marți, 19 octombrie 2021

Contre militare


Ați aflat probabil despre racheta hipersonică testată de către chinezi. Rachetă care, după ce a înconjurat Pământul, a ratat ținta cu vreo 32 km. Asta vor reține mâncătorii de rahat. Important nu e însă ce spune propaganda, ci câți oficiali de la Pentagon au mai făcut pe ei. Nu știu dacă țineți minte, dar tocmai ce-și dăduse demisia Nicolas Chaillan, înalt oficial al Pentagonului, implicat în confruntarea cibernetică cu China. Omul, sincer, a spus că SUA au pierdut războiul AI în fața chinezilor.

Ce-are una cu alta? Mai țineți minte strategia Anaconda, prin intermediul căreia SUA a forțat URSS să fiarbă în suc propriu? Chinezii nu atacă doar cu un șarpe, ci un întreg cuib. Supremația informatică a Chinei e doar o parte a cuibului de șerpi prin intermediul căruia China speră că va sufoca Washingtonul. Ce-i totuși cu această rachetă?

Păi, în primul rând, e o realizare tehnologică remarcabilă. Americanii nu dețin o asemenea armă. Mai mult, în momentul în care au înțeles că „ăia cu ochi mici” dețin așa ceva, cred că le-a picat imediat apetitul în ceea ce privește Taiwan-ul. Ideea e că într-o confruntare China - SUA diferențele sunt majore. Dacă o rachetă americană lovește un oraș chinezesc, omoară câteva milioane de oameni. Însă principala treabă a chinezilor e să-și apere șefii, să-i ascundă astfel încât să nu fie „găsiți” de vreo bombă americană. Dacă însă o singură rachetă atinge teritoriul american, președintele și întreaga administrație zboară. Înțelegeți care-i jocul? La chinezi nu contează câți oameni omori, important e să nu omori regele. La americani e invers. Dacă omori șeful s-ar putea să-i întărâți împotriva ta. Dacă însă omori un singur american de rând, toți merg să rupă gâtul președintelui și întregului aparat de stat. Americanii știu bine asta, dar o știu și chinezii. Iată motivul pentru care „ultrasecretul test” a ieșit în presă. 

Treburile însă sunt mai legate de atât. Săptămâna trecută am avut un incident în apele rusești. Dinspre Marea Japoniei,  un distrugător american a încercat să forțeze apele teritoriale rusești, întâmpinând opoziția fermă a unui distrugător rusesc. Riposta a fost atât de fermă încât, la un moment dat, cele două nave s-au aflat la șaizeci de metri distanță, rușii fiind gata să trimită elicopterul în atac. Abia în ultima clipă americanii au schimbat traseul. Înregistrarea video e cât se poate de relevantă, în ciuda replicii Pentagonului cum că ei mergeau pe-acolo așa, ca să-și exercite „libertatea”.

Alaltăieri, un alt incident, de data aceasta aerian. Tot dinspre Marea Japoniei a fost detectat un bombardier american - B1B Lancer - încercând să forțeze spațiul aerian rusesc, bombardier care a fost întâmpinat de un MIG31 și obligat să-și schimbe direcția. B1B Lancer este un bombardier capabil să lanseze cele mai recente rachete și bombe ale forțelor aeriene americane. 

Poate vă întrebați care-i legătura dintre violențele americane asupra rușilor și bomba chinezilor. Păi este. De fapt sunt două legături. Prima dintre ele ceva mai transparenta. Este vorba despre exercițiile militare ruso-chineze care se desfășoară în Marea Japoniei. Probabil acesta este motivul pentru care americanii au tot felul de tentative de a intra în spațiul aerian sau marin rusesc. O chestie care ține de copilărescul joc „ți-am arătat eu ție”. Doar că, după cum se observă, nu prea au ce arăta, tentativele lor fiind deosebit de precare. 

