vineri, 3 ianuarie 2020

Moartea unui erou

Cred că am fost printre primii care-au aflat despre moartea generalului Qassem Soleimani. Inițial am crezut că e fake news. Apoi, după tweet-ul inițial, au început să se propage informațiile. Știam sursa, astfel încât nu le-am dat crezare. Era absolut penibil să fie așa. Ceva mai târziu, am primit confirmarea din partea a două surse „neinfectate” de tweet-ul inițial: una israeliană și una irakiană. Abia atunci am înțeles că știrea era adevărată.

Înainte de a trece mai departe, trebuie să înțelegeți că Soleimani a fost ucis mișelește. Toate operațiunea nu are absolut nimic de-a face cu războiul, cu vreo poveste complicată de spionaj sau cu altceva. Nu! Soleimani avea statut diplomatic în Irak, era trimis oficial acolo, astfel încât era persoană protejată, beneficiind de imunitate diplomatică. N-a fost nicio poveste cu spioni care-ar fi aflat despre „deplasările secrete” ale generalului iranian. Adevărul e că se știa că se află la aeroport deoarece nu se ferea de nimic. Lucra la vedere, beneficiind de statutul său diplomatic. Dacă ar fi vrut să fie nevăzut, în mod sigur ar fi acționat în umbră, așa cum a făcut-o nu de puține ori în teritoriul inamic.

Ceea ce a făcut Trump, ordonând lichidarea unei persoane care se bucura de statut diplomatic și se deplasa neprotejat, e o acțiune demnă de „subtilitatea” unor țărănoi nespălați și cu scuipat în barbă. Așa ceva pur și simplu nu se face.

Întrebarea care se pune acum este care va fi riposta? Greu de spus. Americanii au acționat atât de ghiolbănește încât nicio acțiune ulterioară nu va mai fi de neînțeles. Au coborât la un nivel atât de jos confruntarea încât totul a devenit de neimaginat. De-aceea mult timp am fost blocat și n-am dat crezare „zvonului” privind asasinarea sa.

Certitudinea pe care o am e că pentru mulți oameni din Orient, dispariția generalului reprezintă, în primul rând, un șoc teribil, urmat de perplexitate. Din punctul de vedere al succesiunii se va trece ușor peste dispariția sa întrucât cei din forțele Quds sunt toți militari bravi, de prim rang. Însă aura legendară pe care o avea va fi extrem de greu să fie obținută de altcineva. Soleimani intră direct în legendă, spre deosebire de dușmanii săi intrați definitiv în rahatul penibilului, al lipsei de onestitate și al banditismului afișat pe față.

Scânteia Orientului pare a se fi aprins odată cu acest gest mișelesc. Acum nu mai vorbim despre „dacă” ci despre „când”, iar de-aici lucrurile încep să se complice teribil. Vă voi reaminti un amănunt trecut cu vederea: tehnologia balistică pe care-o deține Kim Jong-un e de origine iraniană. Nu cred că liderul nord-coreean nu le va întoarce iranienilor serviciile prin know-how pentru obținerea armei nucleare. Iar asta se va produce repede, dacă nu cumva deja s-a produs. Și, cu acest prilej, transformarea Orientului într-un foc de artificii e extrem de aproape. Sunt curios pe cine va ferici cel mai mult noua paradigmă!

22 de comentarii:

  1. Pe scurt zis, NU, NU va fi nici un razboi! Nici scantei, nici nimic! Rusia si China vor insista ca Iranul sa analizeze foarte bine situatia, inclusiv inainte de raspunsurile "asimetrice" posibile ce vor fi date dinspre partea persilor. Uciderea generalului Soleimani s-a produs pentru a forta Iranul sa riposteze impotriva SUA in beneficiul Israelului. Bibi Netanyahu are niste dosare pe rol de care trebuie sa scape. Ce s-ar intampla daca represaliile nu vor fi indreptate contra partii americane, ci strict catre Israel insusi? Parca ar fi mai interesant! Doar ca persii nu vor raspunde nici prompt, nici energic in contradictoriu. Cine a citit cat de cat despre ei, cunoaste ca-s extrem de eruditi, nu-s din acelasi aluat cu sfertodoctii occidentali. In fond, Iranul impreuna cu aliatul sau traditional, Rusia, stiu ca razbunarea este un fel de mancare cel mai bine servit la rece. Sub comanda aceluiasi general, fortele Hezbollah alaturi de cele speciale ruse (Spetsnaz Viper) au predat in siguranta pilotii de pe Suhoi (unul decedat, altul in viata), avion de lupta doborat de aviatia turca alaturi de cea americana stationata in baza de la Incirlik. Si-atunci a fost casus belli, a urlat presa de pe intreg mapamondul si Putin n-a muscat momeala. Cat despre Lavrov si negocierile pe care sunt convinsa ca le va purta in sprijinul partii iraniene, indiferent daca sunt oficiale sau nu, poate fi spus orice, numai ca-i prost ca noaptea nu! Sunt pe deplin incredintata, ca lucrurile se vor aseza, iar erodarea dolarului si distrugerea SUA prin implozie vor continua!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcat nu e necesar sa riposteze ei. Vor face americanii ceva sa para răzbunare din partea lor. Nu e prima data ca insceneaza asa ceva.

