joi, 30 iunie 2022

Materii prime şi tehnologii


Există două domenii despre care nu prea se vorbeşte, dar care sunt cruciale oricărei tehnologii moderne. Indiferent cât de avansat ai fi tehnologic, până la urmă ai nevoie de câteva elemente fără de care tehnologia actuală nu poate exista. E vorba de mineralele şi gazele rare. Ei bine, acest domeniu este dominat copios de două ţări: Rusia şi China. 

În domeniul mineralelor rare China este lider de necontestat, iar în domeniul gazelor rare, liderul pieţei este Rusia. Nu prea se vorbeşte despre aceste domenii, dar o interdicţie de export ar bulversa întreaga lume. Metalele rare se mai folosesc însă şi într-un domeniu sensibil, anume cel militar. Din acest punct de vedere, SUA e aproape total dependentă de China. Iar China începe să-şi arate colţii.

Nu e de mirare că, în acest econdiţii, Pentagonul subvenţionează din fonduri proprii o fabrică de producţie a metalelor rare în SUA. Facilitatea urmează să fie construită în Texas de producătorul australian Lynas Rare Earths, urmând să fie destinată exclusiv necesităţilor Pentagonului. Nu vă gândiţi însă că acasta le va acoperi integral nevoile. E vorba doar de o mică parte, necesară funcţionării în regim de avarie.

Fără doar şi poate, programul asumat de Pentagon ne sugerează că urmează o perioadă de separare radicală a lumii. Toată lumea se aşteaptă la o acutizare a conflictului China-Tawan, iar asta se vede limpede în mişcările de trupe care se fac pe frontul tehnologic. Treptat, gruparea anglo-saxonă, obişnuită să se îndestuleze din colonii, caută să-şi internalizeze cât mai rapid producţia esenţială. Celor de la Samsung li s-a sugerat transparent că dacă mai vor să vândă în SUA trebuie să-şi facă fabrica de chip-uri acolo. În stilul caracteristic, SUA a anunţat o subvenţie de 50 mld. $ pentru companiile care urmează să construiască fabricile de chip-uri pe teritotiul său. 

Aşa s-au înhămat la drum atât Intel, dar mai ales, TSMC şi Global Foundries. Au demarat primele planuri, însă subvenţia nu s-a prea văzut. Probabil fondurile canalizate către alimentarea războiului din Ucraina au cam secătuit finanţele SUA, astfel încât aprobarea se tot amână. Motiv pentru care companiile încep să dea înapoi căutându-şi casă în altă parte. 

Intel, spre exemplu, a amânat pentru o perioadă nedefinită construcţia fabricii sale din Ohio. TSMC, cu toate că a întocmit toate planurile şi a mai şi angajat ingineri americani pe care-i şcoleşte la facilităţile sale din Taiwan, a transmis prin intermediul Ministrului Tehnologiei din Taiwan că nu va demara construcţia facilităţii americane până nu va obţine subvenţia promisă. Asta după ce preşedintele TSMC, Mark Liu, s-a plâns public că investiţia în facilitatea din SUA ar costa cu 30% mai mult decât s-ar fi aşteptat, iar asta luând în calcul subvenţia. Micron, un alt lider de top al industriei semiconductorilor, a anunţat de asemenea că pune în aşteptare strategia sa de „expasiune” în SUA. Un mesaj similar a transmis şi GlobalFoundries. 

Date fiind vremurile, aceste companii caută să-şi mărească rapid capacităţile de producţie datorită cererii masive. În contextul internaţional curent, nu-i rău dacă-ţi extinzi capacităţile pe banii statelor disperate să-şi internalizeze producţia.  Şi uite-aşa, capitalismul sănătos e ghidat către un socialism corporatist în care statul „investeşte”, iar profitul este cules de privat. Pare interesant însă, noi cei care-am trecut prin socialism ştim bine cum asemenea scamatorii ajung să se transforme într-o cursă generalizată de corupţie şi în scăderea competitivităţii. Şi nu doar noi ştim asta. O ştiu şi americanii care nu mai sunt capabili să dea replica în domeniul tehnologiilor militare avansate. Asta însă o vom vedea extrem de rapid şi, din păcate, pare că la un mod radical. 

21 de comentarii:

  1. De metale rare am auzit dar...gaze rare? Despre ce e vorba?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se învață la chimie in clasa a 7-a. Gazele rare ( numite și "gaze nobile") sunt elementele din coloana a 18-a (ultima) a Tabelului lui Mendeleev (apropos, Mendeleev este rus).

