duminică, 19 ianuarie 2025

Jurnaliștii


Interesantă specie. „Câinele de pază al democrației”, „garantul libertății”, „ăla de care trebuie să fugi” s.a.m.d. Nu cred că știți ce-i cu jurnaliștii, ziariștii sau cum vreți să le spuneți. Și, mai ales, nu înțelegeți de ce-au avut un statut special, de ce și l-au pierdut și în ce constă frustrarea lor. Iată de ce, azi fiind duminică, m-am gândit că e potrivită o asemenea discuție. 

Puțini știu de ce a fost creată CIA. Temuta instituție americană, cu un trecut negru și un prezent tenebros, a fost creată din necesitatea procurării informațiilor. Doar că, inițial, era organizată exact ca o agenție de presă. Una servind necesităților statului. 

Pe-atunci, jurnalistul era un personaj foarte important. Asta pentru că întotdeauna informația a însemnat putere, iar jurnalistul, prin rețeaua pe care și-o crea, devenea un om puternic. A stăpâni informația însemna să stăpânești lumea. A avea puterea să verși informația atunci când îți folosește, era o putere fabuloasă. Mai ales în condițiile unui număr limitat de canale informaționale. 

Ziarele reprezentau la un moment dat singura sursă de informații. Influența lor asupra maselor era colosală. De aceea jurnalistul, ca om, era unul realizat. Avea bani și poziție socială solidă. De cele mai multe ori era racolat de servicii, iar pentru racolare beneficia de avantaje greu de înțeles în ziua de azi. Ce s-a întâmplat între timp?

Statutul ziaristului a început să se modifice pe măsură ce au evoluat sursele de informare. Inițial radioul a promovat un tip de jurnalist puțin modificat, care avea o voce plăcută și capacitatea de a-și dramatiza discursul. Apoi a venit televiziunea care, în afara vocii, îți cerea și o prezență plăcută. Ziaristul tipic, cu tendințe spre obezitate și mai mereu pilit, nu-și mai avea locul în noul mediu. Au fost unii care s-au adaptat câștigând enorm din capacitatea lor de a se mula. Probabil un caz școală este cel al lui Edward R. Murrow, dramatizat în filmul  „Good Night, and Good Luck”.

Însă adaptabilitatea a dovedit că nu e totul întrucât ceva crâncen avea să apară: internetul. Pe moment toată lumea a răsuflat ușurată deoarece părea că Internetul va aduce ieftinirea procesului de publicare și mai mulți bani jurnalismului. N-a fost așa datorită efectului de uniformizare al rețelei. Încă din perioada de început s-a dovedit că un site anonim poate deveni mai important decât o gazetă cu ștaif. Și, treptat, democratizarea informațiilor a făcut ca rolul jurnalistului în societate să devină din ce în ce mai ingrat.

La noi, după Revoluție, cumva s-au comprimat toate etapele care în Occident se cristalizaseră în zeci de ani. Inițial am avut presa-haiduc, cea cumpărată vrac și devorată de toată lumea, perioada de aur în care orice fițuică scoasă avea tiraje de zeci de mii de exemplare. Apoi a venit etapa cernerii, când au rămas doar gazetele care aduceau cu adevărat ceva în plus. E perioada de glorie a ZigZag-ului lui Cristoiu, care apoi s-a transformat în Evenimentul Zilei. Așa apar milionarii de presă: șleahta de la Adevărul, Ovidiu Nacu, Mihai Cârciog, etc. Și tot așa, unii ziariști se îmbogățesc profitând de dorința unor magnați de a-șui extinde controlul în media. Vezi cazul Dan Diaconescu/Marius Tucă sau gașca de profitori de pe urma lui Vântu. Apoi au intrat în forță televiziunile și consumul de presă scrisă s-a diminuat simțitor. Ultima suflare a presei scrise s-a petrecut în 2009, atunci când băsescu a dirijat sume substanțiale către trusturile de presă din dorința de a rămâne președinte. El a rămas, dar presa a murit întrucât costurile și audiențele nu se mai pupau. Cam ceea ce se întâmplă acum cu televiziunile. 

