vineri, 24 iunie 2022

Ce viitor mai au NATO şi UE?


Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ne-a adus pe toţi împreună” - urlau din toţi bojocii instrumentele de propagandă media. Iată-ne la aproape trei luni de la începutul confruntărilor şi, pe măsură ce treburile din teren devin mai clare, opiniile membrilor care clamau „unitatea de monolit” devin din ce în ce mai nuanţate.

Probabil nu aţi aflat încă, dar vizita Plăvanului la Kiev a avut parte de o presă extrem de proastă în Polonia. Oficialii de acolo îl critică pe slugoiul nostru deoarece, spun ei, a distrus unitatea ţărilor aflate în linia întâi a luptei cu Rusia. Acum, sincer să fiu, faptul că Plăvanul a îmbrăţişat retorica normalizării situaţiei de acolo prin mijloace diplomatice nu-i un lucru rău. Rău e însă că n-a făcut-o din convingere, ci din cauză că i s-a poruncit. Iar când porunca vine la unison atât de a francezi cât şi de la nemţi, servantul nostru execută fără crâcnire.

Şi nu numai Polonia ne atacă, ci şi ... Ucraina. Supărat pe faptul că România nu-i mai susţine retorica belicoaso-dementă, Zelenskyi s-a apucat să arunce cu rahat în noi, declarând că România e principalul furnizor de arme avansate pentru Ucraina. Practic, prin tipul acesta de declaraţii, jigodia de la Kiev ne pune în cătarea ruşilor. Am făcut paranteza pentru ca tot românul să înţeleagă justeţea zicerii autohtone cu „facerea de bine”.

Revenind la nivelul alianţelor politico-militare, putem constata că treburile stau mai prost ca oricând. Într-o analiză pentru „Responsible Statecraft”, Robert Hunter - fost ambasador american la NATO în perioada 1993-1998 - ajunge la concluzia că cel mai bine ar fi ca summitul NATO din această vară să fie reprogramat. El îşi bazează concluzia pe disensiunile din ce în ce mai vizibile din interiorul Alianţei. SUA, UK şi Polonia sunt cele mai categorice susţinătoare ale „războiului până la capăt”. Însă Ungaria acordă suport pe faţă Rusiei, în timp ce Macron a şocat atunci când a afirmat că „Rusia nu trebuie umilită”. Aceasta însă e doar o părticică din întreg. Vă sunt probabil cunoscute controversele cu privire la aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Turcia s-a manifestat pe faţă împotriva aderării. Turcia însă e doar vârful vizibil. Ungaria de asemenea se opune. Şi, dacă e să privim logic, nici Germania şi nici Franţa nu sunt susţinătoarele ideii. Deci şi din acest subiect ar trebui să se aleagă praful. Iată de ce Hunter spune că mai bine nu s-ar mai ţine acel summit.

În ceea ce priveşte UE, treburile par mai clare, din moment ce Ucraina şi Moldova par a fi intrat în anticamera aderării. Oare? Întrucât joacă la perfecţie atât strategic cât şi tactic, Rusia şi-a afirmat opinia referitoare la poziţia UE, reducând cantităţile de gaz livrate Europei. Aceasta are ca efect creşterea rapidă a preţurilor, adică intensificarea efectelor inflaţiei. Iar inflaţie înseamnă dobânzi mai mari. Pe cine loveşte o asemenea situaţie? Presimt că încă nu v-aţi uitat la ţările supraîndatorate ale UE. Italia gâfâie, Spania la fel. De aceea avem o situaţie furtunoasă pe scena politică italiană, unde premierul abia se mai poate agăţa de fotoliul puterii. Spaniolii sunt mai discreţi, dar treaba e oablă şi la ei. Însă cea mai mare teamă o are Franţa. După ce-a pierdut alegerile, Macron trebuie să facă faţă unei situaţii sociale explozive, dublate de o problemă din ce în ce mai mare a datoriilor statului. Ce altceva poate ieşi din tot acest cocktail dacă nu o dezintegrare dezastruoasă a UE, acest gigant cu picioare de lut?

