duminică, 9 mai 2021

De ce Vestul e setat să piardă definitiv meciul cu China?


D
acă ar fi să mă transform într-un comentator rece, aș spune că la ora actuală SUA nu știe unde să mai fugă pentru a nu se confrunta cu China. „Iar pro-chinezisme?” - vor sări îndărătnicii la gâtul meu. Nu, asta e realitatea, le-aș răspunde mult prea scrufuloșilor apărători ai Vestului care, după cum vom vedea ceva mai târziu, de fapt sunt cei mai eficienți „spioni” fără de voie ai Chinei.

Desigur nici eu nu am totală dreptate întrucât atunci când spun SUA mă refer la oamenii cu capul pe umeri de-acolo, oameni care, la ora actuală, reprezintă o cantitate neglijabilă. Iar când spun China nu mă limitez la spațiul geografic al țării, ci la „virusul ideologic”, capabil să distrugă orice în calea sa. Iată-ne așadar într-o confruntare teribilă care este una a „Americii profunde” - pe care-o voi extinde la tot ceea ce numim Vest - cu o Chină aflată în plină vigoare tinerească, exuberantă și, mai ales, expansivă. Cine va câștiga?

E suficient să ne uităm la cei doi beligeranți. Ce-i „America profundă”? Dacă e să dăm crezare presei de peste Ocean, caracterizarea e simplă: „persoane mult prea religioase, rurale, care se opun progresului și care trag țara înapoi; de cele mai multe ori sunt bătrâni ramoliți sau tineri analfabeți”. În mare cam așa este descrisă forța de rezistență chiar în propria țară pe care vrea s-o salveze. Probabil analiza mea suferă de o ipoteză greșită: ce anume mă face pe mine să cred că doar „America profundă” vrea să învingă China? Ceilalți de ce și-ar tăia singuri creanga de sub picioare? Ei bine, le vom clarifica pe toate în continuare.

Din punct de vedere organizatoric China este ceea ce aș numi o putere rațională, mai precis pur rațională. Să explic pe scurt de ce. Absolut toate deciziile țării sunt decizii raționale. Începând de la sistemul de conducere bazat pe un singur partid. Eliminând lupta politică și pasând totul unei singure forțe ajungi ca, după numeroase auto-reglări interne, să creezi o structură meritocratică și, culmea, perfect democratică. În ciuda faptului că șeful suprem conduce cu mână de fier, succesiunea sa se stabilește prin mecanisme interne de partid. Faptul că până acum nu a existat un lider care să încerce pasarea succesiunii către vreun urmaș de-al său arată că treburile funcționează bine. Mai mult, în China veți vedea o cantitate imensă de material publicitar la adresa conducătorilor SUA și aproape nimic despre conducătorii Chinei. Iar situația este similară la nivel internațional unde doar în mediile rarefiate ale diplomației de rang înalt ajung să fie cunoscuți indivizi precum Zhang Dejiang, Zhou Qiang, Cao Jianming, Liu He, etc. Iar cei menționați de mine sunt șefii cât se poate de publici ai unor instituții de maximă importanță. Ce e mai jos de ei se află într-o ceață profundă. Putem spune, fără a greși prea mult, că rolul liderilor chinezi este acela de a masca ceea ce se desfășoară sub ei. Nu ai habar cum funcționează mecanismul intern, dar el se auto-reglează până ajunge să funcționeze eficient.

S-a vorbit mult despre corupția din sânul Partidului Comunist Chinez. Sunt multe odrasle de-ale diverșilor șefuleți care-și cumpără imobile scumpe în SUA, Canada sau Europa. Cum poate fi justificată asta? Sunt mulți care trăiesc în lux, studiază la școlile Vestului cu bani din China. Oare asta nu e corupție? Fals, dragii mei. Ar fi trebuit să înțelegeți că e vorba tot despre o mutare rațională. Este o imagine cu care Vestul e obișnuit, aceea a furtișagului. Corupția endemică e specifică Vestului, nu Chinei. Acolo, dacă ai călcat strâmb, primești un glonț în ceafă, iar familia trebuie să achite factura pentru glonț. Absolut nimic din ceea ce fac chinezii în străinătate - cu foarte puține excepții - nu este necunoscut „la centru”. Atunci când un „corupt chinez” cumpără cu bani cash un imobil de lux într-o zonă exclusivistă, nu face altceva decât să „schimbe” banii fără valoare încasați de China din țara respectivă pe un bun tangibil. În acest fel statele care se bucură de „prostia chinezilor” nu fac altceva decât să se vândă cu proprii bani Chinei. Surprinși? Ăsta e doar un aspect.

Când judeci China trebuie să treci peste complexele tale culturale și să înțelegi că, dincolo de aspectele pe care crezi că le sesizezi, ai de-a face cu o cultură multimilenară complexă, care-a funcționat identic în toată istoria sa. Istorie pe care n-o neagă și, mai ales, n-o uită! Culmea, face toate acestea tot din motive strict raționale: pentru a nu repeta greșelile trecutului și pentru a se răzbuna la momentul potrivit pe cei care-au umilit-o de-a lungul timpului.

Să trecem de partea cealaltă și să vedem care-i concurentul care vrea să pună căpăstru Chinei. Vestul? Teoretic are resurse, doar a dovedit toată istoria că e capabil să se reinventeze. Însă, întrebarea care se pune este dacă mai poate. Părerea mea - subiectivă, desigur - este că nu mai poate face nimic. Motivul e simplu: întreaga istorie a Occidentului este clădită pe rațiune. Forța i-a venit din capacitatea sa individualist-rațională. Este însă un tip de rațiune care, în ciuda agresiunii față de spirit, i-a recunoscut până la urmă spiritului valoarea sa și locul în societate. În ciuda abuzurilor comise de Revoluția Franceză la adresa Bisericii Catolice, până la urmă, odată cu venirea lui Napoleon la conducere, Bisericii i s-au dat favoruri chiar mai mari decât înainte. Ciudată întoarcere, nu-i așa? Indiferent ce-ar face, Occidentul are o natură duală, rațional-spirituală. Până acum a fost invincibil deoarece a atacat sporindu-și latura rațională. Dacă vreți să înțelegeți confruntarea actuală trebuie să vă întoarceți la un război purtat pe mai multe secole, anume cel dintre Occident(ca putere rațională) și Biserică. Mulți îmi vor arăta doct cum rațiunea Occidentului își are rădăcinile în Biserică. Nu faceți efortul de a mă contrazice pornind de la ipoteza falsă că n-aș avea habar despre ce vorbesc. Ceea ce vreau să subliniez este că rațiunea Occidentului a reușit să îngenuncheze Biserica până la apogeul cunoscut de Revoluția Franceză. Iar de atunci Biserica Catolică, în ciuda „libertăților” care i-au fost acordate, nu și-a mai revenit niciodată. De ce oare s-a întâmplat așa?

