miercuri, 22 ianuarie 2020

Botanice

Mai țineți minte când s-au deschis magazinele de etnobotanice? De multe ori m-am întrebat cum de s-a întâmplat asta. Ele au apărut peste noapte, la schimbarea de putere. Inițial lumea le-a privit cu suspiciune, de teamă să nu fie ilegale. Apoi, văzându-le vânzările, diverși oameni de afaceri de periferie au început să privească serios „afacerea”.


În acea perioadă mi-a mi-a venit un văr de la țară care mi-a cerut bani să-și facă și el unul în orașul în care se mutase. Am fost intrigat și i-am spus să-și bage mințile-n cap. Ceva puțea urât. Și cum tot o ținea că vrea să-și facă un rost, i-am spus să-și facă o covrigărie, dându-i în afara banilor și un supervizor. M-a ascultat și acum trăiește din aceeași afacere pe care, spre mândria mea, a multiplicat-o. Dar să revin. Vărului meu îi venise ideea cu etnobotanicele de la un vecin care făcuse bișniță cu mașini și căruia-i vânduse pontul un dubios din gașca lui. După o lună cu magazinul de etnobotanice a constatat că bișnița de mașini era depășită. Vărul meu văzuse evoluția vecinului său și dorea același lucru. Mai ales că ăla îi desenase pe hârtie schema și oricum ar fi dat-o i-ar fi ieșit 15000-20000 pe lună.

Treaba s-a spart brusc, la fel cum apăruse. O decizie apăsată și gata. Atunci m-am felicitat că l-am ghidat pe vărul meu spre un business perfect legal. Vecinul său nu s-a împăcat cu ideea că trebuie s-o ia iar de jos, adică de la bișnița cu mașini. Îl prinsese drogul câștigurilor mari. După ce s-a stopat treaba și magazinul i-a fost închis cu forța a încercat să meargă în ilegalitate și-a sfârșit-o în pușcărie. A scăpat relativ ușor și, după cum veți vedea, istoria sa nu se termină aici.

M-a frapat modul brusc de evoluție a afacerii etnobotanicelor. Se vedea de la o poștă că totul fusese pregătit în detaliu. Zilele trecute un cunoscut destul de ocult mi-a și confirmat suspiciunile atunci când mi-a povestit care-s „bănuielile” sale. Totul a fost pus pe roate de insideri. Scopul? Un experiment menit a studia reacția populației la expunerea față de drogurile ușoare. Între altele se dorea stabilirea capacității de răspândire a drogurilor când se pornește de la zero cu o gamă de produse necunoscute, studierea vectorilor de răspândire și evoluția modelelor comportamentale post-consum. Marfa a fost adusă în țară, iar distribuția inițială a fost făcută tot de „băeți” și afiliații lor. Ulterior au intrat în afacere gușterii gen vecinul vărului meu. Inclusiv ăștia au fost cobai deoarece s-a studiat chiar și capacitatea de perpetuare a modelelor de distribuție după trecerea în ilegalitate a produselor. O treabă de la A la Z. Din care probabil s-a câștigat și mult pe toate părțile.

M-am întâlnit cu vărul meu după Revelion. Nu știu de ce, la un moment dat l-am întrebat despre fostul său vecin. Mi-a spus că s-a mai întâlnit cu el după ce-a terminat cu pușcăria, că l-a ajutat cât a putut, dar că acum s-a cam îndepărtat de el deoarece i se pare că s-a reapucat de prostii. M-am uitat strâmb și mi-a spus că l-a văzut mult prea des într-o zonă a orașului unde se distribuie iarbă. I-am spus că poate l-o fi prins patima consumului. Aiurea, mi-a spus, e mai prosper ca oricând.

Așa se face că, tot discutând despre etnobotanice cu ocultatul meu, i-am relatat întâmplarea. A zâmbit spunându-mi că face parte din același experiment: când nu mai poți ține sclavii în mână trebuie să inventezi altceva astfel încât să nu te calce în picioare. Acum încă funcționează ideologia și controlul soft. Însă, pentru cazul puțin probabil în care nu va mai merge, socoteala se va desfășura pe două planuri: control brutal și droguri. Controlul se va face prin dispozitive de care îți va fi imposibil să te debarasezi(chip-are), iar drogurile vor fi folosite pentru atingerea „stării de bine” în timpul liber.

P.S. Ați văzut „Inception”?

10 comentarii:

  1. PS
    Sau “Equilibrium” https://m.imdb.com/title/tt0238380/?ref_=fn_al_tt_0
    Sanatate!
    Muf

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista deja droguri "usoare" acceptate sociale, botanicele astea etnice sunt un add-on.

