marți, 4 mai 2021

Noul sistem financiar


Î
n urmă cu ceva vreme v-am semnalat că în China se testează un yuan digital. De asemenea, Rusia are de multă vreme un asemenea proiect. Și mai sunt câteva țări care lucrează la proiecte similare. Privind de la distanță nu putem spune nici că-i bine și nici că-i rău. Doar că diavolul stă în detalii.

Cum bine remarcasem în urma unei întâlniri de la Davos, interesul statelor este acela de a-și digitaliza monedele. Mai ales că , find prezentată la Davos, chestiunea a devenit publică! Primii pași oricum fuseseră făcuți prin intermediul forțării plăților electronice, dar era puțin probabil să nu se încearcă să se meargă mai departe. Banul electronic are prostul „obicei” de a dezvălui celui care ți-l procesează detalii despre tine pe care nimeni altcineva n-ar trebui să le știe. Un exemplu: dacă merg și cumpăr pâine dintr-un anume loc, e fix treaba mea și a celui de la care cumpăr pâine. Nu trebuie să știe banca mea, spre exemplu, că în fiecare dimineață la ora opt merg zece kilometri ca să cumpăr o pâine și că, după aceea, mă opresc să-mi beau cafeaua la o terasă. V-am dat un exemplu banal, dar probabil înțelegeți că prin digitalizarea monedei se ajunge la cunoașterea unor chestiuni intime, care n-au ce căuta la o terță parte.

Este evident că, în toată tevatura cu monedele digitale trebuia să intervină și SUA. Doar hegemonul, prin intermediul unui acoperit al CIA, a creat ceea ce cunoaștem azi sub numele de „fenomenul crypto”. Acum americanii au criticat inițiativa chinezilor deoarece criptomoneda lor nu respectă valorile SUA precum „confidențialitatea și libertatea comerțului și a cuvântului”(Jerome Powell). Până acum doar îl suspectam pe Powell de prostie. După declarația asta deja oricine își dă seama că e un idiot retardat. Să trecem însă mai departe întrucât vom vedea cum absolut toată „controversa” este strict praf în ochi. 

O criptomonedă n-are cum să asigure confidențialitatea întrucât altfel nu mai e credibilă. Are nevoie de un registru public al tranzacțiilor(„public ledger”), cel care asigură consistența și încrederea rețelei. Mai mult, altfel nu pot fi confirmate tranzacțiile. Chiar dacă în acest registru public ești înregistrat într-o formă anonimă - ca ID(cheie publică în termeni de specialitate) - ești perfect identificabil: angajatorul care-ți plătește salariul știe „ID”-ul tău, altfel n-ar avea cum să-ți dea banii, statul căruia îi plătești impozitele, de asemenea te identifică prin același mecanism s.a.m.d. Din momentul în care cineva știe cine se ascunde în spatele unei adrese, vede absolut toate tranzacțiile pe care acea persoană le face. Imaginați-vă cât de simplu este pentru stat - care oricum, prin mecanismul de acordare a adresei știe cine se ascunde în spatele fiecărui ID - să vă urmărească fluxurile financiare. Mă rog, cei care au cât de cât habar despre modalitatea actuală de lucru ȘTIU că deja statul cunoaște fiecare tranzacție pe care-o faci prin cont. Spre exemplu, în România, Finanțele primesc zilnic de la bănci situațiile mișcărilor prin conturile tuturor persoanelor fizice și juridice. Unora nu le spun o noutate, dar sunt foarte mulți care habar n-au că un funcționar din Ministerul de Finanțe le-ar putea spune cât se poate de limpede câți bani au în fiecare cont.

Partea frumoasă abia acum vine. Chinezii au introdus în criptomoneda lor un mecanism prin intermediul căruia se poate seta o dată de expirare a banilor. Cu alte cuvinte, dacă nu-i folosești până la o anumită dată, expiră. Se șterg! Interesant, nu? La fel de interesant e că, în proiectele lansate de americani, „facilitatea” de expirare a banului există. Practic i-au copiat pe chinezi. Și iată cum, în timp ce vorbesc despre libertate, nu fac altceva decât să o încalce la nivel grosolan. 

Oricum și până acum statul și de mafia bancară, îți păpau banii prin intermediul inflației. Date fiind problemele sistemului, adversarul cel mai mare a devenit nu traficantul de arme sau droguri, ci omul simplu care-și pune de-o parte un bănuț pentru zilele negre. Nu vorbesc doar despre faptul că, dacă vând un bun tangibil trebuie să primesc ceva la fel de tangibil la schimb. Acum e vorba de ceva mai mult: statul va fi capabil să facă „mini-stabilizări” de câte ori va avea chef. Și asta indiferent dacă e un stat care respectă sau care nu respectă „valorile” clamate de SUA.

Concluzia e una cât se poate de simplă: în timp ce șmecherii se bat la suprafață, în subteran sunt parte a aceluiași joc murdar. Iar victime cad tot oamenii simpli. 

Simt că vor fi mulți care mă vor întreba ce e de făcut? Le voi răspunde cu o întrebare: ce procent din tranzacțiile pe care le faceți sunt cu numerar și ce procent cu card? În condițiile în care ai depășit 30% faci deja parte dintre cei are pun umărul la edificarea noului sistem financiar global. Și te vei descurca de minune în Noua Lume!

90 de comentarii:

  1. Dupa cum se aude , pana in 2030 dispar banii fizici ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Cuvantul cheie este PANA in 2030. Doar o minune mai poate opri acest proces.

      Insa minunile le face numai Dumnezeu daca-I sunt cerute de oameni smeriti care cred cu adevarat in El.

      Singura solutie fezabila cand vorbesti de lucrarea Tainei Faradelegii este pocainta si Intoarcerea la Hristos. Solutii omenesti nu exista.

      A mai ramas doar foarte putina libertate. Cine intelege acest lucru sa se pregateasca.