Biserica Catolică a făcut imensa greșeală de a considera că poate câștiga meciul pe tărâm rațional. Doar marii săi învățați raționalizaseră în Evul Mediu atât de mult încât demonstraseră fiecare „dilemă” despre Dumnezeu. Așadar avea o moștenire pe care se putea baza. A folosit la ceva? Aiurea! L-au ars pe rug pe Giordano Bruno transformându-l în erou. Au combătut absolut aiurea copernicanismul, căzând în derizoriu. Și acestea sunt doar câteva exemple. Bastioanele raționale ale catolicilor au picat rând. Nu-i fals faptul că și catolicii au avut victoriile lor de etapă, dar lupta finală a fost câștigată de raționaliști. Cum arată acum Biserica Catolică? Din corpul său s-au rupt protestanții, apoi neoprotestanții, iar creștinismul vestic este scindat în mii de secte, unele dintre ele desprinzându-se de creștinism și asta ca efect al raționalizării aberante! 

De ce v-am adus în discuție meciul Occident - Biserica Catolică(recunosc, termenul de Occident în folosesc oarecum abuziv pentru a defini esența occidentală de azi)? Pentru că în confruntarea actuală Vestul are rolul Bisericii Catolice din confruntarea trecută, iar China pe cel al „Occidentului”. Ce înseamnă aceasta? Că fiecare victorie de etapă a Vestului n-are absolut nimic spectaculos în ea, fiind repede uitată, în timp ce victoriile Chinei sunt de fiecare dată consistente. Să vedem câteva exemple. Putem considera sancțiunile lui Trump victorii de etapă în lupt cu China. Cine-și mai amintește de ele? Au fost șterse cu buretele de comportamentul noii administrații. Administrație care, culmea, vrea să se bată cu China, dar n-are nicio șansă. Prăbușirea navei chinezești care se va petrece în orele acestea pare, de asemenea, un eșec al țării. Doar că prin asta Vestul încearcă să acopere succesul plasării pe orbită a primului modul al stației spațiale independente a Chinei. Ce-i mai important?

Ceea ce văd eu sunt elementele cu care China distruge iremediabil Occidentul. Mișcările progresiste, „cultura anulării”(cancel culture), mișcările aberante ale minorităților și toate celelalte fenomene pe care le vedem sunt în realitate victorii ale Chinei care fragilizează din interior Vestul. Sunt chestiuni consistente întrucât, în loc să lupte pe teritoriul tarifelor comerciale sau al retoricii absurde, China caută să cucerească mult mai fertilul teritoriu al minții. Iar mintea celor simpli, din păcate e fascinată de rațional. 

Iată elementele care mă fac să cred că lupta Vestului e iremediabil pierdută. Culmea e că cei ca mine, care trag semnale de alarmă arătând Vestului unde greșește sunt considerați - culmea! - pro-chinezi, în timp ce acuzatorii în realitate sunt idioții utili ai Chinei. Cei care cred că e nevoie de mai multă rațiune în lupta cu China se înșală amarnic! E ca și cum ai spune atunci când mergi cu o mașină din care iese fum că ai nevoie de mai multă benzină pentru a merge mai repede și astfel să stingi focul. Mai mult, caracterul dual și, în același timp, individualist al Occidentului este călcat în picioare de mașina colectivist-rațională a Chinei. Natura colectivistă și pur rațională a Chinei este invincibilă pe tărâmul rațiunii. Iar Vestul, din păcate, a intrat în mașinile ideologice chinezești de tocat creiere. Deznodământul e limpede pentru cei care au ochi să vadă.

98 de comentarii:

  1. Au murit imperii,oranduiri sociale si s-au stins religii asa ca ce este rau in faptul ca civiliatia occidentala piere? Pe ruinele ei va aparea o noua forma de organizare . Sfarsitul mastodontilor duce la proliferarea vietuitoarelor care altfel nu ar aveanici o sansa sa supravietuiasca. E adevarat ca urmeaza o perioada grea si tulbure pentru occident dar sigur va renaste si o va face in primul rand spiritual.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acesta este şi motivul pentru care mă aflu aici. Să vă invit să investiţi în România ca o investiţie făcută direct într-un stat membru al UE. De asemenea, puteţi să luaţi în considerare şi un alt avantaj, acordurile de liber-schimb pe care România le are cu SUA şi Canda. Consider că aceste elemente pot fi luate în considerare de comunitatea de afaceri din China, pentru a utiliza România ca un pod de intrare în UE, dar şi pe piaţa americană în oricare dintre domeniile de interes."
    Şeful statului roman a ţinut să precizeze că aderarea europeană a României nu înseamnă diminuarea interesului pentru relaţiile cu China, ci dimpotrivă, raporturile politice şi economice cu aceasta, vechi de peste 50 de ani, reprezentând o parte a zestrei pe care România o va duce în U.E.Traian Băsescu a subliniat: "Spre deosebire de multe alte ţări, care abia în ultimii ani au descoperit China, România are o tradiţie de bune relaţii cu aceasta, care au dus la un nivel ridicat de încredere între politicienii de la Beijing şi Bucureşti.De aceea mesajul meu pentru comunitatea de afaceri din China este:Bizuiţi-vă pe România ca pe un partener de nădejde.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, da! Un articol pe placul meu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol obiectiv, ce atinge și profunzimi mai puțin sesizabile ale confruntării SUA - China.
    Nu știu cât trage în balanță problema sistemului valoric occidental - deși, e drept, și aspectul acesta erodează eficiența Vestului. Mai degrabă cred că actualele probleme s-au născut dintr-o (prea) lungă subestimare a vicleniei chinezești, greșeală ce acum e greu de surmontat, peste noapte.
    Aș aminti că SUA au mai pățit ceva similar, în anii '80, cu Japonia (cealaltă putere "galbenă"). Niponii ajunseseră a depăși America în domenii cheie (ex: electronice și automobile), iar, la fel ca chinezii acum, cumpăraseră foarte multe proprietăți (imobiliare) pe teritoriul U.S. (generând chiar o nipono-fobie în rândul publicului larg).
    Chestiunea s-a rezolvat, cumva tacit, în cursul anilor '90. Oarecum misterios, yen-ul a început să decadă ca valută (altă șmecherie FED) iar complexul industrial japonez a început să fie gripat constant de o îngustare a alimentării cu hidrocarburi (SUA loviseră deja Golful).

    E drept că poveștile seamănă, dar nu-s identice. În primul rând, ptr.că China e un stat-gigant, cu mult mai multe resurse decât stâncoasele insule nipone, iar în al doilea rând - mai important - pt.că Beijingul a învățat din eșecul japonezilor, pregătindu-se din vreme contra loviturilor.

    Meciul e în plină desfășurare, ba putem zice că abia a început. Până la Trump China nici nu era recunoscută public drept problemă, abia acum rămâne clar "indexată" (chiar de s-a schimbat puterea la Casa Albă).