A doua chestiune e mai ascunsă și are legătură cu racheta chinezească. De fapt care-i treaba cu ea? Chinezii nu aveau tehnologia hipersonică. Însă, cu siguranță, le-au furnizat rușii câteva hint-uri, astfel încât să fie capabili să producă ceva fiabil. De fapt, rușii au mutat decisiv întrucât, în loc să aștepte să fie ei întorși de către americani împotriva Chinei, ei au întors China împotriva americanilor, scoțându-se din joc. Cumva jocul lui Kissinger întors pe dos.

De data asta SUA nu mai are cum să stea de-o parte decât asumându-și pierderi importante. De aceea au sfidat armata chineză în Marea Chinei de Sud și de aceea au dat garanții de securitate Taiwan-ului. De-aia și AUKUS. Doar că s-au bazat prea mult pe atotputernicia lor. A trebuit să iasă din jobenul rusesc una bucată rachetă hipersonică, materializată în ograda chinezilor, că totul s-a răsuflat. De aceea, agresiunile asupra Rusiei nu-s nimic altceva decât un semnal venit de la Pentagon, un semn de nervozitate. 

Partea frumoasă însă abia acum începe. Mai mulți oficiali din armata americană se declară îngrijorați de apropierea Israelului de ... China. Cică n-ar fi OK deoarece Israelul deține numeroase secrete militare americane. Dar de ce oare merge Israelul spre China? Oare din cauză că dacă s-ar întâmpla ca „o bucățică” din tehnologia aia să scape la Iran ar cam fi stop joc pentru Israel? Iată o mișcare cu adevărat ciudată. Nu de alta, dar dacă și evreii se duc spre China, s-ar putea ca americanilor să le mai rămână doar o singură întrebare, anume ce mai caută ei pe hartă.

22 de comentarii:

  1. Sa se intample ce este de intamplat, preludiul asta e prea lung!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se schimba aliantele si stapanii din umbra. Nimic nou sub soare cand iti faci idoli pe pamant. Iar banul este idolul cel mai iubit de toti. Credeti ca daca Dumnezeu ar fi cel iubit de oameni, acestia ar fabrica arme? Nu ar fi cazul

    RăspundețiȘtergere
  3. Atata timp cat sant aliati cu Romania ii doare pe americani in pixuri,tovarase Dan.
    Intelege odata ca Romania are o arma care poate ,,misca'' Universul! Problema e ca f.putini stiu asta-de ex. Johan nu stie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E de coma ce spuneti cu arma romanilor. Sa mori de ras nu alta!😂😂😂

      Ștergere
    2. Intr-adevar de coma este cum de toti stiu,au incercat sa o obtina iar nereusind stau la cutie scuipand in san, iar dragii de romani habar n-au cu exceptia poate a 2 oameni,sa zicem unul-Basescu.
      Iar ca sa iti stea un pic rasul in gat,explica de ce crezi tu ca la alegerea lui Trump presedinte Dragnea era infipt cui intre acesta si nevasta-sa ; iti spun eu,nici Dragnea nu stie, ca daca stia nu ajungea la inchisoare.

      Ștergere
    3. 2 oameni stiu: unul ar fi basescu, ceea ce inseamna ca al doilea.... ati fi dvs., dl. Mihai! Lămuriți-ne si pe noi va rog. Sa fie vorba de arma ascunsa in tunelurile din Bucegi, care a făcut sa se prăbușească elicopterul ala cu militari israelieni si americani... Care cautau... Arma?.. . .

      Ștergere
    4. Romani normali ziceam, lasa umbrele..
      Vezi ca a mai cazut un licopter cu militari in 2014 de a carui ancheta sa ocupat un .....american.
      L

      Ștergere
    5. Puteti rade si de secretarul gen.adjunct Nato, ops
      roman parca, de, Romania are a 2 armata din lume !? sau ultima ?!
      Nu e ciudata alegerea, intr-adevar, nici voi, doar aveti caput ca o nuca sau caputz cu coifutz,bereta ceva.
      Ce ne mai radem cand o sa va radem :)))

      Ștergere
    6. Eu vorbesc serios, nu glumesc, nu rad.as vrea sa stiu exact despre ce arma e vorba...