      Ștergere
    2. Să nu intrăm (ca de obicei) în panică.
      Prin 2007, guvernul Tăriceanu băgase o ordonanță ca toți bugetarii să primească banii exclusiv pe card. N-a durat mult și Avocatul Poporului a contestat porcăria la CCR, iar Curtea a decis, evident, neconstituționalitatea.
      Drept urmare, oricând, oriunde, oricine poate refuza card. Ba chiar și cei ce au acceptat pot să renunțe, statul fiind obligat să le asigure banii-gheață.
      Iar acum credeți că în doar 9 ani, așa, iute-iute, vor dispărea banii ?? De tot ??
      Cum ar zice franțuzul, relaché !

      Ștergere
    3. Ca soluție, recomandarea d-lui Diaconu e viabilă - cu cât se va evita / respinge sau măcar minimaliza utilizarea plăților electronice, cu atât orizonturile "prăpăstioase" se vor îndepărta. Problema nu rezidă atât în impunerile (indirecte) ale unor autorități, ci în seninătatea bovină cu care cetățenii acceptă orice găselniță.
      Una e credința (cu antipod necredința) și cu totul alta e prostia.

      Ștergere
    4. Subscriu.
      Oricum, ca fapt divers, Romania e printre ultimele din UE la ponderea utilizarii cardurilor. Iata si o parte buna in a fi "codasi".
      Batrana Miorita o fi ea mai bleaga, asa..dar nici nu se grabeste a inghiti toate escrocheriile "apusene".

      Ștergere
    5. Intalnim asadar doua curente: primul al "panicosilor", intre care ma numar si eu, care sustin ca in continuare schimbarile se vor desfasura intr-un ritm accelerat si al doilea al "relaxatilor" care, in principiu nu-i contrazic pe panicosi dar sunt de parere ca lucrurile vor merge catinel inainte si abia generatia urmatoare se va confrunta cu adevarat cu problemele virtualizarii.

      De felul meu ma straduiesc sa fiu realista si evit pe cat pot povestea drobului de sare. Am vazut destul de multe si stiu ca in proiectele mari apar de cele mai multe ori complicatii si tergiversari care duc termenele dincolo de ceea ce si-ar fi inchipuit pana si cei mai pesimisti. Insa aici este vorba de mai mult de o schimbare a modului de plata cu bani electronici in loc de cash. Aceasta trebuie vazuta ca o mica schimbare intr-un context mai larg de digitalizare si virtualizare a lumii.

      De altfel ideea disparitiei cash-ului am auzit-o prin 1990 dupa care a fost o amenitare care a plutit constant dar indefinit in paralel cu dezvoltarea sistemului de carduri si cresterea platilor electronice.

      Iata insa ca am ajuns in punctul in care sunt deja cateva tari din lume unde platile electronice la persoane fizice au depasit deja 90% din volum (la majoritatea companiilor, mai putin cele care interactioneaza direct cu cetateanul, sunt deja exclusiv electronice). Acesta este deja un reper.

      Vedem ca la noi in numai un an de "pandemie" platile electronice au cunoscut un salt spectaculos (acoperind cresterea dintr-o perioada de 5 ani in ritmul de crestere din-naintea evenimentului cu rol de catalizator al schimbarii). Poate ca o intamplare nefericita de genul unor pierderi mari ale celor care au bani pe card ar fi dus intr-o directie opusa. Cu siguranta asa s-ar fi petrecut dar sa nu uitam de grecii care abia puteau scoate 60eur/saptamana de la bancomate si tot nu s-au invatat minte sa dea valoarea cuvenita cash-ului. Per total si la ei a continuat cresterea folosirii banilor electronici.

      In zilele noastre vorbim si de o virtualizare fara precedent in zona serviciilor si a furnizorilor de utilitati care s-au apropiat de clienti la un click distanta. Greu de rezistat sa nu platesti serviciile de telefonie, curentul, gazele, mai nou chiar si intretinerea prin 2-3 click-uri pe tel mobil decat s-o faci mergand intr-un loc special cu tot deranjul de rigoare. Ti-ar trebui multa determinare ca sa faci asa ceva.

      Pana si oferta de a cumpara diverse prin comanda pe internet a evoluat atat de mult incat a devenit de multe ori mult mai tentanta decat in magazinele fizice. Iar atunci cand stii clar ce vrei de multe ori optezi pentru solutia mai ieftina si mai comoda. Asta inseamna o atractivitate foarte mare si, implicit, un potential enorm de crestere.

      Ștergere
    6. Usor, usor, pleaca dintre noi cei mai varstici si atehnici care n-au lucrat pe calculator in viata lor si manifesta o reticenta fireasca la un sistem de plati online. Deja majoritatea oamenilor de pana la 75 ani este familiarizata cu folosirea cardurilor.

      Destul de recent au aparut aplicatii ale bancilor pentru smartphone care sunt atat de versatile si prietenoase in utilizare incat sunt uimitor de simplu de folosit chiar si pentru operatiuni mai dificile. Intr-un orizont de doar cativa ani cred ca vor fi folosite pe scara larga de peste 90% dintre oameni.

      Iar semnificativ este si contextul general in care au loc aceste schimbari. Digitalizarea este o prioritate globala, inclusiv in tarile din lumea a 3-a. Partea financiara este doar varful icebergului. Ea ii invaluie pe oameni in toate domeniile devenind parte din viata lor la serviciu, acasa sau in concediu. Valul este urias iar aceste miscari se potenteaza una pe alta.

      Spre exemplu, vaccinarea este pretextul ideal pentru obtinerea unui ID digital unic la nivel global si, esential, care va respecta acelasi standard astfel incat sa poata fi folosit oriunde in lume. Asta va aduce cu sine schimbari uriase care vor permite conectarea omului la sistem cu o identitate unica legandu-l astfel nu numai de securitatea sanitara (pretextul sub care este introdus) ci si de autoritatea fiscala, serviciile bancare si financiare, servicii medicale, diversi furnizori, administratia locala etc etc etc.

