duminică, 11 decembrie 2022

Ceea ce nu ştiţi despre cazul Kaili


Frumoasa Eva Kaili, europarlamentar grec şi vicepreşedinte al Parlamentului European, a fost arestată într-un caz aparent tipic de corupţie. Cu toate că este o bombă, fiind vorba de un oficial de rang înalt, presa e mai degrabă rezervată. Într-adevăr, sunt ceva articole, unele dintre ele conţinând exagerările specifice(„saci de bani găsiţi în locuinţa lui Kaili”, „tatăl europarlamentarei prins cu un geamantan cu bani” s.a.m.d.), dar cazul este mai degrabă marginal pentru presa de sistem. De ce? Vom încerca să înţelegem în continuare. 

În primul rând să vorbim despre contextul politic. Fostă vedetă TV, Eva Kaili a intrat în Parlamentul European ca membră a socialiştilor greci(Pasok-Kinal). Totuşi, comportamentul ei a fost destul de dubios în momentul descoperirii campaniei masive de ascultare a telefoanelor din Grecia. După ce a bubuit scandalul ascultării telefonului liderului Pasok Nikos Androulakis, întreaga clasă politică greacă s-a aliniat în spatele beligeranţilor: pe de-o parte Mitsotakis cu membrii Noii Democraţii, iar de cealaltă parte restul politicienilor. În tot acest scandal a fost interesant de urmărit baletul făcut de Eva Kaili care a adoptat o atitudine mai degrabă „echidistantă”. E o atitudine tipică celor care-s cozi de topor. Abia după arestare s-a trezit şi Nikos Androulakis, ieşind cu o declaraţie din care rezultă că Eva Kaili era de fapt una dintre cozile de topor ale lui Mitsotakis. Că declaraţia nu e doar una contextuală pare întărită de o constatare din zona anchetei, anume că printre denunţători s-ar afla şi europarlamentari socialişti greci care au mirosit business-ul de lobby desfăşurat de Eva Kaili.

Însă argumentul cel mai greu pentru declanşarea operaţiunii împotriva Evei Kaili nu a fost cel politic. Ceea ce făcea ea este un element comun în Parlamentul European. Urmăriţi discursurile din PE pentru a înţelege că, în general, fiecare cuvinţel rostit acolo are în spate un interes. De altfel, corupţia din zona instituţiilor europene a fost şi este extrem de vizibilă. Transferul lui Barroso la Goldman Sachs, după ce fsese adus la vârful Comisiei Europene de un grup de business di Portugalia a şocat opinia publică. La fel de mult cum, cu ocazia campaniei de vaccinare Ursula a forţat cumpărarea unei cantităţi imense de vaccinuri care acum sunt distruse. Desigur, Ursula nu a fost sancţionată deoarece ea cântă la masa care trebuie. Şi-atunci cu ce-a greşit Eva Kaili?

După cum bine se ştie, grecoaica primea atenţii din partea Qatarului pentru intervenţii în direcţia dorită de statul din Golf. Qatarul are a treia rezervă de gaze a lumii(după Rusia şi Iran), iar problemele sale au început din momentul în care au refuzat să furnizeze gaze Uniunii Europene. De fapt, cei din Qatar nu au refuzat exportul de gaz, ci termenii doriţi de UE. Europenii şi-ar fi dorit o schimbare rapidă de furnizor, în care Qatarul să preia o mare parte din aprovizionarea Uniunii. Există însă două elemente majore pe care le veţi înţelege imediat. Qatarul nu avea decât capacităţi marginale de producţie disponibile. De aceea se afla în imposibilitatea de a livra mai mult gaz decât cee ce are contractat. Pentru a da gaze Uniunii Europene, trebuia să-şi deschidă facilităţi noi de producţie. Asta n-ar fi o problemă, doar că ei n-au vrut să repete greşeala făcută de ruşi, anume să investească fără garanţii. După ceea ce s-a întâmplat cu conductele ruseşti, nimeni nu mai are curaj să mai intre într-o combinaţie comercială cu UE investind fără garanţii. Cum toată lumea a văzut cum s-au trezit ruşii cu conductele explodate după ce investiseră în construcţia lor, Qatarul a procedat cât se poate de corect: a solicitat statelor care doresc gaz de la ei încheierea de contracte comerciale pe termen lung. Europenii însă nu vor să se lege la cap pe termen lung deoarece ideologia le spune că vor deveni independenţi energetic în câţiva ani, probabil producând gaz din propriile flatulenţe şi curent electric din mâncătul de rahat. 

Iată întreaga tensiune. Qatarul nu a cedat şantajelor şi a bătut cu pumnul în masă că nu fac export decât către ţările care le cumpără gazul pe termen lung. Îngenuncheată, Germania a fost nevoită să semneze un contract pe 15 ani pentru a-şi acoperi aproximativ 5% din necesarul anual. Celelalte ţări încă gâfâie şi nu ştiu ce să facă întrucât situaţia din Ucraina nu se vrea stabilizată de către americani. De Iran nici nu se pune problema, iar Qatarul vrea doar contracte pe termen lung. Iată de ce, de la nivelul UE, s-au început presiunile politice. Tot ceea ce „scandalizează” presa sistemului în Qatar este de fapt o falangă a presiunii politice făcute de către Uniune. Qatarul, pentru a contrabalansa situaţia, a investit în serviciile de lobby ale diverşilor europarlamentari. Acţiunea e simplu de înţeles: atâta timp cât în Parlamentul European sunt voci care se opun presiunilor politice, se poate trage concluzia că Uniunea nu acţionează unitar. Mă rog sunt elemente tipice de joc politico-diplomatic. 

