sâmbătă, 10 decembrie 2022

Reconectându-ne la Crăciun


Lovit fiind de problema pe care v-am mai relatat-o, am hotărât să mă retrag la ţară pentru a mă reface. Liniştea şi aerul de acolo, curgerea diferită a timpului, sunetele pe care le auzi, toate acestea simţi că-ţi fac bine, că te reconectează la o normalitate pierdută. Şi cum frigul îşi cam face de cap, apare în peisaj focul din sobă, cu limbile sale jucăuşe şi trosnetul lemnelor puţin umede, cu aroma firicelului de fum care ţi se mai strecoară prin nări. Ce lipseşte unui asemenea decor? Desigur, balansoarul de lângă sobă şi o carte pe care s-o citeşti molcom în timp ce noaptea te invadează cerându-şi drepturile. 

Ei bine, cam aşa mă aflam în urmă cu vreo săptămână, iar cartea pe care tocmai o terminasem se numea „Iarnă rusească”, o antologie de povestiri ruseşti, apărută în 2013 la Editura Ratio et Revelatio. Având doar puţin peste 100 de pagini, cărţulia reuşeşte să înghesuie povestiri de Garşin, Cehov, Andreev, Korolenko şi Kuprin, cufundându-te în acea experienţă a iernii pe care numai sufletul rus o poate descrie. Terminând-o m-a apucat un regret, un sentiment similar celui pe care-l ai după ce-ai savurat ultima linguriţă dintr-o prăjitură delicioasă şi ştii că alta nu vei mai gusta pentru o vreme. 

După vreo câteva momente de reverie, sorbindu-mi ceaiul Ivan, mi-a consultat mailul unde, surpriză: domnul Ninel Ganea de la Contramundum îmi semnala apariţia „Povestirilor ruseşti de Crăciun”, ataşându-mi şi-un pdf de-al acesteia. Nu mă omor cu lectura pe dispozitive electronice, dar întâmplarea a făcut să am şi reader-ul la mine, astfel încât am încărcat-o şi am pornit cu nesaţ lectura. 

M-am bucurat să-l regăsesc pe Leskov, atât de puţin cunoscut la noi, în ciuda traducerilor din opera sa(Uliţa Popimii, La capătul lumii, Pelerinul vrăjit, Lady Macbeth din Siberia) cu două superbe povestiri: „Fiara” şi „Necaz în ajunul Crăciunului”. Am trecut la fel de fascinat prin povestirile lui Dostoievski, Tolstoi, Cehov şi Kuprin, delectându-mă şi lăsându-mă cuprins de profunzimea lor. 

Dar surpriza cea mai mare a fost aceea a întâlnirii cu scriitori pe care nu-i ştiam. În primul rând Evghenii Poseleanin, cu două povestiri fabuloase şi-apoi Vasilii Nikiforov-Volghin, în special pentru „Furtuna de argint”. De asemenea, nu pot să uit cuvintele superbei „Scrisori de Crăciun” primită de Ivan Ilin de la mama sa, o scrisoare care ne cufundă în profunzimea relaţiilor dintre oameni atât de specifică timpurilor trecute. „A iubi nu înseamnă jumătate de fericire, ci fericirea întreagă. Doar recunoaşte aceasta şi în jurul tău vor începe să se întâmple minuni. Dăruieşte-te şuvoiului inimii tale, dă-i libertate dragostei tale, lasă razele ei să strălucească şi să încălzească în jurul tău. Atunci vei simţi degrabă că spre tine , drept răspuns, curg din toate părţile valuri de iubire. De ce? Pentru că bunătatea ta sinceră şi voită, dragostea ta neîncetată şi dezinteresată va trezi pe neobservate în oameni bunătateşi dragoste”. 

Lemnul trosnea în sobă, noaptea mă năvălise şi eu mă legănam citind. Din când în când închideam ochii şi-n acea stare de amorţire imaginile Crăciunului mi se derulau ameţitor, sărindu-mă dintr-o poveste în alta. Conspirând parcă, monstrul electric a picat, iar lumina s-a stins brusc, lăsându-mă să admir scânteierile focului care ardea mocnit. Afară se-auzeau voci stinse, care-şi dădeau cu părerea despre un transformator, eterna problemă a satelor noastre. În schimb, în acea lumină a focului din sobă, ecourile Crăciunului de altădată n-au teleportat într-o stare de visare.