    Vom vedea ce mută Occidentul. Mă aștept iar la manevre "pe monedă", paralel cu o forțare geopolitică a aliaților de a "inghesui" comercial China.
    Abia apoi vom vedea cum se repliază Beijingul.
    Va fi interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sunt multe diferente intre China si Japonia.
      Niponii erau (sunt inca) tara ocupata - 50.000 soldati SUA in Okinawa). China are veto la ONU (cei 5) si are arsenal nuclear.
      Pumnul conteaza !

      Ștergere
    2. Corect, multe deosebiri.
      De aceea confruntarea va fi mai lungă și grea, până ca SUA să-și redobândească Hegemonia.
      Iar în zona financiară, o tiparniță e mai tare ca toate nuclearele.

      Ștergere
    3. Mai nou, pentru cine cunoaste...niponienilor li s a confiscat tot combustibilul centralelor atmice.
      Fiecare “reduce” consumul in felul sau, atita timp cit o face si se incadreaza in targhetul de reducere CO2 impus.

      Ștergere
    4. Probabil ati remarcat si "pedepsirea" Japoniei.
      Candva erau "vârf" tehno - Panasonic era "tata" televizoarelor. Acum tot "smartul" e in Coreea de Sud (Samsung + LG). Unde-i Panasonic si toata gama de firme electro nipone ? Doar Sony ce mai misca...
      Yank a mutat ponderea la un vasal mai cuminte.

      Ștergere
    5. Geopolitica Asiei e mult mai incurcata ca cea europeana. Acum "cortina" e la cele 2 Coree, dar vor fi mutatii si in Indochina, pe masura ce India creste in coasta Dragonului. Vietnam, Thailanda, Myanmar (unde iar armata a dat lovitura de stat) NU joaca cu China.

      Ștergere
    6. Ce ziceti de incordarea muschilor intre Australia si China referitor la Taivan, si nu numai. Pe mine personal ma pufneste risul.
      Oare chiar asa nu s au plictisit de inscenari mediatice pentru obtinerea unos scopuri pur banesti...oh, pardon, asta i scenariul angloisto saxon de vre o 600 de ani care nu sufera nici o modificare pe motiv ca MERGE!...

      Ștergere
    7. Australia = Britania = SUA.
      Aici avem o structura monolit, indiferent de fatade fluctuante.

      Ștergere
    8. Evident, cum zic baietii, se intelege de la sine” it goes without saying”.
      Deci se creaza usurel “premizele” altor “ distractii” inlocuitoare a celor care vor fi fumate in curind.
      Se merge pe burta ca i apa mica.... desi n au de cine sa se fereasca decit de umbra lor, nu?

      Ștergere
    9. Mentinerea ca hegemon e o lupta permanenta. E mai greu sa te mentii decat sa ajungi.
      Azi, acum, lumea anglo-sax e inca hegemon.
      Iar eu, personal, cred ca se vor mai mentine, cel putin doua decade.

      Ștergere
    10. Hai sa lucram simlist si sa lasam eventualele variante complicate pentru mai tarziu . SUA va forta politica de dumping cu ajutorul sclavului numit UE , China stie ca nu UE e potrivnica dar o va devora la un simplu ospat ....curva SUA vazand nebunul lipsa pe tabla , desi stia ca are rol de pion va cere tratative ......

      Ștergere
    11. iata ce numesc eu o abordare pragmatica.
      kudos,@Kinu

      Ștergere
  5. În anii 90 senatorul Ion Coja l-a întrebat pe un înalt oficial chinez de ce nu a avut loc și în China o schimbare de regim similară cu cea din Europa de Est. Răspunsul a fost că în conducerea Partidul Comunist Chinez nu este niciun evreu.

    N-am reușit să-mi imaginez o Chină cu mai multe partide și „alegeri libere”, cu vot în diaspora și toată pleiada de „mecanisme democratice”.

    Una peste alta, economia centralizată a dovedit că este eficientă. M-am săturat de propaganda economiei concurențiale, cu studii de fezabilitate, cu licitații, cu contestarea licitațiilor și tot lanțul de șmecherii legislative.

    Da, pare că sunt un marxist jegos, dar este cinic ca sănătatea unui om să depindă în secolul XXI de bani, uneori de foarte mulți bani. Nu mai înțeleg de ce se tot incriminează furtul atât timp cât sănătatea și viața ta depind de bani pe care nu-i poți obține prin muncă! Probabil o să mi se spună că prea sunt ancorat în materialicitate și m-am depărtat de spiritualitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CA sa vezi si o alta fata a monedei:Am cumparat din China acumcatiava ani un aparat.Scum.VReo 10000 de dolari.Ceva cosmetic-laser-bla bla bla.
      M-am ,,imprietenit,, cu Sandy,chinezoaica care mi l-a vandut si cu care am tinut legatura.Destul de mult incat sa imi faca live de la parintii ei de acasa.Saracie lucie.Bordei.
      DUpa cateva luni,noi vorbeam destul de des,am simtit-o suparata.Am intrebat-o de ce. Dupa lungi codeli,mi-a zis ca e suparata ca tatal ei e bolnav.Am zis,ok,du-l la spital.A zis ca nu are bani.WHat? Da,in China nu e gratis.
      Deci,nu prea cred in infailibilitatea economiei comuniste.care la USSR s-a dovedit complet falimentara....

      Ștergere
  6. E adevarat, stilul centralizat, unic de conducere are avantaje nete fata de pluralismul heteroclit, aproape 90% conflictual.

    Problema nu e la macro, ci la micro. Si Romania lui Ceausescu inregistrase performante mari - in 15 ani, aproximativ, platise toata datoria externa!, imprumuta si pe altii, avea rezerve valutare, construise metrou, centre civice in marile orase, Casa Poporului, multe.
    Dar traiul cetatenilor decazuse grav, de nu mai aveam nici acces la utilitati bazale.

    Acum, la China, sunt la fel de clare performantele statului, dar cine stie care e nivelul real al chinezului de jos ?
    In Shaghai, Canton, se vad imagini spectaculare, dar prin fundul adânc continental, in sate nestiute, nu cred ca viata e chiar o fericire.

    Dar, pana la urma, "fericirea" e ceva subiectiv. Daca amarasteanul galben e cat de cat multumit (la ei fiind alte conceptii de viata)...inseamna ca sistemul e functional.
    Daca sunt insa frustrari latente, acestea vor izbucni, mai devreme sau mai tarziu.

    Deocamdata par a sta bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Evreu chinez ? Haahaa, oare cum ar suna un Ding Domg Ștrul ?

      Ștergere
    3. Chinezii sunt "evreii" Asiei, nu íncap două săbii ín aceeași teacă.
      Cum în Europa au fost periodic pogroame, și ín Asia există periodic răbufniri față de comercianții chinezi (Indonezia, Malayezia), soldate cu bătăi, incendieri, etc.
      Deci, se merge pe principiul "mai răsfirați", fiecare își caută "proștii lui".
      România se califică superb pentru a fi mulsă în tandem.