      In urma unui asemenea val in care totul se conecteaza folosirea banilor electronici devine cea mai logica posibilitate. Ar fi cu totul deplasat sa nu utilizezi aceasta optiune care este de la distanta mai simpla si eficienta chiar si fara a lua in calcul diversele reduceri la solutia electronica si numeroase piedici la solutia clasica cu cash.

      Asa ca 2030 este o tinta care pare chiar conservatoare in conditiile date. Poate ca nu se va elimina complet cash-ul dar in practica va fi ca si eliminat.

      Asadar eu am destul de clar in vedere fenomenul de ansamblu al digitalizarii si am argumente solide care sa sustina ipoteza "panicosilor" si dupa cum vedeti nici n-a fost nevoie sa apelez la argumente mai tari de genul unei crize sau razboi care in opinia mea sunt foarte probabile in viitorul apropiat.

      As vrea sa aud si varianta "relaxatilor" dar sa nu inceapa cu exemple puerile ca vezi cat a durat de la punctul a la b. Acel lucru a fost posibil in mediul de atunci. Orice analiza cere sa fii in acord cu evenimentele curente si sa ai in vedere intregul context in care se desfasoara un proces.

      Vedeti ca nici n-am vorbit de criptomonede. Acestea deja vin cu facilitati si mai mari decat banii electronici, ele insele fiind un argument in plus, separat de cele mentionate mai sus.

      Ștergere
    7. Toate aceste enumerări sunt pertinente, @Angela.
      E clar că se dorește o accelerare, și e la fel de adevărat că ritmul schimbărilor din anii noștri e mult mai rapid ca în decadele anterioare.
      Dar mai sunt foarte mulți factori (inerția sau rezistența la schimbare). Scandinavii au atins un prag de digitalizare major, dar în multe alte zone de pe glob (foarte multe) cash-ul zburdă fără griji. Chiar și ín SUA se vehiculează cash în cantități mari (e drept, pentru cheltuieli ce nu ating un prag de "alarmă", parcă 10.000 $).

      Plus că mereu apar factori neprevăzuți, care tot reportează repere. E destul să ne amintim ce se preconiza cu evoluția Euro in 1999, 2009, ba chiar si 2019 - multe par acum, retrospectiv privind, derizorii.

      Oricum, precum bine ai remarcat, eu nu contest aceste forțări. Intr-un final probabil scopul va fi atins - dar va mai fi nevoie de multe artificii, cacialmale și compromisuri, până când banul lichid să dispară.
      Prognoza mea e însă fondată pe realitățile de azi. Dacă în deceniul ce s-a inaugurat vor mai fi multe răsturnări disruptive, termenii raționamentelor de atunci vor schimba și termenele prognozei.

      Ștergere
    8. @Adam - spui bine ce spui in legatura cu ADN-ul insa acea tehnologie are un orizont mai indepartat de 2030 (din punctul meu de vedere acest an nu este vreo piatra de hotar cu nu stiu ce semnificatie; reprezinta doar un reper temporal pentru evaluarea unor schimbari).

      Am adus in discutie numai ceea ce se intampla deja astazi si vedem ca sunt deja suficiente elemente care sa ne conduca spre disparitia cash-ului. Puteam si eu sa speculez mai mult pe marginea virtualizarii lumii prin IOT aflat de asemenea la o distanta de 2-3 ani insa n-am facut-o tocmai din dorinta de a fi mai convingatoare ramanand intr-o zona a palpabilului iar nu a potentialitatilor (desi pentru orice om inteligent este firesc sa le iei si pe acestea in calcul - atunci cand semeni grau te astepti sa obtii o recolta de cel putin 10 ori mai mare decat cantitatea semanata chiar si in conditii vitrege).

      Pentru mine este important sa ramanem cu discutia intr-o zona a determinismului pentru ca numai astfel avem acces la un numar mai mare de oameni capabili sa inteleaga ca situatia nu este de gluma si ca ne aflam deja pe un drum fara intoarcere.

      In acest punct ne-ai putea ajuta mai mult prezentand teoria dezvoltarii exponentiale a tehnologiei. Intelegerea faptului ca evenimentele n-au o desfasurare liniara ar contribui, zic eu, la sustinerea accelerarii schimbarilor din zona digitala.

      Ștergere
    9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    10. "Așa că secolul al XXI-lea va trăi un salt tehnologic de aproape o mie de ori mai mare decât secolul anterior." - iar in aceste conditii cat crezi ca va mai fi utilizat cash-ul? Nu astept un raspuns precis dar ... nu mult, nu-i asa?

      Lumea de peste 10 ani va fi complet schimbata fata de cea de acum. Atunci putem vorbi deja de Lumea Noua la care se refera DD si chiar de spiritualitate inversata dupa cum spui mai jos?

      Ștergere
    11. @ Adam

      Se pare ca putem ajunge si la concluzii in care sa fim de acord. Il astept si pe @ Casius sa-si spuna parerea (el este cel care temporizeaza mai mult evolutiile viitoare).

      Nu-mi doresc neaparat unanimitate insa daca tot suntem pe un blog care se intituleaza "trenduri" este normal sa dezbatem un subiect, sa-l intoarcem pe cate fete putem si apoi impreuna sa agreem cateva idei.

      Ștergere
  2. "Libertatea comertului"??!!! Hahaha! ca aceea a tranzactionarii petrolului intr-o moneda impusa cu forta.
    " Confidentialitatea comertului"??!! Hahaha! ca aceea a tranzactiilor urmarite, succint prezentate de Dan in articol.
    "Libertatea cuvantului"??!! Hahaha! ca aceea impusa cu dictatura medicala globala si globalizanta actuala.
    Intr-un cuvant, 'Merika curva mincinoasa, insetata de sangele nevinovatilor din ultimii 250 de ani...
    Sa dea Domnul sa vedem si meteoritul peste ei..."Pentru ca meriti"

    RăspundețiȘtergere
  3. Singura monedă de schimb palpabilă va rămâne aurul și materia primă schimbată prin troc , si da criptomoneda este o mizerie care va controla suprafața dar partea gri și neagra a economiei va rămâne în schimbul bazat pe troc .

