joi, 4 noiembrie 2021

Crizele cu publicitate

Mă întreabă foare multă lume ce părere am despre criza alimentară care vine. „Ați auzit că a început în China?” - mi se adresează, cu teamă, o vecină în vârstă. „Dar despre oprirea curentului ce știți? Au spus-o austriecii!” - îmi spune altcineva. Brusc, toată lumea a devenit expertă în crize. Cam la fel cum toată lumea a devenit expertă în crypto! Cei care-mi citiți blogul de mai multă vreme știți bine ce semnalizează asta. Pentru ceilalți aloc un mic spațiu în continuare.

O să încep cu o întrebare:„Când v-au anunțat ultima dată oficialitățile în legătură cu iminența unui dezastru?”. Ca să fiu mai specific, o voi lua mai cu ușurelul. V-a anunțat cineva cu - să spunem - opt luni înainte de a se prăbuși Caritas? Aiurea! Ziariștii vorbeau despre „geniul lui Stoica” în timp ce politicienii și securiștii se înghesuiau să ia bani „sărind coada”. Deci în cazul ăsta nu! V-a anunțat cineva despre iminența falimentului Fondului Național de Investiții? Aiurea! Ăia erau morți, iar campania publicitară cu „dormi liniștit...” rula pentru convingerea cirezii de gușteri. Și iar a fost țeapă! V-a spus cineva înainte despre falimentele Băncii Internaționale a Religiilor, Credit Bank, Banca Română de Scont, Banca de Investiții și Dezvoltare sau a acelei ciudățenii, pe numele său Banca Populară Română? Aiurea, autoritățile ori au tăcut ori au spus prostii. Banca Națională a fost prinsă cu fundu-n baltă la toate aceste falimente. Culmea, la Banca Română de Scont, în plină administrare și supraveghere a BNR, au continuat operațiunile frauduloase! În cazul Băncii Populare, ce să mai spun? Chiar Vasilescu, întrebat fiind cum e posibil ca o bancă să dea credite cu 10% și să plătească depozitele cu 100%,  spunea că „așa e modelul de business al instituției”. De fapt, ceea ce nu spunea era că ăia dădeau 100% la depozit, dar luau comisioane și taxe de 80%, iar creditele cu 10%, de fapt ajungeau la peste 100%! Asta, desigur, nu i-a ajutat pe toți să se ducă în cap. Auch! Am uitat de Bancorex! V-a spus cineva că Bancorex e în rahat? Nu. De fapt nu era, dar asasinii economici de atunci(mulți încă mai învârt spârnelul și-acum prin spate) au primit ordinul lichidării, iar BNR a înghițit gălușca. La fel ca noi care am dat din umeri și am decartat la fiecare litru de benzină „taxa Bancorex”! Dar suntem liniștiți întrucât a ieșit pe plus „domnu' frații Păunescu”. Să mă opresc aici cu exemplele din viața românească deoarece simt că ăștia mici se uită la mine „ca la mașini străine”. Ah, iar am scăpat o expresie pe care ei n-au cum s-o înțeleagă!

Continuăm. Ce vi se spunea cu un an înainte de criza DotCom? Că acele companii - care toate erau niște jeguri! - reprezintă „noua economie” și că, în realitate, valorează de zece ori mai mult. S-a văzut! Au murit uitate de toată lumea. Și proștii și-au pierdut banii. Ce vă ziceau prin 2007? Că imobiliarele reprezintă cea mai sigură investiție și că activele garantate cu imobiliare sun beton. Așa a fost! S-au făcut toate praf și pulbere, pierzându-se averi, dar și pensii. Bernie Madoff vă spune ceva? De asemenea, experții spuneau că e o chestie solidă. Aiurea, era o schemă ponzi la care, de asemenea, s-au pierdut bani frumoși! Dar Wirecard? Firmă solidă, nemțească. Parcă așa spuneau toți anal-iștii. Și ce-a făcut? Mai nimic, a dat colțu'. Un fleac, i-a ciuruit pe creduli!