      Ștergere
  7. Un articol despre ceea ce se întâmplă acum în Israel, pe când?!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Unknown, bună întrebare! Israelul rămâne buricul pământului. Acolo își vor pierde coroana și împărații de la răsărit. Nu vor exista biruitori.

    RăspundețiȘtergere
  9. Să nu le încurcăm.
    Arabii (nu persanii) erau niște amăråți pe cămile înainte de Mahomed. Aveau doar două târguri minore (Mecca & Medina), și abia după expansiunea califatului au atins gloria.
    Pe timpul lui Harun Al Rașid arabii erau o lumină, iar imperiul caroligean era o adunătură de zdrențe și armuri.

    Dar, da, factorul religios a jucat rol major. Din cauza persecuțiilor habotnice, toți corifeii școliți în Platon si Aristotel au migrat spre Bagdad ori Damasc, unde Islamul i-a tolerat și asimilat.
    Gloria medievală a califatului arab s-a fondat pe rădăcini elenistice, recuperate de Occident abia în Renaștere.

    Asta așa, divagând pentru exactitate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Destul de buna incercarea de inglobare a mai multor caracteristici ale politicii chineze sub un singur acoperis denumit generic "ratiune" dar sunt cateva aspecte pe care as dori sa le subliniez:

    a) O mare parte din asa-zisa ratiune este un pragmatism profund, bine adaptat schimbarilor dintr-o societate tehnologizata si, in consecinta, in care controlul atinge cote nebanuite vreodata facand desuete orice drepturi ale omului si care reuseste sa centralizeze puterea asigurand convergenta catre obiectivele stabilite (cel putin la nivel national). Acest fel de pragmatism poate cu greu fi numit "ratiune" in sensul comun ci mai degraba in cel in care nastea monstri pentru ca arata mai degraba o societate robotizata in care este promovata gandirea unica.

    b) O alta parte a ratiunii este de fapt o logica simpla care permite analiza pertinenta in vederea evitarii greselilor trecutului si gasirea celor mai bune modalitati de selectare a solutiilor pentru viitor. Este o logica asemanatoare unui algoritm care, daca este bine facut si respectat, conduce invariabil spre solutia cu punctaj mai mare insa prin rigiditatea sa este departe de o ratiune
    umana in care subiectivismul si contextualizarea joaca de fiecare data un rol important.

    c) Exista si o componenta deloc neglijabila a acesti ratiuni ce este de fapt realpolitik, bine aplicata conditiilor obiective din structura globala de putere si a relatiilor internationale, inclusiv in ceea ce priveste zonele de influenta economica, acces la resurse de baza si tot ceea ce presupune asigurarea elementelor vitale de aprovizionare cu materii prime si apoi desfacerea produselor finite.

    d) Pe de alta parte, prin alegerea termenului de politica rationala, s-a incercat o punere in contrapondere cu politica influentata de elemente spirituale. Nu-mi pot imagina cum ar fi cu adevarat o politica golita de uman (spiritul este totusi cel care ne deosebeste de celelalte fiinte) insa politica chineza este imbibata de filozofia confucianista care la suprafata poate parea ca se afla deasupra oricaror elemente de spiritualitate insa cine ar studia-o in profunzime ar intelege despre ce este vorba de fapt. Nu intru mai adanc in subiect ca sa evit polemicile dar numai libera de spiritualitate nu este.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angela, din ce limba ai tradus, din chineza.?
      Poate sunt eu, dar in afara de “rational” nu pusca nimic. Iertare!

      Ștergere
  11. O alta interpretare usor fortata este asezarea Rusiei alaturi de China.

    Conjunctural ele pot fi aliate pentru ca astazi au multe interese comune fiind puse la colt de cel care se doreste a fi hegemonul mondial. Acum gasesc motive pentru a fi aliate si a se sprijini reciproc economic si militar dar pe termen lung ele sunt fundamental opuse tocmai prin setul fundamental de principii si valori care vor arata nu peste mult timp incompatibilitatea lor.

    Rusia este de departe cea mai inapoiata tara in drumul spre adevaratul comunism in care China este deja lider detasat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte buna precizarea.
      Singurul factor de retinere a ocuparii Siberiei in vederea obtinerii resurselor rusesti gratis sunt puscoacele rusesti cu bataie extra lunga...in rest n au nici un fel de o alta jena sa invadeze.

      Ștergere
    2. autnocens a prins ceva si a comentat mai jos. Prefer un stil mai ermetic ca sa nu mai starnesc dispute cu bizonii.

      Ștergere
    3. Angela, desi este interesanta expunerea, eu unul nu am gasit o de folos. Iertati!

      Ștergere
    4. Angela, ignorati bizonii, comentariile sunt pertinente.

      Ștergere
  12. Niciodata nu va exista "fratie" intre Rusia si China - doar aliante de moment. S-a vazut si in anii '60, cand desi erau ambele comuniste, ruptura a fost majora si clara.

    Civilizatiile rusa si chineza sunt incompatibile valoric. Orice s-ar zice, Rusia e totusi in familia europeana, toate fundamentele ii separa de Asia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Singurul moment de insync aproape total intre China si Rusia a avut loc in anii 1946 -1953 in momentele de virf a conducerii lui Stalin. Dupa asasinarea lui insa chinezii au sesizat imediat inceputul tradarii colective, treptate de durata, de la virf a masinariei sovietice culminate prin tradarea finala a lui Gorby care a pus capac acestui proiect globalist cu mici deviatii de citiva ani, cei mentionati mai sus...

      Ștergere
    2. Cam aici ar fi si motivul apropierii Rusia US in mandatul Trump. Ca numar 2 (Ru) de ce dai in 1 (US) ca sa promoveze 3 (Ch) ? Nu mai bine joci cu 1, ca sa iti pastrezi macar locul 2 ?

      Ștergere
    3. Rusii militar(1), economic nici macat 10 cred, parca 6, dupa Italia....da, in halul asta au ajuns...rau de tot, DAAAR, nu haotic ci dupa plan ca si restul jucatorilor.

      Ștergere
    4. cu aceasta idee pot vota.
      Daca rusii cu chinezoii ar fi facut alianta durabila, ar fi controlat HEARTLAND - si "meriganii s-ar fi invartit de pomana cu barcile pe alaturi.
      dar NU s.au unit si NU se vor uni niciodata.
      Opinia mea.

      Ștergere
  13. Mașinăria ideologică al cărei rol este de a răspîndi dogma comunitaristă nu a fost creată de China și este prea puțin întreținută de China. În esență, ideologia comunitaristă nu are de a face cu raționalul decît în interpretarea luciferiană a cuvîntului.