Deja acum s-a intrat într-o altă etapă, cea în care existența jurnalistului e futilă. Nu mai are ce informații să dea. Și chiar dacă face rost de exclusivități, succesul îi este scurt, atât de scurt încât nu-și poate trăi traiul din asta. Probabil îmi veți arăta jurnaliștii care invadează televiziunile sau celelalte medii. Sunt pălmași și acum oricum e o perioadă de tranziție. Rolul lor e din ce în ce mai modest. Dacă s-a ajuns atât de jos încât să angajeze în televiziune un cretin precum ăla care s-a trezit că-l beștelește pe Caraman pentru că „l-a luat pe Georgescu în rețea”. Idiotul nici măcar nu avea habar ce-a fost cu Caraman. Și omul s-a dovedit a fi atât de imbecil încât, după ce a făcut duma, tot el să o răspândească pe contul său de Facebook, fiind convins că asta reprezintă „apărarea sa supremă”.

De fapt, de unde vine problema? Așa cum am spus, informația s-a democratizat. Un Gigel oarecare poate face un Breaking News deoarece, întâmplător, se află undeva unde se întâmplă ceva și astfel, peste noapte, devine cea mai importantă „sursă” pentru acel eveniment. Informația ajunge nefiltrată la utilizatori prin intermediul canalelor sociale. Nu mai are nevoie de intermediari. Culmea, acum se întâmplă altceva: informația e prea multă și e nevoie de cineva s-o pună cap la cap. De aceea serviciile de informații au armate de oameni și AI-uri care încearcă să categorizeze informațiile. Înainte aveau oameni care erau disperați să culeagă și să livreze cât mai multă informație - de aceea eras nevoie inclusiv de jurnaliști colaboratori - iar acum au oameni care filtrează masa imensă de informație și caută să creeze coerență în puzzle-ul informațional, eliminând „zgomotul”. 

Când în plină pandemie am dat informația cu Fundația Rockefeller am identificat-o - și-o să vi se pară de necrezut - întrucât mi-am amintit de un fragment în care Tudor Barbu, în emisiunea halucinantă pe care o făcea la OTV, vorbea despre cum va fi introdus vaccinul obligatoriu. Am căutat sursa sa de informații de atunci și aceea era ... Alex Jones(de acolo își culegea Tudor Barbu - actualmente director al TVR Info - subiectele). Care Alex Jones tocmai ce-și amintise de tevatura pe care o făcuse cu ani în urmă pe marginea raportului Fundației Rockefeller. Când am prezentat rețeaua de laboratoare care au participat la crearea virusului COVID, având în centru organizația criminală EcoHealth Alliance, am făcut-o pe baza unor informații pe care le aveam de câțiva ani, când se vorbea despre un program al SUA de creare a unor generații noi de arme biologice. Apoi, tot traseul care-a inclus laboratorul din China, a fost lesne de desfăcut pe baza informațiilor publice. Desigur, la acel moment am fost categorisit drept conspiraționist, dar ceva mai târziu s-a dovedit că aveam dreptate.

De ce am prezentat paragraful anterior? Pentru ca oricine să înțeleagă procesul de selecție a informațiilor. Cu o bază de date în care-ți stochezi totul organizat, dacă ai și o memorie cât de cât OK, poți face ceea ce, în alte vremuri, făceau direcții întregi ale unor servicii secrete. Iar noile instrumente de azi fac posibilă înlocuirea de redacții și studiouri TV cu câteva programe. Asta-i noua eră, cea în care jurnalistul nu mai există. Sau, dacă vreți, există sub forma unor organizări la limita legii, gen rețeaua Soros.

