problema cu consumul de proteine alternative. Este mult mai curat si sanatos comparat cu zootehnia imbibata de antibiotice si hormoni de crestere.

  RăspundețiȘtergere
 162. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/05/15/planet-lockdown.aspx

  Am trait propaganda de dinainte de '89 , dar era parfum fata de ce este acum! Atunci era doar o stire si doar un subiect , ce a facut , ce a zis , sau unde a fost Tovarasul.Dar erau doar 2 ore pe zi , si intr-o forma groteasca , pe care nu o credea nimeni...Acum este pe toate canalele , in toate subiectele doar binefacerile sfantului vaccin si obligatia de a crede in el! Ereticii vor fi izolati si arsi!
  Credinciosii vor fi liberi , noncredinciosii vor fi insemnati sa poata fi recunoscuti in spatiile publice.
  Nu mai exista nici o voce publica care sa aiba o alta parere.
  Circul zilnic cu transportul in comun , 4 ore pe zi , si imi este dat sa aud inevitabil discutiile din popor. Oamenii s-au tembelizat! vaccinati sau nu... da mai ales vaccinatii...
  Televiziunea publica , radiolul public , au devenit toxice , letale!
  Imediat inainte de Pasti a inceput sa se infiripe palid minunea dezinfectarilor , si in 2 saptamani deja s-au golit terapiile de pacienti care stateau acolo cu lunile , Nimeni nu se mai inbolnaveste , scad infectarile cu ordine de marime de la o zi la alta , toata tara e verde ...Si nimeni nu are nici o reactie!
  Toti asteapta petrecerile la mare si in cluburi , si o data cu rezervarea la injectare , si-au rezervat si bilete la mare.Zilinic aud astfel de discutii!

  RăspundețiȘtergere
 163. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/05/15/planet-lockdown.aspx

  Am trait propaganda de dinainte de '89 , dar era parfum fata de ce este acum! Atunci era doar o stire si doar un subiect , ce a facut , ce a zis , sau unde a fost Tovarasul.Dar erau doar 2 ore pe zi , si intr-o forma groteasca , pe care nu o credea nimeni...Acum este pe toate canalele , in toate subiectele doar binefacerile sfantului vaccin si obligatia de a crede in el! Ereticii vor fi izolati si arsi!
  Credinciosii vor fi liberi , noncredinciosii vor fi insemnati sa poata fi recunoscuti in spatiile publice.
  Nu mai exista nici o voce publica care sa aiba o alta parere.
  Circul zilnic cu transportul in comun , 4 ore pe zi , si imi este dat sa aud inevitabil discutiile din popor. Oamenii s-au tembelizat! vaccinati sau nu... da mai ales vaccinatii...
  Televiziunea publica , radiolul public , au devenit toxice , letale!
  Imediat inainte de Pasti a inceput sa se infiripe palid minunea dezinfectarilor , si in 2 saptamani deja s-au golit terapiile de pacienti care stateau acolo cu lunile , Nimeni nu se mai inbolnaveste , scad infectarile cu ordine de marime de la o zi la alta , toata tara e verde ...Si nimeni nu are nici o reactie!
  Toti asteapta petrcerile la mare si in cluburi , si o data cu rezervarea la injectare , si-au rezervat si bilete la mare.Zilinic aud astfel de discutii!

  RăspundețiȘtergere
 164. Mai Zucky asa sa fie cum zici tu! Si eu sper la fel, adica sa n-apucam momentul cind se va renunta la bani. Sa ti fie gura aurita!
  Semnele insa sunt sinistre acolo la tine:
  Sistemul energetic indicatorul principal al societatii este in picaj. Se inchid..diverse unitati, tevi de transport, dams ( foarte multe din reactoare sunt in decommissioning), si nu se mai deschide/aproba nimic, numai gargara pentru cistig politic, nimic constructiv.
  Totul este varza la voi. Mai aveti ceva joburi subventionate de ochii lumii. In rest 1 din 2 rikani sunt pe o forma de ajutor sau alta.
  Iar noi suntem un tentacul...

  RăspundețiȘtergere
 165. Articolul pare un manifest al unui marxism de sorginte neobolșevică... de vreo trei sute de ani, de dinainte de a se numi marxism (DD) , manifest de avertizare catre clasa îmbogățiților. Adică ceva de genul, aveti grija ca urmatoarea carne de tun sunt bogații.