Pe acest fundal vine întreg valul de arestări din Belgia şi Italia. UE reacţionează pentru a da impresia că politica faţă de Qatar este una unitară. Şi, de aceea, scoate scheleţii din dulapurile cele mai evidente. Însă realitatea, din punctul meu de vedere, e una singură: Qatarul are gazul, iar UE nu are nimic. Au arestat o fătucă pe care-au prins-o că lucra descoperită. Cu siguranţă asta nu le va rezolva spinoasa problemă a deficitului de gaze. Poate chiar o va croniciza. Qatarul are nevoie de linişte cu ocazia Campionatului Mondial, care campionat mai are o săptămână şi se termină. Ceea ce va veni după, e surpriza lui Moş Crăciun pregătită nulităţilor europene.

17 comentarii:

  1. Dacă, din ghinion, țara considerată până nu demult „partener de încredere” se abate de la politica UE, vei fi cercetat, percheziționat și arestat de comisarii UE.
    Noi in Romania de ce nu procedam la fel "ca afara"? Pana cand romanii nu renunta la slugarnicie, nu vor deveni europeni. Europeanul este din fire colonizator. Asa trebuie sa ajunga si romanul, colonizator in propria tara!

    RăspundețiȘtergere
  2. E interesant cum europenii astia isi schimba filozofia dupa cum bate vantul.
    Asa putem afirma ca incaltamintea este o conspiratie ca sa nu te impamantezi.
    Totusi nu aflam de politicienii austrieci care au luat spaga de la rusi?
    Nu se cauta sacii de bani si la austrici acasa sa vedem cate ruble au?

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate e demn de remarcat ca ancheta nu e condusa de parchetul lui kovesi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este ceva similar cu ce i s-a intamplat lui Adrian Severin una dintre mintile lucide ale poporului roman...deocamdata !

    RăspundețiȘtergere
  5. Potrivit unei surse, părțile interesate croate au amenințat că vor bloca viitoarele investiții austriece în infrastructura majoră din țară, ceea ce a determinat Camera de Comerț austriacă (WKO) să facă lobby pe lângă guvern pentru a schimba cursul.
    Deci se poate.
    Croatia poate.
    Zi-mi un politician la noi care amenință blocarea investițiilor austriece?
    Acel politician va castiga capital electoral si il va vota toata tara, va castiga un respect istoric vesnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU EXISTA POLITICIAN LA NOI FARA CONTROL. FARA CONTROL NU AJUNGI POLITICIAN

      Ștergere
  6. Mulțumesc pentru lămuriri și informații! M-ați ajutat să înțeleg ce a apucat-o pe UE să-și expună public mizeriile! Probabil le ajunge cuțitul la os și încep să dea din casă ca să fie considerați "principiali" și "echidistanti"😡, că tot ne inundă zilnic cu ce"valori" valoroase (pleonasmul e intentionat) au! Ciudată e și tacerea "deontologilor de serviciu" - vă dați seama că dacă era vorba de un europarlamentar român vuia tot globul, de trebuia să ne mutăm pe Marte de corupți ce suntem??

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bombe demografice in serie avem.
    Nu stiu cum, dar toti fac ecologie la extrem, fie ca isi doresc sau nu, cel putin declarativ.
    Zici ca sunt toti intelesi sa scada populatia globala cat mai repede...

    RăspundețiȘtergere
  8. bun, si?
    a primit „atentii” sa faca lobby...
    nu inteleg concret ce a facut urata asta si de ce nu e bine ca a facut ce a facut?
    care-s concret acuzatiile si vizavi de greci si vizavi de qatar si cu ce ne afecteaza, in afara de faptul ca amplifica imaginea de coruptie la nivel uie?

    RăspundețiȘtergere
  9. Coruptia la fifa grupa mare. Acolo sa caute adanc. Cum sa organizezi CM in Qatar?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi reamintesc că toată investigaţia americană de aşa-zisa corupţie de la FIFA s-a încheiat dezastruos în tribunal. Ultimul proces a avut loc în Elveţia, unde Sepp Blatter şi Michael Platini au fost achitaţi. Aşa că las-o mai moale cu corupţia! Toate „bombele” hiper-mediatizate sunt de fapt atacuri teroriste pe tărâmul juridic.

      Ștergere
  10. Poate că este interesant de urmărit jocul lui Kovesi în acest context. Și în contextul Ursulei. Nu este exclus să intervină și în România în diverse direcții (achiziții de case și vaccinuri).

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu e nimic deosebit. Se joaca dur de ambele parti, doar sunt multi bani in joc. Qatarul stie ca acum e momentul si fereastra de oportunitate se poate inchide rapid. Nemtii, dementi cum sunt, merg din mizerie in mizerie, din gafa in gafa. Iar expresia politician corupt este un pleonasm.

    RăspundețiȘtergere
  12. Kaili...Kylie....Khali. Zic și eu,nu dau cu parul.
    Mie, "frumoasa" asta mi se pare.... frumos.

    RăspundețiȘtergere
  13. https://m.digisport.ro/galerie-foto/1/fotbal/cm-2022-qatar/saci-de-bani-ce-suma-ar-fi-gasit-anchetatorii-sub-patutul-copilului-evei-kaili-dupa-ce-aceasta-a-fost-arestata-2102161

    RăspundețiȘtergere
  14. https://m.digisport.ro/galerie-foto/2/fotbal/cm-2022-qatar/saci-de-bani-ce-suma-ar-fi-gasit-anchetatorii-sub-patutul-copilului-evei-kaili-dupa-ce-aceasta-a-fost-arestata-2102161#1

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)