      Ștergere
    7. Un analist militar (Nato) cu mare experienta spunea ca le trebuie 1.000 de ani sa inteleaga, asadar e mai greu cu ce si cum:)
      Totusi, pt.ca ai cerut, ti se va da :inchipuie-ti reusita fabricarii si directionarii de Neutrino ! Ar fi o gluma buna tare!
      Acum o fi asta,o fi altceva asemanator sau peste, e Inchis.
      E adevarat ca nu Poate Face Rau dar sa stai in genunchi cand ai asa ceva,e trist ! Ai putea obtine aproape orice fara probleme, nu enumar aici.
      Altceva-chiar daca este doar legenda, toti ( Am.Ch.Ru.etc.) sant convinsi ca e pe bune.

      Ștergere
  4. In materie de arme ofensive si defensive este ca in atletism! Cand doping-ul este avansat, cand capacitatea de detectare a acestuia este inainte. Armele hipersonice, cu propulsie electromagnetica, lansate de pe diferite tipuri de avioane, se deplaseaza cu viteze intre 7 si 27 mach (7000-32.000 km/h). In acest moment nu exista arme de aparare eficace impotriva lor, nicaieri in lume. Daca ar fi doar viteza foarte mare poate ar fi posibil sa fie contracarate dar manevrabilitatea lor este una de exceptie. Cand in plina revolutie digitala esti silit sa recunosti ca ai fost depasit pe componenta cibernetica, absolut esentiala, treburile sunt foarte clare. Putini stiu ca in Siberia, Companiile rusesti foreaza in permafrost dupa gaze, cu tehnologie si specialisti chinezi, in majoritate covarsitoare. Asa se nasc casatoriile din interes; tu ma ajuti sa scot gazul iar eu te ajut sa-ti aperi pielea! Israelul joaca la doua capete si va muta in partea vadit aflata in avantaj. Este interesant ce va face Japonia!? Ramane inchisa la capatul lumii? Si, ca sa nu uit, noi Europa, daca n-am eu ochelarii aburiti, suntem cumva pe la mijloc si avem ludovicii in vine??? Ca Macron nu plangea doar asa, ca a pierdut contractul cu submarinele si paralele, in virtutea nasterii prin cezariana a AUKUS!? Iar U.K. doar n-au iesit din U.E. de dragul de a plati taxe vamale si a intra in rahat pana la urechi? Exista desigur un tel mai nobil, iata-l!!! Insa noi, Romania, suntem ca atunci cand la un meci de fotbal international, tu trebuia sa fii copil de mingi si ai uitat invitatia la meci acasa; esti oprit in tunelul de acces pe teren si vezi meciul, atat cat poti, printr-un ochi din plasa portii de intrare...daca ajung americanii sa se intrebe ce cauta pe harta, este timpul sa scotocim dupa tunelurile lui Decebal. Nu reformulati totusi, domnule Dan Diaconu? Ori nu-mi merge busola,ori taman s-au schimbat polii geo...strategici! Si mai este ceva, unde este vanzoleala de la comentarii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant. O apropiere China-Eretz. Nu mi-ar fi trecut prin cap! Oricât s-ar crede China pe cai mari nu cred să-și ia limba-n gură cu Israelul. Evreii nu te percep ca aliat ci ca goim.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fim seriosi , leul ramine leu. America e America si urmatorul dupa ea e la mare distanta.Tehnologic+militar , in special IT. La nivel de industrie nu-i bas asa.Ci cam invers.Dar asta e facuta deliberat ; daca maine chinezii nu mai exporta sapun toti americanii o sa puta.
    Partea proasta e aceea cu exemplul : prietenia cu Iranul poate da idei , daca se prind astia ca poti sa dai un sut in dos la Uncle Sam si te imprietenesti cu tiranul de chinez ;o sa vedem cit de curind tot Orientul in poala Chinei.Pina acuma avem Iran ,Afganistan, Pakistan , dar vor mai urma poate. Poate chiar de asta se apropie Israelul de China , dupa ce au obtinut, nu facut, arme nucleare care bat pina la Bejing. Imi imaginez o potaie cu coada intre picioare si capul plecat schelaind , venind la Xinping sa-l linga pe pantofi doar , doar nu bate asta palma si cu altii de pe acolo , gen sauditi , egipteni.Ramin la parerea mea ca America inca bate vreo 3 Chine daca e cazul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Somn usor in continuare ...si vise placute.