Simt că am făcut o paranteză prea mare, dar sunt convins că ați înțeles care-i treaba. Niciodată o criză nu începe când vorbește toată lumea despre ea! Ar fi prea simplu, prea banal. De asemenea, când ajung și coafezele să recomande o investiție, pregătiți-vă să crape. A zis cineva ceva despre crypto? Nu cineva, ci toată lumea! Chiar și zugravul pe care l-am chemat să-mi repare un perete! OK, să mergem mai departe pentru a înțelege manipularea.

Știrea cu criza alimentară din China a fost rostită la Radu Tudor. Știu că sunt unii atât de distruși încât îl bănuiesc de inteligență, dar nu credeam că sunt și inconștienți care se uită în gura lui. Care-i treaba cu China? Într-adevăr, ălora li s-a recomandat să facă stocuri de mâncare pentru 14 zile. Cred că înțelegeți că dacă-ți recomandă Partidul să cumperi ceva înseamnă că ai de unde să cumperi acel ceva. Deci n-ar fi vorba de criză. Atunci? Păi v-am spus-o acum câtva timp. Ăia se pregătesc de atac biologic, iar Partidul le-a ordonat tuturor să-și facă provizii de hrană întrucât, dacă ordonă lockdown-uri locale, oamenii nu vor mai avea voie să iasă din casă! Astfel, dacă n-au mâncare, mor de foame. Simplu, doar că goarna sistemului n-avea ce face altceva decât să transmită comanda. 

Să trecem la Austria. Care-i treaba? Și de-acolo s-a transmis un semnal alarmist. Părerea mea e că e o dezinformare deoarece, la cum arată sistemul energetic european, e imposibil să cadă tot odată. Aceasta deoarece nu e unul centralizat, ci distribuit. Poate doar în cazul unui dezastru, să zicem al unei furtuni solare. Dar cât de mare ar trebui să fie acea furtună astfel încât să afecteze un continent întreg? Așadar, din nou minciună împrăștiată cu scopul de a stârni panica.

Și-acum, pentru că ne-am lămurit, hai să înțelegem cum stă treaba. Eu unul sunt adeptul stocării sezoniere. Când se culege grâul opresc grâu pentru un an. Cu porumbul la fel. Ulei am cel puțin pentru un an. Măsline la fel. Brânză cam pentru trei luni cel puțin. Cafea și ceai am probabil pentru un an și jumătate - doi ani de-acum înainte. Cafeaua o iau verde și o prăjesc când am nevoie. Stocul de ceai(negru) îl fac mai mult de nevoie pentru că așa mi-l vinde cel de la care mă aprovizionez. Cartofi, ceapă, usturoi pentru un an. Mere, pere cel puțin până la primăvară. Vin, țuică, palincă - să fiu sănătos că dacă aș bea singur mi-ar ajunge zece ani! Proteină animală? Bifat! Am furat o rețetă de conservare de la Natalia Onofrei de stă mâța-n coadă. Pe moment cred că am suficient pentru trei luni, dar de Crăciun am marfă proapătă care trebuie să intre și ea în acțiune. Iar exemplele pot continua întrucât nu sunt nici pe departe cu inventarul beciului meu. Ăsta de-aici că de ăla de la țară nici nu am adus vorba!

Așadar, după cum puteți remarca, stocul e bun. Te face independent și responsabil. Iar de consumat consumi după principiul FIFO. Simplu și eficient. Însă, așa cum am insistat, la fel cum în cazul banilor, nu cei pe care-i ai în bancă sunt determinanți, ci cei care-ți aduc alți bani, la fel e și cu stocul alimentar. Important nu e stocul, ci capacitatea sa de reînnoire. Spre exemplu, eu unul știu bine că stocul de cartofi pe care-l am se va reînnoi anul viitor. Pământul îmi produce. La fel și-n cazul proteinei animale. Unele sunt produse la mine, altele le iau direct de la sursă. Important însă e să existe acea sursă! 

Ceea ce vreau să vă spun este că acesta este un stil corect de viață. Nu cel în care te duci la magazin de parcă ai avea abonament acolo! Mi se pare absolut ciudat modul în care ne-a intrat consumerismul în cap. Sunt mult prea mulți oameni care-și petrec timpul liber bănănăind prin magazine. În loc să mergi să te plimbi, să te întâlnești cu prietenii, te înghesui în spații infecte, unde respiri același aer îmbâcsit cu alte câteva mii de oameni. Ce poate fi plăcut în asta? Mereu m-am întrebat, dar, culmea, tot eu sunt ăla ciudat! 

