marți, 16 noiembrie 2021

Alt jaf, altă șpagă

În 2 noiembrie, într-o întâlnire discretă, Plăvanul ne-a mai turnat o belea în cap: un partenereat(sic!) dubios în care, din nou, România va fi pusă să plătească gunoiul american. Doar că, de data aceasta, se poate lăsa cu consecințe catastrofale. Așezați-vă pe scaun ca să nu cădeți citind cele ce urmează!

Așadar, Plăvanul s-a întâlnit cu John Kerry și a hotărât, cu de la sine putere, să ne transforme în cobai nucleari. Da, ați citit bine, ne-a fixat destinul de viitoare victime ale unor accidente nucleare. Desigur, propaganda a parat bine, spunând că România va avea acces la tehnologie nucleară de ultimă oră(cine-și dorea oare asta???). Iată-ne așadar transformați în cobai. Și-o să înțelegeți bine de ce în cele ce urmează. 

Despre tehnologia SMR(Small Modular Reactor) am scris și eu, considerând-o o tehnologie interesantă. Însă, depinde pentru cine e interesantă. La momentul actual ea nu poate fi interesantă decât pentru țările care nu au facilități nucleare și, mai mult, nu au banii necesari unor investiții în reactoare nucleare clasice. De asemenea, tehnologia se pretează în zonele accidentate, în care realizarea unei infrastructuri de transport este costisitoare, astfel încât aducerea producătorului mai aproape de consumator ar avea sens. 

Plăvanul a semnat o înțelegere cu cei de la NuScale - intermediată de John Kerry - conform căreia România va fi prima țară din Europa care se va dota cu reactoare modulare americane. Ceea ce nu spune comunicatul este că, de fapt, România va fi prima țară din lume care va avea asemenea reactoare deoarece, ce să vezi!, ele nu sunt testate în viața reală. Asta în ciuda faptului că au o semi-autorizare! Ca să înțelegeți totuși cât de jos am ajuns, vă voi spune că în urmă cu câțiva ani piața potențială a unor asemenea reactoare era formată din țări precum Kenya, Namibia, Nigeria, etc. Iată că am ajuns bananierii de pe continentul european, gata să înghițim toate mizeriile americane!

Nu trebuie să fim surprinși! România mai fusese luată în cătare de către americani, când cu gazele de șist. Dacă mai țineți minte, cuplul băsescu-Ponta dăduse verde unui dezastru ecologic reprezentat de exploatarea unor gaze ipotetice. România își dădea astfel acordul să se injecteze în solul său tot felul de substanțe toxice care, treptat, ajungeau să iasă la suprafață, transformând totul în deșert. Doar protestele oamenilor - calificați de către propagandiștii tembeli drept pro-ruși - au oprit dezastrul. Acum iată-ne în fața amenințării de transformare a țării într-un deșert nuclear. Și, ca să înțelegeți că ceea ce spun nu e gratuit, o să vă explic ceea ce mi-a spus un specialist din domeniu. 

În primul rând, așa cum am mai spus, România nu are nevoie de o asemenea tehnologie. Avem un sistem energetic integrat, avem o infrastructură bună de transport, astfel încât existența unor asemenea reactoare nu se justifică. În primul rând economic. Costul unui reactor de până în 180 MW este de trei ori mai mic decât cel al unuia clasic. Doar că unul clasic produce de șase ori mai mult(1100MW). Asta înseamnă că un SMR are un cost de producție mult mai mare pe KW! Lucru care e de luat în seamă! Strategia pe care trebuie să o urmeze România este cea de dezvoltare a Centralei de la Cernavodă, unitate care ne poate asigura deplina independență energetică, nu în jucării netestate de piață!

O altă problemă a acestor jucării vine din siguranță. În primul și-n primul rând e vorba despre dezastrele la care poate rezista. Ați văzut ce s-a întâmplat la Fukushima? Acea centrală a fost supusă unui dezastru la care nu se gândise nimeni! Imaginați-vă ce se întâmplă în cazul în care acea jucărie americană va fi supusă unui seism de peste 7 grade, extrem de probabil în zona noastră! Cernavodă e garantată a un seism de 8.5 grade. Cine garantează că  localitățile în care se vor instala astfel de unități experimentale nu se vor transforma în noi Hiroshime? Vă spun eu: nimeni! Acest tip de reactoare sunt garantate să fie sigure în condiții normale, nu în condiții de dezastre naturale. Cu alte cuvinte, dacă se întâmplă ceva, Plăvanul vă va spune cum v-a mai spus: Ghinion!

Mai e ceva care nu vi s-a spus, anume că autorizarea SMR s-a făcut după ce producătorii au presat autoritățile de reglementare „s-o lase mai moale” cu cerințele de securitate. Și abia apoi s-au autorizat. Și nici acum complet! Din ceea ce știu, singurele reactoare modulare deplin licențiate sunt SMART al coreenilor de la KAERI și două bucăți ale rușilor de la OKBM Afrikantoc(KLT-40C și RITM-200). Atât Coreea cât și Rusia au cerințe de securitate atomică mai drastice decât cele ale americanilor. Amintesc doar că Ceaușescu, atunci când s-a hotărât să facă Centrala de la Cernavodă, nu a ales tehnologia nucleară americană deoarece era considerată nesigură! Iar de atunci a rămas la fel.

Tot în ceea ce privește siguranța, mai avem o problemă. Spre deosebire de tehnologia clasică, unde componentele erau produse, în majoritatea lor on-site, reactoarele SMR sunt produse pe banda fabricantului, adică acolo unde nu ai acces pentru inspecții de calitate. Una e când torni betonul aici, respectând cu strictețe normele(cu controale și supra-controale) și cu totul altceva e când, pe linia de producție a fabricantului - unde pot exista nenumărate incidente acoperite „din rațiuni economice”. Așadar, din nou avem o problemă. Extrem de gravă!

