joi, 16 ianuarie 2020

Economia minciunilor

Aflu cu stupoare că Larry Ellison, șeful suprem al Oracle, a câștigat 1.6 mld $ din momentul în care a intrat în board-ul Tesla. Pe 27 decembrie 2018, Ellison a cumpărat un număr de 3 milioane de acțiuni ale producătorului american de mașini electrice. După șase luni, investiția lui Ellison și-a pierdut aproape jumătate din valoare. Din acel moment de minim, acțiunile au crescut isteric, iar în prezent acțiunile se află din nou pe maxim. Întrebarea logică ar fi „de ce?”.


De când există, Tesla a încheiat doar patru trimestre pe profit. În rest numai și numai pierderi în linie. Mai mult, la zece luni s-a constatat o contracție a cererii de pe piața americană de 40%! În mod normal anul trecut compania trebuia să intre în colaps, dar n-a intrat. Motivul? Easy money. Și nu doar în America, ci și în ... China. Fabrica pe care Elon Musk a deschis-o acolo a fost integral finanțată de bănci chinezești și de programe guvernamentale. Este probabil o țeapă groaznică pe care și-o va lua statul chinez. Ei au finanțat investiția din dorința de a mai spiona tehnologic „la fața locului”. Numai că, după părerea mea, la Tesla n-ai ce mare lucru să spionezi întrucât tehnologiile folosite sunt cele uzuale, iar „profitul”(a se citi menținerea pe linia de plutire) se face din subvenții, scutiri de taxe și alte scheme piramidale. Dacă e ceva de spionat e modul ingenios în care Elon Musk învârte banii astfel încât, din pierdere în pieerdere averea îi tot crește.

Spuneam la un moment dat că, în momentul în care situația va deveni vizibil incertă, va apărea un bun samaritean cu banii necesari pentru a-i menține companiile lui Elon Musk pe linia de plutire. Guvernul Chinez a dat anul trecut o puternică bulă de oxigen companiei Tesla. Este acum rândul europenilor. După ce au luat tembela decizie de tăiere a emisiilor, autoritățile de pe Continent s-au trezit cu întreaga industrie auto în moarte clinică. Pentru a ajuta cumva, au fixat un mega-buget de 1 trilion de EUR pentru sprijinirea tranziției către neutralitatea emisiilor în transporturi. Acesta este motivul pentru care Tesla își face fabrică în Europa, mai precis în Germania. Modelul de business al companiei este suptul subvențiilor, astfel încât e de așteptat ca Elon să devină un obișnuit al decontării cecurilor doldora subvenții. Partea frumoasă e că investiția în noua fabrică europeană a companiei este suportată integral de ... Fiat-Chrysler. Da, ați citit bine.

Chipurile, „investiția” este justificată de evitarea de către FCA a amenzilor pe care ar trebui să le plătească pentru vânzarea autovehiculelor poluante în Europa. Formând un pool cu Tesla - care are zero emisii - FCA devine „negativ” din punct de vedere al emisiilor și astfel nu mai plătește amenzi. Partea interesantă e că, dacă ar fi ales să plătească amenzile, FCA ar fi ajuns tot pe-acolo cu plățile, însă sumele i-ar fi fost imputate abia în 2021, iar plata efectivă ar fi putut să fie întinsă încă cel puțin șase luni de la constatare. În aproape doi ani se pot schimba multe, inclusiv vehiculele pe care le scoți pe piață. Poți introduce rapid o ofertă de vehicule electrice și hibrid, poți beneficia de subvenții și astfel te poți menține pe picioarele tale. FCA are în portofoliu un Fiat 500 full electric și mai multe modele hibrid de Jeep. Așadar, se poate. De ce n-au ales strategia aceasta care, oricum, era mai puțin costisitoare?

Ține de același „mecanism” economic viciat care e aplicat azi pe scară largă, mai ales de către companiile americane. Când pierderile se intensifică, apare un purcoi de bani de nicăieri care te readuce pe linia de plutire. Așa a apărut FCA la Tesla. După care FCA se va dilua în PSA. Cam asta se întâmpla și în URSS, până când s-a ajuns la colaps. În ceea ce privește economia occidentală, treburile se desfășoară la o scală nucleară față de rahiticele economii socialiste.