Probabil v-a mai rămas un singur glonț: anume cel referitor la energie. Într-adevăr, aici e o problemă. Ce se întâmplă dacă nu mai avem curent? Ei bine, aici problema e spinoasă întrucât la ora actuală suntem dependenți de curent. Deci ce facem? Eu unul am rezolvat problema de mult timp. Soluția e simplă: un generator. Las eolienele, solarele și celelalte iluzii pentru cei care se îmbată cu apă rece.Eu unul merg la sigur și, atunci când am nevoie de curent, ard „fosilul”! Știu, sunt rudimentar, n-am milă de mediu și contribui la fluturii pe care unii i-au botezat „încălzirea globală”. Așa e, sunt de acord, dar mai e o chestie: am curent fix atunci când am nevoie!

Gata, pun punct aici. Sper să fi fost suficient de clar în cele exprimate!

40 de comentarii:

  1. Esti un țaran autentic!!😂😂
    Pacat ca multi oameni de la tara s au vrut oraseni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M.c4 noiembrie 2021, 09:33
      ”Pacat ca multi oameni de la tara s au vrut oraseni!„

      Hmmmm
      Oleacă greșit.
      Înainte de '89, era greu de înțeles, politica agricolă privind sistematizarea rurală: Concentrarea gospodăriilor țărănești în sate pe suprafețe mici. ACUM, se vede adevăratul scop, urmărit de pe-atunci, poate ne-nțeles de N.Ceaușescu, SĂRĂCIREA ȚĂRĂNIMII, pentru ACAPARAREA PĂMÂNTURILOR AGRICOLE de către alogeni, pentru ...implementarea proiectului ”israel în România”, vizibil astăzi.

      Există riscul să redevină adevărate versurile, celui omorât de aceeași alogeni,lui Eminescu:
      ”...Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă
      Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă –
      Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt,
      Cum veniră, se făcură toţi o apă ş-un pământ.”

      Și ca să-ți răspund la întrebare, direct, acum se vede...s-a ”mutat” la țară, orașul, adică condițiile de viață sunt apropiate, mai puțin locurile de muncă.

      Păcat, pentru ”ei„ :(

      P.S. Surpriză: moderatorul, după două emailuri,fără răspuns, două comentarii, neaprobate(șterse), acum a ”scăpat” un răspuns.
      No, să-l vedem și pe acesta. :)

      Succes

      MOȘU

      Ștergere
    2. Iti spun altfel . Eu pana la 32 ani am locuit doar in urban exceptand vacantele scolare ce le petreceam unde sunt astazi ! Un cumul de factori m-a adus in 2012 sa vin in rural , nu am sa ii mai expun dar criza evidentiata in 2008 a fost un declic la ceea ce urmeza sa traim in viitorul apropriat . Adica sa ma pregatesc temeinic pentru un posibil darkage , scuza-mi englezismele le folosesc la modul rudimentar ....probabil un fetis lingvistic.

      Ștergere
  2. Stocul de ţuică şi palincă mi se pare cam mic.

    RăspundețiȘtergere
  3. O singura observatie referitoare la energie electrica:
    Din pacate, multi oameni locuiesc in orase si la bloc. N-ai tensiune electrica, n-ai nici macar apa la robinet. Si uite asa, apartamentele scumpe, spatioase si cu pretentii de msre lux devin simple haznale semiaeriene..

    RăspundețiȘtergere
  4. Amentarea cu penele de curent din partea Austriei o vad ca opozitie mascata la nebunia Green Deal ce obliga la renuntarea productiei de energie electrica a termocentralelor pe carbune. probabil suntem singurii idioti ce ne autosabotam .

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai uitat inca de-o chestie destul de importanta, apararea, ar fi bine sa pastrezi in safeu un AK sau ceva ce impusca + gloante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevarat. Romania nu are o cultura in a avea arme dar analizand ce se intampla in lume, ar fi bine sa ne armam.
      Chiar si cu arbalete care nu sunt legiferate.
      E buna si de procurat mancare.