    China profită și în același timp e folosită. Raționalismul chinezesc nu este similar cu raționalismul ideologizat din vest, rațiunea de existență (nu m-am putut abține) a căruia constă în distrugerea creștinismului. Din această perspectivă, raționalismul secolului nouăsprezece - cel științific, onest intelectual, cel mai apropiat de un raționalism pur - s-a dovedit pionul manipulat al ideologiei anticreștine dizolvante. Raționalismul pragmatic chinezesc, cu elemente de stup (deci... irațional sau aparținînd unui fel de rațiune dincolo de individ - ceva de neînțeles pentru rațiunea noastră, componentă a existenței ca indivizi înzestrați cu liber arbitru) pare să semene cu raționalismul pozitivist al secolului nouăsprezece, mai puțin onest, mai politizat, dar conceptual neideologizat. Va fi călărit și stors de forțele răului la fel ca acum aproape două secole cel din vest.

    Nu China va triumfa, poate vehiculul chinezesc, avantajos tocmai pentru că nu este creștin.

    Mai are importanță, dacă privim la răspîndirea masivă a apostaziei din lumea altădată creștină ? Probabil. Poate, într-un mod paradoxal, apariția definită a unei amenințări externe să mobilizeze forțele pentru lupta din interior cu adevăratul vrăjmaș ireductibil.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu mici nuante (irelevante acum) ader si eu la aceasta opinie.
    Rationalismului chinezesc ii lipseste individualismul (idee dezvoltata exclusiv eurooean...plus derivatele europene din Lumea Noua).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa mine, rationalismul, mai ales cel impachetat in proiectul actual in derulare dar nu destul de evident, INCĀ, este lipsit de individualitate...aspectul asta fiind esenta acestui tip de gindire progresista care se doreste educat, reintrodus, promovat cu pasi mici dar siguri.

      Ștergere
    2. S-ar vrea un soi de melanj individualist - socialist, cu speranta ca a doua notiune o va ingloba si nivela pe prima.

      Poate la generatiile viitoare - la noi nu va merge.

      Ștergere
    3. Nu fi asa de sigur ca nu va merge. A mers in ‘44-45 in toata europa de est. sigurul deterrent de retinere a fost abilitatea vesticilor sa o dea la pace cu Stalinescu, altfel armata de 1 milion de rusi sub Jukov puteau fara probleme sa i convinga si pe restul vesticilor sa treaca la socialism, all the way to the Atlantic! Franta, Grecia, Italia ca sa nu mai zic de Spania!, supurau de organizatii socialiste care ar de abia asteptau sa vina la putere.

      Ștergere
    4. Una e sa fi ajuns la putere, alta sa fi convins o generatie ca ei sunt "buni".
      Așa, cu teava AKM in coaste, se jura pe orice steag - dar asta nu inseamna ca amenintatul s-a si convertit.

      Comunisti convinsi au fost cei nascuti in anii 35-45, care au crescut direct in lumea rosie.

      Ștergere
    5. Pe undeva poate ai dreptate, la startul dat de Dej, in anii 50 cind inca Sutele de mii apoi milioanele de rinitori in balegar nu terminasera facultati de virf si cariere militare si juridice, posturi de conducere. Dupa anii 60 varianta ta Casiuss, cu akmul in coste pica ...tot specialistul IT , inginerie si medicina romaneasca emigrata sunt produsele sistemului venit pe tancuri...oricit ar nega ei daca ii intrebi.

      Acesul la depasirea situatiei de grajdar si oier palmas a fost, ca ne place sau nu dat de noua ideologie, cea care a permis pirlitilor accesul la resurse banesti si educative.

      Ștergere
    6. ....de fapt ceea ce se pregateste si acum insa impachetata altfel, dar baza asemanatoare. Scopul insa complet diferit!

      Ștergere
  15. Din studiul si observatiile mele, titlul ar trebui sa fie scurtat astfel:

    “De ce vestul este setat sa piarda definitiv meciul?”

    China este doar un instrument de atingere a acestui obiectiv.
    Cind nu vor mai avea nevoie de ea, va fi oprita efectiv printr o bataie din palme. Metodele deja exista demult fiind incluse odata cu elaborarea proiectului vestic de a se folosi de China pentru deindustrializarea proprie.

    RăspundețiȘtergere
  16. Toate marile constructii stiintifice ale Vestului se bazeaza pe spiritualitate. Toate au la baza o anumita conceptie asupra lumii tradusă in concepte stiintifice. Cea mai in voga teorie a momentului si anume teoria cuantică a ajuns la un grad atat de mare de subiectivism incat postulează ca realitatea fizica nu exista decat daca exista un observator al ei. Marii oameni de stiinta de azi sunt aproape niste mistici in ipostaza Sfintei Tereza de Bernini(pe care unii o considera mai degraba expresia unui orgasm). In esenta ei, orice raționalitate este antropomorfa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dincolo de stravechea amprenta a lui Aristotel, Euro-America sta (inca) in rationalismul cartezian (Descartes).
      China are alte fundamente filosofice, intrețesute in zona sociala.

      Ștergere
  17. Totusi eu nu m-as grabi sa cred ca Vestul se va inclina in fata Chinei.
    Zic sa mai avem rabdare...

    RăspundețiȘtergere
  18. Ultima va fi China care se va duce de git la fund cu ceilalti jucatori. Sub nici o forma un instrument nu va fi lasat sa si faca de cap. Este un nonsens. Ei au si fost alesi din acest motiv de natie instrument, fara dorinte de hegemonie si cu un palmares de lupte si victorii in razbele absolut jalnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cum deja m/am obisnuit aici, se elaboreaza rationamente INAINTE de a se fi stabilit premise.
    Pai ori
    1) China, Rusia Sua sunt marionete din umbra ale unor cercuri (ipoteza foarte indragita aici)
    ori
    2) Fiecare tara e de capul ei, luptand dupa geopolitica clasica.

    unii fac rationamente pe 1, altii pe 2. Unii le si amesteca cu nonsalanta, de parca ar fi acelasi lucru.

    Nu mai bine mai intai va hotarati ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inclusiv titularul blogului arata aceeasi ambivalenta de abordare. Ba scrie ca si cum statele sunt "de capul lor", ba le urzeste ca totul e in mana Marelui Manipulator.

      Ștergere
    2. Hmmm...
      Ai un dar...
      Adevarul ca se amesteca oficialul cu prezumtivul.
      Se banuie influente subterane (ades exagerat), dar se pedaleaza si pe ce e clar.
      Eu, personal, nu acord influentelor subterane cota 100% - de aceea marsez pe regulile geopoliticei clasice.
      Lamurit ?

      Ștergere
    3. Mie asemenea abordari plurivalente mi/ar crea disonante cognitive majore. Ma rog, asa oi fi eu, mai simplut.
      Pana nu se lamureste, cat de cat rezonabil, existenta unor forte "oculte", eu as zice sa ramaneti la abordarile..clasice.
      Si alea au destule secrete, pentru amatori. Nu trebuie inventate tot felul de misticisme in dosul cortinei.
      Mai ales unde nici nu sunt.

      Ștergere
    4. Beton! Hahahaha
      Oficialul poate fi trimis din start la lada de gunoi.