    RăspundețiȘtergere
  4. Luminează-mă puțin și pe mine, domnule @Adam : care ar fi câștigul dacă am migra pe reddit ?
    Ca să nu mai zic de "varza" ce-ar ieși din "activitatea dublă".
    Eu nu sunt specialist in d-astea, așa că, dacă ești amabil, explică-mi ca unui...copil (nu neapărat tare, că de auzit, aud).

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze, Adam, dar nu mi se pare OK deloc. În plus nu-s de acord sub nicio formă cu Reddit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu vad ca solutie economisirea prin cumpararea de bunuri sau investirea in bunuri sau servicii.
    Si uite asa,nu mai expira nimic.
    Evident,daca nu se aplica aia a lu` Schwab cu deposedarea de tot...atunci...de-am dus pe copca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite,cumpararea de aur pour example.
      Ce ziceti?

      Ștergere
    2. Evident, conversia in aur ramane o solutie sigura. Se pierde ceva prin diferenta cumparare/vanzare (pe termen scurt), dar judecand dupa cum gramul de aur creste constant, pe termen mediu/lung n-ar fi probleme.

      Totusi, asta nu e o solutie pentru cotidian. Zilnic e nevoie de bani, nu poti face conversii non-stop. Solutia asta e ptr. cine are economii semnificative si vrea sa depaseasca un soc previzibil (3-5 ani, sa zicem).

      Ștergere
    3. @ Cassius, cu aurul nu cumperi pâinea de toate zilele, nici nu intri în Imparatia lui Dumnezeu. Este scris că, în zilele de pe urmă aurul și argintul nu salvează pe nimeni. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că se duce dracului toată filozofia financiar bancară cunoscută. Marea resetare a lumii o face Dumnezeu care a creat lumea.

      Ștergere
    4. Am mai discutat chestiunea legată de aur cu mult timp în urmă. Nu trebuie să transformați aurul într-un panaceu pentru că nu e. Singurul lucru pe care l-a dovedit aurul de-a lungul timpului a fost capacitatea sa de a menține valoarea. Problema sa majoră este că, atunci când ai avea cea mai mare nevoie de el - anume în mijlocul unei crize - valoarea sa devine zero sau apropiată de zero.

      Ștergere
    5. Corect. Pentru ca este etalon "antic si acceptat" (vb. masonilor). Nu te imbraci / hranesti cu el, la vreun dezastru. Dar după haos...iar e bine sa-l fi avut.

      Ștergere
    6. S-a dovedit ca in cazuri de criza profunda cele mai valoroase au fost bunurile care au ajutat la supravietuire (ex. pana si o banala bricheta depasea valoarea ei in aur).

      Ștergere
    7. De acord DD.Pe o insula de aur,un pahar de apa valoreaza mai mult ca ea. Eu ma gandeam la bunuri sau servicii.De exemplu...nu stiu...rezerve de mancare.
      Sau de armament si munictie. Sau de apa.Sau de cereale.Bunuri care au valoare in timp in caz de nenorociri.
      Decat sa mori cu salteaua plina de sute expirate cum s-a mai intamplat,ai bine ii investesti...
      Zi si eu...

      Ștergere
    8. Niste provizii nu strica niciodata insa mai importante decat acestea sunt uneletele cu care poti supravietui (ex. un topor sa tai lemne, o cazma, o sapa, o grebla, ceva seminte, ceva de aprins focul, imbracaminte, folie-tabla-fibra de sticla-carton asfaltat sau ceva cu care sa faci un acoperis prin care sa nu ploua etc. Lucruri practice ca sa incropesti ceva pt a supravietui. Daca este si ceva cu care sa te poti apara cu atat mai bine.

      Ștergere
    9. Inainte de asta oamenii ar trebui sa inteleaga ce li se-ntampla si sa-si asume marginalizarea. Cred ca vor fi extrem de putini cei care vor refuza compromisul.

      Ștergere
  7. Intr-o logica simpla, este evident ca o bulversare "radicala financiara nu poate avea loc fara alte bulversari socio-politice prealabile. Modificari de legislatie / Constitutii, etc. ar putea veni brusc, la pachet, doar in cazul unei hecatombe globale (ex.: un WW care sa distruga orice ordine statornicita). Cum acest lucru e putin probabil, se incearca "picaturi chinezesti", pe principiul vechi politica pasilor mărunti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Faptul că Rusia și China fac experimente monetare digitale are alte fundamente (în opinia mea). Ambele state se tot chinuie, de zeci de ani, să tot găsească soluții viabile de a scăpa de "jugul" dolarului. Ba au íncercat cu rezerve proprii de aur, ba cu felurite convenții / acorduri - dar nu au reușit să răstoarne ce s-a decis la Bretton-Woods.

    E de-a dreptul păgubos să circumscriem toate raționamentele pe setul premiselor "apocaliptice".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Hayde : ,, E de-a dreptul păgubos să circumscriem toate raționamentele permiselor apocaliptice" ? Depinde ce pui în balanță. Dacă pui Împărăția lui Dumnezeu care este veșnică și nu este din lumea aceasta și Pământul pe care trăim astăzi ca într-o închisoare CORONA, cum îți iese? Ce atârnă mai greu?

      Ștergere
    2. Cert e ca, mai devreme ori mai tarziu, va fi necesar un nou acord similar Bretton Woods. Atunci va fi foarte important de studiat ce se propune, CINE va propune și, fireste, ce anume se va accepta.
      Pana atunci, tot mighty buck va face legea (cu trucurile cunoscute, "miracol" din tiparnita).

      Ștergere
    3. Zilele astea nici nu cred ca se mai tiparesc, efectiv. Se jongleaza cu zerouri, care apoi se evapora...la fel de misterios cum au aparut.
      Cine sa faca vreun audit la FED ? Departamentul Trezoreriei USA e doar o anexa la "tiparitori".