      Ștergere
    2. Gaze rare: Argon, Krypton, neon, Xenon, Helium Organesson, Radon.

      Ștergere
  2. Cu stimă, nu sunt metale rare, sunt pământuri rare (Rare Earths) https://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83m%C3%A2nturi_rare. Acestea nici nu sunt cu adevărat rare (cam ca și zincul), dar sunt greu de separat și rafinat din minereu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dilemele vor disparea odata cu noi. Vom fi morti in mai putin de un an.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu chinezii cum o duc la capitolul materii prime, exploatare, furnizare, dar despre japonezi am toata stima si respectul, la care adaug o mila eterna. Sunt mai bine de 15 ani de cand in fiecare an, inainte de a intra in luna august, simt o durere sfasietoare, de parca ar fi o autoprogramare mentala. N-am nevoie de calendar pentru a simti cumva 6 si 9 august, Hiroshima si Nagasaky. In fiecare an cu cel putin o saptamana simt momentele istorice. In anumiti ani ma intrebam cat mai e pana pe 6 august, ca si cum urma sa vina o bomba peste noi. O perioda eram mai preocupat cate zile mai sunt pana pe 6 august decat pana la ziua scadentei unei facturi! Cat sirop intr-o lume fara mila, compasiune si alti termeni prohibiti!
    In alta ordine de idei, fiind pe un sfert evreu si pe jumatate rus/ucrainian, vad altfel lucrurile. Fratii mei sunt in Rusia si in Ucraina, populatii similare genetic si superioare altor natii. Credeti ca degeaba rusii s-au plans ca li se fura material genetic cu ceva ani in urma, cu mult inainte de pandemie? Razboiul fratricid se va extinde. E bine ca aveti subiect de ura orice altceva decat guvernul, jocul de glezne stanga-dreapta, ca nu iesiti in strada sa daramati companiile furnizoare de energie. Ultima data ati ejaculat fortat in '89, cu ajutor strain. E cum se zice...magaliga romaneasca bubuie cu fitil strain.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar jalea bunicilor mei romani când revolutia bolșevică le-a bagat pe gât un sistem nefiresc nu o simti? Dar plansul sfintilor inchisorilor care au refuzat sa se dezică de Dumnezeu nu te arde, superiorule ciupit de material genetic? Multi gargauni bazaie pe internet, dar se pare ca tu ai mai multe specii de muste pe cap si caciula. Dar plansul copiilor afgani lasati de superiorii rusi ologi pe campurile plantate cu mine? Pe ala il auzi? Asta e pamantul! Un loc unde nebunii se bat intre ei pe locuri in ierahiile superioritatilor unora sau altora.
      Mamaliga nu explodeaza si pentru ca, nesuperiori cum suntem noi, am observat ca in spatele fiecarei revolte sta un
      " superior" ce are interese in fiecare razboi si in fiecare revolta.

      Ștergere
    2. Dar de ce superioare altor natii tinere bavarez?! Sau mai bine spus la ce anume crezi tu ca sunt superioare, in acceptiunea ta?

      Ștergere
    3. Mai tu ala superior de la 19.25, care este cel mai militienesc securist stat de pe planeta si de ce? Ai idee?
      Mamaliga nu explodeaza pentru ca este ultracontrolata total de foarte multi speciali cu epoleti, care mai prosti care mai tradatori etc. Iar in 89 a fost o regie securista externa cu aport grav intern pentru a se prelua tot ce este pe aici. Drept dovada cum suntem si unde suntem!
      Oare aia bombardati si colonizati agresiv cu forta, tinuti intr-un tarc si provocati permanent mizerabil aia saracii ce or simti mai sUPERIORULE?

      Ștergere
    4. Normal ca au aparut "mustele" care roiesc in jurul... Daca tot ati inceput "liste" nonexhaustive, v-as invita in instanta pentru negarea holocaustului, mai baieti plini de lectii de istorie. Voi sunteti rasistii aia care neaga ca au murit evrei, ba unii se si intreaba daca au suferit vreodata! Xenofobi si antisemiti, in voi e rasismul dus la extrem. Mai aveti si tupeu sa incalcati cateva legi simultan, felicitari!