      Cavalier,
      Nu se pot stabili premise dupa regula expusa de tine fara sa iei in consideratie sfirsitul lumii vechi ( varianta 2, sa zicem) in favoarea lumii noi in care noii bani si elite sunt uniti sub formatul variantei 1

      De retinut insa este faptul ca lumea veche inca nu este “dezafectata”... urmeaza sa fie, insa nu se stie cind.
      Clanurile participante sunt inca foarte active.

      Din acest motiv nu se pot formula premise.
      Se joaca inca foarte tare in planuri multiple
      Sper ca recunosti ca treburile nu au un aspect alb negru, si ce ai enuntat mai sus a fost o iuteala de moment.
      Toate cele bune!

      Ștergere
    5. Scuze. Din versiunile oficiale se pot extrage informatii pertinente la ceea ce are loc, repet, nu in totalitatea lor ci doar mici detalii care unora ne sar in ochi, cum se zice

      Ștergere
    6. @citadela
      Mie imi place logica.
      de aceea sunt f.atent la premise.
      pot jongla si cu variabile, nu/i problema, dar si acelea trebuie definite, cu tot relativismul.
      Altfel e o varza.
      Cine/s acesti "oculti" ? ba masoni, ba templieri, ba rozacruceni..ba iezuiti...ba vechi familii nobiliare...
      De ce nu si Triadele (TONG) din China ? Ce, aia n/au ocultii lor ? De ce nu casta vrajitorilor BON, din Tibet, ca tot i/au amestecat unii cu nazistii.

      Cum bine zicea cineva acum vreo 4 zile, se face un ghiveci.
      Sau, ma rog...o shaorma "oculta" cu "de toate".

      Ștergere
    7. Chiar in sinul kremlinienilor, la fel ca si la americani directiile sunt predeterminate. Scoala veche a petrolistilor rusi si texani sunt cu agenda lor iar in paralel grupul nou implementator al oraselor smart si tot ce tine de ingroparea resurselor organice pentru o alta lume si alte utilizari UlTRArationale.

      Ștergere
    8. Cu astfel de actori accept si eu rationament.
      evident ca sunt mai multe tabere, ca mereu sunt mai multe interese.
      Eu ziceam insa ca pe aici se strecoara erori de logica conceptuala, si de aia va si certati fara sens uneori.

      Ștergere
    9. Toate cele mentionate de tine sunt din punct de vedere rational benefice DOAR daca se aliniaza ideologiei noii lumi. Se pot denumi cum doresc, chiar si drept “gasca lui Papuc” atita timp cit servesc intereselor progresiste actuale, ca exemplu evidentiate foarte bine in Canada, de exemplu, cei mai avansati dpdv al unificarii fortelor catre noua lume. Ei sunt la ora actuala, banuiesc ca experimental, virful de lancie al acestei schimbari radicale.

      Ștergere
    10. Mai domnu'cu casca !
      Eu recunosc ca le mai balmajim uneori, ca ne cam pierdem in linii de divagatie.
      Da' matale ce esti ? Critic nonA / nonP ?
      Zi tu ce crezi, daca vrei.
      De chibitat poti si la barbut.

      Ștergere
    11. Cavalere, Ghiveci ajunge doar la nivelul nostru, din nestiinta noastra..de acolo si micile noastre faultari. Pentru ei treburile sunt poate nu 100% rezolvate si organizate dar 90% sigur sunt si merg snur!

      Ștergere
    12. Ce cred eu ?
      cred ca totul se invarte dupa BANI.
      MULTI BANI.
      FOARTE MULTI BANI.
      Atat.
      Restul...masoni, musoni...doar TICHII FISTICHII.

      Ștergere
    13. Poate altadata contau si societatile astea secrete la altceva.
      Azi, repet - doar BANI.
      Parerea mea.

      Ștergere
    14. TOTUL este blocat esqire...paralizat
      Banii ar fi ramas sa fie motivul dupa modelul lumii vechi daca am fi observat ca sunt DRAMUITI si produsi cum trebuie. Da atunci ar fi avut greutate. Insa cind vezi ca se foloseste metoda elicopterului de imprastiere haotica ...iti pui intrebari serioase...ce urmeaza.
      Daca barosanii aloca trilioane pentru intretinerea socialului, a inutililor, permanent sau temporar( deocamdata irelevant)..ceva stinks rau de tot.

      Ștergere
    15. nu inseamna ca eu cred ca asa e ok.
      cred insa ca ASA E - si nu alte inflorituri.

      Ștergere
    16. banii sunt artificiali doar cand ii imprumuta UNII.
      devin foarte reali cand ii returnam NOI.

      Ștergere
    17. Dle.@esquire, imi place stilul tău frust, precum și apetența pentru logică. Nu-i rău să mai folosim Briciul lui Occam din când ín cand, pentru a nu aglomera premise contradictorii.
      Totuși, nu fi hipercritic. Dezbatem aici chestiuni destul de cețoase, unde intrigile scapă "primei vederi".
      E OK că se urmăresc piste diferite - pe alocuri contradictorii. Și e OK și faptul că avem diversitate de opinii, chiar dacă asta naște alte contradicții.
      Unde sesizez disonanțe, eu le semnalez, chiar încerc să le corectez.
      Dar e greu să ai doar certitudini, mai ales când încerci să faci previziuni.
      Acestea fiind specificate, aștept de la tine aport constructiv.

      Ștergere
  20. Evenimentele de astazi au sens si se leaga foarte bine intre ele atunci cand sunt privite din perspectiva eshatologica. Oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  21. Esquire, asa e!
    China nu mai are de ce sa se alieze cu rusii care nu mai corespund din nici un unghi.
    Rusii n au cum sa le ofere petrolul la pret de nimic cum viseaza umed chinezii, asta reprezentind harakiri economic pentru petrolistii kremlinieni care de bine de rau se straduiesc cit pot sa umple bugetul rus in vederea finantarii contractului social, sa sontic sontic, cum pot si ei, desi sunt muscati din toate partile cu sanctiuni peste sanctiuni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu rusnacii China spera sa sparga DOLARUL.
      Nu cred ca va reusi.

      Ștergere
    2. @citadela - banui ca postarea ta trebuia undeva mai sus.

      Ștergere
    3. China nu vrea sa sparga nimic, este doar o invaluire, si ar taia craca de SUPT picioare:). Elitele lor vechi au portofelele doldora de ei

      Ștergere
    4. Sa dea Dumnezeu!
      Altfel suntem cu totii n pom, fakt

      Ștergere
    5. Teoretic, pentru ca o alianță între China și Rusia să fie viabilă și de perspectivă, una trebuie să accepte a fi vasala celeilalte.
      Ori, niciuna nu vrea - că așa ar putea fi vasala SUA, nu?

      De aia s-au stricat și în anii '60, cum s-a amintit. Intre 1945 - 1953 a mers, pentru că Mao era vasalul lui Stalin. Când ala a murit, iar Mao a obținut propriile nucleare, vasalitatea s-a terminat.