      PS Indiferent de cat este de puternica armata SUA, ii lipseste cel mai important "component" si anume MOTIVATIA (pentru ca nici un om normal nu poate fi motivat sa isi piarda viata in mod sigur, de dragul marilor Satane care la fel ca Hitler viseaza sa devina stapanii lumii!

      Ștergere
  7. Vise tata ,vise...Citeste Republica lui Platon si vei constata ca din punct de vedere politic, Platon realizează în Republica o imagine a cetăţii perfecte. Statele democratice, tiranice, oligarhice, sunt toate contestate de Platon, pentru că ele nu satisfac cerinţele structurii sufletului şi ale dreptăţii. În cetatea ideală, structura socială trebuie să fie corespunzătoare celor trei ipostaze ale sufletului, astfel să existe: meşteşugari, paznici şi conducători, în persoana filosofilor. Binele individual din cadrul acestei cetăţi se identifică cu binele colectiv. Astfel proprietatea privată este desfiinţată, toate bunurile fiind puse la comun, chiar şi copii sau femeile. Filosofii, singurii care sunt capabili să identifice valorile adevărate, trebuie să conducă cetatea, precum fiecare cetăţean trebuie să îşi îndeplinească funcţia pentru care a fost instruit. Un puternic accent se pune şi pe învăţământul din cadrul cetăţii, el fiind controlat de conducători, de a nu permite învăţarea anumitor lucruri ce ar fi dăunătoare societăţii. Operele artiştilor în care sunt atribuie calităţi negative zeilor, sau cele ce pot slăbi curajul oamenilor trebuiesc interzise, şi artiştii care continuau să le scrie izgoniţi din cetate. Trebuie ştiut faptul că Platon a fost marcat de războiul peloponesiac în copilărie, şi într-adevăr, războaiele duse de cetatea lui cu alte cetăţi greceşti trebuiesc altfel tratate decât cele cu barbarii. El îi vede pe greci ca o mare familie, iar dacă se luptă între ei o fac din cauza unor neînţelegeri trecătoare şi nu trebuie nicidecum să se urască între ei. Astfel dacă pe barbari le este permis să îi jefuiască în urma confruntărilor armate, în cazul fraţilor lor greci trebuie să fie îndurători, să nu le distrugă cetăţile sau să îi lase să moară de foame în urma unui război14. În urma sa, Platon a lăsat o operă care a influenţat până astăzi filosofia şi cultura ce a urmat. Mari gânditori ai bisericii creştine, precum Origene, Dionisie Areopagitul sau Sfântul Augustin au citit operele lui şi au numeroase idei platonice în scrierile lor. În renaştere, idei ale lui Platon au fost notate de Galilei, Kepler, iar mai târziu, în perioada modernă, de Leibniz, Kant, Hegel şi mulţi alţii. Se spune despre Europa de astăzi că este o religie iudaica aşezată pe o cultură grecească. Şi într-adevăr, dacă majoritatea europenilor sunt uniţi prin aceeaşi religie, Creştinismul, cu siguranţă toţi europenii am preluat gândirea, aspiraţiile şi valorile grecilor antici. Aici au apărut pentru prima dată noţiunile de Bine, Adevăr sau Dreptate, concepte care sunt până astăzi referinţe în viaţa fiecăruia dintre noi. Grandioasa construcţie platonică a avut o înrâurire incalculabilă, mijlocită şi nemijlocită, asupra viitorimii. Fără Platon n-ar fi exista Aristotel si multi alti ganditori.Platon compara imperiul ca evolutia omului :copil,adolescent,tanar, adult, matur ,batran ...SUA este deja batrana ...adica in declin !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adică femeile si copiii pusi in comun?! Ar fi un fel de ogradă in care cocosii se bat intre ei, iar femeile se comporta precum gainile aflate in competitie pentru creasta mandrului pintenat🤣.
      La oameni este diferit...Suntem unici, creativi, am invatat sa deosebim binele de rau si incercam sa ne educam copiii la fel. Stim ca nu avem voie sa furam, asa ca avem preceptele morale deja inscrise in ADN. Nu trebuie sa vina nimeni sa ne tina zilnic prelegeri despre crestinism, pentru ca este ca si cum ai vinde castraveti la gradinari.
      Daca BOR nu a putut sa-i invete pe romani nici macar faptul ca gandul si cuvantul sunt energie care provoaca distorsiuni, iar fapta rea se intoarce, nu inseamna ca crestinismul e rau, ci inseamna ca " apostolii" sunt corupti si nu mai pastreaza vie legatura cu Dumnezeu. De aici si decaderea...De dimineata, de cand iesi pe usa casei, auzi romanii exteriorizandu-si frustrarile sexuale si dand dovada de o creativitate perversa in materie de injuraturi. Freud ar explica probabil foarte interesant. Iar Jung ar vorbi despre umbre si despre subconstientul-lada de gunoi necuratata. Daca peste mizerie dai cu tamaie prefacandu-te ca nu vezi ca poporul este needucat corect, mizeria va iesi la un moment dat la suprafata transformandu-se in comportament. De aici vine violenta. Si de aceea se inmultesc crimele.
      Prea mult filozofati! Lucrurile sunt cu mult mai simple. Omul prost si rau trebuie educat, altfel, puternic fiind datorita grogrohhhhianismului sau, va ajunge la putere ca Basescu si va incaleca tot poporul. Pe care nu-l va mai parasi, asa cum demonii nu fug din casele murdare.