      Ștergere
  9. Am mari dubii ca cei care au telefonat erau "englezoi". Galbiorii din Hong-Kong pot vorbi chiar o engleza decenta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa nu ajungem sa confundam banii dintr-un buget care, apropo, este pe mai multi ani si se aloca pentru diverse cheltuieli / investitii, cu banii care apartin de drept cuiva. Principiul poate parea similar dar diferenta este uriasa pentru ca se umbla la inviolabilitatea proprietatii. Dintr-o data nu mai esti proprietarul banilor munciti de tine, pentru care ai platit deja impozite si para-impozite, decat o perioada limitata de timp. Aberant si de-a dreptul satanic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Statul știe totul despre noi de când ne naștem până murim. Nu avem în codul de bare de pe facturile la utilități toate datele personale? Nu am depus copie după cartea de identitate când am făcut contract cu furnizorii de apă, gaz, curent electric, servicii de salubrizare? Apoi, aproape toți angajații la stat sau la privat au avut nevoie de credit bancar. La pachet cu banii cash ai primit și un card de cumpărături în limită de 1000 lei pe care l-ai folosit. Eu l-am desființat când am văzut că pe extrasul de cont lunar apărea comision de administrare cont chiar dacă nu plăteam cu cardul. Așadar, nu te poți ascunde de Lucifer-duavolul care a inventat BANII. Cu armele și banii a controlat diavolul lumea, dintotdeauna. Acum însă este la sfârșitul dominației lui și va controla lumea nu cu criptomonede. O va controla cu UN SEMN implantat sub pielea omului. Ca să poată însemna și copiii, satana a răspândit teama de COVID pe planetă. Semnul va fi implantat cu seringa. Deci, chiar dacă ai banii cash în casă nu-i vei putea folosi. Nu poți intra să cumperi nimic, de niciunde dacă nu ai pe frunte sau pe mână SEMNUL. Trocul în natură nu va ține multă vreme. Și cel care poate vinde ouă, lapte, carne are nevoie de furaje și cum le cumpără dacă nu are SEMNUL? Biruitorii FIAREI vor fi cei fără semn, nu cei fără criptomonede!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Realitățile pe care le descrie "Revelația" lui Ioan implică asumarea conștientă a unei lepădări de Hristos - abia atunci fiind întrunite premisele unui dezastru.
      Faptul că utilizăm frecvent tehnologii care au cip-uri (PC, mobile, smart TV, card credit, card sănătate) nu înseamnă nimic.
      E drept, introducerea lor pe scară largă poate constitui o avanpremieră, dar până nu apare condiționarea explicită a unei erezii (și, desigur, acceptarea ei conștientă), temerile nu trebuiesc exagerate.
      Prin anii '80 a fost altă frământare, când apăruseră codurile "de bare". Iată că a trecut jumătate de veac și acele coduri nu ating cu nimic credința individuală.
      Dar, în fine...cine trăiește cu frisonul "apocalipsa acum" tot nu se va liniști.

      Ștergere
    2. Adam, te rog daca poti reformula ultima fraza. Poate sunt eu mai greu de cap dar nu inteleg ce vrei sa zici.

      Deasemenea, este posibil ca limitele mele sa nu mi permita intelegerea textului bolded de tine. Cum este posibil ca un individ cu puteri limitate sa se dea Hristos? Cum poate Hristos sa permita acest lucru? La fel cum nu inteleg cum de a permis sa fie prins si torturat de niste jegosi. Asta chiar imi da de gindit desi sunt foarte credincios, nu neg ci doar ma intreb.
      Dumnezeu nu ne interzice sa gindim, altfel ne lasa la nivel de legume.

      Oare de ce ingerii care s mai slabi ca Hristos nu se lasa prinsi? Cind au venit cu puteri limitate si au dar piatra la o parte de la mormint, cum de nu au pus mina pe ei soldatii romani? ..foarte multe paradoxuri..

      Ștergere
    3. Prietene @citadela, sacrificiul hristic nu se poate masura cu rigla mundana. Daca ii "batea" pe toti, nu mai aveai crestinism, aveai Superman...Batman...ma rog, ce tromboane dau acum ăstia.

      Ștergere
    4. Nu intelg de ce ar fi greu unui om care gindeste cu mintea clara, neinfricata sa l recunosca pe Hristos.
      Simplu dupa minuni de anvergura mare, tatica, nu scamatorii de a lui Iozefini. Chestii serioase, cum ar fi zburat de pe un continent pe altul, mersul pe bune pe apa, orirea furtunilor, despartirea apelor...evident nu pe net, pe sticla, astea s toate minciuni de kkt, ci in fata maselor largi populare.

      Ștergere
    5. Pai asta nu se pune. S-a udat pe picioare :)

      Ștergere
    6. Exact asta este Angela si Adam. Este agasanta indrazneala persistenta si uneori chiar obraznica a clerului catolic dar si ortodox de a impinge narativul adoptat de ei acum sute de ani bazat pe simplitatea si limitarile gindirii si a fricii celor de atunci.

      Ștergere
  12. Ați observat că,mai nou, pe ambalajul produselor apare lângă codul de bare și CODUL de pe fiola cu COVID? Codul acesta are 3 pătrate care cuprind trei de 6.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un link, cu imaginea, se poate ?

      Ștergere
    2. Butonați telecomanda pe Televiziunea Taraf și vedeți SEMNUL în stânga ecranului, sus. Este acelasipeste tot, și pe eticheta de la borcanul cu castraveți de la PROFI.

      Ștergere
    3. Codul QR are 3 patrate de pozitionare.

      Cele 3 grupuri de linii paralele din codul de bare EAN13 se citesc ca 6, lucru simplu de dovedit. Nu stiu insa daca patratul acela dn codul QR se citeste tot 6. Are cineva un link care explica asta?