O prognoză ceva mai categorică este făcută de Scott Ritter, fost ofiţer de informaţii al Marinei americane  şi fost inspactor în Irak. Bazându-se pe faptul că nici măcar n-a trecut un an de la dezastrul din Afganistan şi că pariul pe Ucraina este unul pe un cal mort, Ritter ajunge la concluzia că, în cazul în care Rusia câştigă conflictul din Ucraina, NATO devine o alianţă a looser-ilor, astfel încât urmarea logică este desfiinţarea sa. Iar interpretarea sa nu lasă nicio urmă de echivoc în ceea ce priveşte ceea ce se va întâmpla post-conflict: „Forţele armate ruseşti distrug armele trimise de membrii NATO pentru a prelungi războiul, iar Kievul cere în continuare alte arme. Când Rusia va termina de distrus armele vestice, iar vesticii nu vor mai avea ce să trimită acolo, Rusia va avea o armată care este cea mai experimentată, cu luptă reală la activ, care s-a confruntat fără probleme cu forțele NATO care, după cum se va vedea din ce în ce mai clar, sunt prost antrenate, prost conduse și, ghici ce, de-atunci şi prost echipate, deoarece și-au donat toate armele Ucrainei”.

Mai au NATO şi UE vreun viitor? Probabil dacă s-ar opri la timp ar mai putea salva ceva din bărcuţele care se scufundă. Doar că infatuarea e atât de mare încât cred - precum căpitanului Titanicului - că pot intra cu viteza maximă în orice obstacol care le iese în cale. Istoria ne-a arătat ce se întâmplă, astfel încât alte comentarii sunt de prisos.

18 comentarii:

  1. Am știut(și am și spus)clar că deplasarea plăvanului la kiev a fost întîi de toate la ordin și doi deplasîndu-se a spart frontul.Așa că degeaba aruncă rahat cerșinski sperînd să ne-o luăm de la ruși.La Moscova s-a notat și înțeles vizita celor 3 și jumătate muschetari.

    RăspundețiȘtergere
  2. HATO e mort de mult, o spune si G. Friedman tot de mult, Evropa Soiuz inca nu, are un viitor lung, dar nu luminos, tenebros precum catacombele principalelor marilor orase europene.Cat despre asemanarea cu Titanic, se zice ca acesta a fost scufundat cu majoritatea celor care se opuneau infiintarii FED. Din aceasta perspectiva nu a fost o tragedie ci good business. Comparati cu evropa si alteleprintr_un joc imaginativ.
    Asa e inainte, de.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cei care canta prohodul Americii se inseala la fel ca cei care canta proodul Rusiei...America si Rusia vor fi doi poli de putere mult timp de acum incolo deoarece America detine tehnologie iar Rusia detine resurse...China detine resurse umane si mai nou resurse financiare nelimitate ...Cele trei au acelasi stapan...joaca aparent diferit dar in realitate sunt convergente actiunile lor daca te uiti bine si faci o analiza obiectiva , nu partinica ! Mai precis : cele trei puteri sunt pe aceasi mana iar Ieuropa va beneficia de ,, mana moarta ,,...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Rusia e pe mana cu America. Și cu extratereștrii.... Inteligent mai ești. Cred ca ai citit doar sfârșitul articolului și îți dai cu părerea, ca oricum e gratis....

      Ștergere
    2. Tata, tu spui copiilor tai că orice ar face, tot cu capul de pereți trebuie sa se dea , nu este alta alternativa. Bravo tata, nu înțeleg de ce nu te-ai spinzurat pina acum avind in fața un viitor atît de sumbru? Eu personal Sint mult mai optimist. Nu exista numai întuneric, exista și lumina.

      Ștergere
    3. Cred ca am inteligenta exact cat imi trebuie sa gandesc cu mintea mea...nu cu mintea altuia...cum fac marea majoritate a oamenilor ,care sunt de o parte sau alta a oricarei baricade imaginare sau ideologice...Fiind de o parte sau alta esti 100% manipulabil...gandind cu mintea ta esti liber...Te rog nu mai jicni ca nu are nici un efect asupra mea...

      Ștergere
    4. Revenind la subvenționarea benzinei, cred că cineva mai încearcă o ciolănie. Alocând 400 milioane euro pentru a subvenționa carburanții cu 50 de bani la litru, înseamă că Guvernul își propune să subvenționeze 4 milioane de tone de combustibil. Și asta pentru 3 luni. Daca in 2018 (nu am date mai recente) consumul global de carburanți retail în Romania a fost de 7,8 milioane tone, cine va consuma în trei luni mai mult de jumtate din aceasta cantitate? Cineva ori se incurca la calcule ori se subventioneaza carburanți cu alta destinatie.Ce parere ai prietene ?