Fără doar şi poate, meritul antologiei pe care-o propune Contramundum este acela de a ne arăta adevărata esenţă a Crăciunului, de a ne reîntoarce şi a ne reconecta la generosul filon spiritual al sărbătorii. Pentru mine a fot surpriză mai mult decât plăcută, o pastilă de alinare într-o perioadă destul de complicată. 

Mă văd nevoit să pun punct aici, reamintindu-mi că nu m-am ţinut deloc de cuvânt în ceea ce priveşe rubrica de lecturi. Între timp, raftul cu cărţi necitite mi s-a îngreunat, dar vă promit că voi reveni. Aşa, ca o avanpremieră, vă voi spune că am în vizor încă două apariţii de la Contramundum(Monarhie şi război a lui Erik von Kuehnelt-Leddihn şi Epitropul lui Anthony Trollope), cartea lui Alexandru Petria „Înainte de venirea Asteroidului”, publicată la Editura Alexandria, dar şi mai multe cărţi scoase la lumină de Editura Sens. Sunt multe, sper să mă ţin de cuvânt.

Şi-acum indicaţiile. „Iarnă Rusească” de la Ratio et Revelatio ar trebui s-o căutaţi prin librării întrucât online n-am mai găsit-o. „Povestirile ruseşti de Crăciun” le puteţi lua direct de pe site-ul Contramundum(https://contramundum.ro/produs/povestiri-rusesti-de-craciun-antologie/) sau, dacă sunteţi din Bucureşti, puteţi merge azi, 10 decembrie, la lansarea cărţii care va avea loc la Biserica Sf. Nicolae la ora 18:30. Dacă reuşesc să mă întorc azi acasă - din păcate e destul de puţin probabil - poate dau şi eu o fugă acolo.

11 comentarii:

  1. "Puterea de a crede e o putere a sufletului." ❤️
    Anton Cehov

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim de recomandare!
    Dar inca simt suparare pe Schengen la romani, si Craciunul sper ca va lumina bucuria de a nu fi in el.
    Daca tot vom fi zona tampon de ce nu se recunoaste acest statut nou in UE si sa deschida scoli de integrare in Romania si Bulgaria unde sa vina emigrantii sa invete o limba europeana si legislatia in Europa, si apoi sa poata emigra mai departe cu un certificat de imigrant european, asa cum se facea cu certificatele covid? Nu se vrea, dar se poate!
    Fara acest statut recunoscut ne vand iluzia ca suntem ca ei, dar nu suntem si este disonanta cognitiva care va tensiona relatiile noastre cu EU.
    Sa zica pe sleau ca statut recunoscut oficial de tara integratoare in EU si sa dea bani de scoala, sa fim Romania Educata care educa migrantii.
    De ce nu vor migranti educati care stiu o limba euro si invata si legislatie obigatorie ca cetatean UE? Ca inseamna ca si pe migranti ii mint cu nerusinare!
    Uite si acum se putea da bani pentru ucrainieni sa ii educam legislatie UE si o limba europeana, nu engleza, ca nu e in UE. Nu se vrea. Se vrea sa ii mentina salbatici. De ce atata salbaticie in EU? Ca pestele de la cap se impute?
    Ca pana acum 2 zile au mintit mereu popoarele-tampon ca veti fi ca noi. Au recunoscut ca veci nu veti fi ca noi! Si sper ca au inteles azi toti romanii ca nu vom fi veci ca ei. "O tara ca afara" e un slogan pentru zonele-tampon ale lumii care nu vor fi primite veci in Schengen. Va imaginati Turcia in Schengen? Va rog sa va imaginati! Ajuta! Uitati ce ati invatat la istorie, nu se mai aplica.
    Noi momentan avem acelasi statut ca si Ucraina pentru EU. De fapt donmul Iohanis a semnat cu Ursula tot fel de acte in care baga Ucraina si Romania in aceasi oala de mamaliga.
    Dar noi ne putem impotrivi sa nu fim un tampon de razboi la fiecare ciclu al mamei rusia, ci sa fim un tampon de integrare in zona Schengen recunoscut si sa dea banii de integrare, facem noi scoli de limba si legislatie si scoli de cxertificare imigranti. Cu acest statut pentru firmele romanesti s-ar face o exceptie de atatea cozi la vama. Un mini-Schengen, dar cine sa negocieze la varf si sa conceapa strategii? ha-ha-ha! politicienii nostri vorbesc avioane ca decanii de la faculta care te adorm la curs, sau ca si negru ala cu papion si slapi cu iepuras din filmu 12 Monkeys, ha-ha-ha
    https://youtu.be/YkydE5jgUpk?t=227

    RăspundețiȘtergere
  3. Am comandat deja cartea Iarna ruseasca pe site la editor si abia astept sa o comand si pe a doua. Abia astept sa le citesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oare Craciunul asta, va fi mai insangerat decat cel din 1989?
    Vorba lui Cosbuc:

    "Sa nu dea Dumnezeu cel Sfant, sa vrem noi Sange ..... " .... si nu Integrare fara Unificare, adica: NU Globalizare!