      Ștergere
  2. https://www.google.com/search?q=new+economist+front+page&safe=strict&rlz=1C9BKJA_enCA776CA777&hl=en-US&prmd=inv&sxsrf=ACYBGNQTTBKTsUP1vN7p6G_O_6gDX2pLLw:1578066114466&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjV9byx4ufmAhVFMawKHbf1AvQQ_AUoAXoECBAQAQ&biw=1024&bih=651&dpr=2#imgrc=mxFo8EIg0LdgdM

    Lumea in 2020 ... stapinii banilor ne informeaza

    RăspundețiȘtergere
  3. http://thesaker.is/soleimani-murder-what-could-happen-next/

    RăspundețiȘtergere
  4. Iranul este izolat si Donald T. a realizat chestia asta - "nu a castigat nici un razboi, dar nu a pierdut nici o negociere".

    Semnificatia loviturii este masiva. Liderii iranului au fost avertizati personal, pielea lor e in joc.

    Iranul nu are ce sa faca pentru ca este izolat, orice riposta se intoarce retur 10x. Israel, Arabia Saudita, Turcia si Rusia abia asteapta ca US sa-i altoiasca. Din diverse interese - geopolitice, petrol sau politica interna. China ar avea ceva interes, dar nu poate si e departe de zona. Probabil vor da din gura, ca si restul. Adica vor sfatui partile implicate la "retinere". In cateva saptamani incidentul va fi uitat.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://youtu.be/18t0LT2rb6k

    RăspundețiȘtergere
  6. Va transmit linkul unui articol scris de catre unul dintre cei mai apreciati jurnalisti, din punctul meu de vedere, Pepe Escobar, care contureaza clar motivele uciderii generalulului Qasem Soleimani, precum si a secundului sau Hashad al-Shaabi: https://www.asiatimes.com/2020/01/article/us-starts-the-raging-twenties-declaring-war-on-iran/
    Intreaga expunere a lui Escobar are multe semnificatii, daca-i filtrata si judecata dincolo de intelesul ideilor de baza, primare ca sa le numesc astfel.

    RăspundețiȘtergere
  7. Toata partile beligerante castiga din inscenarea asta si pot exploata eficient si ecourile replica care vor urma...De perdut,nici o paguba,maiales ca generalul Qassem Soleimani incomoda pe toata lumea cu "calitatile" lui de zeu in carne si oase: muncea cat toata armata la un loc,nu mai dormea,nu manca,nu lua pauza,era in mai multe locuri deodata,cel mai bun,cel mai tare,cel mai frumos,cel mai mascul,cel mai de neanlocuit...)))Asa ca a fost ajutat sa ajunga mai repede sfantul sfintilor in Cer,cu trei zile de doliu national si ...in plina glorie..Daca nu l-au casapit la propriu l-au trimis la anonimi,in dimensiune umana,cu certificat de deces in regula si alt certificat de nastere nou,pentru a mai "proba" metempsihoza la "astia de neanlocuit"din cand in cand..)) Avand in vedere ca Iranul,Rusia,SUA,Israel,Turcia,EU,Africa,Antarctica si intreaga galaxie au numai de castigat de pe urma iesirii din cadru a generalului nu exista surse credibile de informatii pentru cei multi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Will Trump welcome the ejection of the US from Iraq? - He should.
    https://turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis/2020/01/will-trump-welcome-the-ejection-of-the-us-from-iraq-he-should.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Generalul Qassem Soleimani reprezintă vocea națiunilor simple, care nu vor să-și vîndă identitatea. Oameni ca el, din ce în ce mai puțini, o să crească sentimentul antiamerican și antisionist. Cu siguranță va urma ceva rău pt SUA și Israel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa spera toti si isi musca pumnii ca inca nu s a intamplat. America e inclusa in imperiul american si romania face parte din el ca si jumate din planeta asta. Ca sa intelegi SUA e Bucurestiu si restul e provincie. Aristrocatii aia din Europa nu sunt decat niste boieri de la tara dar tot in imperiu. Granitele din imperiu sunt ca alea judetene la noi. Macron e primar in Franta. Merkel e primar in Europa. Iohanis e primar de sector. Toti astia is in imperiu. Nato nu te apara de nimic. E armata invizibila a imperiului. Aoarentele sunt inselatoare. Daca e ceva rau pt SUA e rau sinpt Romania. Si nu mai putem da inapoi. Rusia e singura care sa prins de schema asta pe vremea lui Boris si aristrocatia de acolo l- au creat pe Putin. Si li se rupe de sentimente.