Mă uitam la fătuca aia care mă făcea pe mine „figura fără chip a propagandei pro-Rusia”. Mă amuză teribil când o văd ofticată la culme că fete care se machiază sau se îmbracă au sute de mii de urmăritori, câștigând și-o groază de bani din chestia asta, în timp ce ea, jurnalista lu' Pește se zbate prin subsolurile audienței, abia găsindu-și și ea un agațament la Repu(b)lica. Mă rog, tot ea se plângea că în timp ce, în măreția ei inventată, visează la o Skoda Octavia, David Popovici dă sute de mii pe o mașină. Păi cum să nu se întâmple așa, drăguță? Spre deosebire de tine, fetele ălea cu sute de mii de urmăritori sunt relevante, pe când tu nu. De fapt, fătucile de tipul ăsteia, au valoare doar în rețelele de propagandă în care sunt integrate. Și sunt integrate ca efect al mediocrității lor. Tot felul de nulități având câțiva urmăritori - de obicei toți plini de frustrare - devin relevante atunci când se dă ordinul pe unitate de „atac la unison”. Așa, din unirea rahiticilor media, se ajunge ca subiecte pentru care există un interes strict urmărit de „stăpân”, să intre în atenția publică. Dacă vă întrebați cum se ridică idioții care ajung în piață la manifestări gen 10 august, studiați complexitatea rețelelor semi-legale care ajung să-și bată joc inclusiv de serviciile autohtone, luându-le pe nepregătite. Dar pentru fenomenul acesta am rezervat un alt capitol.

Revenind la jurnalist, rolul său a devenit practic insignifiant. Își poate câștiga banii necesari doar dacă îmbrățișează rolul de influencer, dar și acesta este unul cu durată limitată de viață. Practic, din rolul de influencer - dacă ai noroc să te mulezi pe ceea ce cere publicul -  poți câștiga bani pe termen scurt, bani pe care apoi trebuie să-i bagi în ceva real, care să-ți producă după ce ți s-a dus audiența. Dacă visezi strict la o viață perpetuă de influencer, ajungi la gunoi mai repede decât crezi. 

În mare, dizolvarea meseriei de jurnalist vine la pachet cu schimbări esențiale în întregul societății. Nu numai meseria de jurnalist se dizolvă, ci numeroase alte meserii. De aceea le spun mereu celor care mă întreabă încotro s-o apuce le spun simplu: mergeți pe toate drumurile în același timp. Pare ciudat, dar azi se poate. Doar așa poți supraviețui în lumea care vine. 

21 de comentarii:

  1. Când publicam prin 2021 știrea că MSN, portalul de știri al Microsoft, își va păstra un singur om în redacție, pe ceilalți înlocuindu-i cu Inteligența Artificială, lumea râdea ca de SF-uri. Dar acolo s-a ajuns. Totuși, nu veți găsi știri scrise cu suflet de un om în carne și oase decât pe https://cerulcodrulsiparaul.ro , portalul eminescian de informare al românilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn, credeam că sînteți la curent cu ce se întîmplă în UK.

      Uitați ce scrie BBC:

      „Army vehicles shipped to Romania for Nato exercise
      Over 700 army vehicles have been loaded onto cargo ships ready to sail to Romania for a Nato exercise. The armoured vehicles, fuel tankers and forklift trucks were loaded up at Marchwood, near Southampton in Hampshire to be transported for Exercise Steadfast Dart 25. The exercise will see about 2,500 troops travel by truck and plane to join thousands of personnel from 10 Nato allies. Operating across Romania and Bulgaria for the next two months it coincides with the three-year anniversary of Russia's invasion of Ukraine.”
      Adică pe românește, vin natoiștii-n țară și matale tot te mai cerți cu ăia care nici măcar nu te citesc !?

