duminică, 28 iunie 2020

Lupta cea mare

V
-a fost și vă este frică de virus. E normal, până la urmă nimeni nu rămâne indiferent atunci când i se spune că e în pericol de moarte. Însă, dincolo de teama voastră instinctuală, ar fi trebuit să detectați dimensiunea imensă a propagandei. Faptul că s-a mulat pe teama voastră v-a făcut orbi și surzi. Aici trebuie să înțelegeți fenomenul banal care vă dezarmează și, fără doar și poate, trebuie să vă auto-adresați o întrebare crucială: oare dacă este în direcția mea, propaganda e bună?

Exemplele sunt nenumărate. Cel mai recent este cel al Antenei 3 în lupta cu băsescu. N-am niciun dubiu că acolo a fost o operațiune clasică de linșare și că s-au făcut abuzuri groaznice asupra postului. Să-i dai afară din sediile pentru care plăteau chirie pentru ca, ulterior, statul să plătească bani serioși pentru paza și întreținerea lor, iată un comportament care ar fi trebuit pedepsit exemplar. Inclusiv prin imputarea cheltuielilor celor responsabili cu evacuare.

Să revenim însă la tema noastră. În toată perioada în care firmele grupului Intact au fost atacate, reacția acestora a fost una pe măsură: au întețit propaganda împotriva lui băsescu și a acoliților săi. Ceva îmi spune că ați fost de acord cu aceasta. Nu-i o rușine, dar e o realitate. Problema e că, în ciuda dreptății pe care-o aveau, recurgerea la propagandă(aflată, de altfel, în ADN-ul oricărei instituții media) a fost diavolul cu care ați pactizat. Să fim bine înțeleși, în cadrul aceluiași post au existat și exemple de onestitate. Unul ar fi Răzvan Dumitrescu, jurnalist cu o poziție, până acum, verticală. Însă ceva îmi spune că, în focul luptelor cu băsescu, l-ați aplaudat mai tare pe Gâdea. Nu-i o ipoteză, o spun cifrele de audiență. Iată așadar cum, fără să vreți, ați pactizat cu diavolul.

Acum înjurați Antena 3 pentru poziția vădit proguvernamentală în ceea ce privește criza coronavirusului. Însă, la începutul evenimentelor, ați fost de partea lor. Din nou un pact cu diavolul propagandei.

Mai mult sau mai puțin, la fel se întâmplă cu toți cei care au alte preferințe politice. Un sentiment similar au și telespectatorii de la B1, Realitatea sau România TV. Nu veți găsi asta la Digi deoarece acolo eșuează cei care sunt deja pe perfuziile propagandei. Oamenii care au neliniști sar de la unii la alții căutând vocea care să vorbească așa cum gândesc ei. De-aceea pică în capcana propagandei. Și de-aceea sfârșesc ori dezamăgiți ori deportați într-un azil gen Digi 24.

Revenind la virus, e interesant că, pe măsură ce conștientizați că ați fost din nou victime ale propagandei, se intră într-o nouă etapă. Infecțiile cu noul virus explodează. E, într-adevăr, un efect al creșterii umărului de testări. Dar mai e ceva: aceasta e evoluția normală. Indiferent dacă am fi avut sau nu „pușcărie la domiciliu”, de evoluat la fel ar fi evoluat situația. Problema este că, în urma evoluției care, fără doar și poate, nu va putea fi oprită, se va trece la propaganda „normalității”. Deja Rafila a făcut primul pas în această direcție sugerând că, la urma urmei, asta e și că ne vom infecta cu toții.

Vedeți capcana propagandei? Adevărul devine „mobil”, fiind acolo unde se dorește. De-aceea totul e toxic: pentru că nu vă lasă luxul de a vă ancora de un element stabil, nemișcabil, reprezentat de ADEVĂR - adevărul cel real.