      Ștergere
  13. Nici dictaturi brutale (Stalin & Hitler), chiar si in toiul razboiului mondial, nu au venit cu asemenea aberatii.
    Oamenii inghit multe (din nestiinta, lene, frica) dar asa ceva nu va accepta nici cea mai oaie dintre oi.
    Daca totusi, prin absurd, accepta...atunci chiar ca e cazul de-o apocalipsa ! Mai ca as propune-o si eu.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Angela ai revenit în sfârșit cu picioarele pe pământ. Rămâi și fără proprietate dacă nu îți implantezi SEMNUL FIAREI pe frunte sau pe mână. Dacă dispare masa monetară ce faci tu cu banii economisiți cinstit, din munca ta? Le dai foc! SEMNUL conține în microcip toate informațiile despre tine. Dacă pe lângă pensia lunară, care devine o cifră aritmetică ai bani economisiți va trebui să-i declari. Orice ai face Angela, tot la microcip ajungi, doar suntem în era informațională. Teoretic vorbind, Lucifer face dreptate, adică scoate la lumină banii negri. Cine va declara banii negri ca să ajungă pe mâna DNA? Așadar toți vor pierde, și bogații și săracii care REFUZĂ SEMNUL FIAREI. Nu poți să fii biruitori fiarei dacă te lepezi de Hristos. Chestia asta cu lepădarea este foarte subtilă. Credulii habar nu au ce conțin vaccinurile. Dar noi știm că : în fiecare celulă din corpul nostru avem semnătura Creatorului? YHWH. Noi știm că avem în hemoglobina și CRUCEA lui Hristos? S-a dovedit știintific! Dacă știm atunci să așteptăm MINUNEA pentru că se va întâmpla o minune care va cutremura lumea!

    RăspundețiȘtergere
  15. Uitati aici o posibila schema https://www.businessinsider.com/questions-about-company-pentagon-has-managing-millions-internet-ip-addresses-2021-4?fbclid=IwAR0yQYRiTUY82QIOlgI0wfYjHKDqyDCNIjT_0dww0Dg-pRA1mOfFkgfe1wk

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda...asta chiar e o știre demnă de interes.
      O companie anonimă luată în brațe de Pentagon...probabil iar "un tânăr geniu într-un mic garaj"...
      Am cumva presimțirea că povestea e legată de inițiativa Cyber Polygon de care amintea recent dl.@C.P.O.

      Capetele "ițelor" íncep să apară.
      Răbdare și tutun.

      Ștergere
    2. E o stire care merita atentie, consimt. Nu ma mira insa in exces.
      Cf. principiului "ce-i al Cezarului...", doar nu uitam ca Pentagonul a brevetat "paianjenul" (web). Si acum ce...a pus ghera pe doar(!?) 6% ? Ba mai si face publica treaba ?
      Mai degraba cred ca s-au plictisit de anonimat si oficializeaza, blajini, controlul permanent.

      Sa vedem insa ce stiri mai scot - si, mai ales, cum reactioneaza alti actori statali. Nu de alta, dar web-ul nu mai e un monopol, rusii si galbenii tot trudesc si ei la "net"-ul lor.

      Ștergere
  16. Si pe multe medicamente gasesti acest cod QR, azi am fost la un eveniment nefericit si era afisat pe un geam al bisericii un asemenea cod si sunt 4 patrate nu 3

    RăspundețiȘtergere
  17. Deci ăștia vor și banii precum bonurile de masă, pe care dacă nu le cheltui la timp la sfârșitul anului "expiră". Sigur datoriile si dobânzile aferente nu vor "expira". Dependență totală față de "sistem", cum îndrăznește cineva să ridice privirea,hop va fi taxat,venitul minim garantat anulat sau contul suspendat după cât ai deranjat, dacă te lasă sistemul fără un ban timp de trei luni sau ai contul suspendat timp de o lună de zile , chiar dacă ți-ai vinde bruma de lucruri pe care le ai,nu vei putea incasa bani, deoarece nu ai cont,fiind suspendat. Ăștia vor supunere totală și control total.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai gindeste te...ca nu au cum.

      Ideea ca o masa uriasa de barbati SI femei NU VOR MAI AVEA NIMIC DE PIERDUT este cel mai infricosator vis al existentei lor. Nici un film horror nu poate descrie frica ancestrala a bogatilor in fata ecestei eventualitati...milioane de lasati pe drumuri care scrisnesc din dinti....i a aplica realismul invatat din istorie...cam naśpa...!

      Ștergere
    2. @ citadela

      Nu si daca situatia va fi extrem de grea iar viata lor va depinde de niste carduri guvernamentale pe care le vor primi doar cei aliniati.

      Nu te gandi ca vor face ceva care sa socheze pe fata si sa atraga mania poporului fara a avea la indemana instrumentele potrivite de control.

      Ștergere
    3. Asa e. Revolutiile / rascoalele anterioare i-au invatat insa a-si disimula controlul si, mai important, a lasa supape pentru a evita concentrarea critica a frustrarilor.
      Precum finalul unui banc vechi : "I-auzi, Itzik...ne-nvata astia sa facem afaceri !"

      Ștergere
    4. Raspuns ptr.@citadela, desigur.

      Ștergere
    5. Nu au cum, păi ridicați privirea în jur, chiar există milioane de bărbați și femei care chiar nu au nimic de pierdut, doar lanțurile robiei, și nici măcar nu scrasnesc din dinți, sunt sclavii fericiți . Păi numai în România gândiți-vă ca 60% din salariați nu ar putea suporta din salariu costurile unei chiri la o garsonieră mizera și totuși trudesc pe doi lei, fără a se revolta ba din contra ei sunt " dă dreapta" și îl blestema pe Iliescu , uitând că dacă Iliescu nu le vindea apartamentele în care erau chiriași la stat la preț de frigider ,astăzi ar fi fost locatarii în favele.