      Ștergere
  8. Pentru cine nu vrea sa inteleaga, Murica are fo'12 portavioane care nu mai conteaza din momentul in care ai arma hipersonica, asa ca influenta peste mări tinde la 0 precum functia monotona si marginita. Este ca in ww2 cand Hitler a facut cuirasatele Bismark si Tirpitz, in momentul cand au fost prinse in plasa: pa pa pa, zac sub fundul marii Baltice si nici nu a mai fost in stare sa faca altele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am o problemă cu ăștia care își umflă mușchii.China își arată puterea și forța pentru a fi lăsată în pace. Să nu uităm că Dragonul depinde de alții,care produc petrol,fier,cauciuc,etc și sunt acum în situația Japoniei de acum 50 de ai care,a furat tehnologie și a îmbunătățit-o,de au ajuns lideri tehnologici,dar vai depindeau de toate materiile prime!!!!Problema celorlalți cu China este că au un teritoriu mare,cred puțin peste SUA,au populație numeroasă,sistem de stup,dar nu au cucerit niciodată alt teritoriu!Tot timpul au avut tehnologie rusă!Dar dacă acum, stăpânii au scăpat pentru ei multe oase cu carne, Afganistan, Iran, Africa,dar chinezilor au început să le placă și merg împreună la marele os planetar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. China este singura tara din lume care poate pierde 100 000 000 de oameni fara sa fie o pierdere semnificativa. asta este bomba noastra nucleara! ( Mao Tzedun, 1969, apud H.Kissinger)

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)