Vă spun toate acestea pentru a vă face să înțelegeți că e ceasul al doisprezecelea în care trebuie să faceți eforturi majore pentru a scăpa de capcana în care tot cădeți. V-a speriat virusul actual? Dar ce veți face când va apărea o epidemie de ciumă? Credeți că e un fapt istoric, ceva ce nu se mai poate repeta? Aiurea. Modelele probabilistice au ajuns să confirme profețiile care vorbesc despre „ciuma din vremurile de pe urmă”. Ce veți face când vă veți trezi în față cu un fenomen cu adevărat radical, iar propaganda vă va spune că nu-i nimic grav? Pentru că, dacă asta s-ar întâmpla acum, sunt sigur că propaganda i-ar minimiza efectele, transformându-vă în victime.

Doar dacă vă veți rupe de propagandă și ideologie, urmărindu-vă cu adevărat calea și interesele proprii, veți putea trece peste elementele radicale care stau să vină. Foametea, lipsa utilităților elementare, bolile, războaiele, toate sunt fenomene care se încăpățânează să se repete cu o ciclicitate enervant de precisă. Așa cum am mai spus, noi trăim o convergență stranie a tuturor ciclurilor istoriei care au intrat sau intră în zona critică. Și culmea, în ciuda realității crâncene pe care începem s-o trăim, lumea la nivel de individ este extrem de nepregătită și șubrezită, semn că prețul pe care-l vom plăti va fi unul radical.

6 comentarii:

  1. Nu doresc sa repet, tocmai o fac, dar nu putem gasi dreptate la om ci la Dumnezeu.
    Nu putem gasi sanatate de la om/medic, ci tot de la Dumnezeu.
    Adevarul = Dumnezeu !
    Trebuie, cine poate si este religios, multa rugaciune. Rugaciunea citita dimineata si seara, dar si rugaciunea cu cuvintele noastre in care-i cerem lui Dumnezeu sa ne scape de pacate, sa ne dezpatimeasca.
    Nu putem gasi liniste in/la lume, mai ales ca lumea se scufunda (vezi demolarea statuilor)
    Ca sa putem trai in haos trebuie sa gasim un echilibru interior pe care nu ni-l da exteriorul.
    Nu va mai faceti griji, luati vremea si vremurile asa cum sunt, pentru ca asa sunt rinduite, asa trebuie sa fie.
    Fiti linistiti, incercati sa traiti in pace cu toata lumea, chiar cu aia foarte rai.
    Dumnezeu sa ne ajute !

    RăspundețiȘtergere
  2. A! Deci carevasăzică omul merge pe calea autodistrugerii... Războiul mondial cam când să vină? 1 lună, două luni, sfârșitul anului 2020??? Ceva soluții aveți?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noiembrie 2021! Am mai spus o! Si am si zis ca anul asta in martie cel tarziu octomnrie va incepe o criza economica cum nu s a mai vazut! Dupa razboi va fi foarte greu datorita distrugerilor provocate. Foamete la greu, boli, disperare.... Dupa aceea va fi iarasi o perioada de inflorire atat lumeasca, dar mai ales duhovniceasca. Acum e momentul sa migram spre sate. Ideal ar fi in zona de deal/munte. Dupa perioada asta, care va dura vreo 4 ani, ( deja a a inceput din martie anul acesta) ne vom reintoarce de unde ne am retras. Chiar si in Bucuresti. Se pare ca Dumnezeu va cruta Bucurestiul. Mai putin centrul acestuia ! Ce spun acum e de la parinti duhovnicesti! Sa avem rezerve de mancare! Va veni asa o foamete! Bine, si peste toate astea, esenta, este Dumnezeu! Rugaciune, smerenie, spovedanie impartasire cat mai deasa ( cu dezlegare de la duhovnic), sa mergem la slujbe cat mai des, acum cat o sa mai avem acces la ele! Doamne, ajuta!

      Ștergere
  3. Ciumă bubonică? Glumiți?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim "Ciumă bubonică? Glumiți?"
    Nu. Spune adevarul. "Ciuma" e o metafora / simbol pt orice plaga la scara globala ... ( V. "Ciuma" lui Camus ( 1948)) Vezi si : Arafat cauta sa isterizeze cu orice pret populatia https://ayeaye20.wordpress.com/2020/06/27/arafat-cauta-sa-isterizeze-cu-orice-pret-populatia/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ "Ciuma" de Albert Camus. Sunt la pagina 172 de ieri până acum. Citesc pe telefon și da, pot să spun că mi-am făcut cruce de mai multe ori.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)