      Ștergere
    2. Am mai spus si o sa repet de care ori e nevoie: trupele NATO sunt aici sa isi apere "plantatia" de revoltele bastinasilor. Doar nu isi imagineaza cineva ca 5000 de mercenari pot tine piept rusilor. Cred ca asta e numarul de morti într-o zi in Ucraina. Alte trupe au nevoie de 10 zile ca sa intareasca linia de front. Deci? Era pe youtube un material de la stiri (tvr sau protv) despre jandarmii care se antrenau cu americanii de la Kogalniceanu. Ce fel de exercitii? Cum sa dea cu lacrimogene sau sa foloseasca pistolul cu electrosocuri... Atunci am inteles. O sa ne bata fara mila americanii imbracati in jandarmi. O sa fie mai multe victime decat in 89. Cineva care a protestat pe la cotroceni a remarcat ca jandarmii care il pazeau pe iohanus nu pareau romani.

      Ștergere
  2. Dizolvarea meseriei de jurnalizd, ca a oricărei meserii, vine din cauza compomisurilor făcute. Mă uitam la un fost sediu "Radioprogres", unde se reparau înainte televizoare, casetofoane, electronice de acest gen. Deşi e central, în Piața M. Kogălniceanu, zace de ani de zile în pargină. Acolo "meseriaşii" te ciupeau pentru orice reparație. Eu mi-am dus magnetofonul de două ori la reparat, că nu mai înregistra cum trebuie. A doua oară "meşterul" l-a reparat din greşeală în fața mea. Adică, i-a şters capetele de redare, premagnetizare şi înregistrare în fața mea cu o pensetă învelită în vată. Atunci m-am prins că eu ştergeam capetele cu un băț de chibrit (lemn) învelit în vată, care nu producea demagnetizarea şi el mă taxa la preț de reparație pentru o operațiune de întreținere. Başca, eu căram ditamai magnetofonul până la "Radioprogres" zeci de km. Păi, să nu-i dai un şut în cur, spunându-i: "Du-te, băi, inutilule de aici!"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai se pare că ție ți-a fost util .... :)

      Ștergere
    2. Deci chiar ai stat sa scrii atata ca sa ne dam seama ca esti un mizerabil care nu ia in considerate experienta si cunostetintele ceror care iti fac un serviciu. A fost usor pentru ei deoarece aveau cunostintele necesare, dar pentru tine imposibil, motiv pentru care ai apelat la ei.
      Pentru ca ei sa existe, si oamenii sa isi poata folosi magnetofoanele, trebuoe platiti. Macar ai multumit frumos tehnicianului?

      Ștergere
  3. Ce să vină ? Noul reset planetar . Rămîn doar cei ,,aleși" . Restul ? La groapa de gunoi a istoriei . Pare prea dur ptr., urechile voastre ? Asta e cruntul adevăr . Societatea actuală se auto distruge singură . Exact suntem ca in experimentul Paradisul soarecilor . Luați si citiți . Și la ce specimene am ajuns la ora actuală , ne merităm soarta . 0, 01 din populatie e preocupată cu ce se intimpla , că nu e bine . Restul doarme pe ea , indiferent cît o tragi de urechi să se trezească , să facă ceva . Nimic . Peste tot în lume e fix aceeași moleșeală . Și atunci le dai dreptate ,,aleșilor" , că suntem mîncători inutili . Eu mi-am trăit traiul , mi-am mîncat mălaiul . Cît oi mai fi in lumea asta , nu știu . Dar de cei care rămîn va fi JALE . Vedem care vom mai fi pe aici peste 10 ani . Asta cred eu că e perioada in care se va transforma radical tot ceea ce stim , cunoastem sau credem . MAXI 10 ANI .

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu numai meseria de jurnalist se dizolvă, ci numeroase alte meserii.
    Doamne dă să nu dispară meseria de țăran. Aia care se bazează pe dragostea de țarină (țară) și este susținută de nevoia oamenilor de a mânca în stil clasic: sănătos, natural, puțin da' bun. Deși... cu transumanismul ăsta.. o să vrea toți să se hrănească de la... rețea, ca telefonul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laurentiu, multumeste Cerului, pentru ca macar tu, stii cine esti ... adica: de ce ai aparut, de unde vii, si incotro te indrepti!