      Ștergere
    2. ...uite asta-mi place la romanu' meu... zice Amaratul ''Chiar si cu arbalete care nu sunt legiferate. E buna si de procurat mancare.''... adicatelea, din start se spune ca nu are rost sa-ti faci provizii ci mai bine iti procuri o arma pentru ca ''E buna si de procurat mancare.''... si uite cum se alege prafu' de toate conceptele de supravietuire... ''a-ti procura mincare'' cu o arma inseamna a ucide pe cineva pentru mincare... asta da ''supravietuire''... cit de specific noua, ''civilizatii'' zilelor noastre... nu mai zic nimic de ''limba gramatica''... ''cu arbalete'' ''E buna si de procurat mancare...

      Ștergere
    3. cu arbalete poti sa vanezi si sa te aperi de alti "civilizati" care inevitabil vin sa "ceara" ceva de manacare... Eu recomand in plus arcuri, sabii si cateva securi de marimi dferite...
      https://www.kultofathena.com/product-category/swords/european-swords/early-modern-swords/?_product_class=battle-ready

      Ștergere
    4. @@@Sfarmã-Piatrã,din ce țarã sunt cei care distribuie acele arme?au distribuție și în România?eu am găsit ceva asemănător în Italia,parcă erau și producători;dar nu mai știu site ul...

      Ștergere
    5. Cand o sa va ajunga cutitul al os o sa vedeti cat de gramatical o sa vorbiti. Foamea o sa va trezeasca din somnul cel de ....

      Ștergere
  6. De-aia mi-a explodat blogul. Nu știam de ce au năvălit pe rețete!

    RăspundețiȘtergere
  7. "Proteină animală? Bifat! Am furat o rețetă de conservare de la Natalia Onofrei de stă mâța-n coadă."
    Reteta?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar cu the event 201 scenario cum ramane? Ne au avertizat si la cateva luni de zile......buuuuummmm! Asa ca.....

    RăspundețiȘtergere
  9. "Brusc, toată lumea a devenit expertă în crize. [...] Cei care-mi citiți blogul de mai multă vreme știți bine ce semnalizează asta." Ce? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ha ha ha ha ha
    Israel poa ramane fara piculet de loc, cum sa stapaneasca p-aisi ?!
    Ii primim doar sa slujeasca iar nu sa stapaneasca,din mila...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...deja ii slujesti de peste 30 de ani... nu te amagi... priveste mai bine prin jurul tau... numai un hint... unde au mers TOTI cei care urmau sa devina (si au SI devenit) presedinti ai Romaniei? la Moscova? la Londra? la New York? si al doilea hint... dictonul ''dezbina si stapineste'' iti spune ceva? numai priveste ce se intimpla ACUM in asa-zisa societate romaneasca... planurile mari nu se construiesc si nu se desfasoara pe durata a citiva ani... adevaratele planuri se fac si se executa pe decenii, secole... asa ca, continua sa visezi ca vei fi tu slujit... cei cu mila SINT deja EI...

      Ștergere
  11. "Ăsta de-aici că de ăla de la țară nici nu am adus vorba!"
    Si cind nu esti la tara cine are grija de "camara"plina de acolo pentru a preveni spargerile care-s la ordinea zilei( acum cind inca traim in timpuri de pace si cu finante in buzunar cit de cit!!!, nesanctionati de stapinii banilor pe motive de refuz masiv al substantelor oferite de ei...)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si daca fosilul da cu lipsa ? Eu unul le am pe ambele si generator cu automatizare si o eoliana de 3 kw ! Ca stocul de fosili are si el niste limite ....si sa cazi in extrema cealalta ironic nu te ajuta ! Dar sunt pregatit sa stau si la lampa cu gaz si incalzirea la soba clasica !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru soba clasica ai destui coceni?
      Ca daca bagi lemne te frige vandeleidenika.

      Ștergere
  13. Salut văd că ești pe sistemul furnicuta, ce faci daca nu mai plouă.,.?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ploaia este vax! Ce te faci cind vre-o 10 gealati vor apare la poarta ta si te vor lua la intrebari referitor la "magazinul alimentar" de pe propietatea ta!

      CITI FRATI SUNTETI IN TOTAL? :/...exact!