      Ștergere
  22. Nu v-ați săturat să preziceți sfârșitul lumii? Al vestului? Al Romaniei?

    Nu v-ați săturat să citiți previziunule economice mereu false, mereu departe de realitate ale unui diletant anonim? Din primele postări pe acest blog, celebrul economist și internaut anonim de care niciun economist din Romania nu a auzit, sub pseudonimul Dan Diaconu, prevedea, cu siguranța unui diletant, o stagnare a pieței imobiliare din România. Cât mai costă un apartament prin București?

    Previziunuile economice ale acestui anonim celebru nu s-au adeverit niciodată. Pur și simplu nu se pricepe. A făcut degeaba ASE-ul. Ce să mai vorbim despre sfârșitul lumii, sfârșit pe care îl trâmbițeaza cel puțin o data pe săptămână sau de sfărșitul vestului, unde esticii, sărmanii, nu mai știu cum să facă sa ajungă, să muncească, să-și croiască un viitor. E plină America de Nord de chinezi, e plină Europa de Vest de ruși și de turci.

    Sunt, iată, 14 ani de când acest mare afacerist anonim și economist diletant care a trecut prin ASE ca rața prin apă, trâmbițează apocalipsa, războiul nuclear, distrugerea vestului, marele crah, ocuparea României de către Rusia, sărăcia și foametea din America și tot așa.

    Ce s-a întâmplat între timp? Vestul, bine-mersi. Rusia tot sărăcă (nivelul de trai nu îl depășește pe cel al Ucrainei). China comunistă, ca orice dictatură în care adevărul este ascuns sub preș, după ce a făcut dispărut pe doctorul ce a anunțat din ce în ce mai multe cazuri de coronavirus, a produs o pandemie de toata frumusețea. Cum se poate ca marele prezicător care scrie sub pseudonimul Dan Diaconu nu a prevăzut sărăcia Rusiei și pandemia Chinei? El prevede, sărăcul, moartea vestului, stagnarea pieței imobiliare din România, războiul nuclear, obliterarea Americii de către ruși sau chinezi, foametea din Vest etc. etc. etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din toata expunerea sunt de acord cu faptul ca Rusia are enorm de multi care sunt la nivelul de saracie a ucrilor.

      In rest nu ai dreptate, si stii si tu treaba asta foarte bine! Nu esti fair!

      Ștergere
    2. Amice...eu nu m-am plictisit.
      DD mai exagereaza, mai greseste, mai le nimereste.
      Asa imi place mie, sa confabulez cu el.
      Tu poti rade.
      Apoi te poti duce.
      DU-TE !

      Ștergere
    3. Hm...intervenția acestui Adonis indică faptul că blogul crește în notorietate.
      Cu cât va crește notorietatea, cu atât se vor îndesi și fault-urile.
      Pe de o parte e bine, pe de alta e rău.

      Dar decât să stăm așa, degeaba...

      Ștergere
    4. Iata ce zicea celebrul anonim în 2007

      luni, 12 noiembrie 2007
      Un singur domeniu pare a nu se fi mişcat încă: imobiliarele. Observ în ultima perioadă o pleiadă de "analişti ai pieţei" care ne tot propun scheme isteţe de investiţie, una din ele fiind celebra cumpărare a imobilelor din stadiul de proiect întrucât s-ar obţine un discount final de 50%. Nu recomand nimănui un astfel de nivel de risc şi asta pentru că, în cazul unui cutremur pe piaţa imobiliară, toate aceste proiecte vor rămâne numai pe hârtie înrucât nu vor mai avea finanţare. Dincolo de această recomandare, faptul că în ultima perioadă ni se repetă de nenumărate ori faptul că piaţa imobiliară va continua să crească, deja mă pune pe gânduri. Şi asta în condiţiile în care preţul de ofertă este cam acelaşi de câteva luni.

      duminică, 9 decembrie 2007
      Cel mai probabil, în scurt timp vom asista la o izolare internaţională a Iranului pe motivul dosarului nuclear, urmată de un atac al SUA. Acesta s-ar constitui şi într-un semnal destul de clar dat lui Chavez care oricum se confruntă cu o opoziţie în creştere puternică(să nu uităm rezultatele ultimului referendum). Celor care sunt sceptici cu privire la acest scenariu, le reamintesc faptul că Saddam Hussein anunţase, cu puţin timp înaintea primelor bombe, intenţia de a modifica moneda de tranzacţionare a petrolului. Iar urmarea o ştim toţi.

      :)))

      Ștergere
    5. Eeee...dar observ că-ți bați un pic capul cu critica, domnule @Adonis.
      Să cauți dumneata un articol vechi...foarte vechi...asta inseamnă că:
      1) urmărești blogul cu oarecare constanță
      2) consideri că merita efortul de a-l critica.

      Eu, de exemplu, când văd pe Net aiureli (și văd multe, slavă Domnului !), pur și simplu dau din umeri, ori mă amuz...apoi nu mai intru deloc pe acolo.
      Determinarea dumitale e cel puțin stranie.

      Ștergere
    6. În 2014, marele economist anonim spunea să nu investim nimic in bitcoin. Așa a învățat el la ASE.

      Când marele economist scria randurile de mai jos, bitcoin era 343 de dolari. Acum bitcoin este 57 de mii de dolari.

      Voi vă dați seama că omul ăsta, personajul DD, nu are nicio legatură cu realitatea? Daca marele economist și marele afacerist, că așa se prezintă, un mare bogătaș, care are angajați și care are sute de hectare de pământ, chiar era un mare economist și un mare bogătaș, tot investea măcar câteva mii de dolari în bitcoin, că deh, e mare bogătaș și economist. Toate previziunile lui sunt apă de ploie. Un bitcoin nu l-a dus capul să cumpere. Nu avea el, marele bogătaș 343 de dolari? Păi în realitate nu avea. Fiindcă probabil încă locuiește cu părinții. Luați toate previziunile lui la puricat. Zero barat. Toate războaile pe care le-a anunțat - iar zero barat.


      Iata ce zicea marele economist anonim:

      luni, 22 decembrie 2014
      Mirajul Bitcoin
      Anul trecut, când nebunia Bitcoin era în toi mi-am cam spus părerea despre cripto-moneda virtuală. Era cât se poate de clar că nivelul de preţ la care ajunsese nu avea nicio justificare, astfel încât lucrurile au mers în direcţia normală.

      Ștergere
    7. Cred că íncepi să mă convingi.
      Cu cele ce le-am scris mai sus.

      Ștergere
    8. La cum le tot baga, nick-ul ar trebui scris add-onis...hahaha !

      Ștergere
    9. Critici nefondate? Omul nu le nimerește deloc.