      Ștergere
  10. sa recunoastem, americanii le-au dat iranienilor o palma de le-au sarit mucii pe pereti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu americanii ci Trump. E o diferenta. Si nu a fost o palma doar pt iranieni. A fost o palma pentru toata planeta. Inclusiv pentru tine si mine. Trump e o naratiune globala si el da un ton. In final toti il vor sustine, chiar daca acum toata lumea pare ca nu il suporta. E atat de abil si de strateg incat va reusi sa isi impuna stilul sau de cowboy spatial pe tot globul. Acum conduce o armata de drone si oricine i se opune va pati ca generalul.

      Ștergere
  11. Se vor incorda lucrurile dar nu se va intampla nimic notabil. Pana la urma e doar un individ iar implicatiile unei riposte vor fi mult prea mari. Soleimani era un general de front si asta l-a facut popular. A condus personal operatiunea de recuperare a celor doi piloti doborati behind enemy lines si a fost strategul care a eliberat alungat IIS din Irak.

    Remarcati ca multi patrioti vestici aplauda situatia ei considerandu-se in acelasi timp si vajnici aparatori ai drepturilor omului... Sa ai o atitudine pro razboi cand tu esti praf cu armata... denota mult servilism.

    Posibil ca asta sa fie pretul platit de Trump sa impiedice impeachment-ul oricum e terminat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te grabesti. Trump nu e terminat. Terminati sunt democratii, Obama, Hilary si Bush. Trump are atat sustinere ca isi poate crea propriul stat. El e nebunul care va redefinii toate granitele. Daca vrea maine vinde Romania la Putin si nimeni nu i se poate opune. Deci nu e terminat deloc. Tocmai ca e pe val. Daca pare terminat e ca asa vrea el. Joaca la zece capete deodata si toti il subestimeaza. Pe asta se bazeaza. Sincer, de cate ori Trump te a surprins? Te a surprins ca a castigat alegerile? Daca da, te va surprinde mereu. E mai nebun decat crezi. E Joker din filmul cu Batman ajuns presedinte. Va zic sa nu il subestimati deloc deoarece Trump e personaj si nu este ce pare a fi.

      Ștergere
    2. Corect dar, va avea si el finalul ! Si nu va fi unul placut! Fiindca tradarile nu sunt doar de o anumita factura PUNCT

      Ștergere
    3. Una e sa fii "nebun" cand te joci cu sanctiuni economice alta e sa fii "nebun" cand executi oameni. Executia lui Soleimani e pentru ca in jurul lui sunt doar consilieri neoconi gen Pompeo si sionisti gen Kushner.

      Sper ca stie ce face dar in cazul de fata cred ca e o decizie eronata.

      Ștergere
  12. Nu bag mana in foc ca e voarba doar de provocare dar nici nu exclud o asemenea varianta ! Si da SUA incepe sa fie incoltita , iar gardurile cam vechi si ruginite ! NK , Rusia , Iranul si China sunt capabile intr-o alianta sa faca zob si Europa si SUA ! Aceasta monstruoasa UE o extensie nefireasca si bolnava prin cei care se cred mari stapani va simti din plin politica dusa de sionisti sub paravanul Departamentului de Stat American ! Razboiul dintre Gog si Magog e inca in faza nevazuta !

    RăspundețiȘtergere
  13. https://www.cnbc.com/2020/01/05/iraq-prime-minister-says-parliament-must-end-foreign-troop-presence-as-soon-as-possible.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Erou pentru unii, terorist pentru altii.


    In ceea ce priveste Iranul, acum se potriveste zicala "cainele care latra nu musca". Daca asteapta cateva sute de ani, poate se schimba situatia. Nu vreau sa ma gandesc ce poate pati Iranul daca il supara pe Donald Sa nu uitam ca americanii sunt o putere nucleara. Pot fi efectiv rasi de pe suprafata pamantului.

    Donald nu este Hillary Clinton, Barack Obama sau Elizabeth Warren. Putem privi asasinatul ca o deschidere de sah. Care este cam sah-mat. Sa vedem ce gaseste Iranul astfel incat sa-si salveze fata si in acelasi timp sa nu-l supere prea tare pe Donald. Greu, foarte greu, aproape imposibil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sah-mat in trei mutari. Iran face deschiderea cu pionii din laterala regelui. Trump ataca ci nebunu direct la rege si mat.

      Ștergere
  15. http://thesaker.is/the-usa-is-now-at-war-de-facto-and-de-jure-with-both-iraq-and-iran/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)