  „De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi”, sintagmă preluată (aproape literal) din Noul Testament

  In Critica Programului de la Gotha, MARX fundamentează necesitatea obiectivă a celor două faze ale societăţii comuniste: faza socialistă şi faza comunistă propriu-zisă. El arată că în prima fază principiul repartiţiei este: „De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după muncă“. În a doua fază, cînd munca nu va mai fi un mijloc de întreţinere, ci „prima nevoie vitală“, cînd nivelul înalt al productivităţii muncii va da posibilitatea creării unui belşug de produse, societatea va putea înscrie pe stindardul ei:„De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi. "

  Apare în discursurile politicianului socialist Louis Blanc din 1848 și poate fi urmărită mai departe până la coperta ediției din 1845 a romanului utopic al filosofului Étienne Cabet „Voyage en Icarie”: „Primul drept: Să trăiești - Fiecăruia în funcție de nevoile sale - Prima datorie: să lucrezi - De la fiecare în funcție de abilitățile sale. ”

  Fiecare după necesități” provine din Cartea Faptelor care documentează practicile comunităților creștine timpurii din Ierusalim. În Cartea Faptele Apostolilor, credincioșii „erau împreună și aveau toate lucrurile în comun” și își vindeau bunurile și distribuiau încasările în cadrul comunității „după cum oricine avea nevoie”. În „Voyage en Icarie”, Cabet povestește despre o comunitate fictivă care practică aranjamente de viață comunale similare. Ulterior a plecat în SUA și a fondat o serie de „comunități icare” în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care practicau proprietatea comunală asupra bunurilor și erau guvernate de idealuri egalitare.
  „Pentru fiecare după capacitate”
  se află în Evanghelia după Matei. În Pilda Talentelor, un stăpân dă slujitorilor săi diferite sume de bani - sau „talente” - și pleacă într-o călătorie: „Unui i-a dat cinci talanți, altului doi, altuia, fiecăruia în funcție de abilitate. ” La întoarcere, el laudă pe slujitorii care au investit și și-au mărit alocarea, dar îl condamnă pe cel care a îngropat banii și i-a returnat pur și simplu..

  Fiecăruia după lucrări” se întâmplă la multe intersecții din Biblie. De exemplu, Scrisoarea Sfântului Pavel către Romani afirmă: „[Dumnezeu] va reda fiecăruia după faptele sale: Celor care, prin răbdare, în căutarea binelui, caută slavă, cinste și nemurire, va da viața veșnică”. Fraza o găsește și în Primii Corinteni: „Cel ce plantează și cel care udă sunt unul și fiecare își va primi salariul după munca sa”. În timp ce scrisoarea Sfântului Pavel face recompensele condiționate de realizările proprii ca individ, în Corinteni măsoară efortul pe care îl depune cineva pentru un efort colectiv.

  Același articol din Constituția sovietică care folosește această frază conține și un citat dintr-un pasaj biblic găsit în a doua scrisoare către Tesaloniceni: „Dacă cineva nu este dispus să lucreze, să nu mănânce”.

  RăspundețiȘtergere
 166. Primii marxisti au fost Apostolii lui Iisus care promovau trăirea in comunități ca frații, fapte care au inspirat multe generații in istorie. Pre-Marxismul Apostolilor totuși e contrar in anumite puncte învățăturilor lui Iisus.: Da-ți Cezarului ce este a Cezarului

  Marxismul e un soi de religie bazat pe munca apostolică fara Iisus. Apostolii si apostolatul, munca de propovăduire e pusă in centrul religiei marxiste. Iisus fara apostoli nu ajungea sa fie creștinism. Au extras ce era mai important, au scos ce era foarte important si de aceea marxismul are putere. E puterea Apostolilor.
  Orice marxist propovaduitor se comporta exact ca apostolii lui Iisus, dispuși pana la sacrificiu sa moară pentru cauza proprietății comunale si frățești.
  Chiar si in ziua de azi, munca de propovăduire, adica faptă de Apostol e necesara economic. Fara propagandă apostolică programele nu funcționează. Mass-media a preluat aceasta muncă apostolica si fac apostolat oricărui ii plătește.

  RăspundețiȘtergere
 167. Ne miram cat de usor este dusa lumea de nas. Majoritatea se face vinovata ca n-a invatat din istoria altora.

  Noi, romanii, suntem vinovati ca n-am invatat din istoria noastra. Pe mine asta ma innebuneste. Cum este posibil sa privim nepasatori la instaurarea unui regim mai tiranic decat cel de acum 30 de ani?

  RăspundețiȘtergere
 168. Tirania e invizibilă. Nu îți poate păsa de ceva invizibil ca fantomele. Te sperie, dar nu îți face rău.

  RăspundețiȘtergere
 169. Sa-i faci marxisti (fara familie, bunurile la comun si femeile idem, avorturi = crime, fara Dumnezeu = ateism, etc.) taman pe Sfintii Apostoli e culmea mizerabilitatii umane manipulatoare. Daca taceai filosof ramaneai.