      Ștergere
    5. Prietene natiile sunt diferite unele de altele dar in momentul cand spui ca una este superioara alteia ...asta se numeste ,,fascism,, curat...si ca orice extrema ideologica sfarseste la cosul istoriei...

      Ștergere
    6. ...intr-o singura ordine de ''idei''... pentru ca esti ''pe un sfert evreu si pe jumatate rus/ucrainian'' si vezi ''altfel lucrurile'' as vrea sa vezi si citeva ''idei'' care ma macina pe mine de o viata... si am peste 67 de ani... m-am nascut si crescut in orasul re-botezat cu numele ''tatucului'' vostru si ma ascundeam cu parintii, citeodata, cind veneau cei din care esti tu ''un sfert'' cu GAZ-ul dat de cei din care esti ''pe jumatate''... cei care se serveau de cozile de topor neaose, cum ar fi taticul lu' Orban-cel-rinjit, in acelasi oras al Timpei... si am trait ''urmarile'' ''binefacerilor'' voastre... vaz ca nu spui nimic de astea... de ''fabrici si uzine'' demontate si ''duse'', de la aia de ceasuri si pina la IAR Brasov, de alea 300 de milioane de lei/aur, dea anii ''negri'', de Canal, de ''mutarea'' specialistilor romani in imperiul ''binefacator'', de ''boala'' lui Dej, de ana-luca si cu dej'', de komisari si consilieri, de jaful sistematic din ''deceniul negru'', de turbarea voastra in anii lui ceausescu, de Planul Molotov (nu camionu' ci politrucul), de ''binefacerile comunismului'' pe care l-ati impus cu tancu' si cei 2.000 de nemernici comunisti, mai toti din acelasi sfert si aceeasi jumatate cu tine, ''prapaditilor'' din tara asta... ar trebui sa scriu trei zile ca sa insir, pe scurt, lista nelegiurilor voastre in tara asta care te hraneste... iar ukrii tai, din ''jumatatea'' aia a ta, ne-au ''blagoslovit'' (un cuvint din limba ta) cu o gramada de alte ''bucurii'' dupa ce v-ati rupt de ''maica'' voastra... ne detestati, ne uriti si o stim... cel putin o parte dintre noi... eu STIU foarte bine si nu ma ''farmeca'' saltimbacul vostru pitic, actorasul ratat si gargaragiu... STIU si cum gindesc cei ca tine si vad ce ''dati pe goarna'' cind va maninca frustrarea... insa aveti grija! nu cumva ca mamaliga aia sa fie o chestie plina de rahat iar cind va ''exploda'' sa va treziti cu fetele pline de adevarurile istoriei si, prin cei ca mine, cei care NU UITA si NU IARTA, sa va aratam nu numai o o oglinda ci si directia in care s-o luati... vad ca va ''maninca'' in... ureche... si in loc sa va serviti de betisoare va aruncati la comentarii antiromanesti... aerul vostru de superioritate va face ca intr-o zi sa ne ''desteptam''... cautati-va elicoptere si rute de ''extragere'' nemernicilor... ne-ati invatat destule ''metode si mijloace'' in ''anii vostri de glorie''... poate ca nu sintem multi dar sintem DESTUI pentru voi si pentru o ''curatenie'' si o ''curatare''... eu nu va urasc... nici pe cei din sfertul tau, nici pe cei din jumatatea ta... ura este UN SENTIMENT... ori, voi, nu meritati ceva ce face parte din sufletul uman... aveti insa, din plin, o gramada de alte ''simtiri'' de-ale mele... va detest, mi-e sila de voi, mi-e greata si imi produceti instinctiv nevoia de a pune mina pe un par, sa va ''bag mintile in capetele seci si arogante''... faptul ca va omoriti intre voi ma face sa ma gindesc la un singur lucru: SA RAMINETI CITI AM BOTEZAT EU! cit despre '89 mai bine taci... stiu exact ce inseamna o divizie GRU, ce era cu Lada Niva si cu dormitul prin parcarile din marile orase, cu ''Cararea'' care va pindea si cu CINE si CITI au fost... si stiu si DE CE au facut-o... numa' ca, asa cum spun ''mamaligarii'', TEAPA! v-ati luat teapa si, evident si o neaosa *uie... N-A TINUT! iar acum va roadeti metacarpienele degeaba... asa ca, HAI SICTIR! in cel mai pur limbaj romano-turc... si sa nu uit... puteti sa uitati de Khazaria aia a voastra... nu se va intimpla NICIODATA! o sa aflati si voi, sint sigur, CINE, CE, si CUM apara tara ''mamaligarilor''... nu de ieri, nu de azi ci de cind exista omenirea... poate ca acum pare ca ne-ati terminat... in citeva mii de ani multi au crezut asta... si totusi... INCA SINTEM AICI... altii, ceilalti, sint praf de stele... nu uita ca am devenit crestini inaintea crestinismului si scriam cind altii erau inca maimute... imperiile INTOTDEAUNA au murit... NOI INCA SINTEM...