      Când marele economist și afacerist scria aceste rânduri și prevedea sfârșitul facebook o acțiune era 51 de dolari. Acum este 319. Serios, tot ce spune e invers. Nu înțelege imobiliarele, economia, bursa, nimic. Atât s-a putut. Celebrul economist de care nu a auzit niciun economist nu le nimerește deloc. Toate au trecut pe lângă el. Și imobiliarele, și bitcoinsii și bursa.

      luni, 28 octombrie 2013
      Într-o discuţie generată de un articol recent, mă declaram sceptic în ceea ce priveşte acţiunile Facebook. Intrarea mea într-o asemenea discuţie poate părea unora cel puţin dubioasă şi aceasta din cauză că este cunoscută poziţia pe care o am în legătură cu acest emitent. De fiecare dată am subliniat slăbiciunile companiei şi am recomandat evitarea.

      Suntem în anticamera unui nou "Dotcom Bubble"? E o întrebare. Dacă facem o comparaţie între modul în care erau evaluate companiile tehnologice atunci şi acum, putem spune că investitorii sunt ceva mai circumspecţi. Atunci chiar se aruncau banii la gunoi şi orice prostie putea să intre la tranzacţionare. Acum, în afară de idee, trebuie să mai faci şi proba că se pot scoate ceva bani din acea idee. Este oare suficient? Ei bine, eu mă încăpăţânez să cred că nu! Atâta vreme cât o firmă nu e o maşină de produs bani n-are sens să te încurci.

      Ștergere
    10. Ce zicea în 2011 despre creșterea economică a României marele economist și afacerist de care nu a auzit niciun economist și nici un afacerist. Bineînțeles, a ratat-o și pe asta, creșterea economică a continuat. Arhiva blogului e o nestemată. Dați un ochi, nu vă sfiiți. Învingeți-vă disonanța cognitivă. Regele e gol și are probabil datorii la întreținere.


      miercuri, 28 decembrie 2011
      România urmează să înregistreze o creștere economică anemică de până în 1.5%. Chiar dacă nu am continuat cu scăderea economică(aşa cum estimasem), chiar dacă moneda se menţine în continuare stabilă, lucrurile se agravează.

      Ștergere
    11. Pătimaș...pătimaș...

      Ștergere
    12. Pătimaș, pătimaș, nu glumă. Din 2007 estimează el creșteri și descreșteri, războaie și apocalipse. Te umflă râsul, ia fii atent aici la prințul nigerian.


      În 2014, marele economist și investitor anonim scria despre creșterea econonomică a Nigeriei. Marele economist a prevăzut o creștere extraordinară. Bineînțeles, economia Nigeriei a scăzut (low doar 14% ahahaha)

      marți, 8 aprilie 2014
      Țara se numește Nigeria și articolul la care mă refer îl puteți reciti aici. Din iunie anul trecut și până acum s-au întâmplat multe. Îmbucurător pentru mine e faptul că investiția mi-a adus până în prezent un profit de-a dreptul incredibil. Însă lucrurile nu se opresc aici.

      Din punctul meu de vedere, perioada următoare(începând din iunie) reprezintă un moment bun de intrare pentru investițiile directe pe piața de capital. Este un punct asupra căruia mă gândesc cu seriozitate.

      Ștergere
    13. Bine dom'Adonis.
      Hai că e târziu.

      Ștergere
    14. Încă una despre facebook și vă doresc o noapte minunată.

      Marele economist și investitor vorbea despre Facebook, listat cu 38,23 USD 18 mai 2012.

      Pe 27 iulie, când marele investor scria aceste rânduri de mai jos scăzuse la 23,71 USD și, bineînțeles, anonimul nostru economist celebru prevedea sfârșitul. Azi, bineînțeles, este 319 USD. E priceput, ce să mai. Vede trendurile bine de tot. Păcat că e doar un anonim celebru care fabulează pe internet.

      vineri, 27 iulie 2012
      Vânzarea acțiunilor Facebook în prima zi de listare a fost, de altfel, marea afacere făcută cu titlurile rețelei sociale. De-atunci cotațiile s-au deteriorat, exact așa cum era de așteptat. Înaintea primei zile de tranzacționare, când fulgii iraționali ai isteriei dădeau verdicte aberante, am intuit comportamentul bursier al balonului excesiv umflat. Era logic traseul care va urma și, așa cum spuneam atunci, marile dezamăgiri vor veni cu ocazia raportărilor financiare. Lucru care s-a și întâmplat, iar rezultatele publicate, chiar și cu cosmetizările de rigoare, arată extrem de prost.

      Desigur, dacă am fi corecți, înainte de a-i judeca pe cei de la Goldman pentru „umflarea balonului”, ar trebui să ne întrebăm câtă minte-ți trebuie să bagi banii în rețeaua socială inventată și condusă de un individ mai degrabă asocial. Mai mult, nu știu dacă e vorba de fraudă atunci când te arunci ca fraierul să cumperi acțiuni într-o firmă ale cărei fundamente sunt fragile pentru oricine. Dar, până la urmă există o lege a compensației. Probabil cei care s-au fript cu Facebook vor avea parte de mai multă iubire sau, dacă vor aranja ceva cu Mark, poate că li se vor contoriza ceva mai multe like-uri. Doar trebuie să aibă și ei parte de un discount la produsele companiei în care au investit

      Ștergere
    15. @Adonis, prostia doare rău. Să le luăm pe rând:

      * Zici de imobiliarele din 2007? Evident așa am scris, mai mult eram singurul care spunea asta atunci, când cretinuții ca tine prevesteau creșterea la infinit. În 2008 a venit carnagiul. Sau ai uitat?

      * Bitcoin-ul în 2014, când scriam articolul ăla, venise de la peste 900$ și ajunsese la 350$. Deștepții ca tine urlau că e oportunitate de investiție. A scăzut la 200$ și s-a zbătut așa până în 2016. Să-ți ții tu banii blocați atâta într-un activ. În ceea ce pribește Bitcoin, nici acum și nici în urmă cu un an n-aș fi recomandat investiția. De ce? Pentru că e un mare nimic. Ceva mai puțin de-un bulb. Dar n-ai înțeles chestia asta.

      * FB, după listare a scăzut la 18$, adică am intuit corect. Asta în ciuda eforturilor spectaculoase de a menține acțiunea care îngroșase pe termen scurt buzunarele șmecherilor.

      Mă rog, ești aberant, domnule. Mergi și te culcă pt. că n-ai habar despre ce vorbești.

      Ștergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu exagera, Unknown.
    Ortodoxia nu e vinovată de modul în care o folosesc unii sau alții.

    RăspundețiȘtergere
  26. Asemenea...hotărâți sfârșesc prin a se exclude singuri, după o perioadă oarecare.
    Adevăratul creștin nu se agită, nu se războiește cu alte opinii. Íși vede de credința lui, dă un sfat, o părere - de regulă dacă i se cere.
    De vede că mediul íi e ostil, se duce într-ale lui.
    Restul...ín fine, iși găsesc "cruciadă".

    Să ne vedem de "trendurile economice".
    Nimerite sau greșite, cum or fi.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)