    RăspundețiȘtergere
  5. "La noi, când vine iarna", Mircea Diaconu. L-am descoperit dupa ce mă hrănisem din literatura rusească. Merita citita cu suflet de copil.
    Zicea intr-un interviu preotul Singurov ca romanii nu mai rad. Ca unde e zambetul nostru interior? Mi-am dat seama ca are dreptate. Ca nici eu nu mai prea râd in ultimul timp. Si ca văd in jurul meu chipuri triste si măcinate de griji si doruri. Nenorocirea este cand nu mai râd copiii.

    Ar mai fi si o carte delicată ca o mică perla. Cred ca vorbeste mai mult sufletului feminin decat celui masculin:
    " Din cer au cazut trei mere" de Narine Abgarian
    Si poate cartile scrise de Guzel Yakhina, pentru cei nostalgici bolsevici. Spre amintire. Ca sa nu uite ca sistemul comunist l-a adus pe Mos Gerila, nu pe Mos Craciun. Nu ca sistemul capitalist ar fi venit ducand de mână pe Mos Craciun...Mai degraba pe Grinch.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si faptul ca sistemul actual ti-a readus in prim plan denumirea de Mos Craciun complementat de o revarsare nesfirsita 24/7 de pornografie accesibila copiilor de care mereu amintesti, inexistenta in timpuri bolsevice este mai bine Aurelio?
      Amza

      Ștergere
  6. Sufletul rus e legat la Eternitate.El poate accesa oricînd acea fantă care există între lumea noastră şi Rai.

    RăspundețiȘtergere
  7. Așteptarea a luat sfârșit! Cartea scrisă de Robert F. Kennedy, Jr : 𝐀𝐝𝐞𝐯ă𝐫𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐀𝐧𝐭𝐡𝐨𝐧𝐲 𝐅𝐚𝐮𝐜𝐢, 𝐁𝐢𝐥𝐥 𝐆𝐚𝐭𝐞𝐬, 𝐁𝐢𝐠 𝐏𝐡𝐚𝐫𝐦𝐚 ș𝐢 𝐫ă𝐳𝐛𝐨𝐢𝐮𝐥 𝐠𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 î𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚ț𝐢𝐞𝐢 ș𝐢 𝐬ă𝐧ă𝐭ăț𝐢𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞
    „„În calitate de avocat pledant, Robert F. Kennedy Jr. a acţionat în judecată cele mai puternice corporații din lume și le-a tras la răspundere pentru daunele aduse oamenilor și mediului. Aceste companii au negat orice abatere de la lege dar,
    de fiecare dată, judecătorii și jurații au fost convinși că poziția lui Kennedy era cea corectă. Informațiile [sale] ar trebui să fie întotdeauna luate în considerare și, fie că suntem de acord sau nu, cu toții învățăm ascultând.”
    — TONY ROBBINS, NEW YORK TIMES, autor de bestselleruri

    https://www.edituraprestige.ro/noutati-124/adevaratul-anthony-fauci-bill-gates-big-pharma-si-razboiul-global-impotriva-democratiei-si-sanatatii-publice.html

    RăspundețiȘtergere
  8. https://www.youtube.com/watch?v=s36EGp6eo38

    RăspundețiȘtergere
  9. https://www.youtube.com/watch?v=ll86KFKVjc0

    RăspundețiȘtergere
  10. Rusia nu poate fi nici macar intr-o eventuala intelegere a NATO si UE cu China, stearsa de pe planeta!

    Ion - nazistu` - s-a aliat iar ca prostu`, doar ca sa-si ia din nou teapa!

    Doar Radu Gir este roman adevarat!
    Ion Antonescu este doar un nazist notoriu, nu un erou al Romaniei Mari!

    Ca sa ajunga cu adevarat Mare, Romania nu are nevoie, deci nu trebuie ca sa devina Sluga/Aliata nimanui!

    Trebuie sa ramana doar Independenta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)