      Ștergere
  5. Jurnalistul și-a pierdut din relevanță nu din cauza unei conspirații sau a unui eșec colectiv, ci pentru că lumea s-a schimbat.
    Nu mai avem nevoie de un INTERMEDIAR pentru a afla ce se întâmplă în lume. De ce să "plângem" această schimbare? Dacă ne uităm în istorie, au dispărut oameni care lucrau la telegraf, fabricanții de lămpi pe gaz, birjarii, iar mai recent, dezvoltatori de filme foto sau operatorii centralelor telefonice.
    Să zicem că rolul jurnalistului modern ar putea să devină acela de curator, analist sau specialist capabil să distingă informația valoroasă de balastul internetului.
    Dar câți se ridică la noile cerințe?
    Câți fac inovare în această industrie?
    Astăzi ne plângem că nu avem de lucru când e nevoie de inovare în toate domeniile posibile?
    Dacă nu inovați și stați să vă de-a cineva să faceți CEVA o să ajungeți să vă dea AI de lucru. Că ei o să ajungă patroni și investitori înaintea voastră.
    Oamenii trebuie să treacă înainte să conducă inovația nu sa fie doar consumatorii inovației.
    Și oamenii vor scrie articole pentru patronul AI. Ce face AI cu atâția bani?
    Va genera locuri de muncă pentru jurnaliști?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Jurnalistul și-a pierdut din relevanță nu din cauza unei conspirații sau a unui eșec colectiv, ci pentru că lumea s-a schimbat. Nu mai avem nevoie de un INTERMEDIAR pentru a afla ce se întâmplă în lume."

      Nu doar ca nu avem nevoie de intermediar, dar ne putem alege atat tipul de stiri cat si sursele de unde ne luam informatiile. De ex, nu are nici un sens sa pierdem ore intregi si sa suportam inclusiv stiri despre sport plus milioane de breaking news-uri retardate si lipsite de sens plus tone de reclame stupide pentru prostata, daca nu ne intereseaza astfel de stiri. Sa nu mai vorbim despre faptul ca jurnalistul nu produce stirile propriuzis, ci este doar o trompeta care le amplifica si de foarte multe ori le distorsioneaza dupa bunul plac. Asa ca daca te intreseaza un anumit fel de stiri, nu inteleg de ce nu ti le-ai lua exact de unde si le ia si mancatorul de cacat, ca nu e nici un secret si scutesti o gramada de timp si de neuroni.



      "Dacă ne uităm în istorie, au dispărut oameni care lucrau la telegraf, fabricanții de lămpi pe gaz, birjarii, iar mai recent, dezvoltatori de filme foto sau operatorii centralelor telefonice."

      Si vor mai disparea multi altii.



      "Să zicem că rolul jurnalistului modern ar putea să devină acela de curator, analist sau specialist capabil să distingă informația valoroasă de balastul internetului."

      Ce prosti sunt aia care angajeaza pe post de analisti preponderent absolventi de statistica, adica matematicieni si nu jurnalisti. Tot absolventi de statistica si matematica se angajeza si pentru dezvoltatrea tehnologiilor AI/ML.
      Si ca sa "distingi informatia valoroasa din balastul internetului" din tot noianul ala de date, atunci cand faci analiza, ca de aia te numesti "analist", trebuie folosite modele de programare de tip MapReduce sau Spark. Mult succes sa le inveti la Facultatea de Mancatori de Cacat si Viitori Someri cu Creierul Cat Duda!

      https://www.ibm.com/think/topics/mapreduce
      https://www.ibm.com/think/topics/apache-spark



      "Dacă nu inovați și stați să vă de-a cineva să faceți CEVA o să ajungeți să vă dea AI de lucru. Că ei o să ajungă patroni și investitori înaintea voastră... Și oamenii vor scrie articole pentru patronul AI. Ce face AI cu atâția bani?"