      Ștergere
    5. Adevărul este simplu. Este clar, vizibil, la îndemâna oricui. Dar vederea lui, stră-vederea, cum spune Nichita Stănescu, este îngăduită numai celor ce ştiu să observe, fără odihnă, cu dragoste pentru descoperirea a ceea ce poate elibera prin cunoaştere.

      Adevărul, dobândit prin simţuri, dar conducând către descoperirea unui al şaselea: intuiţia.

      Ștergere
    6. MN24 iunie 2022, 14:52
      Tipic romanesc. De la luptele pentru neatarnare cu sapa, coasa si topor, vitejia sub minunatul anonimat s-a mutat safe pe internet. Felcitari, domnule, esti inca un exemplar.
      Sansele sa te convingi singur sau sa te convinga altceva-persoane sau fapte, evenimente din jur ca vom muri toti, in ordine, sunt 0,(0)... Perioada 0, adica o infinitate de 0.
      La cat de vechi e Universul, nenea, la cate planete au aparut si disparut, la cate extinction level events au fost...sa te crezi important, "cineva", sa ai ironii pe tine, sa fii mandru...e atat de tragi-comic, ridicol si inutil totodata.
      Optimisti erau poate si aia acum ceva zeci de milioane in urma. N-a disparut optimismul ci pana si cele mai elementare particule din ei. Au ramas ceva atomi de carbon. Keep going, fii optimist. Tot carbon va ramane si din tine, daca nu vine vreun Sarmat ceva.

      Ștergere
  4. Deci varianta corecta referitoare la vizita Bivolului sas este cea a lui Severin. Aia trei s-au dus sa-i spuna lui Zelensky ca trebuie s-o cam lase cum pica si l-au luat pe talambul nostru drept "martor" venit din zona. D-aia s-a si grabit retardatul de Boris Johnson sa se duca a doua zi peste acelesi Zelensky, sa-i spuna stai ba ca nu-i ca aia trei, tu mergi mai departe ca te sustinem noi(adica usturoimea globalista de la varf).

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc providentei ca mi-a harazit sansa sa observ /analizez un razboi foarte mediatizat...inteleg acum mult mai bine istoria ...si inteleg cum se construiesc razboaie,in interesul cui,cat de naivi sunt oamenii...cat de usor se sacrifica ptr. niste idei,ideologii inventate,cat de usor sant manipulati,cat de usor se moare...cat simplu este sa traiesti simplu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nota 10 pentru toate comentariile! Asteptam si altele...Multumim!

      Ștergere
  6. N-ar fi ru sa luam in considerare si milioanele de refugiati ucrainieni care, incet, incet, devion o problema tot mai mare pentru tarile receptoare (vezi in primul rind Polonia dar nu numai). Vai de Europa!
    Apoi, la summitul BRICS de acum citeva zile s-a propus deja o moneda comuna. In plus se ia in considerare aderarea la BRICS a Argentinei si Arabiei Saudite anul viitor. Se pregatesc Indonezia, Tailanda, Egipt (adica aprox. 60% din populatia lumii).
    In plus sistemul rusesc de mesagerie al platilor (adica un fel de swift rusesc) este pe deplin operational.

    RăspundețiȘtergere
  7. In cazul in care se mai intreaba unii de ce pe la Davos si prin alte cercuri se fac planuri de "rarire" a populatiei...

    https://r3media.ro/sorin-cimpeanu-despre-evaluarea-nationala-doar-6-dintre-elevi-au-putut-sa-scrie-perfect-romaneste-15-au-avut-probleme-la-calculul-101010/

    https://www.youtube.com/watch?v=EX9lSttvHCI

    RăspundețiȘtergere
  8. NATO mai are viitor;este parte din plan;va fi parte din ultimul război mondial care se apropie cu pași repezi (în jurul anului 2030);dar până atunci vor fi multe alte evenimente extreme:revoluții, foamete (creată artificial), războaie locale/regionale (create artificial), crize energetice;depopularea va continua sub multe forme; totodată se va merge în paralel cu cernerea, cernere ce a început cu vaccinarea contra guvidului;va continua cu digitalizarea apoi cu ciparea;se va elimina numerarul;vor fi vremuri cum nu au mai fost;vor fi vremurile profețite de oameni sfinți, oameni ce au avut o relație aparte cu Creatorul;antihristul numai are răbdare, se cere înscăunat;puțini vor fi cei ce vor rezista până la sfârșit.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)