  RăspundețiȘtergere
 170. Cristinel Catalin Grigoras19 mai 2021 la 06:40

  👏

  RăspundețiȘtergere
 171. Mereu am fost uluit de relația marxism - comunism. Atât de asemănătoare în unele privințe, atât de antagonice în realitatea factuală.
  Apărarea săracilor, criticarea bogaților, egalitate, fraternitate - sunt concepte care aseamănă bine cele două sisteme.
  Și totuși...incă de la iacobini (și până la neomarxismul de azi) mereu a existat o respingere a creștinismului. În mod bizar, "dreapta" (plutocrați, afaceri, individualism) a preluat apărarea valorică a creștinismului, în timp ce "stânga" (apărătoarea "oropsiților") îl respinge.
  Care ar fi motivul ?
  Știu, se va scrie cu siguranță despre Necurat, esențe luciferice, etc. Aș dori totuși să găsim și explicații mai pământești, pe lanț cauzal (chiar dacă și eu accept că in dosul lucrurilor rele se ascunde un "Rău" chintesențial).

  RăspundețiȘtergere
 172. Nu vedeam sensul la paine si circ crezand ca painea (un anumit nivel de trai) ar fi suficient pentru a tine sub control masele. Fara circ acest lucru nu este posibil. Circul trebuie sa fie musai sangeros si sa inunde cu adrenalina corpurile molesite ale maselor. Am avut lupte de gladiatori ,vanatori de vrajitoare si arderi pe rug,revolutii si vanatori de indieni , evrei si dusmani de clasa. Acum este asigurat un anumit nivel de trai ,se urmareste chiar introducerea unui venit minim universal,deci trebuie circ. Chestia cu dusmanul rus sau chinez nu prea mai tine,pandemia se dezumfla si ramane doar spanzurarea dusmanului de clasa -superbogatii .

  RăspundețiȘtergere
 173. Cartea respectivului ofiter nu e chiar "tipat in vant" (cum nu-s inutile nici constatarile / avertizarile ce se fac pe aici).
  Desigur, in termen scurt nimeni nu poate intoarce situatia. Nu neaparat ca sunt "necuratii" din umbra, cat ptr. ca procesele sociologice se dezvolta in timp, fiind multe inertii.
  Meritul acestor semnale este ca aduc constientizare. Majoritatea oamenilor nu fac analize profunde, ori ca nu pot, ori ca sunt acaparati de cotidian. Citind cartea in cauza, sau alte idei similare, oamenii ajung sa inteleaga niste fenomene, ce le scapasera anterior.
  Acum, daca accepta sau nu situatia...e treaba fiecaruia.
  Dar nu se vor putea disculpa zicand "n-am stiut".

  RăspundețiȘtergere
 174. Asa e..bizar antagonismul.
  Cum s-a zis alaltaieri (cu 1789) respingerea religiei cred ca vine din repingerea clerului, a autoritatii religioase - nu neaparat a invataturilor evanghelice.
  Pai, deh...unde scrie prin Biblie ca "regele e uns de Dumnezeu"? Sau ca Papa e autoritate "infailibila"?

  Asta cred eu ca e motivul principal (desi, clar, nu singurul).

  RăspundețiȘtergere
 175. Așa e.
  Din numărul mare al celor ce-au citit cartea ofițerului, unii vor fi oripilați, alții critici...dar majoritatea probabil vor rămâne indiferenți, re-absorbiți după lectură de cotidian.
  Oricum, de aflat tot au aflat - chiar dacă informațiile vor fi doar o depunere...reziduală într-un cotlon de memorie. Periodic, când vor auzi de o știre, de o schimbare, de manevre guvernamentale, vor putea face conexiune cu ce a scris ofițerul. Unii mai repede, alții mai greu...dar aproape toți vor face corelațiile, fie și involuntar.
  Cum ai zis, @Cassius, dacă acceptă sau nu...depinde. Depinde de sistemul valoric al fiecărui cititor. Unii poate vor fi de acord cu implementarea agendei neo-mx (din varii motive personale). Alții vor intra poate în militantism anti.
  În final, chestiunea se reduce nu la "câți au citit" ci la "câți se simt deranjați de acest nou sistem.
  Dacă (să presupunem) majoritatea agreează progresismul...asta e. Dacă nu, chiar și lipsită de mijloace imediate, majoritatea va combate implementarea.
  Deci, ca pas primar, informarea publică pe aceste chestiuni este primul (și foarte necesarul) pas.
  Felicitări atât militarului ce a scris cartea, cât și lui DD pentru indicare.
  Și, desigur, tuturor colegilor care fac eforturi similare în mediile lor.

  RăspundețiȘtergere
 176. "Armata SUA este cea care a invadat de 2 ori Europa, sub pretextul "eliberării" ei. Oricine o dărâmă, bine face.
  Clasa de mijloc americană, adică urmașii lui Wendy the welder și ai lui Rosie the riveter, merită cazare pe trotuar în cutii de carton."

  Așa ar putea zice urmașii celor bombardați în noaptea de Paști 1944.

  1,2,3,4 - Slavery, genocide and war,
  5,6,7,8 - America was never great.

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)