      Lasa conspiratiile si tehnologia pentru aia ca se pricep si pune mana pe gramatica:
      https://www.cumzic.ro/dea-sau-de-a/

      Ștergere
  6. "Nu numai meseria de jurnalist se dizolvă, ci numeroase alte meserii. De aceea le spun mereu celor care mă întreabă încotro s-o apuce le spun simplu: mergeți pe toate drumurile în același timp. Pare ciudat, dar azi se poate. Doar așa poți supraviețui în lumea care vine."

    Indiferent de domeniu, cine nu stapaneste tehnologia, internetul, antreprenoriatul si limba engleza in viitorul apropiat va fi muritor de foame.
    In ziua de stazi este pur si simplu inadmisibil ca nu cunosti chestiuni elementara ca HTML, CSS, SEM & SEO, sa nu-ti poti edita pe desktop nu pe stupid-phone la nivel de baza o fotografie sau un video in vederea publicarii, sa te promovezi pe tine sau afacerea ta doar prin anunturi stupide pe mizerii de saituri care nici macar nu ar trebui sa existe ca OLX sau Publi24, sa fi incapabil sa-ti faci o strategie de creare de continut online si un plan de marketing, sa-ti faci un plan de afaceri, sa-ti faci un plan de investitii pe tremen lung in asa fel incat la batranete sa nu ajungi sa traiesti din pensia mizera de la stat si sa mori de foame si sa poti lasa ceva urmasilor, unde prin investitie nu se intelege nici ingroparea banilor in moloz si nici in tepele de la trezorerie cumparand titluri si obligatiuni de stat, sau mai rau tinand banii la banca, sau cumparand aur, etc.

    Cand vine vorba despre tehnologie si internet, romanul de rand, antreprenor sau nu, este pur si simplu inept.
    https://ramonajar.com/cum-sa-iti-pregatesti-situl-pentru-noul-an/
    https://mariussescu.ro/strategia-noastra-de-marketing/
    https://mariussescu.ro/comunicare-brand-2024/
    etc.

    https://i.pinimg.com/474x/bb/0a/19/bb0a193adc7ecf73ea6488af22c496ef.jpg
    https://media.tenor.com/B0BMN_OqeSQAAAAe/never-go-full-retard-tropic-thunder.png

    ps. cele doua imagini de mai sus se potrivesc de minune si comentatorilor de pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  7. TIK TOK jurnalul poporului,
    Prin anii 30, spunea Nae Ionescu : ,, La ce bun radioul dacă nu pot decât să ascult și niciodată să vorbesc și eu !? ,,
    Azi cu TikToku, în sfîrșit poporul se poate exprima direct si să fie auzit de cine vrea. Ei vedeți , tocmai de aia trebuie oprit, nu e bine domle, nu e bine, nu e ... democratic.
    Rețineți domnilor : Ce e democratic vine de jos în sus,
    ceea ce vine de sus în jos e ... dictatură !

    RăspundețiȘtergere
  8. Deși ne place să ne îmbătăm cu iluzia că oamenii de rând sunt mai buni, mai drepți și mai cinstiți decât oamenii care se află la putere... realitatea arată continuu că oamenii de rând sunt cel puțin la fel de răi, de nedrepți și de necinstiți precum sunt oamenii aflați la conducerea societății.

    Mai jos este un comentariu care arată ce-i motivează pe oamenii de rând să-și pună centrale termice, individuale, de apartament.

    Excepțiile... confirmă regula...
    -----------------------------
    Ioan 2022-12-22 At 17:50:50

    Am ajutat un prieten și i-am montat centrala de apartament, am făcut probe prin octombrie și totul a fost ok.
    După vreo 2 luni l-am întrebat cum îi merge încălzirea?
    Mi-a răspuns ca nu a pornit-o deloc pentru că are 22-23 grade în casă de la vecinii care sunt racordați la încălzirea orașului, apartamentul fiind înconjurat de aceștia.
    ––––––-
    Sursa: https://www.national.ro/social/repartitoarele-de-caldura-sau-dreptul-de-a-sta-in-frig-nebunia-centralelor-de-apartament-reactivata-783503.html/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare destul de fantastică povestea că încălzirea centralizată furniza sau furnizează 22-23 de grade în apartamentele aflate lângă cele racordate la ea! Dar, na, dacă nu ar fi fantastică, nu ar fi poveste! Altfel, de acord că oamenii obișnuiți sunt la fel răi ca cei ce îi conduc!