Nu în ultimul rând mai trebuie aminti că SMR-ul de la NuScale costă de aproximativ trei ori mai mult decât cel de la KAERI în condiții similare de performanță. De unde diferența? Păi se știe bine cât de corupt e totul în SUA. În mod sigur băieții veseli de-acolo trebuie să-și asigure „ungerea” tuturor mecanismelor, inclusiv pe cele ale boului nostru național care, în mod sigur, și-a tras încă un tun. Pe spatele nostru, desigur.

Așteptați-vă așadar să vă treziți cu un reactor nuclear în proximitatea voastră, al cărui curent electric - de cel puțin patru ori mai scump - veți fi obligați să-l cumpărați. Și, ca bonus, un dezastru natural vă va pândi permanent amenințându-vă ca a doua zi să vă treziți morți - vorba proastei de Turcan! Ce să vă mai spun? Ghinion!

13 comentarii:

  1. 12 reactoare nucleare - sansa de 12 ori mai mare de dezastru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde anume se va construi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca proiectul va fi abandonat dupa ce se dau banii de consultanta si avansul nerambursabil(pe sistemul Bechtel), lucru pe care nu e greu sa mi-l imaginez. Si atunci cei care au cumparat actiuni la Nuclearelectrica isi vor fi luat o mare teapa.

    RăspundețiȘtergere
  4. ”... După ce a trecut de primele două probe, preotesele au încercat să-l supună pe Heracle la o probă mai specială, în care trebuia să demonstreze ca poate folosi în sens pozitiv anumite porniri şi dorinţe lăuntrice. Prin urmare, leul din Nemeea renaşte şi se transformă în cerbul cu coarne de aur! Este vorba aşadar de aceleaşi forţe brute din interiorul fiecărui om, doar că, în acest caz, Heracle trebuia să le controleze cu ajutorul voinţei, priceperii şi răbdării. Este ceea ce se cheamă detronarea egoului. Este munca alchimistului, aceea de a transforma răul în bine, întunericul în lumină. După care trebuia să reuşească să controleze pornirile altor oameni.
    Pentru a trece de această probă, Heracle fusese obligat să meargă în mai multe ţinuturi, considerate ca fiind fără căpătâi, unde domnea haosul şi fărădelegea, şi cu ajutorul înţelepciunii dobândite şi a priceperii sale de a înţelege mintea şi sufletul omului, să readucă legea şi ordinea. Proba urma să dureze un an şi se aveau în vedere trei comunităţi, din trei zone diferite. Deşi iniţial fusese atacat, alungat, umilit, Heracle reuşi să pătrundă în sufletele şi minţile conducătorilor locali, iar apoi, folosindu-se de toate cunoştinţele şi capacităţile dobândite, să-i convingă în mod paşnic să adopte legea şi ordinea....”
    http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html

    Succes

    MOȘU

    RăspundețiȘtergere
  5. off topic(legat de Covid)un articol foarte interesant,care se pupa cu ce zicea DD,nu cu mult timp in urma despre ce urmeaza:http://newsfromromaniannet.blogspot.com/2021/11/nu-delta-ci-delta-ay42-de-ce-li-se.html

    RăspundețiȘtergere
  6. O sa fie gata aceste centrale modulare, când o fi gata A3 începută de Bechtel, adică la Sf așteaptă. Bani trebuie achitați înaintea începerii obiectivului, ca la CV!

    RăspundețiȘtergere
  7. https://e-nergia.ro/primaria-iasului-cere-amplasarea-unei-centrale-nucleare-cu-reactoare-mici-modulare-americane-langa-oras/?fbclid=IwAR1mv4xvbmbYlPTgKaZUBoZ7KyIp_-kwDcr55eJEmPDSwo0h5i_e5c6rFqI

    RăspundețiȘtergere
  8. Total de acord, am verificat si eu:

    https://www.nrc.gov/docs/ML2023/ML20232D086.pdf

    https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/oregonpsrorg/pages/1625/attachments/original/1599001818/nuscale_press_conference_ucs_comments_9_2_20.pdf?1599001818

    https://www.nrc.gov/docs/ML2021/ML20210M890.pdf

    RăspundețiȘtergere
  9. Stai linistit Dane. Cind e vorba de constructii noi in domeniul nuchiular, este drum foarte lung de la vorbe la fapte.
    Care ar fi motivul acestor initiative cind la ei, la rikani tot sistemul energetic se bazeaza pe centralele vechi, in mare parte in proces de decommissioning, iar altele noi nici vorba sa mai fie construite. Licente noi nu se mai acorda. Du te pe siturile guv de energie atomica si ai sa gasesti confirmarea celor de mai sus. O voi posta mai tirziu.

    RăspundețiȘtergere
  10. ”...Și, ca bonus, un dezastru natural vă va pândi permanent amenințându-vă ca a doua zi să vă treziți morți - vorba proastei de Turcan!...”

    Inexact :)
    Are dreptate, Turcănița, cu o mică...specificație: doar sufletul, se ”va trezi”, NUMAI că...fără corp fizic. :)

    Succes

    MOȘU

    RăspundețiȘtergere
  11. https://stevekirsch.substack.com/p/we-will-kill-117-kids-to-save-one

    RăspundețiȘtergere
  12. https://r3media.ro/mediafax-i-a-sters-jurnalistului-adrian-onciu-un-articol-despre-musamalizarea-dosarului-pfizer-ursula-de-36-miliarde-dolari-prima-parte-a-anchetei-despre-sefa-comisiei-europene-si/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)