Dintr-un raport publicat de Wall Street Journal, rezultă că 40% dintre companiile listate pe piața americană sunt pe pierdere(cam la fel se întâmplă pe toate piețele „mature”). Da, ați citit bine, aproape jumătate dintre companiile americane listate pierd bani. Asta însă nu împiedică indecșii bursieri americani să stea în proximitatea maximelor istorice. Aveți vreo explicație pentru ceea ce se întâmplă? Dacă sunteți intoxicați de teoriile economice clasice, desigur că n-aveți nicio explicație. Ba, mai mult, totul pare cu fundu-n sus. De fapt chiar așa este: totul e anapoda.

O asemenea lipsă de performanță a pieței americane nu s-a mai văzut din 1990. Atunci am avut de-a face cu o mega-fraudă sub forma așa-zisei „economii dotcom”. Acum avem de-a face cu o giga-fraudă întrucât, potlogăriilor financiare din 2008, li s-a adăugat frauda neo-economiei digitale din prezent. Puzderia de startup-uri finanțate cu sume exorbitante și-apoi umflate cu pompa de consultanții specializați ai marilor bănci de investiții pentru a fi împachetate și vândute fraierilor, iată o veche schemă repusă pe tapet și-n care fraierii cad cu grație. Înainte de a încheia, îmi pun aceeași întrebare pe care și-o pun cei de la Wall Street journal în analiza amintită: cum e posibil ca Tesla să valoreze mai mult decât General Motors și Ford și cum e posibil ca, în timp ce acțiunile General Electric au crescut cu 44% în trei luni, acțiunile Tesla să se dubleze în aceeași perioadă? Deschideți bine ochii și feriți-vă capul pentru a nu păți continuarea zicalei!

5 comentarii:

  1. partea 1:
    "Dacă e ceva de spionat e modul ingenios în care Elon Musk învârte banii astfel încât, din pierdere în pieerdere averea îi tot crește."

    Nu este absolut nimic ingenios aici. Este pur si simplu noua strategie moderna de business. Majoritatea oamenilor nu au habar de felul in care functioneaza lumea in care traiesc, sunt total defazati si incapabili sa inteleaga niste lucruri absolut elementare:

    1. Din cauza marxismului socialist sau comunist (sunt tot una) epoca industriala si a productiei industriale a apus de mult. Sa tot fie vreo 60 de ani de cand a inceput colapsul industrial si migrarea spre Asia. Acum ne aflam in epoca serviciilor si a informatiei sau ceea ce se numeste service economy, knowledge economy, information economy, etc. Adio fabrici si uzine pentru prostimea marxista care a evoluat de la "ploretatiat" la "precariat". Sa-i vedem pe ce mai pun sechestru si ce mai nationalizeaza dupa ce industria si productia s-a mutat in Asia.

    2. Scopul unui antreprenor modern nu (mai) este alcela de a avea afaceri profitabile pe care marxistii le pot reglementa si taxa dupa cum vrea muschiul lor cu taxe care in UE ajung pana la 80%, CI DE A-SI PROTEJA SI MARI CAPITALUL INITIAL. In orice natiune peste 80% din oameni sunt IMBECILI incapabili sa-si castige existenta prin fortele proprii si pentru ca au drept de vot, voteaza alti imbecili pusi pe praduiala care le promit ca vor fura de la aia care au sa le dea lor diverse lucruri gratuite. Nu poti fi marxist fara sa fi un ratat ordinar si un imbecil sinistru, iar democratia este dictatura imbecililor. Nu poti face afaceri profitabile si durabile intr-un sistem dominat de imbecili, cand orice imbecil cu carnet de partid si cu functie in parlament/guvern la prima erectie poate da o lege care sa-ti confiste cati bani are el chef bagandu-te in faliment sau care poate reglementa un sector de activitate incat sa-ti puna afacerea pe butuci.

    John care e inteligent isi deschide un trust/fundatie offshore care detine o companie de invetitii de genul "International Top Investments" pe care detine capitalul lui propriu. Asa ca John cand isi deschide o firma oarecare, dar cu actionariat strain in tara X sau Y, NU VINE "CU BANI DE ACASA" DIN BUZUNARUL PROPRIU, ca nu e imbecil, ci semneaza un contract de imprumut intre firma "International Top Investments" si firma X, pentru o dobanda modica de cel putin 1000%.