      Ștergere
  9. https://www.zerohedge.com/political/us-suspends-ecohealth-alliance-peter-daszak-after-covid-19-evidence-uncovered-house

    RăspundețiȘtergere
  10. Jurnaliștii nu dispar.
    McLuhan o ținea cu mesajul este chiar mediul de comunicare. O tâmpenie. Bineînțeles că e important ce spui.
    Vor să ne vândă consumul imperativ de oricare nouă tehnologie de comunicare și nu numai.

    Așa că chipurile jurnaliștii se (re)găsesc în alte medii.

    Pică la țanc treaba asta cu online (deși numai întâmplare nu e). Ambele tabere sunt controlate de aceiași oameni care dețin și conduc atât presa tradițională, cât și presa alternativă cu scopul de a induce deruta. Ei crează toți opozanții.

    Confuzia e creată intenționat pentru a agita mințile oamenilor.
    Oamenii sunt atât de confuzi încât nu-si mai pot forma propriile idei si se roagă să li se spună ce trebuie să gândească.

    Milioane de agenți lucrează în operațiunea asta a haosului pe plan mondial. Au fost plasați la toate nivelurile pentru a promova haosul și a întreține discordia.

    Jurnalistul a devenit noul Oratores al societății medievale, noul cleric.

    Noua lui religie ne învățață cum să (ne) urâm.
    Pe scară globală au fost aruncate în societate tot soiul de mișcări false pentru ca oamenii să aibă ce urla în cele două minute de ură, pentru ca oameni să se simtă amenințati de tot soiul de personaje dubioase

    De unde până unde au apărut MeToo, woke, BLM, încălzirea globală…? Cu ce scop dacă nu pentru a enerva intenționat?

    Nebunia este planificată. Totul este regizat pe toate fronturile pentru a obține un răspuns emoțional din partea oamenilor.
    Ne amețesc cu o propaganda 24/7 în care abia dacă ne mai amintim cum ne numim.