      Ștergere
    6. Angela,
      Re:"Nu te gandi ca vor face ceva care sa socheze" ai mare dreptate iar Vesticii exact asta fac cu populatia lor, le infunda scrisnirea dintilor,lunar,cu un "ciorap" plin de bani, DEOCAMDATA!. In Can, Am. ii platesc $2000 sa stea acasa si sa nu faca git, insa cit timp, si mai ales UNDE VOR EI SA AJUNGA cu aceste aminari?
      O mare intrebare ar fi:
      De ce nu le pasa de acumularea INSTANTANEE a datoriilor astronomice? Oare ce au planificat ei referitor la acest dezechilibru cras! SIgur au ceva...vezi ca i cu bataie lunga!

      O alta ingrijorare maxima este faptul ca cele mai avansate tari vestice Can, de ex, nu are Aur deloc = rezervele sunt intentionat lasate pe ZERO!
      Banuim ca in lumea noua Au/Ag vor fi abandonate complet precum gazele si petrolul.

      Ștergere
    7. Peste tot sunt sclavi fericiti numai ca diferenta intre ei este imensa. Este de analizat de unde / cum le vine fericirea.

      Ștergere
    8. Realistul:

      Toate s calculate de sociologi si psihologi( cea mai populara facultate in vest) in asa fel sa AIBE INCA MULT DE PIERDUT.

      Cred ma ca nu au doar lanturile de la picioare. Mai avem pina acolo.

      Mai gindeste te. Romania este printre putinele state europene unde populatia locuieste in casele LOR intr un procent uluitor.

      Ștergere
  18. @ Cassius - oamenii vor accepta orice atat timp cat va fi frumos ambalat. Scuze ca te dezamagesc.

    Si nu va fi ceva brutal. La inceput va apare ca nesemnificativ (ex. coplata in spitale). Important este ca in sistem sa fie introdus acest principiu care oricand se poate schimba in prezenta evenimentului potrivit. Iar acesta va apare. Cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Noul sistem financiar este tot cel vechi cu mici adaosuri. In rest mituri.

    Banii care expira exista si azi. Un exemplu sunt diferitele bonuri valorice valabile pana la o anumite data. Le poti preschimba in bani la o valoare de obicei sub valoare nominala. La fel va fi si cu banul viitor care expira, il vei putea preschimba in ban care nu expira.

    Si bancnotele de azi pot fi urmarite prin seria lor. Criptomoneda poate fi tiparita si pastrata pe hartie. Diferenta prea mare nu e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Adam

      Fii corect pana la capat. Intr-o astfel de societate planificata si centralizata nu mai exista libertate. Si un mic detaliu: numai supusii vor beneficia. Ceilalti ...

      Ștergere
    2. @ Adam

      Si in conditiile astea ma tot puneati la colt ca sunt panicoasa cand vorbesc de ultimii ani de asa-zisa libertate.

      Ștergere
    3. "Crezi ca oamenii vor accepta tot ce le spune asa zisa autoritate" - recunosc. Asa este.

      Cred in puterea de "convingere" prin constrangere a sistemului si in lasitatea oamenilor. Aaa ... sa nu uit. Si in prostia lor. Ma bazez pe ea :)

      Uita-te cati au curajul sa nu poarte botnita macar in aer liber si apoi te rog sa ma contrazici.

      Ștergere
    4. Adam, Se intelege insa...pina intr-un anumit punct. Daca mergem pe ideea:
      "Faca-se voia Ta" oare de ce nu s-a lasat prins cind a rasturnat toata piata schimbatorilor de bani cu fundul in sus dind in dreapta si-n stinga( ca doar nu crezi ca solizii aia cu bodygarzii lor stateau de papagali, sa le strice un trecator taraba de lovele), si deasmenea mai tirziu cind s-a eschivat( ca n-a sosit timpul, CARE TIMP???..ce mai inseamna si asta?, de ce a insistat pe "Voia Mea"

      Ștergere
  20. @ Adam

    Vorbesti bine despre o spiritualitate rasturnata insa atunci cand te referi la simbolismul 666 nu poti face abstractie ca era valoarea birului pe care popoarele supuse o plateau Regelui Solomon.

    Ca ea a fost matrasita din editiile mai noi ale Vechiului Testament (dupa 1918 la noi) si inlocuita cu 660 este o alta poveste (probabil aceeasi cu cea a schimbarii multor texte, inclusiv al Prohodului Domnului dupa cum am observat in Vinerea Mare urmarind cantarile pe telefon si vazand multe strofe eliminate).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu, @Adam. Cateodata blogul seamana cu un convent iehovist. Sau ăia de se zbat in sala ca la balamuc, nush cum naiba le mai zice...pocaiti, mocaiti...din astia.

      Ștergere
  21. Oare se pregateste vre un eveniment care va anula orice datorie astronomica acumulat in ultimii ani. Oare asta poate justifica finantarea aberanta a cheltuielilor sociale cu trilioane de $ fara nici o jena politica reala?

    RăspundețiȘtergere
  22. Salutare tuturor. Urmaresc de ceva timp blogul asta, si nu rar am citit lucruri interesante.
    imi puteti da si mie totusi un raspuns simplu la intrebarea : cine conduce Banca Nationala a Romaniei ? (nu ma refer la persoana fizica a lui M.Isarescu, desigur).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare ! Da' niste intrebari mai usoare, asa, ca pentru noi, n-ai ?

      Ștergere
    2. Ba da. Uite una : cine a castigat World Series la basse/ball in 1965 ?
      Ironic pot fi si eu. Ma gandeam ca pe aici sunt unii care ar sti,sau macar ar putea banui.
      Scuze daca am incurcat.

      Ștergere
    3. Esquire:
      Oare stii cine a spus urmatoarea fraza:
      "Let me issue and control a nation's money and I don't care about who makes the laws".
      ...aici este raspunsul intrebarii tale

      Ștergere
    4. Mayer Amschel Rotschild.
      Cel de a prostit autoritatile financiare ale Ludovicilor prezentand un depozit de aur ce apartinea unor colegi de breasla.
      Daca nu stiam nici atata lucru,nu ma bagam in vorba.