      Ștergere
  14. Eu stau la oras si am :cartofi,ratze la borcan,mere,pere,micsunele,tuica,palinca,generator,etc.Deocamdata le tin la DD, dar le iau la nevoie ...(detin arbaleta si adresa pivnitei) :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna,vrem si noi reteta de conservare de proteina animala, daca se poate!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cronologic din 2019 cum si cine a tras sforile si cate de manipulati suntem. Atentie la tzeapa tzepelor.

    https://www.theburningplatform.com/2021/09/24/a-self-fulfilling-prophecy-systemic-collapse-and-pandemic-simulation/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, si daca stii si este temeinic informat ce? Cu ce te ajuta ca cunosti "Taina tainelor"? Iti creste cumva un al doilea biceps?

      Ștergere
  17. Crezi ca ar fi bine sa cumparam actiuni la Hidroelectrica sau ne luam teapa? Probabil ai auzit ca s-a semnat un acord cu americanii pentru construirea a 4 reactoare noi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru a înțelege profund ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat,recomand citirea articolului din linkul de mai jos;este un articol scris în duh ortodox;unele comentarii sunt la fel de spectaculoase.

    https://saccsiv.wordpress.com/2021/03/16/realii-papusari-nu-ne-arata-vreo-luminita-la-capatul-tunelului-deoarece-vor-ca-masele-nemultumite-sa-gaseasca-o-unica-solutie-razboiul-si-revolutia/

    RăspundețiȘtergere
  19. https://www.facebook.com/bobi.petry.7/posts/922287745384990
    Vizionați filmulețul (luați aminte de la minutul 7) și nu vă mai faceți iluzii, pentru că nici nu ne imaginăm cum va fi.

    RăspundețiȘtergere
  20. ABSOLUTE HORROR IS UNLEASHED: HOW DID THEY KNOW? https://tapnewswire.com/2021/11/absolute-horror-is-unleashed-how-did-they-know/
    OROAREA ABSOLUTĂ ESTE DEZLĂNȚUITĂ: DE UNDE AU ȘTIUT? ( Filmul „Avertizare timpurie” – 1981)
    – Dar indivizii care refuză să accepte implantarea acestui număr ?
    – Ne asteptam la o rezistenta minora, in special din partea micilor grupuri motivate religios, dar, eventual, foametea îi va determina până și pe cei mai zeloși sa se conformeze programului nostru. Domnilor, cred ca intr-un an, cel mult doi ani, Guvernul nostru Mondial va fi o realitate. Dacă menținem ritmul nostru actual, opinia mea e ca îl putem prezenta pe Diavol însuși ca liderul mondial, și lumea îl va accepta. (…)
    – As dori să mulțumesc fiecăruia dintre dvs pt munca dvs. intensă și dedicația pentru cauza noastra. Revizuind progresul, trebuie sa va spun ca am fost extrem de eficienti in condiționarea oamenilor sa accepte soluțiile noastre pentru problemele mondiale. Criza energetică aici, în SUA, a fost un succes mondial excepțional și ne așteptăm la un succes similar cu viitoarea penurie alimentară . Liderii noștri au făcut un progres remarcabil provocand confuzie și oprirea lucrului în toate zonele lumii. Financiar, dolarul a fost deevaluat mai rapid decât speram. Din punct de vedere politic, publicul și-a pierdut orice încredere în orice forma de guvernamant. Amenințarea unui război global e o posibilitate permanentă.

    RăspundețiȘtergere
  21. Activitate vulcanică intensă în Insulele Canare – desigur, o coincidență  FOTO [ HAARP ]
    https://eufrosin.wordpress.com/2021/11/03/activitate-vulcanica-intensa-in-insulele-canare-desigur-o-coincidenta/
    Panică în nordul Europei, se apropie momentul black out! Au aparut flashuri albastre pe cer și căzut căzut curentu în toata regiunea ...  [ HAARP ] https://evz.ro/panica-in-nordul-europei-au-aparut-flashuri-albastre-pe-cer-si-cazut-curentul-in-toata-regiunea.html

    RăspundețiȘtergere
  22. Mă simt prost că nu mi-ați aprobat comentariul, în schimb văd tot felul de prostioare acceptate. Nu am să mai deranjez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile le moderez pentru a evita spam-ul și troll-atul, fenomene de-a dreptul demente. Din păcate nu am mereu timpul necesar moderării, astfel încât de multe ori comentariile așteaptă destul de mult până apar...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)