    RăspundețiȘtergere
  11. Romania este un veritabil Securistan dictatorial. SRI SIE DGPI Politia in integrum DNA DIICOT MAPN toti dar toti astia au retele intregi in Presa! Au redactii intregi, au televiziuni intregi UM Digi24 a SRI, RomaniaTV a unora din factiuni din servicii, A3 e bagata puternic cu servicii, B1TV, ziare, site-uri online, bloguri. NU exista Presa Libera in Romania! Nu exista! Poate sunt cativa 2 3 5 bloggeri sau jurnalisti care inca mai scriu liber conform constiintei si cunostintelor lor, dar aproape toata presa este infiltrata si controlata Sistemului! Pai asta nu e Presa! E portavocea oficiala propagandista a Securistilor!
    De ce dau Parchetele, Politia etc informatii din dosare in cercetare in curs pe Surse jurnalistilor pe Whatsapp?
    Serviciile de ce cer anumite interviuri, articole, chiar titluri impuse, pana acolo se merge. Nu exista presa libera in Romania! Cei care conduc televiziuni grupuri de presa etc au afaceri au interese, oamenii politici au interese, afaceristii din servicii si ai ai serviciilor au interese politice economice si de afaceri! Presa este arma Securitatii actuale sa isi faca treburile in spatiul public!
    Oamenii au sansa ca sa isi caute singuri informatiile in online, cu precautie si cunoastere atenta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai dreptate frate DD. Să știi că jurnalismul a devenit o meserie foarte precară.
    Cele mai interesante sânt anchetele, dar trebuie bani infiltrare etc.
    Pentru mine un jurnalist adevărat este un fel de spion. Are nevoie de multe ori să ia riscuri pentru a recolta informații. De unde și problema cu pilitul, dă curaj 😀
    De fapt curajul merge împreună cu independența economică.
    Pe vremuri se spunea, bun la toate bun de nimic.
    Astăzi dacă nu te pricepi la mai multe, mori de foame.
    Degeaba ai informații dacă nu le poți răspândi masiv.
    Mă consider foarte bine informat.
    Știți de ce ?
    Vă spun un secret, cele mai multe informații și cele mai fiabile, vin de la serviciile secrete.
    Războiul dintre servicii duce de multe ori la scăpări de informații, vrute ori nevrute.
    De multe ori informațiile sunt publice ori aproape. Cine știe să caute surse, să pună la îndoială versiuni oficiale și neoficiale, să compare să analizeze și să tragă concluzii, ăla este jurnalistul modern.
    Una este să deții informații alta este să faci bani cu acele informații.
    Trebuie să te pricepi la rețele etc.
    Una este să aduni informații timp de 20 de ani în plus de alte activități, alta este să înveți să faci bani.
    Eu nu am fost niciodată interesat de bani, pentru că am avut norocul să nu îmi lipsească necesarul.
    Știu de asemenea ce înseamnă să muncești pe salariul minim, la nevoie...
    Mulțumesc tuturor care mi-au permis faptul de a studia, de a crea legături, am avut ocazia să văd și să aud multe.
    Am avut noroc să călătoresc de asemenea.
    În fine îți povestesc toate acestea cu un scop.
    Ar trebui creată un fel de ligă.
    Liga jurnaliștilor independenți.
    În fața cenzurii ce va să vină, vor trebui să vegheze unii asupra celorlalți. Trebuie creată o asociație ori ceva neoficial cu scopul de a apăra jurnaliștii cenzurați, opresați, amendați dacă nu închiși ?
    Un buget, avocați de calibru și dacă este nevoie, manifestații de susținere etc.
    Toate acestea necesită finanțare, de unde importanța independenței financiare. Mă opresc aici cu această idee, voi mai reveni probabil cu un alt articol.
    Să știi că îți dau dreptate. Fărămițarea pieței media, a dus la fragilizarea financiară a jurnaliștilor.
    Acest lucru are consecințe grave asupra curajului, demnității și verticalității jurnaliștilor.
    Cei mai buni jurnaliști ?
    Oamenii sistemului foști ori actuali.
    De la șefii serviciilor până la femeia de menaj de la Cotroceni, BNR etc ?
    Mulțumesc frate DD pentru munca ta. Le mulțumesc tuturor celor ca tine.
    Trebuie Unitate în Libertate.
    Numai bine


    RăspundețiȘtergere
  13. Idei reținute, din discursul lui Trump:

    America , înainte de toate.
    Vom pune capăt isteriei climatice.
    Vom termina cu idioțenia de gen, Dumnezeu a creat Bărbat și Femeie.
    Vom reangaja în armată pe toți militarii antivaxeri din timpul plandemiei.
    Vom pune capăt ideologiei woke.
    Vom lua Canalul Panama înapoi.
    Elon Musk va merge pe Marte( era în delir😁)
    Pe bășinoșii lui Soroș și Biden, îi vom expedia în veșnicile plaiuri ale vânătoarei.
    Vom construi ce’a mai puternică armată din lume.
    Vom încheia războaiele- ( Omul Păcii- aici mă duce cu gândul la altele)
    Golful Mexic , va deveni Golful Americii.
    Melania , este ce’a mai elegantă și frumoasă primă doamnă – Hogw!
    Mă voi întâlni cu Putin – nu cu piticul din Kiev.
    Vom desființa latrina 3, iar pe Gâdea îl vom trimite într’o rezervație împreună cu acoliții săi.😂
    Make America Great Again !
    Așa să îi ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)