sâmbătă, 29 mai 2021

Jobenul iepurelui


Ca să înțelegem mai bine situația pe care-o vom discuta astăzi, o să încep prin a vă spune că există o formațiune paramilitară în care luptă cot la cot soldați din 22 de țări. Până aici nimic ciudat. Doar că în acest batalion sunt înrolați ruși și ucrainieni, arabi și evrei s.a.m.d. E o tandră frăție care pare a fi uitat diferențele dintre creștini, musulmani și evrei sau dintre diversele națiuni ale Pământului. Ca să fie treaba treabă, ceea ce-i unește pe membrii grupării este ideologia ... neofascistă. Sună interesant, nu-i așa?

Tocmai ce-ați făcut cunoștință cu Batalionul Azov, una dintre cele mai sângeroase grupări paramilitare care acționează în zona estului Ucrainei. Împotriva grupării sunt tone de dovezi privind crimele de război, tortura și utilizarea armelor interzise(minele antipersonal, gaze toxice interzise s.a.m.d.). Cu toate acestea nimeni nu scoate o vorbuliță. Steagul Batalionului Azov are ca element central simbolul wolfsangel, simbolul inițial al Partidului Nazist, precum și al câtorva batalioane fasciste din Al Doilea Război Mondial. Fac aceste precizări pentru a vă face să înțelegeți că avem de-a face cu o grupare care, teoretic, n-ar putea putea exista în lumea de azi. Și totuși există, iar scrufuloșii care de obicei își dau ochii peste cap la orice aluzie, acum par a fi cuprinși de orbul găinii. Ciudat, nu?

În fapt, toată gruparea are un păstor surprinzător: Occidentul, mai precis serviciile sale de informații. Nu-mi cereți detalii pentru că nu am, dar treaba e vizibilă de la o poștă: membrii săi sunt mercenari plătiți regește, au echipamente complexe, dețin un ultra performant serviciu intern de protecție și informații și dispun de arme avansate. De unde atâta bogăție? Costurile de funcționare ale „grupării patriotice” ucrainiene sunt de câteva zeci(poate chiar sute!) de milioane de euro anual. Repet întrebarea: de unde???

Iată că bomba abia acum vine: „dizidentul” Roman Protasevici este membru al Batalionului Azov. De-aici treburile devin cu adevărat sulfuroase și întreaga poveste a deturnării cursei Ryanair devine una în care serviciile secrete își reglează afacerile. Mai mult, acuzația de terorism pare a nu fi o exagerare a oficialilor de la Minsk. Marea problemă a capturării lui Protasevici ține însă de dezvăluirile pe care acesta le-ar putea face autorităților de la Minsk.

De altfel, șeful KGB Belarus, Ivan Tertel, a declarat că Roman Protasevici a dezvăluit întreaga structură care-l protejează și care este compusă din organizații nonguvernamentale occidentale, politicieni și servicii secrete. Practic de-aici poate începe un deranj major întrucât „bomba Protasevici” se poate dovedi una care le va exploda occidentalilor fix în față. Individul e prea tânăr și probabil a beneficiat de o pregătire destul de superficială din partea serviciilor care l-au „agățat”, astfel încât procesul de debriefing s-ar putea să nu ridice mari probleme. De altfel întreaga nebunie mediatică pornită are clar o componentă menită a combate din timp bomba dezvăluirilor pe care le va face Protasevici. Și nu-i vorba doar despre propriile sale dezvăluiri. Se pare că întreaga sa activitate în cadrul Batalionului Azov este aproape total documentată, iar, prin prisma isprăvilor sale de acolo, se califică lejer în tagma teroriștilor. Oricum, pe zi ce trece, povestea „jurnalistului” se ofilește, lăsând să se întrevadă profilul unui agent occidental care acționează rece și nemilos.   

Problema care se pune este însă una care ține de competența lucrătorilor din serviciile secrete occidentale. În condițiile în care ai un asemenea „asset”, cum naiba de-l lași să „fluture” prin spațiul aerian al dușmanului? E o chestie de gâgă. Belelele abia acum urmează să apară întrucât, în funcție de amploarea dezvăluirilor, dezastrele se vor produce în spatele scenei. Jocul propagandei este menit a ascunde cumva ceea ce urmează. Însă, ceea ce se petrece în spate, vă garantez că e de mare amploare. 

Indiferent de turnura pe care o vor lua evenimentele, prada „deturnată” de Lukașenko va atârna extrem de greu în întâlnirea dintre Putin și Biden. Nu știu de ce tind să cred că, într-un gest de mărinimie, Putin îl va elibera pe Protasevici. Problema e că după ce-ai scos conținutul din conserva de pește, aceasta începe să pută. Astfel, eliberarea lui Protasevici după debriefing s-ar putea să fie infinit mai complicată pentru cei care l-au inventat decât o detenție îndelungată dictată de „tiranul Lukașenko”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)