    In primul rand alcoolul si in al doilea rand tigarile. Practic esti aproape silit sa consumi alcool. Daca nu consumi esti privit ca un ciudat. In multe tari ai voie sa bei doua beri si sa conduci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apropo de alcool https://app.hedgeye.com/insights/80652-social-intelligence-russia-cuts-its-alcohol-intake?type=macro

      Ștergere
  3. https://trenduri.blogspot.com/2017/11/tefele-si-rezist.html

    Ce s-a întâmplat după instaurarea regimului „bulă propagandistică” băsescu? Mai ţineţi minte picajele abrupte ale economiei, prostovanii incapabili să gâlgâie două cuvinte? Vi-l mai amintiţi pe boc şi prostia sa legendară? Sigur n-aţi uitat hoţiile teribile făcute la lumina zilei, dar niciodată sancţionate de „justiţia independentă” de-atunci şi de-acum. Cum a fost posibil? E simplu: bulele propagandistice împing în faţă tot felul de farsori, în realitate prostovani goi, dar care ştiu bine să fenteze, să inducă în eroare. Nu credeţi? Parcurgeţi istorisirile lui Cristian Sima în care descrie cum era purtat pe la diverse comiţii şi comitete oficiale sau oculte pentru a oferi soluţii pentru ieşirea din criză. Vă imaginaţi cât habarnism pentru a experimenta pe o ţară întreagă ideile creţe ale unui aventurier cam cutremurat la creier precum Cristian Sima?

    Aceleaşi lucruri - şi poate unele chiar mai grave - s-ar întâmpla şi acum în cazul în care mişcarea #rezist va putea să genereze o bombă propagandistică prin intermediul căreia să dea lovitura de stat mult dorită. Şi atunci s-ar putea ca guvernul fantomă pe care l-am prezentat la începutul articolului să devină realitate, iar negura în care ne va împinge atât de neagră încât să nu mai vedem niciodată ieşirea.

    „Inception”?
    Romanii chiar nu sint in pericol! :)



    RăspundețiȘtergere
  4. Nici Franta nici Suedia nu sunt socialiste. Politicienii suedezi chiar au si comentat sa nu mai asociem Suedia cu o tara socialista. Faptul ca se poate trai bine merci TOATA viata pe asistenta sociala fara sa fi muncit o zi in viata ta, nu o face socialista
    Socialismul nu are variante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deși comentariul este off-topic, uite niște variante de socialism: utopic, anarhic, științific, oligarhic,tehnocratic, totalitar, democratic și chiar voluntar. Depinde cu ce definiții lucrăm. În principiu, ideile și doctrinele socialiste se referă la proprietatea SOCIALĂ a mijloacelor de producție. Ori socială nu înseamnă neapărat că statul este proprietarul. Pot fi asociații, cooperative etc. Deși punctul central al socialismului se referă la proprietate, modul de redistribuire a surplusului/avuției este și el important. Probabil de aceea unii văd Franța ori țările scandinave ca fiind foarte apropiate de socialism. Sigur că sistemele economice de acolo sunt capitaliste, dar sistemele sociale sunt mult evoluate spre echitate, iar principalele servicii sociale (sănătate, educație, utilități etc) sunt asigurate de către stat, direct sau prin companii de stat, din taxele destul de mari dar convenabile. La polul opus, un exemplu ar fi SUA, unde totul este privat, dar taxele sunt mai mici, serviciile statului către cetățeni limitându-se la ordine publică, apărare, drumuri, învățământ primar etc. Restul se plătește din buzunar sau prin asigurări scumpe. Revenind la socialism, termenul și ideea nu sunt legate doar de Marx. Formele incipiente, adică ideile lui Fourier, Owen, Proudhon, Bakunin etc., au fost chiar condamnate de acesta.

      Ștergere
    2. Suedia nu e neapărat socialistă, ci împuțită. Statul îți aproape toți banii, descurajează munca. In rest atacuri cu grenade, paradisul violurilor și un sistem medical de rahat.

      Ștergere
  5. Gurile rele spun ca in curand va fi legalizata iarba in scop recreational, iar securistii racoleaza in disperare specialisti in agronomie pentru a-si delimita de la inceput cota lor de piata. Vom vedea...

    RăspundețiȘtergere
  6. Control brutal prin cip? Și cum m-ar putea de exemplu pe mine controla o mizerie din asta numită cip? S"de bine" prin substanțe... Ar trebui să mă țină și să mi le și toarne pe gât... Deși nici așa nu e sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai aveti acces la servicii (medicale, sociale etc) fara sa aveti cip. Veti fi marginalizat pe sistemul legiunii straine "mergi sau crapi".

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)