      Ștergere
    5. Dar de ce a refuzat altcineva numirea in functia de guvernator,inainte ca aceasta sa/i fie data lui Isarescu, se stie?

      Ștergere
    6. Prea multe nu știu nici eu, incisivule nou coleg.
      Da, în 1990 parcă i se propusese funcția lui Eugen Dijmărescu (parcă...sper să nu mă înșel) dar motivele refuzului rămân necunoscute.
      Cât despre a cui e BNR...iarăși nu pot ști cu exactitate. Cert e că, încă de la fondare, ea a fost (și la noi) o reunire de capital privat - iar aici...mda, dacă tot știi de Amschel, e lesne să înțelegi că banii ăia privați erau...poate ai mai multora.
      Unii bănuiesc că era capital exclusiv străin (deși nu neapărat exclusiv evreiesc). Cu toate acestea, misteriosul prim guvernator BNR, Eugeniu Carada, a utilizat ades fonduri secrete pentru sprijinirea românilor din Ardealul ocupat (chiar fără știrea lui Hohenzollern).
      Exact știu doar cei ce fac parte din "cercul interior" (ca la FED), iar ăia nu vor da cu scrisul prin acest mic blog (vb.Angelei).

      Ștergere
    7. Desi tot nu m/am lamurit, e un raspuns mai demn de retinut.
      Multumesc, Hayde.
      Din pacate sunt foarte putine surse credibile despre Carada.

      Ștergere
    8. Sapi in locuri foarte personale si intime, de clanuri si familii ....astea nu s de nasul nostru.

      Ștergere
    9. Amice @Esquire...iti trec cu vederea ironia pentru ca imi plac oamenii...de duh.

      Uite un pont. Studiaza contextul 1945-1950 a BNR, cand comunistii au vrut, evident, s-o nationalizeze. Ar dura mult sa tot scriu eu acum (mai iute caut google basse-ball-ul tau).
      Cu momentul 1945 nu te vei lamuri a cui e BNR...dar macar te vei lumina a cui NU era.

      Ștergere
    10. @Cassius
      Multumesc de raspuns. Voi cauta.
      Ma bucur ca stii de gluma - tu ai inceput cu <>

      Ștergere
  23. Atunci, cu riscul sa par cinic, as zice ca-si merita soarta. Prostia se plateste - cred ca aici si "Bunul" si "Raul" au aceeasi parere.

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Esquire

    Doar cativa oameni stiu situatia reala. Iar cei care stiu nu comenteaza aici. Chestii de teoria conspiratiei gasesti pe internet. Unele par sa aiba sens in ceea ce priveste ideea ca BNR nu ar fi chiar a ... Romaniei. Iar dupa cateva decizii controversate (ex. vezi si incrancenarea cu care s-au opus aducerii aurului in tara) iti dai seama ca asa este. Oricum sa ne bucuram ca inca mai avem moneda proprie (cat om mai avea). Dupa adoptarea eur va fi o simpla filiala a BCE.

    RăspundețiȘtergere
  25. Acelasi lucru l-am facut si eu.Imediat m-a sunat unu.L-am intrebat unde e si a zis in Cipru. Nu apucasem sa imi incarc actele,si trebuia sa plec.I-am zis boului ca incerc mai tarziu cand revin la comp. A insistat ca pot si de pe telefon,si mi-a sunat un clopotel. I-am zis sa revina dupa 4 ore.A revenit dupa 2. Super insistent. I-am zis ca nu pot vb si i-am inchis. DUpa alte doua a inceput balul.M-a sunat de pe un nr.L-am inchis.A sunat imediat din nou.L-am blocat.A sunat de pe alt nr. L-am blocat si pe ala. A sunat de pe al treilea.Ia-m raspuns si i-am zis sa inceteze,ca fac plangere la politie, si i-am inchis si blocat nr. Imediat a sunat de pe al patrulea. Si uite asa,am blocat 8 numere. Toate de Bucuresti.
    Daa le vrea cineva,le postez aici.
    Parerea mea ca e un phishing si un scam ordinar.

    RăspundețiȘtergere
  26. E carte excelenta Datoria, primii 5000 de ani, scrisa de David Graeber. Dacă până la sfarsitul secolului XVII într-o tara toti erau datori regelui, ulterior regele a devenit dator unui grup de oameni care l-au împrumutat pe rege, primind in schimbul imprumutului, nicio dată returnat, dreptul de a face o banca, respectiv a Angliei. Si acest model a fost preluat usurel, usurel de toata lumea. Cine nu a preluat modelul...a se vedea istoria de după 1700.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ați citit probabil toți romanul "Ivanhoe" al lui Sir Walter Scott. Dincolo de isprăvile cavalerești ce fac deliciul lecturii, acolo apare și cum se îndatora regele Ioan (fratele lui "Inima de Leu") la cămătarii evrei, și cum tot era silit la diverse concesii.

      Ștergere
    2. Valeu ! Pai daca asa, cine n-a citit sa se grabeasca ! Nu de alta, dar acusi o cenzureaza zdrentele neo-mx ca fiind...rasista !

      Ștergere
    3. Pe vremea aceea inca nu apăruse ideea unei banci nationale, romanul e superb. E o intrebare pe care o ridică autorul de mai sus, David Graeber: de ce nu se mai aplică jubileul, iertarea periodică de datorii. Ideea datoriei vesnice și a indatorarii a distrus lumea după 1700.

      Ștergere
    4. Pe vremea aceea inca nu apăruse ideea unei banci nationale, romanul e superb. E o intrebare pe care o ridică autorul de mai sus, David Graeber: de ce nu se mai aplică jubileul, iertarea periodică de datorii. Ideea datoriei vesnice și a indatorarii a distrus lumea după 1700.

      Ștergere
    5. Inseamna ca merita o lectura. Mi-o marchez.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)