miercuri, 29 ianuarie 2020

Încă un pion

Trei surse diferite(una de la vârful talibanilor din Afganistan, una evreiască și una rusească) anunță lichidarea lui Michael D’Andrea, șeful CIA din Orientul Mijlociu, supranumit și Ayatollahul Mike. Acesta se afla într-un avion ușor, supervizând o misiune de culegere de informații din Afganistan.


D’Andrea este prinicpalul responsabil pentru asasinarea lui Soleimani și tot el este cel care a coordonat lichidarea lui Osama bin Laden. Alături de D’Andrea și-au mai pierdut viața toți membrii echipajului și ofițerii CIA de rang înalt care-l însoțeau.

Evenimentul confirmă faptul că acțiunile de răspuns promise de iranieni nu au încetat. Este cât se poate de logic că lupta se ascute pe mai multe planuri sub forma unui război hibrid deosebit de radical. Protestele din Irak, atacul cu rachete asupra Ambasadei SUA din Bagdad, dar și schimbările bruște de direcție ale unor combatanți din Siria sau repoziționările din Libia ne arată că situația se înrăutățește vizibil.

Colac peste pupăză, Trump forțează planul său aberant pentru Israel care, cu siguranță, va împărți pentru totdeauna - și la modul radical - lumea musulmană în două părți asimetrice. De o parte se vor afla „susținătorii” planului lui Trump, adică o minoritate aflată la butoane în statele sunite și care va beneficia de „baia de bani” care va fi aruncată pentru susținerea planului și o majoritate sunito-șiită care se va împotrivi planului. Ghiciți ce va ieși din toată această tevatură.

Pe moment se observă intrarea talibanilor afgani în zona gravitațională a  frontului antiamerican coordonat de Iran. Fără doar și poate, asasinarea Ayatollahului Mike n-avea cum să se facă fără un suport solid de intelligence. Putem spune că acesta este primul succes răsunător al înlocuitorului lui Soleimani.

Cei care cred că „afacerea Soleimani” s-a încheiat se înșală amarnic. Ea abia a început!

Un comentariu:

  1. De ce nu ar cădea bine partidei din spatele lui Trump o asemenea... pierdere ?

    Epurările se pot face și pe/cu mâna altora, cu cîte un "leakage" here, there, everywhere...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)