    Tot John care este inteligent, isi mai deschide mai multe trusturi/fundatii in offshore care detin companii independente ce vor presta cu contracte nelimitate servicii LA PRETURI MARI pentru firma X: "FirstGen Telecommunication" presteaza servicii de IT, "Global Tax Consulting" presteaza servicii de consultanta fiscala, "Top Management Corporation" presteaza servicii de management si operatiuni, "Prime Creative Marketing" presteaza servicii de marketing si promovare, "Grand Media Advertising" care sa se ocupe de campaniile de publicitate, "Power Communication Advisors" care sa se ocupe cu strategia se PR si social media, "Bright Sales Enterprise" care sa se ocupe de strategia de vanzari, etc. Utilajele se cumpara si detin pe "Best Tech Machinery" care evident ca le inchiriaza firmei X, iar imobiliarele pe "United Estates Resources" care si astea, in mod evident ca se inchiriaza la bani grei.

    Asa ca... banii grei se strang afara in offshore pe diverse firme si in final ajung tot la "International Top Investments". TOTUL ESTE 100% LEGAL. Marxistii nu au ce sa faca si nu le ramane decat s-o suga. In caz de scandal, banii sunt deja in offshore, proprietatile imobiliare si utilajele sunt detinute pe firme straine si inchiriate firmei X, asa ca nu pot pune sechestru pe ele, iar firma X are actionariat strain. Acest lucru inseamna ca orice scandal se rezolva in tribunalele internationale. Nu suntem toti fi de presedinti sau securisti incat sa facem evaziune fiscala importand zeci de tiruri de tigari fara factura.

    RăspundețiȘtergere
  2. partea 2:
    "Dacă e ceva de spionat e modul ingenios în care Elon Musk învârte banii astfel încât, din pierdere în pieerdere averea îi tot crește."

    1. Ce anume nu este clar din strategia de afaceri a lui Elon Musk si a altora ca el?
    https://www.sovereignman.com/investing/capitalism-has-new-rules-and-theyre-seriously-messed-up-23399/

    hahaha!

    2. Ce anume nu este clar din strategia de afaceri a acestui "moron"?
    https://www.sovereignman.com/trends/wework-one-moron-ruining-it-for-everyone-else-26074/

    hahaha!
    again.

    3. Ce anume nu este clar din strategia de afaceri a acestor companii?
    https://www.sovereignman.com/trends/netflixs-unbelievable-cash-burn-just-got-60-worse-24956/

    hahaha!
    again and again.

    4. Aaa... Daca aveti angajati, aka "all insiders who have the means and the abilities"... Nu uitati sa muriti de grija lor.
    "Sunt si ei oameni"!
    https://www.sovereignman.com/investing/what-ive-learned-being-an-insider-25244/

    ROTFL and ROTFL and ROTFL!

    PS. Exact aceleasi strategii sau unele similare se aplica pentru "protectia activelor" nu doar pentru a le proteja de statele marxiste si falite si de hoardele de imbecili egalitaristi "cu drepturi", ci si in cazul unui divort. Exceptie facand "geniile" ca Irinel Columbeanu si altii ca el care traiesc din contractele cu statul pe care ma-sa si tac-so i le livreaza pe tava din functiile de la stat, dupa care se cred desteptaciunea pamantului si viriliano macho intergalactico.

    hahaha!
    again and again and again and again.

    PPS. Asta este ECONOMIA ADEVARULUI, nu a minciunilor.
    Asta este economia in care marxistii primesc ceea ce merita, adica MULTA M*IE !
    qed.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e blestemul banilor printati. Daca banii se fac dupa visele unora de ce nu s-ar cheltui sa construiasca visele altora...

    Tocmai larghetea cu care arunci bani pe piata creeaza lipsa motivatiei unui de fundament economic real in detrimentul instinctelor speculative... Industria financiara e de fapt o haita de balene care incearca sa inghita cat mai mult plancton financiar aruncat de pe corabia FED.

    Toti arata misto la bursa ca isi rascumpara actiunile si creeaza o falsa cerere. Multe companii investesc mai mult in actiunile la bursa decat in produsele si serviciile care le livreaza.

    Infuzia stupefianta de bani in orice startup de rahat e o forma de disperare in a iesi din cercul vicios in care finantele recircula banul in circuite scumpe dar care nu produc valoare.

    Partea cea mai tare e ca razboiul comercial provocat de Trump pare sa fi creat o foame de bani in China. Salvatorii par a fi baietii grei de pe Wall Street. Pe scurt nu va veni nici un job in US iar cashul de la FED va sponsoriza finantele din US si industria din China.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Nu poti fi marxist fara sa fi un ratat ordinar si un imbecil sinistru"...

    Chiar și așa, al doilea fi se scrie cu doi de i. Reguli pe care pînă și un nemarxist vînos trebuie să le respecte.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)