      Ștergere
    7. "Fratii mei sunt in Rusia si in Ucraina, populatii similare genetic si superioare altor natii."

      Afirmatie specific nazista !

      Ștergere
    8. Fratii mei sunt in Rusia si in Ucraina, populatii similare genetic si superioare altor natii.

      Afirmatie specific nazista !

      Ștergere
    9. Mersi ca ai amintit.Atunci stii si cine a fost in spatele deciziei atomice.Si de ce a fost duminica si reperul pt tintirea optica a fost capela unui lacas de cult crestin.Si cum s a complicat povestea dupa si a inceput cursa inarmarii nucleare.De mii de ani, neamurile si alesii isi fac rau in toate combinatiile posibile , unii altora sau intre ei si invoca vreun Zeu.

      Ștergere
  5. Poateca deja suntem, dar nu știm.Povestea unor morți anunțate.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Roman Incorect Politic1 iulie 2022, 09:24
    Sunt acuzatii grave. Scrii "si am trait ''urmarile'' ''binefacerilor'' voastre... ". Adica eu si familia ne incadram la crime si tot restul. De ce nu si copiii mei, n-ar trebui sa-i gazam de pe acuma?? Daca chiar ai 67 ani cum te lauzi, ai sti bine ca nu popoarele decid ceva in istorie. Tot o dai cu kestii secrete si le ai destul cu "adevarurile revelate".
    Si mai esti intr-o eroare deliberat grava: stii ca mare parte din poporul "ucrainian" e de fapt rus la origini, deci las-o mai moale cu "kazaria".
    Dovediti cu totii rasism "in oglinda" si nazism "in oglinda! Cine spune, ala este-vi se aplica. Bine ca va mandriti cu un popor plin de tradatori in care au participat cu totii la rele, fie si prin pasivitate, indiferenta si multe altele.
    Si cel mai important: bine ca va ajutati, aparati tara postand romane-fluviu pe net! Halal! Halal e raspunsul elegant la siktirul mai sus invocat!
    Cat despre securitate, nenea, VOI ati tradat in '89, nu eu! Mai aveti si tupeu sa postati!
    Treaba cu "tatucul nostru" o pot invoca si eu-sunteti fiul lui Dej, Groza si tot restul. Raspundeti ce vreti, nici n-o sa citesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. @IQ1001 iulie 2022, 09:56
    Ai dreptate, stiu, eu am fost in spatele deciziei, dupa cum insinueaza toti nesimtitii care posteaza de sub anonimat ca ultimii lasi, pardon, romani! Aveti oua, dati-o in clar cu subsemnatul si faceti procese penale daca vi se fura tara. Altfel, ciocu' mic.
    Mai si justificati antisemitismul cu false acuzatii de nazism! Daca evreii faceau ca voi romanii din '90 incoace, nu mai apareau bancile si averile! Numa ruptii in cur isi fac rate pentru masina si telefon, n-au ce manca dar se lauda cu televizor de 150cm diagonala. Numai la romani vezi atata snobism si arivism de 2 bani. Tot la romani parveniti din mediul rural rup magazinele de tzoale, sa para ca au bani. Bine ca nu va scobiti fictiv cu o scobitoare, sa creada lumea ca ati mancat. Noroc ca e internetul aproape gratis. Poate posta oricine sa se dea zmeu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dpdv al crestinismului suntem morți

    RăspundețiȘtergere
  9. "Daca tot ati inceput "liste" nonexhaustive, v-as invita in instanta pentru negarea holocaustului, mai baieti plini de lectii de istorie. Voi sunteti rasistii aia care neaga ca au murit evrei, ba unii se si intreaba daca au suferit vreodata!"


    https://www.youtube.com/watch?v=qkD5yfk8Qp0

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)